Carlos Slim Helu – Tokoh Usahawan Terkaya Dunia

Melabur dalam sesebuah perniagaan boleh dikatakan idea yang bernas tetapi bukan semua orang mampu melakukannya. Ada beberapa perniagaan yang sesuai untuk pelaburan, ada yang hanya mengaut keuntungan dari urusan perniagaan semata-mata.

Namun, ia tidak sama dengan pendapat seorang tokoh usahawan ini iaitu Carlos Slim Helu.

Carlos Slim Helu berpendapat bahawa seseorang itu perlu melabur dalam setiap jenis perniagaan yang dilakukannya. Melabur, melabur dan melabur lagi.

Itulah tips dan konsep perniagaan sebenar yang membolehkan seseorang itu lebih untung dan kaya.

Kenali Carlos Slim Helu, Kekayaan Mengalahkan Bill Gates Dan Warren Buffet

Carlos Slim Helu adalah seorang tokoh perniagaan dan pelaburan yang telah dinobatkan sebagai orang terkaya di dunia pada tahun 2013 oleh Majalah Forbes, di mana beliau telah mengalahkan Bill Gates dan Warren Buffet.

Tokoh usahawan pelabur terkaya di dunia ini adalah seorang usahawan Mexico kelahiran Arab Lubnan. Beliau mengendalikan 3 syarikat yang cukup besar iaitu Telefones De Mexico (Telmex), Telcel dan America Movil. Biarpun banyak jatuh naik syarikat tersebut, tetapi tindakan Carlos Slim Helu telah banyak memberi manfaat kepada orang ramai.

Beliau juga pernah digelar Raja Telekomunikasi di atas kejayaan membangunkan syarikatnya.

Jumlah Kekayaan Carlos Slim Helu

Carlos telah dinamakan sebagai orang ketiga terkaya di dunia pada tahun ini dengan jumlah kekayaan sebanyak $35 bilion USD. Aset kekayaannya meliputi syarikat-syarikat dan juga saham pelaburan yang dimilikinya.

Untuk pengetahuan anda, beliau merupakan Presiden bagi Mexican Stock Exchange dan Presiden bagi Perusahaan Broker Mexican Association of Brokerage Houses. Pada tahun 1996 sehingga 1998, Carlos juga adalah Presiden pertama New York Stock Exchange Administration Council.

Ada sahaja matlamat dan perancangannya untuk mengecapi kekayaan di mana beliau juga pernah membeli sebanyak 3% saham syarikat Apple yang harganya telah meningkat naik sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sumbangan Carlos Slim Helu

This image has an empty alt attribute; its file name is Carlos-Slim-Helu-Tokoh-Usahawan-Terkaya-Dunia3-700x467.jpg

Biarpun orang terkaya di dunia sering melakukan pelaburan dan perniagaan untuk mengaut keuntungan, tetapi Carlos Slim Helu tetap mempunyai pendiriannya tersendiri. Menurut Bill Clinton, Carlos Slim Helu adalah seorang dermawan (filantropis) yang tidak dikenali kebanyakan orang.

Pada tahun 2000, Carlos telah menubuhkan Fundación del Centro Histórico de la Ciudad de México A.C (Mexico City Historic Downtown Foundation) yang turut dipuji ramai. Penubuhannya bertujuan untuk menyelamatkan pusat kota Mexico yang memiliki nilai sejarah yang tinggi. Ia juga dapat membantu masyarakat untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik. 

Selain daripada itu, Carlos telah membangunkan Projek Latin America Development Fund di mana dana yang dimilikinya mencecah $10 bilion USD.

Dengan segala sumbangan dan prinsipnya, tidak hairanlah beliau tersenarai sebagai peringkat pertama orang terkaya di dunia selama tiga tahun berturut-turut dari perniagaan telekomunikasi.  Tokoh usahawan terkaya ini boleh dijadikan contoh untuk semua peniaga dan pelabur seluruh negara.

Sumber Rujukan: Biografiku

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee