Penjual Tempatan Baharu di Shopee Kembangkan Perniagaan Sebanyak Lebih 150%

Pemerhatian data bagi pasca kempen 3.15 Hari Pelanggan Shopee mendedahkan bahawa bilangan perniagaan luar bandar dan komuniti Malaysia yang mengambil bahagian sebagai penjual Shopee Marketplace telah meningkat 7.5 kali ganda sejak bulan Januari 2020 hingga kini. Selain memacu penglibatan mereka dalam ekonomi digital menerusi tahap pemahaman e-dagang yang lebih tinggi, penyertaan dalam modul peningkatan kemahiran yang ditawarkan percuma oleh Shopee University meningkat 49 kali ganda dalam tempoh ini.

Majoriti daripada penjual tempatan baharu ini telah mengembangkan perniagaan mereka sebanyak lebih daripada 150%[1], ekoran peningkatan liputan gudang dan rantaian bekalan.

Kini, terdapat lebih dua juta penjual yang mempunyai tag “Penjual Tempatan” atau “Local Seller” di pasaran Shopee, yang menawarkan pelbagai jenis produk tulen Buatan Malaysia kepada pengguna. Para penjual tempatan ini menggunakan alat-alat Shopee yang paling popular yang menggalakkan penglibatan seperti Shopee Live, Shopee Feed, dan live chat bagi mencipta pengalaman membeli-belah baharu, menarik dan unik untuk pengguna Malaysia.[2]

Penjual-penjual baharu di platform ini memperoleh manfaat dengan peningkatan kunjungan ke kedai mereka, berikutan pertumbuhan yang mampan dalam trafik platform Shopee sejak pra-pandemik selama dua tahun lepas. Selain itu, Platform Antarabangsa Shopee telah memberikan mereka akses sehenti untuk meneroka peluang di pasaran luar negara, di mana barangan mereka boleh menjangkau pangkalan pengguna yang lebih luas.

Terence Pang, Ketua Pegawai Operasi di Shopee berkata, “Kami diberi galakan oleh keahlian penjual di platform kami dan berbesar hati menjadi sebahagian daripada perjalanan mereka dalam mengembangkan perniagaan bagi mencapai pertumbuhan yang mampan. Memacu penjual tempatan di platform kami dan meningkatkan kemahiran mereka demi kejayaan e-dagang merupakan langkah pertama dalam menggunakan teknologi untuk berkhidmat kepada komuniti yang terabai supaya mereka menyumbang dengan besar kepada pemulihan ekonomi tempatan.”

“Dalam pada penjual Malaysia memanfaatkan kempen jualan mega yang bersifat setempat seperti 3.15 Hari Pelanggan serta membina kesetiaan jangka panjang bersama pelanggan melalui pengalaman membeli-belah yang mendalam dan diperibadikan, mereka dapat mengambil bahagian dan menyumbang kepada ekonomi secara inklusif. Kami akan terus melengkapkan rakyat Malaysia dengan ilmu e-dagang dan alat pemasaran yang lebih lagi demi membantu mereka mencapai kejayaan yang lebih cemerlang,” tambah beliau.

Shopee University telah memperkasakan lebih 148,000 penjual di seluruh Malaysia sejak peralihan kepada format atas talian pada tahun 2020. Mereka meningkatkan kemahiran mereka menerusi lebih 30 modul berbeza yang disediakan secara percuma oleh Shopee University iaitu mengenai jualan, pemasaran dan operasi atas talian (dari peringkat permulaan hingga peringkat lebih tinggi).

Modul-modul ini diadakan dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia, dan Bahasa Cina. Para penjual juga memanfaatkan Program ShopeeXperts, di mana 27 jurulatih penjual bertauliah membimbing rakan penjual tempatan yang memerlukan lebih pengetahuan dalam aspek digital dan kewangan untuk beroperasi secara menguntungkan di atas talian.

Sebagai contoh, penjual Shopee Liow Chee Kah, pemilik Woohuu Store, berjaya mencapai jualan RM1 juta dalam tempoh tujuh bulan pertama selepas menyertai platform tersebut dengan menjual selipar. Beliau belajar menggunakan Iklan Shopee dan mengambil bahagian dalam Jualan Kilat Shocking Sale Shopee untuk meningkatkan jualan.

Selain itu, penjual Shopee Mohamad Hassaidi, dari Hasbella Kids Fashion, mencapai peningkatan jualan sebanyak 5 kali ganda pada tahun lepas. Beliau memperluaskan gudang dari rumah kepada sebuah lot kedai yang mempunyai tiga tingkat dan telah menambah dua tingkat lagi pada bulan Januari 2022. Beliau mempelajari tentang cara menarik trafik pelanggan dan meningkatkan kehadiran atas talian daripada modul pemasaran Shopee University.

Kredibiliti dan kebolehpercayaan Shopee sebagai sebuah pasaran dalam kalangan rakyat Malaysia juga membantu meningkatkan kesedaran dan kesetiaan berterusan kepada penjual Shopee. Pada bulan Januari 2022, berdasarkan maklum balas daripada 11,000  pengguna, Shopee telah dinamakan dalam “Ipsos Trust Track: The Most Trusted Corporations and Institutions in Malaysia (2021)”.

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee dilancarkan di 7 pasaran pada tahun 2015 untuk menghubungkan pengguna, penjual, dan perniagaan di rantau ini.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Ia menawarkan pilihan produk yang luas, disokong oleh pembayaran dan logistik bersepadu, serta ciri-ciri hiburan popular yang disesuaikan untuk setiap pasaran. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global terkemuka. Selain daripada Shopee, perniagaan teras Sea termasuk bahagian hiburan digital, Garena, dan bahagian perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi.


[1] Hasil pemerhatian data ekoran 3.15 Hari Pelanggan Shopee mendedahkan bahawa penjual baharu yang menyertai platform Shopee pada bulan Januari 2020 telah mengembangkan perniagaan mereka sebanyak lebih daripada 150% dari bulan Januari 2020 hingga bulan Disember 2021 berdasarkan Purata Nilai Barangan Kasar Harian.

[2] Pertumbuhan inisiatif #ShopeeSapotLokal seperti Pakej Bantuan Peniaga Shopee dan Shop Malaysia Online telah menyaksikan komuniti luar bandar mempertingkatkan kemahiran dan berada dalam kedudukan baik untuk mencapai pertumbuhan jangka panjang yang lebih mampan dalam e-dagang. Shopee juga mempunyai kerjasama sedia ada bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Program Pemerkasaan Pendigitalan Usahawan Kecil (PUPUK), bagi membolehkan rakyat Malaysia memanfaatkan ruang yang dilengkapi dengan sambungan internet serta memperkasakan diri mereka untuk beralih daripada perniagaan tradisional kepada pemasaran di sebuah platform e-dagang. [email protected] melatih dan membimbing ratusan usahawan mikro luar bandar di lebih 800 Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) di seluruh negara.

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.