Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Bursa Malaysia akan meneruskan penggantungan sementara terhadap Intraday Short Selling (IDSS) dan Intraday Short Selling by Proprietary Day Traders (PDT Short Sale) sehingga 31 Disember 2021. Pengecualian sementara untuk proprietary day trading juga akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021.
Penggantungan sementara IDSS dan PDT Short Sale telah diperkenalkan pada 24 Mac 2020 untuk mengurangkan risiko kesan daripada pandemik COVID-19 yang menyebabkan ketidaktentuan pasaran. Penggantungan ini telah dilanjutkan sebelum ini pada 22 Februari 2021 dan sepatutnya berakhir pada 29 Ogos 2021.
Keputusan untuk melanjutkan penggantungan ini dibuat selepas pertimbangan yang teliti dilakukan oleh pelbagai pihak dalam usaha untuk meningkatkan kestabilan pasaran dan mengukuhkan integriti modal pasaran.
Perkara ini melibatkan peningkatan kawalan berterusan terhadap sistem dagangan Bursa Malaysia untuk meningkatkan keseluruhan kapasiti dan kekuatan sistem Bursa Trade Securities 2 (BTS2) termasuk aplikasi automatik ‘at-tick-rule’. Dalam peraturan ini, IDSS dan PDT Short Sale harus berlaku pada harga jual yang lebih baik atau tinggi.
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Bursa Malaysia akan terus memantau perkembangan terkini yang mempengaruhi modal pasaran dan akan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan pasaran yang adil dan teratur serta mengurangkan risiko.
Kenyataan Media Bersama Suruhanjaya Sekuriti Malaysia & Bursa Malaysia Berhad