Penangguhan Intraday Short Selling Dilanjutkan Sehingga Akhir 2021

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Bursa Malaysia akan meneruskan penggantungan sementara terhadap Intraday Short Selling (IDSS) dan Intraday Short Selling by Proprietary Day Traders (PDT Short Sale) sehingga 31 Disember 2021. Pengecualian sementara untuk proprietary day trading juga akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021.

Penggantungan sementara IDSS dan PDT Short Sale telah diperkenalkan pada 24 Mac 2020 untuk mengurangkan risiko kesan daripada pandemik COVID-19 yang menyebabkan ketidaktentuan pasaran. Penggantungan ini telah dilanjutkan sebelum ini pada 22 Februari 2021 dan sepatutnya berakhir pada 29 Ogos 2021.

Keputusan untuk melanjutkan penggantungan ini dibuat selepas pertimbangan yang teliti dilakukan oleh pelbagai pihak dalam usaha untuk meningkatkan kestabilan pasaran dan mengukuhkan integriti modal pasaran.

Perkara ini melibatkan peningkatan kawalan berterusan terhadap sistem dagangan Bursa Malaysia untuk meningkatkan keseluruhan kapasiti dan kekuatan sistem Bursa Trade Securities 2 (BTS2) termasuk aplikasi automatik ‘at-tick-rule’. Dalam peraturan ini, IDSS dan PDT Short Sale harus berlaku pada harga jual yang lebih baik atau tinggi.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Bursa Malaysia akan terus memantau perkembangan terkini yang mempengaruhi modal pasaran dan akan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan pasaran yang adil dan teratur serta mengurangkan risiko.

Kenyataan Media Bersama Suruhanjaya Sekuriti Malaysia & Bursa Malaysia Berhad

Previous ArticleNext Article

Projek RTS Link Capai Kemajuan 77.61 Peratus Sehingga 31 Mei

JOHOR BAHRU, 11 Jun (Bernama) — Pembinaan Projek Rapid Transit System Link (RTS Link) di antara Johor Bahru dan Singapura berjalan seperti yang dijadualkan dengan mencapai kemajuan sebanyak 77.61 peratus sehingga 31 Mei, 2024.

Dalam satu kenyataan hari ini, Mass Rapid Transit Sdn Bhd (MRT Corp) berkata depoh penyelenggaraan, salah satu komponen utama infrastruktur pengangkutan rel yang terletak di Wadi Hana, mencapai kemajuan sebanyak 82.14 peratus dan dijadualkan untuk pemasangan sistem menjelang akhir tahun.

“Platform untuk Stesen Bukit Chagar akan siap untuk akses sistem menjelang akhir tahun ini.

“Kemajuan semasa adalah pada 71.16 peratus dengan penyiapan rasuk cangkerang berbentuk U di atas landasan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB). Tumpuan semasa ialah pada pembinaan lantai stesen,” katanya.

Ia berkata semua tiang penyokong di sepanjang Jalan Tun Abdul Razak dan Jalan Ismail Sultan telah dipasang.

“Dengan lebih separuh daripada rentangan laluan pandu yang menghubungkan tiang penyokong di sepanjang jajaran selesai, kemajuan kini mencapai 65 peratus dan berada pada kedudukan yang tepat untuk disiapkan menjelang akhir tahun,” katanya.

Sementara itu, ia berkata semua tiang penyokong yang berada di perairan telah dibina dan kerja-kerja pemasangan untuk rentangan laluan yang menghubungkan tiang sedang dijalankan, menjadikan kemajuan keseluruhan pembinaan bahagian di perairan kepada 74.76 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir November 2024.

“Pembinaan di bahagian perairan termasuk laluan navigasi di antara tiang yang ditetapkan, berukuran 75 meter (lebar) dan 25 meter (tinggi) untuk membolehkan bot dan tongkang melaluinya.

“Dengan semuanya berjalan seperti yang dirancang, pengendali RTS Link, RTS Operations Systems Pte Ltd (RTSO) akan mempunyai akses untuk menjalankan kerja-kerja pemasangan sistem menjelang akhir tahun ini,” katanya.

RTS Link ialah perkhidmatan ulang-alik transit aliran ringan sejauh empat kilometer di antara Stesen Bukit Chagar di Johor Bahru dan Stesen Woodlands North di Singapura yang mempunyai kapasiti 10,000 penumpang sejam bagi setiap hala dan dijangka dapat mengurangkan kesesakan di Tambak Johor-Malaysia. 

Bahagian kerja-kerja infrastruktur di Malaysia, termasuk pembinaan stesen, depoh dan 2.7 kilometer jejambat darat dan laut, dikendalikan oleh anak syarikat MRT Corp, Malaysia Rapid Transit System Sdn Bhd, sebagai Syarikat Infrastruktur (InfraCo) Malaysia.

— BERNAMA