Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Malaysia berada dalam senarai keenam negara dengan kadar pulangan hasil sewaan atau rental yield tertinggi di Asia untuk tahun 2019.

Statistik ini agak mengejutkan ramai pemerhati hartanah kerana pada tahun 2018, Malaysia menduduki tempat ketiga di belakang Indonesia dan Filipina pada kadar 8.76%!

Kadar median rental yield yang dicatatkan di Malaysia untuk tahun 2019 adalah pada kadar 3.72% iaitu penyusutan sebanyak -5.04%.

Penganalisis hartanah mengandaikan bahawa kos duti setem yang tinggi terhadap hartanah mewah dan kelembapan pasaran Bursa Malaysia berbanding saham Asia lain menjadi faktor utama Malaysia menduduki tempat keenam dalam rental yield hartanah di Asia bagi tahun 2019.

Lambakan bekalan hartanah high rise di satu kawasan yang sama juga menyebabkan berlaku permainan harga di kalangan pemilik hartanah kediaman.

Buktinya, Mont Kiara dan Hartamas mengalami defisit dalam keuntungan hasil sewaan pada tahun 2019 sebanyak 1.37%.

Kadar median sewa pada tahun 2018 adalah sebanyak RM1,825 dan turun menjadi RM1,800 pada tahun 2019!

Kesannya, ada unit yang disewa pada kadar lebih murah berbanding unit yang lain sungguh pun kedua-dua unit tersebut mempunyai keluasan yang sama!

Buat yang kurang faham akan maksud rental yield, rental yield merupakan pulangan hasil yang diperoleh oleh seorang pemilik hartanah hasil daripada menyewakan hartanahnya kepada penyewa.

Cara kiraan rental yield adalah dengan cara menjumlahkan pendapatan sewa tahunan hartanah dan dibahagikan dengan jumlah amaun yang telah pun dilaburkan terhadap hartanah tersebut.

Harga Median Rumah Di Malaysia Turun Semenjak 2014

Berita baiknya ialah harga rumah median Malaysia kini menurun kepada RM268,000, yang merupakan tahap terendah yang dilihat lima tahun lalu pada 2014 apabila harga median berada pada RM270,000.

“Harga rumah turun, rental yield pun turun!”

Apa yang lebih mengejutkan adalah pada suku pertama 2019, harga median adalah lebih rendah berbanding pada tahun 2017 dengan kadar 11.6% yakni pada harga RM303,000.

Harga median rumah pada suku pertama 2019 juga lebih rendah berbanding tahun 2018 dengan perbezaan 9.7% dan pada harga RM296,944.

Kuala lumpur menempatkan hartanah yang paling mahal di Malaysia dengan harga median RM786,800 diikuti Selangor RM479,894.

Hartanah kediaman paling murah di Malaysia pula terletak di Kelantan, Perlis dan Melaka dengan median harga RM200,000.

Ranking Rental Yield Hartanah Asia Tahun 2019

  • Indonesia 7.09%
  • Filipina 6.13%
  • Kemboja 5.33%
  • Thailand 5.13%
  • Vietnam 4.33%
  • Malaysia 3.72%
  • Singapura 3.30%
  • Jepun 2.66%
  • Hong Kong 2.35%
  • India 2.32%
  • China 2.10%
  • Taiwan 2.06%

Indonesia dan Filipina seperti tahun sebelumnya mengungguli ranking rental yield hartanah asia Pasifik pada tangga pertama dan kedua dengan kadar 7.09% dan 6.13%.

Kadar pulangan hasil sewaan semasa atau rental yield di Malaysia merupakan refleksi kepada harga rumah semasa di Malaysia.

Ini adalah kadar yang harus diterima pemilik hartanah dengan kejatuhan median harga rumah jenis kediaman di Malaysia bermula suku pertama 2019. 

Kadar pulangan hasil sewaan yang direkodkan adalah dari pasaran kediaman jenis apartmen dan teres.

Pembeli rumah juga boleh menjangkakan yang kadar sewa bagi hartanah baru di sesetengah kawasan juga akan menurun.

Akan tetapi, kediaman jenis high rise dengan kondisi dan fasiliti yang baik dan mempunyai kelengkapan rumah akan terus menjadi pilihan utama di pasaran sewaan di Malaysia.

Semakin Mahal Harga Rumah, Semakin Tinggi Kos Penyelenggaraan

Bagi pelabur hartanah yang mencari hasil sewa yang tinggi, anda perlu melihat kos penyelenggaraan, yang boleh menjejaskan hasil sewa bersih anda.

Kebanyakan pelabur hartanah cenderung untuk memilih hartanah kediaman mewah sebagai pelaburan tanpa mengambil kira kos penyelenggaraan.

Apa yang pasti, peratus keuntungan hasil sewaan dijangka tidak meningkat banyak di Kuala Lumpur sekiranya ekonomi terus melemah dan menjejaskan peluang pekerjaan.

Akan tetapi, kawasan yang matang seperti Bangsar, Damansara dan Petaling Jaya akan kekal relevan sebagai lokasi tumpuan sewaan sungguh pun rental yield di kawasan ini tidak lagi meriah seperti dahulu.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Orang Malaysia Kedua Terbanyak Beli Hartanah Di Singapura, Selepas China

Wow, memang tak sangka. Pertama, masih lagi panas isu rumah tak terjual di Malaysia yang tinggi, alih-alih warga kita antara yang paling ramai beli hartanah di Singapura?

Kedua, sebab tukaran wang asing yang tinggi – tiga kali ganda. Kalau di Singapura, harga rumah $100 ribu Dolar Singapura, ini bersamaan dengan RM300 ribu Ringgit Malaysia. Kita pun tahu harga rumah di Singapura memang mahal, membuktikan ramai orang kaya di Malaysia yang beli hartanah di Singapura.

Malaysia Beli Hartanah Kedua Terbanyak Selepas China

Memetik Pihak Berkuasa Pembangunan Semula Bandar atau Urban Redevelopment Authority (URA) Singapura, konsultan hartanah Cushman & Wakefield and Savills berkata rakyat Malaysia adalah kumpulan kedua terbesar yang banyak beli hartanah di Singapura selepas China, bagi tempoh separuh tahun pertama 2019.

Christine Li, ketua penyelidik syarikat Cushman memberitahu, rakyat China membeli 440 unit, rakyat Malaysia beli 283 unit, rakyat India beli 152 unit, rakyat Indonesia beli 116 unit dan rakyat Amerika beli 65 unit bagi tempoh enam bulan pertama tahun 2019.

Ini berikutan kestabilan harga dalam pasaran, setahun selepas pembeli hartanah dikenakan kenaikan duti setem, dengan rakyat asing perlu bayar tambahan 20% duti setem bermula Julai 2018.

Tiga Kategori Berbeza, Malaysia Di Tempat Kedua

Kalau dibuat pecahan, pasaran hartanah dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu kawasan utama, kawasan pertengahan dan kawasan umum. Rakyat Malaysia berada di tempat kedua bagi ketiga-tiga kategori, selepas rakyat China.

Rakyat Indonesia dan India juga pembeli utama, diikut dengan rakyat Amerika dan Britain. Lebih menarik lagi, rakyat Vietnam dilihat mula membeli hartanah di Singapura, terutamanya dalam kategori kawasan umum.

Definisi kawasan umum adalah hartanah yang kebanyakan orang mampu beli. Ianya termasuklah unit HDB (Housing Development Board), di mana 80% rakyat Singapura tinggal.

Tetapi untuk mengelak kekeliruan, artikel ini merujuk kepada hartanah swasta umum, dan bukanlah unit HDB.

Kredit: The Star Online

Iklan

Persediaan Sebelum Boleh Beli Rumah Pertama. Ini Senarai Semaknya

“Bang, macam mana nak beli rumah? Maaf saya baru ada kesedaran…Tak nak menyewa sampai ke tua. Macam mana nak mula ya?”

Jadi ini posting panjang yang senang korang faham terutamanya kepada newbies.

Inilah aturannya jika korang nak beli rumah subsale (second hand);

1. Semak DSR

DSR = Debt Service Ratio adalah Nisbah Hutang Kepada Pendapatan.

Semakin tinggi nisbah, semakin banyaklah hutang / komitmen korang. Pihak bank mengambil kira faktor ini untuk menentukan berapa jumlah kelayakan pembiayaan rumah yang korang boleh dapat.

Pengiraan DSR ini berlainan setiap bank namun konsepnya tetap sama. Lain bank, lain SOP dia. Rajin-rajinkanlah diri ke bank untuk bertanya ya!

DSR CIMB Bank

DSR Maybank

Formula DSR = Jumlah Hutang + Ansuran Bulanan Rumah Mahu Beli / Pendapatan Bersih X 100%

*Ansuran rumah yang perlu dibayar boleh semak guna aplikasi iMoney dekat Google Play Store.

Biasanya maksimum DSR dibenarkan bank hanya 60%-70%.

DSR korang bawah 60%? Bagus. Baca nombor 2.

2. Semak Kelayakan Pembiayaan

Kena semak berapa pembiayaan perumahan yang bank boleh bagi berdasarkan pendapatan korang. Boleh pergi ke bank untuk bertanya. Bawa penyata gaji bersama.

Setiap bank lain prosedurnya. Paling senang kiraan kasar dia adalah:

Pendapatan bersih x 200.

Contohnya : Gaji korang lepas tolak komitmen tinggal RM 1,000. RM 1,000 x 200=RM 200,000. Jadi carilah rumah yang bawah RM 200,000.

3. Semak CCRIS & CTOS

Pernah buat loan dengan bank? Ada kad kredit? Bayaran ansuran cun? Kalau tak cun baik korang semak balik berapa tertunggak. Sebabnya bank takkan luluskan pembiayaan jika rekod laporan CCRIS (Central Credit Reference Information System) korang barai ataupun pembayaran balik tak tepat pada masanya. Sila semak laporan CCRIS ya.

Kadangkala korang tak sedar pun kena CTOS disebabkan menjadi penjamin pada adik-beradik ataupun saudara mara. Kalau dah kena CTOS ni wajib langsaikan dulu hutang tertunggak.

Cara-cara periksa rekod CTOS di hujung jari.

Langkah download laporan CTOS

  1. Download aplikasi “CTOS” di Apps Store Play Store.
  2. Tekan butang “Sign Up” untuk pertama kali.
  3. Isikan maklumat yang diminta.
  4. Upload gambar kad pengenalan untuk pengesahan.
  5. Selesai semua langkah, klik “Submit” untuk pihak CTOS hantarkan laporan (perlu tunggu 3 jam waktu bekerja).
  6. Laporan kewangan akan dihantar melalui emel.
  7. “Log in” aplikasi ini untuk lihat rekod kewangan (boleh tengok credit score meter sama ada Excellent atau Very Weak).

4. Semak Duit Pendahuluan

Sangat berminat nak beli rumah tapi duit pendahuluan pun tak ada susah juga. Nak beli rumah ni banyak kena keluarkan duit terlebih dahulu.

Ada kos guaman, kos penilaian harga rumah, kos duti setem dan lain-lain kos lagi. Pastikan ada tunai dalam 15% daripada harga rumah tu. Kalau rumah harga RM 120,000 paling tidak korang kena ada RM 18,000.

5. Semak Pekerjaan

Bank adalah institusi kewangan yang berniaga. Mereka hanya akan berniaga dengan orang yang layak dan berkemampuan untuk membayar balik ansuran tepat pada waktunya. Bank susah nak berikan pembiayaan jika pekerjaan korang berisiko seperti bekerja secara kontrak.

Contohnya, bulan ni masuk gaji penuh, bulan depan masuk separuh. Tak konsisten. Jadi, bila korang yang baru bekerja tu, pastikan ada penyata gaji untuk 6 bulan.

6. Beri Kepercayaan Kepada Bank

Ada orang yang langsung tak ada hutang dengan pihak bank. Baguslah. Tak ada rekod CCRIS boleh mohon pembiayaan perumahan? Ya, boleh saja.

Biasanya bank akan tawarkan kad kredit juga kepada korang. Logik bank macam ni; Ada seorang datang jumpa korang yang langsung korang tak kenal. Lalu dia nak pinjam duit RM 5,000. Dia janji nak bayar ansuran setiap bulan, agak-agak korang bagi tak?

Jadi, laporan CCRIS berfungsi sebagai kebolehpercayaan pihak bank kepada korang. Jika korang ada kad kredit ataupun ASB Financing RM 50,000 dan bayaran bulanan cantik, barulah bank percaya keupayaan bayaran balik korang tu. Tapi ingat, ASB Financing akan dikira komitmen jika belum mencapai setahun dan kad kredit juga akan dikira sebagai komitmen 5% berdasarkan baki hutang.

7. Sediakan Dokumen Yang Lengkap

Jika LULUS semua perkara di atas, terus sediakan dokumen-dokumen berikut;

1) Salinan Kad Pengenalan: Pastikan jelas depan dan belakang.
2) Penyata Pendapatan Tahunan (EA: Swasta, EC: Penjawat Awam) (2 Tahun)
3) Surat Pengesahan Majikan (kalau penjawat awam boleh sertakan surat lantikan atau pengesahan jawatan)
4) Slip Gaji (3 bulan, nak letak 6 bulan pun OK kalau bulan tu ada terima bonus ataupun OT)
5) Penyata EPF (terkini)
6) Penyata Bank (3 bulan – 6 bulan, ikut nombor 4)
7) Dokumen Sokongan:
i. TH, ASB, Fixed Deposit
ii. Unit Amanah, simpanan, saham.
iii. Surat perjanjian hutang / komitmen kena bayar pada bank setiap bulan untuk perkiraan DSR.
iv. Sebarang dokumen yang boleh menampakkan kau mampu membayar ansuran bulanan.
v. Laporan CCRIS

Dah nampak sikit-sikit aturannya? Okay bagus.

Perbaiki profail kewangan terlebih dahulu. Pergi ke beberapa bank untuk semak kelayakan korang membuat pembiayaan perumahan.

Lain bank, lain polisi dia. Bawalah semua dokumen yang lengkap dan CCRIS sekali semasa jumpa pegawai bank yang menguruskan pembiayaan perumahan tu.

Masa lapang tu bukalah Mudah.my, Property Guru atau berkawan dengan REN (Real Estate Negotiator). Korang juga boleh berguru dengan orang yang berpengalaman dan orang yang positif serta minat dalam pelaburan hartanah.

Rumah murah

Tak perlu tunggu umur masuk 30-35 tahun baru nak beli rumah pertama. Carilah rumah yang berharga di bawah RM 150,000 untuk pelaburan hartanah dahulu.

Ada ke rumah bawah RM100,000?

Ada je ni.

Membeli rumah pertama adalah mudah jika korang tahu aturannya.

Kalau korang rasa masa muda ni nak pergi travel sana sini, jadi geng backpackers, silakan. Simpan dulu nota ni untuk korang baca masa umur 35 tahun nanti. Masa tu korang kata rugi tak beli rumah di usia muda.

Rumah makin lama makin mahal. Member korang yang gaji rendah daripada korang dah ada 2-3 rumah. Masa tu korang tengok je lah gambar travel korang sambil air mata mula menitis. Kah!

Penafian : Mengenai grafik DSR mungkin tidak tepat sepenuhnya. Hanyalah sebagai panduan asas dan untuk gambaran lebih jelas, boleh ke bank pilihan masing-masing untuk bertanyakan polisi bank. *Mungkin ada perubahan.

Kredit info DSR: Muhd Farid & Grafik: Shahizat Amir Ibrahim.

Sumber asal : Amir Syahir

Boleh Semak Laporan Kredit (Credit Report) Anda Dengan RAMCI

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Kisah ini adalah adaptasi sebenar daripada seorang pemohon pinjaman rumah yang berumur 25 tahun dan baru bekerja dalam industri cari gali dengan gaji purata RM8,000 sebulan.

Beliau telah menghantar permohonan pertamanya untuk pembiayaan rumah dan permohonannya gagal kerana dilihat terlalu muda untuk satu komitmen pinjaman yang besar.

Untuk pengetahuan anda, punca permohonan pembiayaan rumah beliau gagal adalah kerana nilai skoring beliau yang dilihat rendah di mata pihak bank (financier).

Pihak bank juga akan lebih serius dalam meluluskan permohonan pembiayaan rumah bagi mereka yang berusia di bawah 25 tahun.

Kenapa Ini berlaku?

Hal ini kerana, anak muda yang berumur bawah 30 tahun merupakan golongan tertinggi diisytihar bankrup oleh pihak bank kerana penggunaan fasiliti pinjaman dan kad kredit yang tidak terkawal.

“Pada tahun 2017, seramai 18,277 rakyat Malaysia telah diisytihar bankrap dan 14.7% daripadanya adalah kerana pinjaman perumahan.”

Ada beberapa faktor dan situasi tipikal yang menyebabkan permohonan pinjaman kita ditolak. Sila semak senarai di bawah :-

1. Tiada Rekod Pinjaman

Ini adalah situasi paling tipikal di mana seorang individu yang tidak pernah mempunyai sebarang komitmen dengan bank, secara tiba-tiba ingin memohon pinjaman dengan jumlah yang besar.

Bank memerlukan bukti yang menunjukkan kita mempunyai tabiat berdisiplin dan bertanggungjawab dalam membayar komitmen bulanan dan tidak mempunyai sebarang masalah kewangan.

Oleh yang demikian, jika seseorang individu ingin memohon pinjaman tanpa mempunyai sebarang rekod pinjaman, peluang untuk permohonan pembiayaan hartanah sehingga 100% atau full loan adalah rendah.

2. Tiada Aset Mudah Cair

Ini merupakan masalah paling popular dalam kes permohonan pembiayaan yang ditolak kerana pemohon gagal menunjukkan beliau mempunyai aset mudah cair untuk proses pembayaran duti setem, deposit, yuran guaman dan lain-lain.

Secara logiknya, bank tidak mungkin sama sekali memberikan kita sebarang bentuk pinjaman jika wang di dalam bank hanya sekadar dua angka sahaja.

“Sediakan sekurang-kurangnya 15% tunai daripada harga rumah yang bakal anda beli.”

Ada baiknya jika kita berhenti menyimpan duit secara tunai di rumah dan mula menyimpan di dalam bank. Kalau yang sebelum ni takde tabiat menyimpan, cepat-cepatlah kurangkan perbelanjaan dan simpan sebanyak mungkin.

3. Permohonan Jumlah Pinjaman Dengan Kadar Mendadak

Contoh bagi situasi ini adalah apabila kita yang hanya mempunyai komitmen bersifat easy payment plan, secara tiba-tiba telah memohon pembiayaan rumah Semi-D pada harga RM700,000.

Potensi untuk permohonan pembiayaan ditolak juga adalah lebih tinggi kerana jumlah permohonan pinjaman yang bersifat mendadak.

4. Panduan Bank Untuk Scoring

Apa yang perlu kita tahu ialah setiap bank mempunyai produk, syarat dan polisi yang berbeza di antara satu sama lain.

Oleh yang demikian, adalah penting untuk setiap bakal pemohon pembiayaan rumah untuk menyelidiki dan melakukan kajian terhadap polisi bank yang bakal memudahkan permohonan anda.

“Semak kadar faedah dan peratus pembiayaan dari pihak bank untuk mengetahui bank yang paling sesuai untuk kita.”

Andai kata permohonan anda di bank A gagal, mungkin permohonan kita mampu lulus di bank B dan bank C.

Apa Yang Boleh Kita Buat?

Apa yang boleh kita lakukan untuk isu ini adalah dengan memohon kad kredit seawal tiga bulan pertama bekerja dan kawal perbelanjaan kad kredit supaya rekod skoring kita berada dalam keadaan baik.

Seterusnya adalah dengan menyimpan 15%-30% daripada gaji kita di instrumen pelaburan yang berisiko rendah seperti ASB dan Tabung Haji.

Kita juga boleh membuat permohonan bersama atau joint-loan dengan ibu bapa, isteri atau adik-beradik.

Buat pengetahuan anda, permohonan bersama mampu meningkatkan potensi permohonan pembiayaan rumah kita lulus.

Perkara yang paling mustahak sebelum membuat pembiayaan perumahan buat golongan muda adalah anda wajib mempunyai wang simpanan yang mencukupi, tabung kecemasan 6 bulan dan rekod caruman KWSP yang baik.

Iklan

Kenapa Orang Perempuan Perlu Ada Rumah Sendiri?

Jika dahulu, ramai wanita yang menyerahkan soal pembelian rumah kepada suami yang merangkap sebagai ketua keluarga.

Berbeza pula dengan keadaan sekarang di mana wanita pada masa kini lebih berdikari dan mempunyai kerjaya yang baik. Malah, ada yang mempunyai pangkat serta gaji yang lebih tinggi daripada suami.

Jadi kenapa wanita perlu memilki rumah sendiri meski pun telah berumah tangga?

Berikut adalah 4 sebab mengapa wanita perlu memilki rumah sendiri.

1. Persediaan Jangka Masa Panjang

Sebagai seorang wanita yang menjalani kehidupan pada zaman kini, anda perlu lebih jauh berfikiran ke hadapan. Cuba tengok masa depan untuk tempoh masa 10 dan 20 tahun akan datang.

Sekiranya berlaku dugaan atau lebih teruk lagi perceraian, sekurang-kurangnya anda ada juga tempat tinggal untuk diri sendiri dan anak-anak.

Bukan itu sahaja, jika kematian suami; dapat juga elakkan daripada pergaduhan berkenaan harta yang perlu dibahagi-bahagikan – termasuklah rumah Allahyarham suami tersebut.

2. Atasi Masalah Kewangan Selepas Berkahwin

Semua orang tahu bahawa cabaran selepas berkahwin adalah sangat berbeza daripada ketika sedang bercinta. Tidak semua keadaan menjadi indah seperti yang diimpikan.

Lebih-lebih lagi apabila menyentuh bab berkaitan dengan kewangan. Jika silap pengurusannya, boleh timbul pergaduhan dan masalah dalam rumah tangga.

Jika anda memilki rumah sendiri, anda boleh gunakan rumah tersebut untuk disewakan atau pun refinance semula untuk mendapat modal untuk memulakan perniagaan. Dengan duit tersebut, bolehlah meringankan beban kewangan keluarga.

3. Jadi Suri Rumah

Sudah menjadi impian semua wanita yang berkeluarga untuk menjadi suri rumah sepenuh masa. Dengan adanya rumah sendiri, anda boleh jadikannya sebagai pendapatan anda sendiri. Maka dapatlah anda jadi seorang suri rumah bagi menguruskan rumah tangga dan anak-anak.

Kalau nak sewakan rumah anda, boleh baca Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL). Dengan pendapatan purata untuk satu rumah sebanyak RM2,857 sebulan, dah boleh bayar instalment untuk rumah berharga RM550 ribu – RM600 ribu.

4. Tambah Pendapatan

Dah jadi suri rumah, boleh usahakan perniagaan dari rumah seperti berniaga tudung online, buat bisnes dropship dan sebagainya.

Nak jadi full-time trader dengan jual beli saham pun boleh. Sambil masak boleh kaut untung di pasaran saham Bursa Malaysia.

Baca lagi di Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk’

Beruntungnya Kaum Wanita Zaman Sekarang

Secara amnya, tahap pendidikan wanita adalah lebih tinggi, mempunyai jawatan dan juga gaji yang lebih tinggi. Suami pula beri nafkah setiap bulan, jadi apakah alasan untuk anda tidak boleh beli rumah sendiri?

Boleh juga tengok 7 Cara Surirumah Boleh Selamatkan Kewangan Keluarga Tanpa Slip Gaji.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!