Pesanan Bagi Produk Penjagaan Kesihatan Dan Kebersihan Meningkat Lebih 500%

Sepanjang dua minggu setengah yang lalu, terdapat peningkatan yang mendadak dalam permintaan bagi produk seperti topeng muka pembedahan, pembersih tangan, cecair dan penyembur disinfektan, tisu basah (wet wipes), gel mandian dan pencuci tangan antibakteria serta vitamin, di Shopee, dengan pesanan meningkat sebanyak lebih daripada 521%. Banyak produk penjagaan kesihatan dan kebersihan ini kini tiada stok di kebanyakan kedai, menyebabkan rakyat Malaysia beralih kepada pembelian atas talian untuk mendapatkannya.

Hal ini berlaku dalam kebimbangan global yang disebabkan oleh wabak coronavirus baharu (juga dikenali sebagai Wuhan Virus) yang telah menjejaskan lebih 4,500 orang, dan jumlah kematian meningkat kepada lebih 100 orang.

Di negara kita, terdapat empat kes wabak coronavirus yang telah disahkan. Ini merupakan tambahan kepada kes-kes wabak Influenza A (H1N1) dan penyakit tangan, kaki dan mulut yang berlaku di Malaysia.

Untuk membantu rakyat Malaysia melindungi diri mereka, kami bekerjasama bersama jenama dan penjual di seluruh negara yang mempunyai stok untuk menawarkan produk mereka. Kami juga telah mengambil langkah proaktif untuk mengingatkan semua penjual kami bahawa Kerajaan telah menetapkan harga siling maksimum untuk topeng muka, dan untuk meletakkan harga pada barang-barang ini secara munasabah kerana ia merupakan keperluan asas bagi semua.

Kami juga telah memudahkan pencarian produk-produk ini di platform kami melalui halaman Keperluan Anti-Influenza – https://shopee.com.my/m/anti-influenza-necessities

Kami harap ini akan membantu memberi ketenangan fikiran kepada rakyat Malaysia.

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh. Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini.

Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 Memberi Penghormatan Kepada Bintang Hartanah

KUALA LUMPUR, 10 Oktober 2019 – iProperty.com.my mengumumkan 36 pemenang iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 dalam satu majlis yang serba eksklusif. Dalam acara tahunan kali ke-3 ini, TA Global Berhad menang besar apabila berjaya membawa pulang 4 anugerah
termasuk Anugerah Pembangunan Terbaik 2019 untuk projek utama mereka, Damansara Avenue. Majlis anugerah berprestij yang ditaja oleh Kansai Paint, cat rasmi untuk iProperty Development Excellence Awards 2019, telah diadakan di St. Regis Hotel Kuala Lumpur dengan kehadiran lebih daripada 450 individu dari pemaju hartanah dan profesional industri.

Antara pemenang lain termasuklah Mah Sing Group Berhad, yang berjaya merangkul Anugerah Pembangunan Perumahan Bertanah Terbaik untuk projek M Aruna, dan LBS Group Berhad yang menerima Anugerah Pembangunan Bandar Terbaik (bawah 500 ekar) untuk projek LBS Alam Perdana. Kedua-dua kategori anugerah tersebut merupakan pengiktirafan kepada projek pembangunan yang siap dibina dan akan datang.

Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, Encik David Mawer

“Setiap tahun, iProperty Development Excellence Awards memberi penghormatan kepada pemaju hartanah dan projek pembangunan terbaik yang berjaya memenuhi impian rakyat Malaysia untuk memiliki rumah mereka sendiri. Sebagai laman hartanah nombor 1, iProperty.com.my, kami amat berbangga kerana dapat menyediakan sebuah platform untuk mengiktiraf dan meraikan kejayaan para pelanggan kami dan pembangunan yang cemerlang ini,” kata Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd, David Mawer.

Tambah beliau lagi, “iProperty.com.my adalah satu laman hartanah terkemuka yang membantu rakyat Malaysia mencari rumah atau pelaburan idaman mereka sebagaimana yang diketengahkan di majlis anugerah malam ini. Penyertaan yang diterima dari kalangan pemaju yang sangat berkaliber mencerminkan profesional dinamik, kreatif serta bersemangat, berjaya memberi kesan mendalam terhadap kehidupan ribuan pembeli dan pelabur hartanah di dalam atau luar negara. Sumbangan mereka terhadap pasaran hartanah perlu diiktiraf dan kami berasa gembira kerana dapat menyediakan platform untuk berbuat demikian.”

Tahun ini, anugerah ini telah diadili oleh sebuah panel bebas yang terdiri daripada 9 pakar industri hartanah mewakili organisasi yang disegani seperti Royal Institute of Surveyors Malaysia (RISM), Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM), Institut Arkitek Landskap Malaysia (ILAM) dan Institut Perancang Malaysia (MIP). Sebagai rakan pengundian rasmi, PwC Malaysia bertanggungjawab mengendalikan prosedur pengundian dan proses mengundi serta mengesahkan keputusan secara bebas. Selain daripada itu, Anugerah Pilihan Ramai, satu kategori istimewa yang diundi oleh anggota masyarakat dan disahkan secara bebas oleh PwC Malaysia, memberi peluang kepada pembeli rumah di kalangan rakyat Malaysia untuk memilih pemaju kegemaran mereka.

Memandangkan majlis anugerah hartanah ini kian berkembang, iDEA 2019 telah memperkenalkan 3 kategori baru iaitu Pembangunan Seni Bina Landskap Terbaik, embangunan Pejabat Terbaik dan Pembangunan Antarabangsa Terbaik. Kategori terbaru ini mencerminkan permintaan unik dalam sektor hartanah Malaysia dan iProperty.com.my berbangga kerana dapat memberikan penghormatan kepada pemaju berkenaan dengan anugerah baru tersebut.

Untuk mendapatkan senarai penuh pemenang anugerah iDEA 2019, sila layari www.iproperty.com.my/idea/ .


The winners of the iProperty Development Excellence Awards (iDEA) 2019 were:

COMPLETED DEVELOPMENTS

BEST LUXURY HIGH-RISE DEVELOPMENT – Wave @ Marina Cove by Trilink Pyramid Sdn Bhd

DEVELOPMENT OF THE YEAR – Molek Regency by Alpha Astral Realty Sdn. Bhd.

BEST RESIDENTIAL HIGH-RISE DEVELOPMENT – Molek Regency by Alpha Astral Realty Sdn. Bhd.

BEST WATERFRONT DEVELOPMENT – 18 East, Andaman at Quayside by Eastern & Oriental Berhad

BEST AFFORDABLE DEVELOPMENT – Bandar Baru Setia Awan Perdana (Phase 1) by Setia Awan Group

BEST INDUSTRIAL DEVELOPMENT – Frontier Industrial Park by WB Land Sdn Bhd

FUTURE DEVELOPMENTS

BEST TOWNSHIP DEVELOPMENT (below 500 acres) – LBS Alam Perdana by LBS Bina Group Berhad

BEST TOWNSHIP DEVELOPMENT (500 acres and above) – Bandar Sri Sendayan by Matrix Concepts Holdings Berhad

BEST LANDSCAPE ARCHITECTURE DEVELOPMENT -One East, Damansara by CK East Group

BEST RESIDENTIAL HIGH-RISE DEVELOPMENT – Novum by Eupe Corporation Berhad

BEST INTERNATIONAL DEVELOPMENT – Paragon @ Melbourne by Fajarbaru Builder Group Bhd

BEST LUXURY LANDED DEVELOPMENT – Residensi Millenia by GCI Precept Asia Group

BEST NORTHERN DEVELOPMENT – Penang International Exchange (PIX) by Ideal Property Group

BEST OFFICE DEVELOPMENT – Stellar Suites by IOI Properties Group Berhad

BEST SOUTHERN DEVELOPMENT – Danga Sutera by Iskandar Waterfront City Berhad

BEST AFFORDABLE DEVELOPMENT – Core SoHo Suites by KIP Group

BEST RESIDENTIAL LANDED DEVELOPMENT – M Aruna by Mah Sing Group Berhad

BEST WATERFRONT DEVELOPMENT – Jesselton Quay by SBC Corporation Berhad

BEST LUXURY HIGH-RISE DEVELOPMENT – Ativo Suites @ Damansara Avenue by TA Global
Berhad

BEST MIXED DEVELOPMENT – Damansara Avenue by TA Global Berhad

BEST TRANSIT-ORIENTED DEVELOPMENT – Damansara Avenue by TA Global Berhad

DEVELOPMENT OF THE YEAR – Damansara Avenue by TA Global Berhad

PEOPLE’S CHOICE AWARD – TOP 10 DEVELOPERS (in no particular sequence)

Eastern & Oriental Berhad

Glomac Berhad

Ideal Property Group

IOI Properties Group Berhad

LBS Bina Group Berhad

Mah Sing Group Berhad

Malaysia Land Properties Sdn Bhd

Matrix Concepts Holdings Berhad

Platinum Victory

UEM Sunrise Berhad

SPECIAL RECOGNITION

INNOVATION LEADER OF THE YEAR – Tan Sri Dato’ Sri Lim Hock San from LBS Bina Group Berhad & MGB Berhad

VISIONARY DEVELOPER AWARD – Mah Sing Group Berhad

COMMUNITY BUILDER AWARD – Matrix Concepts Holdings Berhad

CONSUMER GAME CHANGER AWARD – Sime Darby Property Berhad

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group Limited merupakan sebuah syarikat pengiklanan global dengan pegkhususan dalam bidang hartanah. Perniagaan kami dipacu inovasi dan bertunjangkan nilai, dan mempunyai lebih daripada 1,600 orang pekerja, semuanya menjunjung satu matlamat, iaitu ‘untuk mengubah cara dunai menerokai hartanah dengan pengalaman yang berbeza’ ‘. REA menggunakan teknologi terkini untuk menghasilkan produk dan pengalaman yang inovatif buat semua pengguna kami di seluruh dunia.

Di Australia, Kumpulan REA mengendalikan laman web kediaman, komersil, perkongsian dan ruang kerja bersama nombor satu, realestate.com.au, realcommercial.com.au, Flatmates.com.au dan spacely.com.au. Jumlah pengguna besar ini yang ingin membeli, menjual, menyewa atau berkongsi hartanah secara langsung membekalkan data dan maklumat berharga mengenai bagaimana orang ramai membuat carian hartanah. REA juga merupakan pemilik Hometrack Australia, penyedia perkhidmatan data hartanah yang terkemuka. Bagi pekhidmatan kewangan pula, kumpulan REA juga adalah pemilik Smartline, salah satu kumpulan francais pembrokeran gadai janji utama Australia.

Asia merupakan rantau hartanah yang paling pesat berkembang di dunia dan kekal penting dalam strategi global Kumpulan. Operasi Kumpulan REA Asia termasuk portal hartanah terkemuka di Malaysia (iProperty.com.my), Indonesia (rumah123.com), Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SmartExpo) dan Thailand (ThinkofLiving.com). Kami juga mempunyai portal yang dikenali ramai di Singapura (iProperty.com.sg) dan China (myfun.com). Laman web, aplikasi dan acara-acara hartanah Kumpulan REA menyediakan perkhidmatan hartanah yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara.

Ibu pejabat iProperty.com.my terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Dengan lebih daripada 3.5 juta kunjungan setiap bulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah terkemuka pasaran, dan menawarkan penkhidmatan carian dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Selain dari rantau Asia, REA memegang saham penting dalam Move, Inc. di Amerika Syarikat (pengendali realtor.com) dan Elara di India, yang mengendalikan Housing.com, PropTiger dan Makaan.

Iklan

Masa Untuk ‘Kejarkan’ Skor Anda!

Kuala Lumpur, 4 Julai, 2019 – RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI), sebuah agensi pelaporan kredit terkemuka, hari ini melancarkan Bulan Kesihatan Kredit (Credit Health Month 2019; CHM 2019) yang ke-2 bertemakan “Run Up Your Score” (Kejarkan Skor Anda). Program pendidikan dan kesedaran yang diadakan setiap tahun ini kembali bagi memperkasakan rakyat Malaysia dalam meningkatkan usaha untuk menjaga kesihatan kredit mereka dan sekaligus meningkatkan kedudukan celik kewangan negara di peringkat antarabangsa.

Profil Skor Kredit 2019 RAMCI yang melibatkan sampel asas sebanyak 4.2 juta individu mendedahkan bahawa 69% rakyat Malaysia mempunyai skor kredit yang baik atau kukuh. Walaupun ini merupakan peningkatan berbanding statistik tahun lepas, sebagai sebuah negara, kadar celik kewangan kita masih di bawah purata. Malah, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) telah mendedahkan bahawa Malaysia menduduki tempat ke-26 di antara 30 negara yang turut serta dalam Laporan 2016 untuk Organisasi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD).

Oleh itu, pelancaran CHM 2019 adalah tepat pada masanya bagi memperkasakan serta membimbing rakyat Malaysia untuk mengawal kesihatan kewangan mereka dan terus melangkah jauh ke tahap pemahaman kewangan serta laporan kredit yang lebih tinggi.

Bercakap pada pelancaran itu, Cik Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif RAMCI berkata, “Kami melihat sebuah trend positif di kalangan rakyat Malaysia kerana orang

ramai mula memahami kepentingan menguruskan kesihatan kewangan mereka.

Demi menyokong kesedaran yang semakin meningkat ini, program pendidikan kewangan perlulah diteruskan. Tahun lepas buat pertama kalinya, RAMCI memperkenalkan bulan Julai sebagai Bulan Kesihatan Kredit di Malaysia, yang merupakan sebahagian daripada program kesedaran kami. Kesinambungannya, edisi tahun ini bertujuan untuk memperkasakan rakyat Malaysia untuk sihat secara fizikal dan kewangan.

“Untuk mengalakkan orang ramai, kami memberi promosi istimewa kepada semua rakyat Malaysia – 50% DISKAUN untuk semua produk di RAMCI pengguna website seperti Laporan Kredit Peribadi, Laporan Kredit Peribadi Plus, JagaMyID dan JagaMyID Plus. Semestinya, JagaMyID Plus (Promosi Khas: RM49.50 setahun) ialah pakej yang anda patut pilih. JagaMyID Plus ialah sebuah kemudahan pemantauan kredit yang komprehensif buat individu bagi melindungi skor kredit peribadi mereka dan melindungi diri dari kecurian identiti. Ia mempunyai manfaat tambahan iaitu perlindungan insuran 24 jam seluruh dunia melibatkan perlindungan pengeluaran ATM, kecurian ragut dan lain-lain lagi.

“Selain daripada insentif khas bagi kemudahan kredit kami, kami juga akan menganjurkan acara Larian Santai “Run Up Your Score” buat julung-julung kalinya pada 28 Julai 2019 di Lake Gardens Kuala Lumpur, sebuah acara aktiviti riadah yang menyeronokkan dan sihat! Acara ini juga membolehkan kami berinteraksi dengan rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat dan menggalakkan mereka untuk “mengejar” skor mereka bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga kewangan, “kata Lai lagi.

Dalam Profil Skor Kredit 2019 RAMCI, 71% daripada asas sampel ialah golongan berusia 44 tahun ke bawah, umur utama untuk mengambil kredit. Berdasarkan statistik ini, profil skor kredit individu semakin bertambah kukuh seiring dengan usia. 56% golongan berusia 55 tahun ke atas mempunyai profil skor kredit yang kuat berbanding hanya 29% dalam kalangan golongan berumur 34 dan ke bawah.

Menurut Bancian Pengguna 2019 RAMCI, laman web dengan skor 80% muncul sebagai platform pilihan untuk mengetahui lebih lanjut tentang pendidikan kewangan, menjangkau media sosial dan surat khabar. Selain itu, 44% mempunyai tabiat memeriksa laporan kredit mereka sekali dalam 6 bulan sementara kira-kira 11% memeriksa setiap bulan.

Sempena CHM 2019, RAMCI juga menjalankan kempen media sosial berunsur pendidikan untuk memberikan rakyat Malaysia maklumat kesihatan kredit di hujung jari dan sekaligus meningkatkan kadar celik kewangan di Malaysia. Program jelajah dan sesi perkongsian akan turut dianjurkan dengan kerjasama agensi kerajaan, sektor kewangan, serta sektor swasta dan universiti.

“Kami berasa optimistik bahawa inisiatif Bulan Kesihatan Kredit akan meningkatkan lagi pelaporan kredit di negara ini, terutamanya dalam kalangan golongan milenial supaya mereka dapat memeriksa laporan kredit mereka dan dalam proses itu, menguruskan kewangan mereka dengan lebih berkesan untuk mengurangkan hutang,” kata Lai.

Bagi mendapatkan promosi khas RAMCI, orang ramai dijemput untuk melayari www.MyCreditInfo.com.my. Bagi menyertai Run “Run Up Your Score” RAMCI, orang ramai boleh melayari www.ticket2u.com.my dan mendaftar untuk jarak pilihan mereka – sama ada 5km (RM50 setiap seorang) atau 10km (RM60 setiap seorang). Semua peserta akan menerima Medal, T-Shirt, e-Sijil, Laporan Kredit Peribadi Plus dengan CCRIS dan maklumat skor kredit. Peserta juga akan berpeluang memenangi hadiah yang menarik.

Layari laman web Maklumat Kredit RAM (www.MyCreditInfo.com.my) dan Facebook (@RAM Credit Information) untuk maklumat lanjut.

Mengenai RAM Credit Information Sdn Bhd
RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) merupakan agensi pelaporan kredit yang terkemuka dan paling dipercayai di Malaysia dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Ia mempunyai pangkalan data menyeluruh yang dibina sepanjang 26 tahun yang lalu. Hari ini, rakan-rakan institusi RAMCI seperti RAM Holdings Berhad dan Experian Asia Pacific telah memanfaatkan syarikat tersebut dengan pengetahuan domain yang luas bagi memenuhi keperluan perniagaan dan pengguna di Malaysia serta di peringkat global menerusi pelbagai perkhidmatan yang komprehensif. Ia turut berkolaborasi dengan persatuan dan koperasi bagi memenuhi keperluan ahli-ahli mereka. Keupayaan teras RAMCI termasuk maklumat kredit atas talian, perkhidmatan penarafan kredit dan pemarkahan kredit, perkhidmatan pemantauan dan maklumat antarabangsa dan perkhidmatan biro perdagangan (“Trade Bureau”). Untuk maklumat lanjut, layari www.ramcreditinfo.com.my.

*Untuk dapatkan diskaun 50%, layari MyCreditInfo dan masukkan kod CHMWEB19. Hanya untuk bulan Julai 2019 saja!

Berita baik untuk follower Majalah Labur, dapatkan diskaun 10% untuk sertai larian berikut:

Tarikh: 28 Julai 2019 (Ahad)
Tempat: Lake Garden, KL
Masa: 7 Pagi

Langkah untuk dapatkan diskaun 10%

1. Layari https://www.ticket2u.com.my/event/13498
2. Pilih 10km/5km
3. Beli Tiket
4. Masukkan kod promo RAMCITENOFF
5. Diskaun 10% akan diberikan
6. Masukkan butiran
7. Lengkapkan pendaftaran

Ada lagi, katanya laporan kredit / CCRIS akan diberi secara percuma kepada mereka yang join.

Iklan

Kebangkitan Ekonomi Berasaskan Platform Digital

Malaysia telah menyaksikan pencapaian luar biasa dalam bidang perbankan digital, inklusi kewangan dan kewangan Islam. Negara yang paling pesat membangun di rantau ini juga menyaksikan perkembangan perniagaan baharu yang disokong oleh pengawalseliaan dan ekosistem kewangan yang kukuh. Selaras perkembangan yang memberansangkan, Asian Banker menganjurkan Jelajah Inovasi Malaysia 2018 “ The Malaysia Innovation Tour 2018 ” (MIT18) selama tiga hari menyasarkan golongan profesional dari institusi kewangan untuk mendapatkan pendedahan tentang trend terkini dan idea-idea yang akan membentuk masa depan industri perkhidmatan kewangan. Ketua Pegawai Eksekutif BankBazaar, Vipin Kalra, turut mengambil bahagian dalam MIT18 kali ini dan menyampaikan ceramah mengenai “Kemunculan Ekonomi Berasaskan Platform Digital” “The Emergence of the Platform Economy” , di Konvensyen Kecemerlangan Asian Banker dalam Kewangan Digital.

Penyertaan BankBazaar dalam MIT18 adalah sejajar perkembangan BankBazaar ke Malaysia melalui BBazaar Malaysia (BBazaar.my) iaitu pasaran perkhidmatan kewangan dalam talian terbaharu yang dilancarkan di Malaysia baru-baru ini. Dalam ceramahnya, Kalra berkata pada satu ketika dahulu perniagaan berasaskan platform digital hanya dianggap sebagai satu konsep biasa dan dipandang rendah. Namun sejak beberapa tahun kebelakangan ini, perniagaan berasaskan platform digital telah berkembang dengan pesat dan menjadi sebahagian besar daripada ekonomi. Perniagaan berasaskan platform digital boleh ditakrifkan sebagai medium yang membolehkan seseorang itu menjalin hubungan dengannya. Perniagaan berasaskan platform digital boleh ditemui dalam pelbagai industri seperti rangkaian sosial (Facebook, LinkedIn); lelongan internet dan runcit (Amazon, eBay, Angie’s List ); dan pengangkutan bandar (Uber, Grab). Penggunaan platform digital memberi peluang kepada perniagaan untuk mencipta nilai dan perbezaan apabila menggunakan teknologi yang ada pada hari ini.

Kalra menyatakan teknologi memberi kesan kepada setiap sektor termasuk perkhidmatan kewangan. Beliau menambah sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan kemunculan kecerdasan buatan “ artificial intelligence ” (AI) dan pembelajaran mesin “ machine learning ”, teknologi baharu kini digunakan secara meluas dan bakal mengubah cara hidup manusia. Kalra berkata, evolusi teknologi yang sedang berkembang pesat ini telah mengakibatkan perubahan
dalam tindakan dan jangkaan pengguna. Dengan adanya lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini dan kuasa internet di tangan mereka, pengguna tidak lagi didorong oleh kesetiaan tetapi mencari nilai yang lebih baik daripada setiap transaksi. Di samping itu, kita juga dapat menyaksikan kebangkitan platform digital yang berupaya melibatkan penyertaan institusi kewangan yang berlainan hanya melalui satu saluran. Perkembangan ini didorong oleh kehendak pelanggan yang inginkan nilai yang lebih baik, keselesaan dan kecekapan apabila melakukan transaksi.

Teknologi sedia ada menawarkan fleksibiliti, keperibadian dan keselesaan dalam semua aspek kehidupan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, dan pelanggan menjangkakan perkara sama ketika berurusan dengan bank. Pelanggan mahukan akses yang cepat dan lancar untuk mendapatkan perkhidmatan kewangan semasa berada di platform pilihan mereka. Oleh itu, keupayaan untuk mewujudkan pengalaman perbankan yang mengujakan, di mana pengguna boleh melayari pelbagai saluran dengan mudah menjadi keutamaan untuk mengekalkan dan menarik minat pengguna moden.

Menurut Kalra, dari sudut pandangan pengguna, mencari nilai yang lebih baik menjadi trend utama mereka. “Mereka sangat berhati-hati terutamanya dalam urusan yang melibatkan produk dan perkhidmatan kewangan. Pengguna dihubungkan sama ada pada komputer riba atau telefon bimbit. Mereka mencari tawaran terbaik, dan mahukannya sekarang juga,” katanya. Kalra menjelaskan kemudahan seperti inilah yang disediakan oleh BankBazaar International (yang telah memulakan operasi di Malaysia), iaitu platform dalam talian yang membolehkan pengguna mencari, membandingkan dan memohon produk kewangan seperti kad kredit dan pinjaman. Melalui platform ini, pihak bank boleh mengakses secara terus kepada pelanggan yang sedang mencari tawaran terbaik dan membantu melancarkan urusan pelanggan dari mula hingga akhir, dari proses carian hingga kelulusan. Kaedah ini telah menunjukkan bahawa pengguna yang memohon secara dalam talian melalui sistem tanpa kertas akan mencapai kadar kelulusan 3 kali lebih baik berbanding mereka yang melalui proses manual. “Pengguna lebih suka melalui proses tanpa kertas kerana ia lebih lancar, selamat, tiada yuran perkhidmatan dan memberikan kelulusan segera,” katanya.

Apakah faedah untuk bank? “Bank boleh berhubung secara terus dengan pelanggan, memberi mereka pengalaman yang lebih baik dan menawarkan produk yang sesuai mengikut keperluan mereka,” tambah Kalra. “Melalui saluran yang disediakan, kami dapat menjangkau skala pelanggan yang lebih luas dan menawarkan perkhidmatan yang lebih sesuai untuk segmen pengguna tersebut. Dengan cara begitu, kami membantu pihak bank untuk mengekalkan pelanggan sedia ada dan yang lebih penting kami dapat menjangkau produk-produk kewangan yang kurang mendapat perhatian malah dapat menawarkan produk kewangan baharu kepada lebih ramai pelanggan.”

Matlamat bank tradisional adalah untuk membuat pembaharuan dengan lebih cepat, memberi tumpuan kepada penyelesaian masalah tertentu dalam industri dan menggunakan pembelajaran mesin untuk membuat keputusan yang lebih tepat, dan semua ini dicapai melalui pembentukan perkongsian dengan FinTech. Sementara itu, FinTech pula bergantung pada bank untuk penjanaan modal, skala, data dan sokongan pengawalseliaan. Secara keseluruhannya, hubungan antara bank dan FinTech memberi kelebihan kepada kedua-dua belah pihak dan kerjasama antara mereka dijangka akan terus kukuh dan berkembang.

“ Pengguna hari ini menuntut urusan perbankan tanpa gangguan. Model perbankan tradisional akan terus terkesan dengan pengenalan teknologi dan model operasi baharu. Untuk kekal relevan dan berdaya saing, inovasi dan kerjasama dengan pemain yang menjadikan kepentingan pelanggan sebagai fokus utama akan terus menerajui industri ini. Digitalisasi adalah peluang dan bukannya ancaman. Mereka yang bertindak pantas dan menerima perubahan akan terus maju dalam era digital manakala mereka yang ketinggalan akan tewas disebabkan persaingan dan tindakan mereka sendiri yang tidak mahu berubah.”

Iklan

Mface Tersenarai Dalam Watchlist Bank Negara…Setelah 6 Tahun Beroperasi

Selepas Monspace (M) Sdn Bhd kini giliran MBI International Sdn Bhd dan Mface International Sdn Bhd (978203-V) telah diletakkan dalam alert list (atau bahasa kasarnya blacklist) Bank Negara Malaysia (BNM) berkuatkuasa 22 Mei 2017 untuk aktiviti tidak berlesen.

MBI International Sdn Bhd ialah syarikat induk yg mempunyai lebih daripada 70 buah anak syarikat. Mface pula merujuk kepada rangkaian sosial www.mface.me yg dikendalikan oleh Mface International Sdn. Bhd (salah satu anak syarikat MBI). Jika masih ingat pelancaran Mface telah dihadiri ramai artis-artis tempatan.

Sejak 2012 hingga 2014, Mface beroperasi di sebalik perniagaan pengiklanan. Kononnya para pelanggan boleh mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka di rangkaian sosial www.mface.me. Selepas 2014, platform pengiklanan diupgrade ke platform baru iaitu www.mmallv2u.com, merupakan website online shopping berkonsep ‘cari pelanggan dulu, baru buka kedai’.

Di sebalik semua ini, pelbagai ‘pakej pelaburan’ ditawarkan.

Gambar beriklan di Air Asia adalah antara modal mahal bagi meyakinkan orang ramai.

Menurut laman web BNM, kedua-dua syarikat telah dimasukkan ke dalam senarai syarikat dan laman sesawang yang tidak diberi kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang yang berkaitan yang ditadbir oleh bank pusat.

MBI International dan Mface International mempunyai laman web yang sama, http://www.mbiv2u.com/

BNM juga berkata, senarai syarikat dan laman web adalah tidak menyeluruh dan hanya berfungsi sebagai panduan kepada orang ramai berdasarkan maklumat dan pertanyaan yang diterima oleh BNM.

“Senarai ini akan dikemas kini secara berkala untuk rujukan orang ramai,”. Klik di sini http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert (Rujuk No. 170)

Hanya institusi kewangan, iaitu bank-bank, syarikat insurans dan pengendali takaful serta pengurup wang, penyedia perkhidmatan kiriman wang dan pemborong mata wang (kini dikenali sebagai “perniagaan perkhidmatan wang”) dilesenkan oleh BNM di bawah undang-undang dan peraturan yang berkaitan yang ditadbir oleh BNM dibenarkan untuk menyediakan perkhidmatan kewangan di Malaysia.

Antara dialog yang mungkin bakal kedengaran…..

“Oh senarai hitam Bank Negara Malaysia itu adalah kerja pihak ketiga yang dengki dan ingin sabotaj business kami. Big bos sedang bersihkan nama dengan BNM dengan big bos BNM dan dapatkan sokongan orang kenamaan dalam kerajaan”

Kompilasi Dialog Terbaru Geng-Geng Skim Cepat Kaya

Berhati-hati.

Gabenor Bank Negara Malaysia dah beri peringatan. Tindakan undang-undang juga boleh diambil terhadap pelabur yang mengambil bahagian dalam skim haram kerana bersubahat di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. Boleh rujuk laporan yang dibuat oleh Utusan Malaysia di sini.

The maximum penalty of a RM50 million fine and 10 years in jail matches that imposed on those who unlawfully promote, or cause to be promoted, a pyramid scheme under Section 27B of the Direct Sales and Anti-Pyramid Scheme Act 1993.
– Gabenor Bank Negara, Datuk Muhammad Ibrahim

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!