Pengguna Di Malaysia Ingin Jenama Bangkit Untuk Usaha Kebajikan Tempatan

  • 93% percaya jenama harus terlibat dalam isu-isu yang penting buat mereka
  • Kesihatan, kesejahteraan dan kemiskinan merupakan isu-isu sosial paling penting
  • 64% lebih berkemungkinan membeli daripada jenama yang lebih selari dengan pandangan mereka

SINGAPURA, 7 Disember 2018 /PRNewswire/ — Pengguna di Asia lebih memilih jenama-jenama yang terlibat dalam isu-isu sosial – dengan syarat isu-isu ini merupakan usaha kebajikan yang penting buat mereka secara peribadi. Menurut Purpose in Asia, satu laporan baharu daripada Kantar, 90% daripada pengguna di rantau ini dan 93% pengguna di Malaysia mahu jenama terlibat dalam isu-isu yang dititikberatkan oleh mereka dan ini bermakna tujuan asal suatu jenama kini menjadi suatu jangkaan dan bukannya bonus.

Menyelarikan isu-isu yang penting buat pengguna juga menjamin hasil perniagaan yang baik. 64% daripada individu yang disoal selidik di Malaysia berkata bahawa mereka lebih berkemungkinan membeli daripada jenama-jenama yang selari dengan pandangan mereka dan bilangan yang sama (65%) berkata mereka berbesar hati untuk membayar ‘lebih’ untuk jenama-jenama dengan kelayakan yang lestari.

Kajian ini turut mendedahkan terdapatnya pemisahan antara usaha kebajikan yang mendominasi media global dan kempen jenama antarabangsa serta isu-isu yang penting buat pengguna di Asia. Biarpun perubahan iklim dan kesaksamaan jantina merupakan dua isu berprofil tinggi yang berkemungkinan besar mendapat perhatian penduduk di Asia, usaha kebajikan yang memberi kesan langsung kepada mereka adalah paling utama buat mereka secara peribadi, seperti kesihatan, kesejahteraan atau pembasmian kemiskinan.

Keputusan kajian menekankan peranan media sosial dalam menularkan maklumat tentang projek kebajikan. Televisyen masih menjadi saluran yang mana kebanyakan individu mendapat tahu tentang isu-isu sosial. Walau bagaimanapun, bangkitnya media sosial dalam kebanyakan negara di Asia memudahkan bentuk penyertaan yang lebih aktif. Sebanyak 57% individu di Malaysia berkata mereka menyukai catatan di media sosial berkisarkan isu yang dititikberatkan oleh mereka manakala 53% telah berkongsi catatan atau artikel.

Hasilnya, media sosial memberi kesan kepada tingkah laku. 67% individu di Malaysiaberkata mereka lebih sedar tentang suatu isu dalam kehidupan harian setelah melihat catatan mengenainya di media sosial manakala 30% berkata mereka telah mengubah tingkah laku mereka, akibat daripadanya.

Dari segi bagaimana jenama-jenama perlu terlibat dalam isu-isu, keaslian merupakan kuncinya. Pengguna pantas mencabar jenama-jenama yang menyokong suatu usaha kebajikan secara luaran, namun sekaligus mempunyai masalah dengan amalan perniagaan mereka sendiri atau jenama-jenama yang salah faham mengenai cara yang diperlukan untuk terlibat dalam isu-isu yang membangkitkan emosi. Pasaran-pasaran maju lebih skeptikal mengenai penglibatan jenama. Hanya 33% daripada penduduk Australia berpendapat bahawa jenama-jenama berupaya untuk benar-benar terlibat dengan isu-isu berbanding di India yang mana 74% penduduknya melihatnya sebagai aktiviti jenama yang boleh dipercayai.

Pengguna percaya bahawa jenama-jenama mempunyai peranan penting untuk dimainkan dalam menyokong isu-isu yang penting buat orang ramai. Mendidik pengguna tentang suatu isu merupakan aktiviti utama yang disebutkan, diikuti dengan memulakan serta membiayai program-program untuk menyokong isu berkenaan dan selanjutnya membiayai organisasi-organisasi berkenaan secara langsung.

Joy Lee, Perunding Digital Serantau untuk Bahagian Pemahaman Kantar berkata: “Kini, jenama-jenama telah memahami kuasa matlamat selama beberapa tahun. Walau bagaimanapun, cabarannya terletak dalam mengenal pasti matlamat yang memberi makna dalam seluruh landskap Asia yang pelbagai dan seterusnya menghubungkannya dengan cara yang sebenar. Jenama-jenama kini dibenarkan untuk terlibat dan membawa perubahan. Berita baiknya ialah hal ini tidak semestinya dilakukan dengan mencetuskan kekalutan di pentas global. Ia juga boleh dilakukan dengan menyokong inisiatif-inisiatif tempatan dan mendorong perubahan yang kecil namun bermakna yang penting buat kebanyakan individu.”

Latar belakang kajian:

Komponen kajian kuantitatif yang dijalankan untuk Purpose in Asia menyoal selidik lebih 3,000 individu berusia lebih 18 tahun yang mendapat akses internet. Kaedah ini dilaksanakan oleh Lightspeed pada bulan Ogos dan September 2018 dalam sembilan pasaran: AustraliaIndiaIndonesia, Korea, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Taiwan. Bagi memastikan penyelarasan, kajian ini menggunakan kerangka konsisten daripada Matlamat Pembangunan Lestari (SGD) PBB. Seterusnya, analisis media sosial menggunakan Netbase telah dijalankan. Data mencakupi ulasan selama setahun. Tanah Besar China dikecualikan memandangkan landskap media sosialnya jauh berbeza; ini membolehkan perbandingan lebih baik dibuat dalam konteks yang lebih seragam.

Latar Belakang Kantar: 

Kantar ialah salah sebuah syarikat data, pemahaman dan perundingan yang terkemuka di dunia. Bekerjasama merentas seluruh spektrum dalam bidang penyelidikan dan perundingan, jenama-jenama pakarnya, menggaji 30,000 kakitangan, memberi pemahaman berinspirasi dan strategi perniagaan kepada pelanggan di 100 negara. Kantar merupakan sebahagian daripada WPP dan perkhidmatannya digunakan oleh lebih separuh syarikat Fortune Top 500.

Sumber: Kantar

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.