Carlos Slim Helu – Tokoh Usahawan Terkaya Dunia

Melabur dalam sesebuah perniagaan boleh dikatakan idea yang bernas tetapi bukan semua orang mampu melakukannya. Ada beberapa perniagaan yang sesuai untuk pelaburan, ada yang hanya mengaut keuntungan dari urusan perniagaan semata-mata.

Namun, ia tidak sama dengan pendapat seorang tokoh usahawan ini iaitu Carlos Slim Helu.

Carlos Slim Helu berpendapat bahawa seseorang itu perlu melabur dalam setiap jenis perniagaan yang dilakukannya. Melabur, melabur dan melabur lagi.

Itulah tips dan konsep perniagaan sebenar yang membolehkan seseorang itu lebih untung dan kaya.

Kenali Carlos Slim Helu, Kekayaan Mengalahkan Bill Gates Dan Warren Buffet

Carlos Slim Helu adalah seorang tokoh perniagaan dan pelaburan yang telah dinobatkan sebagai orang terkaya di dunia pada tahun 2013 oleh Majalah Forbes, di mana beliau telah mengalahkan Bill Gates dan Warren Buffet.

Tokoh usahawan pelabur terkaya di dunia ini adalah seorang usahawan Mexico kelahiran Arab Lubnan. Beliau mengendalikan 3 syarikat yang cukup besar iaitu Telefones De Mexico (Telmex), Telcel dan America Movil. Biarpun banyak jatuh naik syarikat tersebut, tetapi tindakan Carlos Slim Helu telah banyak memberi manfaat kepada orang ramai.

Beliau juga pernah digelar Raja Telekomunikasi di atas kejayaan membangunkan syarikatnya.

Jumlah Kekayaan Carlos Slim Helu

Carlos telah dinamakan sebagai orang ketiga terkaya di dunia pada tahun ini dengan jumlah kekayaan sebanyak $35 bilion USD. Aset kekayaannya meliputi syarikat-syarikat dan juga saham pelaburan yang dimilikinya.

Untuk pengetahuan anda, beliau merupakan Presiden bagi Mexican Stock Exchange dan Presiden bagi Perusahaan Broker Mexican Association of Brokerage Houses. Pada tahun 1996 sehingga 1998, Carlos juga adalah Presiden pertama New York Stock Exchange Administration Council.

Ada sahaja matlamat dan perancangannya untuk mengecapi kekayaan di mana beliau juga pernah membeli sebanyak 3% saham syarikat Apple yang harganya telah meningkat naik sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sumbangan Carlos Slim Helu

This image has an empty alt attribute; its file name is Carlos-Slim-Helu-Tokoh-Usahawan-Terkaya-Dunia3-700x467.jpg

Biarpun orang terkaya di dunia sering melakukan pelaburan dan perniagaan untuk mengaut keuntungan, tetapi Carlos Slim Helu tetap mempunyai pendiriannya tersendiri. Menurut Bill Clinton, Carlos Slim Helu adalah seorang dermawan (filantropis) yang tidak dikenali kebanyakan orang.

Pada tahun 2000, Carlos telah menubuhkan Fundación del Centro Histórico de la Ciudad de México A.C (Mexico City Historic Downtown Foundation) yang turut dipuji ramai. Penubuhannya bertujuan untuk menyelamatkan pusat kota Mexico yang memiliki nilai sejarah yang tinggi. Ia juga dapat membantu masyarakat untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik. 

Selain daripada itu, Carlos telah membangunkan Projek Latin America Development Fund di mana dana yang dimilikinya mencecah $10 bilion USD.

Dengan segala sumbangan dan prinsipnya, tidak hairanlah beliau tersenarai sebagai peringkat pertama orang terkaya di dunia selama tiga tahun berturut-turut dari perniagaan telekomunikasi.  Tokoh usahawan terkaya ini boleh dijadikan contoh untuk semua peniaga dan pelabur seluruh negara.

Sumber Rujukan: Biografiku

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Peraturan Yang Digunapakai Oleh Amazon

Sebut sahaja  Amazon, pasti ramai yang sudah tahu tentang kisah kejayaan syarikat ini. Walaupun Amazon tidak beroperasi di Malaysia, kisah perjalanan syarikat ini sangat popular di kalangan kita semua untuk dijadikan inspirasi terutamanya kepada seseiapa yang ingin menceburi dunia perniagaan atas talian.

Jom kita selami rahsia kejayaan yang digunapakai oleh Amazon yang telah menjadikan pengasasnya iaitu Jeff Bezos sebagai lelaki terkaya di dunia selama tiga tahun berturut–turut.

Baca: Siapakah Gerangan Jeff Bezos

Peraturan yang digunapakai oleh Amazon ini sangat ringkas dan secara asasnya, ia mampu diikuti. Tetapi untuk istiqomah melakukannya, ia mungkin sukar untuk semua orang.

Mari kita lihat peraturan yang diguna pakai oleh Amazon yang berjaya menjadikan syarikat mereka sebagai syarikat gergasi perucintan online dunia.

1. Menjaga Kepentingan Pelanggan (Obsessed Over Customers)

Seperti yang kita sedia maklum, Amazon merupakan syarikat yang sangat mementingkan kepuasan hati pelanggan mereka. Teras utama syarikat mereka adalah dengan membuat pelanggan mereka gembira menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut.

Bagi Amazon, pelanggan adalah lebih penting daripada pesaing mereka. Jika mereka berjaya menjaga hati pelanggan mereka, pelanggan akan setia menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Amazon.

Tiada satu syarikat E-commerce mampu lakukan apa yang dilakukan oleh Amazon kepada pelanggan mereka. Selain menjual dengan harga yang murah, Amazon turut terkenal dengan menghantar barangan yang dipesan oleh pelanggan mereka dalam tempoh satu hari.

Baca: Kisah Bagaimana Amazon Terselamat Daripada Krisis ‘Dot-Com Bubble’ Dan Menjadi Syarikat Gergasi Dunia

2. Mencipta (Invent)

Amazon selalu mencipta dan memudahkan urusan pelanggan mereka dan ini adalah resepi kejayaan mereka. Untuk memenuhi setiap kehenddak pelanggan syarikatnya, Jeff Bezos melabur untuk mengetahui apa yang terbaik untuk pelanggan mereka.

Dengan banyak melakukan penyelidikan di dalam syarikatnya itu, Amazon merupakan salah satu syarikat gergasi yang dikecualikan cukai di Amerika Syarikat.

Baca: Amazon, Syarikat Bernilai Trilion Dolar Yang Tak Bayar Satu Sen Cukai Kepada Kerajaan

3. Fikirkan Jangka Masa Panjang (Think Long Term)

Ini adalah satu lagi teras yang Amazon lakukan ketika syarikat ini baru sahaja bermula. Ketika berjumpa dengan pemegang saham Amazon, Jeff Bezos telah menegaskan bahawa syarikat ini merupakan pelaburan jangka panjang dan tidak seperti syarikat teknologi yang lain.

Setiap syarikat yang baru bermula, paling minimum syarikat itu membuat keuntungan adalah dalam tempoh 5 sehingga 7 tahun pertama. Bagi Amazon pula, ia lebih daripada itu.

Ianya terbukti apabila Amazon tidak mendapat keuntungan yang luar biasa sehingga lima tahun kebelakangan ini. Dan ia bukan melalui jualan E-commerce mereka tetapi melalui teknologi simpanan awan syarikat mereka iaitu Amazon Web Services (AWS).

Baca: Ramalan Tepat Yang Dibuat Jeff Bezos 20 Tahun Yang Lalu

4. Jadikan Setiap Hari Seperti Hari Pertama Masuk Kerja (It’s Always Day 1)

Ini digunakan oleh Jeff Bezos untuk memberi semangat yang luar baiasa di dalam urusan pekerjaan mereka. It’s always day 1 bermaksud mereka mengganggap Amazon sebagai sebuah syarikat start-up.

Dengan menganggap Amazon sebagai sebuah start-up, kebanyakan pekerja akan lebih bersemangat seperti mana hari pertama mereka datang ke tempat kerja.

Semangat seperti ini yang Jeff Bezos inginkan untuk pekerja Amazon supaya mereka dapat memberi fokus dalam mengekalkan produktiviti di dalam syarikat.

Baca: 7 Perkara Yang Kita Boleh Belajar Dari Jeff Bezos

Sumber Rujukan:

Iklan

Kisah Pahit Manis Tony Fadell Yang Digelar “Father Of the iPod”

Ramai di kalangan kita yang menggunakan produk Apple dalam kehidupan seharian. Ketika ini, produk Apple yang paling terkenal adalah iPhone.

Saban tahun, produk tersebut menjadi kegilaan kepada peminat mereka sehingga ada peminat yang sanggup menjual buah pinggang mereka untuk mendapatkan produk yang dikeluarkan oleh Apple.

Sebelum Apple terkenal dengan iPhone, produk yang paling laris adalah iPod. Ianya sebuah pemian muzik digital yang sangat terkenal sekitar dua dekad yang lalu.

Pemain muzik ini berjaya menewaskan pemain muzik yang terkenal pada era 1980 dan 90-an yang mana Walkman keluaran Sony menjadi fenomena yang sangat luar biasa pada dekad sebelum kelahiran iPod ini.

Orang yang bertanggunjawab membangunkannya adalah Tony Fadell yang digelar sebagai “Father of the iPod”. Kisah beliau ini sangat menarik kerana sebelum berjaya mencetuskan fenomena iPod ini, beliau menemui pelbagai kegagalan di dalam hidupnya.

Hampir sedekad hidupnya diselubungi kegagalan sebelum kisah kejayaanya bersama dengan syarikat Apple itu berhasil. Beliau dilahirkan dalam keluarga imigran, bapanya berasal dari Lubnan dan ibunya berasal dari Poland.

Selepas menamatkan pengajian di peringkat universiti pada tahun 1991, Tony Fadell bekerja dengan pelbagai syarikat elektronik terkenal dunia seperti Sony, Philips, Matsushita dan Toshiba; yang merupakan kontraktor untuk General Magic.

Pada tahun 1995, beliau menjadi pekerja tetap untuk Philips sebagai ketua di bahagian bahagian telefon bimbit. Pada ketika itu, ianya menggunakan perisian Microsoft yang menggunakan hardware yang dibangunkan oleh Philips.

Setelah berada di syarikat tersebut selama tiga tahun, Tony Fadell mengambil keputusan untuk berhenti dan menubuhkan sebuah syarikat teknologi baru yang dikenali sebagai Fuse Systems.

Syarikat ini merupakan syarikat yang menyediakan peralatan cip untuk komputer Dell, yang merupakan sebuah syarikat yang meningkat naik pada era milenium. Jangka hayat syarikat ini tidak lama kerana beliau tidak mampu meneruskan operasi syarikat tersebut kerana tidak mendapat dana pelaburan luar.

Syarikat start-up yang diasaskanya itu turut ditolak oleh 80 orang venture capitalist untuk melabur ke dalam syarikatnya, sehingga syarikatnya kekurangan dana untuk meneruskan operasi.

Selain itu juga, krisis dot-com bubble yang berlaku kepada pada awal abad ini juga telah menyebabkan ramai orang kurang berminat untuk membuat pelaburan ke dalam syarikat yang berteraskan teknologi.

Ketika syarikat yang diasaskanya itu di ambang kejatuhan, Tony Fadell telah mendapat satu peluang keemasan yang mana Apple akan melancarkan sebuah projek rahsia untuk menghasilkan sebuah pemain MP3. Beliau pada ketika itu telah dilantik oleh Apple sebagai kontraktor luar bagi projek tersebut.

Projek yang dinamakan sebagai P68 Dulcimer dengan beliau menjadi orang yang bertanggungjawab untuk memimpin projek tersebut dan diserap menjadi pekerja tetap Apple.

Akhirnya pada Oktober 2001, iPod pertama berjaya dilancarkan oleh Apple yang telah menjadikan Apple terkenal di seluruh dunia. Beliau terus bersama dengan Apple sehingga tahun 2010 dan merupakan orang yang penting dalam pembangunan iPhone.

Setelah keluar dari Apple, Tony Fadell telah menubuhkan sebuah syarikat yang bernama Nest Hardware yang kemudiannya telah dibeli oleh Google. Beliau kini merupakan venture capitalist yang aktif dalam pelaburan syarikat start-up di Lembah Silikon.

Sumber Rujukan:

Iklan

Amerika Syarikat Dibadai Taufan, Syarikat Malaysia Raih Keuntungan

Takkan ada pelangi tanpa adanya hujan. Begitulah juga kisahnya dengan syarikat-syarikat pengeluar perabot Malaysia, yang sememangnya banyak mengeksport perabot mereka ke Amerika Syarikat.

Selepas Taufan Maria selesai membadai Amerika Syarikat pada tahun 2017 ini, tuntutan insurans pasti akan meningkat. Selain rumah yang ranap; apakah barangan yang perlu diganti semula?

Jawapannya adalah PERABOT.

Cuba bayangkan jika seluruh isi rumah musnah, memanglah kita akan berpindah ke pusat sementara terlebih dahulu. Apabila ancaman terhadap bencana sudah tiada, pastinya mereka yang terselamat ingin pulang ke rumah masing-masing.

Isi Rumah Musnah Dan Perlu Diganti

Kesian bukan? Di sinilah kita dapat lihat peningkatan dalam permintaan terhadap perabot-perabot asas seperti katil, meja makan, sofa dan sebagainya.

Kita ambil contoh salah sebuah syarikat pengeksport perabot terkenal di tanah air, Lii Hen Industries Berhad yang mempunyai kilang di Muar, Johor.

Saham Lii Hen tersenarai sebagai patuh syariah di Bursa Malaysia. PMB Investment Berhad adalah antara jerung yang mempunyai pegangan saham dalam syarikat ini.

Sumber: Bursa Marketplace

Analisis Hong Leong Investment Research menyasarkan harga saham Lii Hen Industries Bhd akan menjadi RM5.04. Jom tengok prestasi saham syarikat-syarikat yang sewaktu dengan Lii Hen Industries;

77% Pendapatan Syarikat Adalah Daripada Eksport

Dengan 77% perolehan syarikat diperolehi daripada pengeksportan ke Amerika Syarikat, sebarang tragedi yang melanda di sana; pasti mereka akan terkena tempiasnya. Untuk rekod, eksport perabot berasaskan kayu meningkat 25% beberapa bulan selepas Taufan Katrina melanda pada tahun 2005.

Lii Hen banyak mengeksport ke Pantai Barat Amerika Syarikat dan mempunyai banyak cawangan di seluruh negara. Pihak pengurusannya turut berkata sudah pasti ianya akan memberi kesan yang positif terhadap jualan.

Selain daripada taufan yang dapat membantu meningkatkan keuntungan, jualan eksport terutamanya set bilik tidur dan barangan panel, telah meningkat sebanyak 59% daripada RM373 juta pada tahun 2014 kepada RM592 juta pada tahun 2015.

Daripada sudut US Dolar pula, eksport meningkat sebanyak 49% daripada US$32.2 juta pada tahun 2014 kepada $US47.9juta pada tahun 2016.

Pengukuhan matawang Ringgit berbanding US Dolar, dan peningkatan permintaan akan meneutralkan sebarang kesan daripada tukaran matawang. Fahamkan ini betul-betul, sekiranya matawang US Dolar meningkat naik berbanding Ringgit, pengeksport yang untung; kerana transaksi jualan dijalan dalam US Dolar.

Maknanya kalau Ringgit jatuh, lagi besar untung yang bakal mereka dapat.

Siapa Sangka Syarikat Perabot Malaysia Yang Untung Kan?

Akhir kata, memang tidak sangka tatkala sesuatu musibah melanda, ada pihak lain yang akan dapat keuntungan di sebaliknya; dalam kes ini syarikat eksporter perabut bakal menerima impaknya. Cuma perlu ingat yang bencana ini bukan selalu.

Jika anda seorang pelabur, berminat tak dengan perkembangan syarikat-syarikat pengeksport perabut seperti Lii Hen Industries?

Sumber rujukan: The Star Online

Iklan

3 Tokoh Bumiputera Terima Anugerah BDREF Champions

Baru-baru ini, The Bumiputera Dealer Representatives Education Fund (BDREF) telah mengadakan majlis pelancaran ‘BDREF Handbook 2017′ sempena Mesyuarat Agung Tahunan ke-22 Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI) di Royale Chulan Hotel . Turut hadir adalah Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Wira Othman Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Seri Tajudin Atan dan Presiden Pribumi, Md. Hasrin Md. Hassim.

BDREF yang ditubuhkan sejak tahun 2003 bertujuan untuk meningkatkan kepakaran profesional dan ilmu teknikal di kalangan wakil jualan Bumiputera yang juga termasuk remisier dan wakil jualan berbayar.

Setakat ini, seramai 172 graduan telah dilahirkan di dalam pelbagai jurusan bagi memenuhi kehendak pasaran, di antaranya:

  • CHARTED FINANCIAL ANALYST (CFA), USA – 2 orang
  • DIPLOMA IN TECHNICAL ANALYSIS MSTA (UK) – 114 orang
  • CERTIFIED FINANCIAL PLANNER (CFP) – AUSTRALIA – 41 orang
  • ISLAMIC FINANCIAL PLANNER (IFP) – 8 orang
  • MASTERS IN ISLAMIC FINANCE PRACTICE (MIFP) – 5 orang
  • GRADUATE DIPLOMA IN APPLIED FINANCE & INVESTMENT (GDAFI) – 2 orang

Dan 3 orang tokoh ini yang juga bekas graduan BDREF buat julung kalinya telah dipilih sebagai “BDREF Champions” dalam kategori Outstanding Career Progressions kerana komitmen mereka dalam mendidik masyarakat yang secara tidak langsung membantu meningkatkan pemilikan saham Bumiputera di Bursa Malaysia.

#1. DATUK SAMSUL HUSIN, Chartered Accountant & Certified Financial Planner (CFP)

Perjalanan Datuk Samsul di dalam perniagaan bermula sejak kecil lagi sewaktu membantu ayah beliau yang merupakan seorang peniaga kecil di kampung halamannya di Kampung Sungai Buah di Dengkil, Selangor.

Beliau kemudiannya menubuhkan Censof, yang dulu dikenali sebagai Century Software (M) Sdn Bhd, pada tahun 1996 bersama-sama sekumpulan sahabat beliau dengan modal yang kecil dan berjaya menyenaraikan syarikat tersebut menjadi syarikat tersenarai awam pada tahun 2011 melalui program Skim Jejak Jaya Bumiputera (SJJB).

#2. Tuan Haji Mohd Asri Ahmad, Remisier & Certified Technical Analyst (MSTA, CFTe), Bursa Malaysia Icon (2016) Social Influencer, BursaMKTPLC

Beliau berkelulusan dalam bidang Diploma Analisa Pelaburan dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari UiTM, Ijazah Sarjana dalam bidang (Kewangan) dari Univeristi Putra, Malaysia serta Full Member of The United Kingdom Society of Technical Analysts (MSTA) dan Certified Financial Technician (CFTe).

Beliau telah melibatkan diri dalam bidang pelaburan saham di Bursa Malaysia lebih daripada 20 tahun dan merupakan pemegang Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal selama 15 tahun.

Pada tahun 2016 beliau telah diiktiraf sebagai ikon (Social Influencer) BursaMarketPlace (sebahagian daripada Bursa Malaysia) dan segala perkongsian beliau adalah berkenaan pelaburan saham yang sah di sisi undang-undang. Sepanjang 5 tahun ini beliau telah berkongsi ilmu pelaburan saham kepada lebih 30,000 peserta di seluruh Malaysia.

Facebook: Mohd Asri

#3. Tuan Nazarry Rosli, Dealer’s Representative, Certified Financial Planner (CFP) & Certified Technical Analyst (MSTA,CFTe)

 

Beliau banyak menjalankan bengkel Analisa pelaburan, seminar dan coaching untuk pelabur individu dan institusi di Malaysia.

Beliau merupakan seorang speaker yang sering dipanggil untuk berucap di program anjuran Member Society of Technical Analysts (MSTA), International Centre for Education in Islamic Finance (INCEIF), UiTM dan Maktab Koperasi Malaysia.

Beliau banyak menulis artikel, komentari dan laporan Analisa berkenaan strategi pelaburan dan perdagangan untuk Utusan Malaysia, Berita Harian, New Straits Times dan Harian Metro. Beliau juga sering muncul di TV1, TV3 dan Astro Awani bagi menyatakan pandangan dan komen beliau tentang pasaran saham, analisa teknikal dan pelbagai isu ekonomi.

Facebook: Nazarry Rosli

Terima Kasih

Saya pasti ramai di antara anda yang pernah berguru dengan mereka, dan mereka merupakan sumber inspirasi kepada yang telah berjaya di dalam pasaran saham. Ayuh, kita berdoa supaya usaha mereka diberkati dan agar lebih ramai lagi Bumiputera terbuka mata hati untuk memulakan perjalanan sebagai seorang pelabur di pasaran saham patuh syariah Bursa Malaysia.

Jadilah seorang pelabur yang berjaya agak dapat menyumbang lebih banyak zakat kepada golongan yang memerlukan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!