Pengguna Di Malaysia Ingin Jenama Bangkit Untuk Usaha Kebajikan Tempatan

  • 93% percaya jenama harus terlibat dalam isu-isu yang penting buat mereka
  • Kesihatan, kesejahteraan dan kemiskinan merupakan isu-isu sosial paling penting
  • 64% lebih berkemungkinan membeli daripada jenama yang lebih selari dengan pandangan mereka

SINGAPURA, 7 Disember 2018 /PRNewswire/ — Pengguna di Asia lebih memilih jenama-jenama yang terlibat dalam isu-isu sosial – dengan syarat isu-isu ini merupakan usaha kebajikan yang penting buat mereka secara peribadi. Menurut Purpose in Asia, satu laporan baharu daripada Kantar, 90% daripada pengguna di rantau ini dan 93% pengguna di Malaysia mahu jenama terlibat dalam isu-isu yang dititikberatkan oleh mereka dan ini bermakna tujuan asal suatu jenama kini menjadi suatu jangkaan dan bukannya bonus.

Menyelarikan isu-isu yang penting buat pengguna juga menjamin hasil perniagaan yang baik. 64% daripada individu yang disoal selidik di Malaysia berkata bahawa mereka lebih berkemungkinan membeli daripada jenama-jenama yang selari dengan pandangan mereka dan bilangan yang sama (65%) berkata mereka berbesar hati untuk membayar ‘lebih’ untuk jenama-jenama dengan kelayakan yang lestari.

Kajian ini turut mendedahkan terdapatnya pemisahan antara usaha kebajikan yang mendominasi media global dan kempen jenama antarabangsa serta isu-isu yang penting buat pengguna di Asia. Biarpun perubahan iklim dan kesaksamaan jantina merupakan dua isu berprofil tinggi yang berkemungkinan besar mendapat perhatian penduduk di Asia, usaha kebajikan yang memberi kesan langsung kepada mereka adalah paling utama buat mereka secara peribadi, seperti kesihatan, kesejahteraan atau pembasmian kemiskinan.

Keputusan kajian menekankan peranan media sosial dalam menularkan maklumat tentang projek kebajikan. Televisyen masih menjadi saluran yang mana kebanyakan individu mendapat tahu tentang isu-isu sosial. Walau bagaimanapun, bangkitnya media sosial dalam kebanyakan negara di Asia memudahkan bentuk penyertaan yang lebih aktif. Sebanyak 57% individu di Malaysia berkata mereka menyukai catatan di media sosial berkisarkan isu yang dititikberatkan oleh mereka manakala 53% telah berkongsi catatan atau artikel.

Hasilnya, media sosial memberi kesan kepada tingkah laku. 67% individu di Malaysiaberkata mereka lebih sedar tentang suatu isu dalam kehidupan harian setelah melihat catatan mengenainya di media sosial manakala 30% berkata mereka telah mengubah tingkah laku mereka, akibat daripadanya.

Dari segi bagaimana jenama-jenama perlu terlibat dalam isu-isu, keaslian merupakan kuncinya. Pengguna pantas mencabar jenama-jenama yang menyokong suatu usaha kebajikan secara luaran, namun sekaligus mempunyai masalah dengan amalan perniagaan mereka sendiri atau jenama-jenama yang salah faham mengenai cara yang diperlukan untuk terlibat dalam isu-isu yang membangkitkan emosi. Pasaran-pasaran maju lebih skeptikal mengenai penglibatan jenama. Hanya 33% daripada penduduk Australia berpendapat bahawa jenama-jenama berupaya untuk benar-benar terlibat dengan isu-isu berbanding di India yang mana 74% penduduknya melihatnya sebagai aktiviti jenama yang boleh dipercayai.

Pengguna percaya bahawa jenama-jenama mempunyai peranan penting untuk dimainkan dalam menyokong isu-isu yang penting buat orang ramai. Mendidik pengguna tentang suatu isu merupakan aktiviti utama yang disebutkan, diikuti dengan memulakan serta membiayai program-program untuk menyokong isu berkenaan dan selanjutnya membiayai organisasi-organisasi berkenaan secara langsung.

Joy Lee, Perunding Digital Serantau untuk Bahagian Pemahaman Kantar berkata: “Kini, jenama-jenama telah memahami kuasa matlamat selama beberapa tahun. Walau bagaimanapun, cabarannya terletak dalam mengenal pasti matlamat yang memberi makna dalam seluruh landskap Asia yang pelbagai dan seterusnya menghubungkannya dengan cara yang sebenar. Jenama-jenama kini dibenarkan untuk terlibat dan membawa perubahan. Berita baiknya ialah hal ini tidak semestinya dilakukan dengan mencetuskan kekalutan di pentas global. Ia juga boleh dilakukan dengan menyokong inisiatif-inisiatif tempatan dan mendorong perubahan yang kecil namun bermakna yang penting buat kebanyakan individu.”

Latar belakang kajian:

Komponen kajian kuantitatif yang dijalankan untuk Purpose in Asia menyoal selidik lebih 3,000 individu berusia lebih 18 tahun yang mendapat akses internet. Kaedah ini dilaksanakan oleh Lightspeed pada bulan Ogos dan September 2018 dalam sembilan pasaran: AustraliaIndiaIndonesia, Korea, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Taiwan. Bagi memastikan penyelarasan, kajian ini menggunakan kerangka konsisten daripada Matlamat Pembangunan Lestari (SGD) PBB. Seterusnya, analisis media sosial menggunakan Netbase telah dijalankan. Data mencakupi ulasan selama setahun. Tanah Besar China dikecualikan memandangkan landskap media sosialnya jauh berbeza; ini membolehkan perbandingan lebih baik dibuat dalam konteks yang lebih seragam.

Latar Belakang Kantar: 

Kantar ialah salah sebuah syarikat data, pemahaman dan perundingan yang terkemuka di dunia. Bekerjasama merentas seluruh spektrum dalam bidang penyelidikan dan perundingan, jenama-jenama pakarnya, menggaji 30,000 kakitangan, memberi pemahaman berinspirasi dan strategi perniagaan kepada pelanggan di 100 negara. Kantar merupakan sebahagian daripada WPP dan perkhidmatannya digunakan oleh lebih separuh syarikat Fortune Top 500.

Sumber: Kantar

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Terima Sebanyak 2,873 Aduan Berkaitan Scam Setakat Suku Ketiga 2023

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menerima kira-kira 2,873 aduan berkaitan scam (aktiviti penipuan) setakat suku ketiga 2023 berbanding 2,461 aduan yang diterima tahun lepas.

Pengerusi SC Datuk Seri Awang Adek Hussin berkata peningkatan ketara dalam aduan berkenaan selepas penguatkuasaan dilakukan dengan memberi amaran kepada orang ramai supaya melaporkan tingkah laku yang mencurigakan mengenai penipuan.

“Ramai scammer (ahli sindiket penipuan) menggunakan platform media sosial seperti YouTube, WhatsApp, Facebook dan Instagram. SC sedang bekerjasama dengan pihak berkepentingan lain yang berkaitan seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk membanteras aktiviti penipuan.

“Ini termasuk memaklumkan orang ramai melalui Senarai Makluman Pelabur SC, menyekat tapak web dan menyekat geo halaman media sosial yang menyinggung perasaan,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran InvestSmart Fest 2023 di sini hari ini.

Terdahulu, Awang Adek dalam ucapannya berkata setakat akhir Oktober 2023, SC telah memulakan empat tindakan penguatkuasaan terhadap aktiviti tidak berlesen termasuk 274 penyertaan baharu dalam Senarai Makluman serta menyekat 128 laman web, 113 akaun Telegram, 78 akaun Facebook dan 10 akaun Instagram.

Beliau juga menggesa enjin carian dan platform media sosial untuk meningkatkan usaha mereka membantu mencegah scammer daripada menyebarkan mesej berbahaya.

SC telah memperkemas proses itu dan menempatkan semuanya bersama-sama dalam platform carian dalam talian – ‘SC Investment Checker’ (Penyemak Pelaburan SC), katanya.

“Kami menjangkakan ia akan disiarkan secara langsung pada penghujung tahun ini. Fungsi carian sehenti baharu di laman web rasmi SC ini akan membantu pelabur mengenal pasti kesahihan entiti yang menawarkan peluang pelaburan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan II Steven Sim Chee Keong berkata pihak berkuasa harus meningkatkan keselamatan sistem terhadap pihak penyedia perkhidmatan dan pengguna manakala bank pada umumnya telah mengambil langkah penting untuk melaksanakan ciri keselamatan yang lebih baik sepanjang tahun lalu.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu bertindak pantas terhadap kes penipuan dan proses pengembalian pemulihan wang kepada mangsa.

Sehubungan itu, Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) telah diberi kuasa dengan peruntukan RM10 juta tahun ini dan RM20 juta dalam Belanjawan 2024 untuk memastikan tindak balas pantas dilakukan terhadap laporan penipuan.

Setakat ini, NSRC telah berjaya bertindak dan membekukan urus niaga bernilai RM60 juta sekali gus mengelakkan kerugian kepada mangsa, kata Sim.

Menjelang pertengahan tahun depan, sistem pintar Bank Negara Malaysia iaitu Portal Fraud Kebangsaan (NFP) dengan kerjasama PayNet yang berperanan mengesan pergerakan dana dan mengenal pasti akaun keldai akan disiapkan.

“Saya yakin penyedia perkhidmatan perlu memikul sedikit liabiliti apabila melibatkan insiden penipuan dan tidak meletakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada pengguna atau pelabur.

“Ya, wujud masalah perlindungan terhadap risiko kewangan tetapi hujah ini berkesan kepada semua pihak. Jika penyedia perkhidmatan kewangan hanya boleh menolak liabiliti kepada pengguna, maka tidakkah ia akan mewujudkan risiko kewangan kepada mereka? Saya percaya risiko mesti diagihkan secara berkadar antara pihak yang terlibat dan bukan hanya dibebankan kepada satu pihak,” kata Sim dalam ucapannya pada acara berkenaan.

InvestSmart Fest 2023 yang berlangsung selama tiga hari bertemakan “10 Tahun Memperkasa Rakyat Malaysia’, memfokuskan kepada empat komponen utama; pemerkasaan pelabur, fintech, perancangan kewangan dan pencegahan penipuan pelaburan.

Acara tahun ini disertai lebih daripada 35 organisasi termasuk institusi pasaran kewangan, pengantara pasaran modal, persatuan industri, badan kawal selia dan agensi kerajaan.

— BERNAMA

TAG: SC, scam, Awang Adek Hussin, Steven Sim Chee Keong, NSRC