Penjual Tempatan Baharu di Shopee Kembangkan Perniagaan Sebanyak Lebih 150%

Pemerhatian data bagi pasca kempen 3.15 Hari Pelanggan Shopee mendedahkan bahawa bilangan perniagaan luar bandar dan komuniti Malaysia yang mengambil bahagian sebagai penjual Shopee Marketplace telah meningkat 7.5 kali ganda sejak bulan Januari 2020 hingga kini. Selain memacu penglibatan mereka dalam ekonomi digital menerusi tahap pemahaman e-dagang yang lebih tinggi, penyertaan dalam modul peningkatan kemahiran yang ditawarkan percuma oleh Shopee University meningkat 49 kali ganda dalam tempoh ini.

Majoriti daripada penjual tempatan baharu ini telah mengembangkan perniagaan mereka sebanyak lebih daripada 150%[1], ekoran peningkatan liputan gudang dan rantaian bekalan.

Kini, terdapat lebih dua juta penjual yang mempunyai tag “Penjual Tempatan” atau “Local Seller” di pasaran Shopee, yang menawarkan pelbagai jenis produk tulen Buatan Malaysia kepada pengguna. Para penjual tempatan ini menggunakan alat-alat Shopee yang paling popular yang menggalakkan penglibatan seperti Shopee Live, Shopee Feed, dan live chat bagi mencipta pengalaman membeli-belah baharu, menarik dan unik untuk pengguna Malaysia.[2]

Penjual-penjual baharu di platform ini memperoleh manfaat dengan peningkatan kunjungan ke kedai mereka, berikutan pertumbuhan yang mampan dalam trafik platform Shopee sejak pra-pandemik selama dua tahun lepas. Selain itu, Platform Antarabangsa Shopee telah memberikan mereka akses sehenti untuk meneroka peluang di pasaran luar negara, di mana barangan mereka boleh menjangkau pangkalan pengguna yang lebih luas.

Terence Pang, Ketua Pegawai Operasi di Shopee berkata, “Kami diberi galakan oleh keahlian penjual di platform kami dan berbesar hati menjadi sebahagian daripada perjalanan mereka dalam mengembangkan perniagaan bagi mencapai pertumbuhan yang mampan. Memacu penjual tempatan di platform kami dan meningkatkan kemahiran mereka demi kejayaan e-dagang merupakan langkah pertama dalam menggunakan teknologi untuk berkhidmat kepada komuniti yang terabai supaya mereka menyumbang dengan besar kepada pemulihan ekonomi tempatan.”

“Dalam pada penjual Malaysia memanfaatkan kempen jualan mega yang bersifat setempat seperti 3.15 Hari Pelanggan serta membina kesetiaan jangka panjang bersama pelanggan melalui pengalaman membeli-belah yang mendalam dan diperibadikan, mereka dapat mengambil bahagian dan menyumbang kepada ekonomi secara inklusif. Kami akan terus melengkapkan rakyat Malaysia dengan ilmu e-dagang dan alat pemasaran yang lebih lagi demi membantu mereka mencapai kejayaan yang lebih cemerlang,” tambah beliau.

Shopee University telah memperkasakan lebih 148,000 penjual di seluruh Malaysia sejak peralihan kepada format atas talian pada tahun 2020. Mereka meningkatkan kemahiran mereka menerusi lebih 30 modul berbeza yang disediakan secara percuma oleh Shopee University iaitu mengenai jualan, pemasaran dan operasi atas talian (dari peringkat permulaan hingga peringkat lebih tinggi).

Modul-modul ini diadakan dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia, dan Bahasa Cina. Para penjual juga memanfaatkan Program ShopeeXperts, di mana 27 jurulatih penjual bertauliah membimbing rakan penjual tempatan yang memerlukan lebih pengetahuan dalam aspek digital dan kewangan untuk beroperasi secara menguntungkan di atas talian.

Sebagai contoh, penjual Shopee Liow Chee Kah, pemilik Woohuu Store, berjaya mencapai jualan RM1 juta dalam tempoh tujuh bulan pertama selepas menyertai platform tersebut dengan menjual selipar. Beliau belajar menggunakan Iklan Shopee dan mengambil bahagian dalam Jualan Kilat Shocking Sale Shopee untuk meningkatkan jualan.

Selain itu, penjual Shopee Mohamad Hassaidi, dari Hasbella Kids Fashion, mencapai peningkatan jualan sebanyak 5 kali ganda pada tahun lepas. Beliau memperluaskan gudang dari rumah kepada sebuah lot kedai yang mempunyai tiga tingkat dan telah menambah dua tingkat lagi pada bulan Januari 2022. Beliau mempelajari tentang cara menarik trafik pelanggan dan meningkatkan kehadiran atas talian daripada modul pemasaran Shopee University.

Kredibiliti dan kebolehpercayaan Shopee sebagai sebuah pasaran dalam kalangan rakyat Malaysia juga membantu meningkatkan kesedaran dan kesetiaan berterusan kepada penjual Shopee. Pada bulan Januari 2022, berdasarkan maklum balas daripada 11,000  pengguna, Shopee telah dinamakan dalam “Ipsos Trust Track: The Most Trusted Corporations and Institutions in Malaysia (2021)”.

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee dilancarkan di 7 pasaran pada tahun 2015 untuk menghubungkan pengguna, penjual, dan perniagaan di rantau ini.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Ia menawarkan pilihan produk yang luas, disokong oleh pembayaran dan logistik bersepadu, serta ciri-ciri hiburan popular yang disesuaikan untuk setiap pasaran. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global terkemuka. Selain daripada Shopee, perniagaan teras Sea termasuk bahagian hiburan digital, Garena, dan bahagian perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi.


[1] Hasil pemerhatian data ekoran 3.15 Hari Pelanggan Shopee mendedahkan bahawa penjual baharu yang menyertai platform Shopee pada bulan Januari 2020 telah mengembangkan perniagaan mereka sebanyak lebih daripada 150% dari bulan Januari 2020 hingga bulan Disember 2021 berdasarkan Purata Nilai Barangan Kasar Harian.

[2] Pertumbuhan inisiatif #ShopeeSapotLokal seperti Pakej Bantuan Peniaga Shopee dan Shop Malaysia Online telah menyaksikan komuniti luar bandar mempertingkatkan kemahiran dan berada dalam kedudukan baik untuk mencapai pertumbuhan jangka panjang yang lebih mampan dalam e-dagang. Shopee juga mempunyai kerjasama sedia ada bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Program Pemerkasaan Pendigitalan Usahawan Kecil (PUPUK), bagi membolehkan rakyat Malaysia memanfaatkan ruang yang dilengkapi dengan sambungan internet serta memperkasakan diri mereka untuk beralih daripada perniagaan tradisional kepada pemasaran di sebuah platform e-dagang. PUPUK@Shopee melatih dan membimbing ratusan usahawan mikro luar bandar di lebih 800 Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) di seluruh negara.

Previous ArticleNext Article

Carsome Peroleh Kemudahan Pembiayaan RM100 Juta Daripada AmBank

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) — Carsome Group memperoleh kemudahan pembiayaan sebanyak RM100 juta daripada AmBank Group bagi mengembangkan kecairannya dan meningkatkan kapasitinya untuk pertumbuhan masa depan.

Kemudahan pembiayaan itu akan memperkasakan Carsome serta meningkatkan kapasitinya untuk berkembang dan berinovasi, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Eric Cheng berkata kemudahan pembiayaan yang penting itu menyokong model perniagaan Carsome, mengukuhkan keupayaan kewangan kumpulan dan menekankan komitmennya dalam menawarkan penyelesaian yang boleh diakses dan meningkatkan pengalaman pemilikan kereta.

“Melalui Carsome Capital, kami akan memanfaatkan kerjasama ini untuk mengembangkan lagi tawaran perkhidmatan kami, meluaskan impak dan terus berinovasi dalam ekosistem automotif di seluruh Asia Tenggara,” katanya.

Syarikat itu berkata dengan sokongan AmBank, ia mampu mempercepatkan lagi proses urus niaga kereta terpakai Carsome, menawarkan pengalaman yang komprehensif dan tanpa kerumitan kepada pelanggannya.

Ditubuhkan pada 2015, Carsome berkembang pesat menjadi platform e-dagang kereta bersepadu terbesar di Asia Tenggara, menawarkan perkhidmatan komprehensif seperti pemeriksaan kereta, jualan, pembiayaan dan sokongan selepas jualan.

— BERNAMA