PLS Plantations Ditaraf Silver3 oleh RAM Sustainability

PLS Plantations Berhad (“PLS Plantations” atau “Syarikat”) hari ini  telah mengumumkan penarafan Silver3 mereka yang dianugerahkan oleh RAM Sustainability bagi  segmen perladangan dan perdagangan prinsipalnya, memperlihatkan kewujudan jurang dan titik  permulaan amalan ESG Syarikat ini yang mustahak bagi usaha penghutanan semula serta bagi sektor berkaitan perladangan. 

Penarafan kemampanan ini oleh RAM Sustainability, iaitu penyedia analitik ESG persendirian  terkemuka, merangkap prestasi kemampanan korporat Syarikat ini berdasarkan tema alam sekitar,  sosial, dan tadbir urus (ESG), serta garis panduan antarabangsa dan domestik yang relevan seperti  dokumen Perubahan Iklim dan Taksonomi Berasaskan Prinsip (CCPT) diusulkan oleh Bank Negara  Malaysia (BNM).  

Pengerusi Bebas Bukan Eksekutif bagi PLS Plantations, Tan Sri Nazir Razak berkongsi, “Penarafan  tersebut memahat satu tanda aras bagi Syarikat ini dalam menetapkan strategi yang jelas dari segi  keutamaan dan bidang tumpuan kami, merentasi seluruh perniagaan dan operasi PLS Plantations,  khususnya sudut-sudut yang perlu ditambah baik. Tidak kurang pentingnya, ia menawarkan para  pemegang tara kami – pelabur, pengawal selia, rakan perniagaan, pembekal dan klien – suatu objektif  dan penilaian yang telus mengenai komitmen kami terhadap kemampanan, di samping tanggungjawab  kami sebagai pembekal, rakan perniagaan, dan majikan yang boleh dipercayai. PLS Plantations bekerja  keras dalam melaksanakan strategi untuk menjadi pembekal agromakanan serba mampan yang  terkemuka di Malaysia dalam jangka waktu terdekat.”  

Ketua Pegawai Eksekutif RAM Sustainability, Promod Dass sementara itu menyatakan, “PLS  Plantations sedang mengorak titik permulaan dalam perjalanan ESG mereka dengan membenarkan dirinya tertakluk kepada penarafan kemampanan yang berstandard tinggi, dan ketelusan ini penting meskipun ia memdedahkan profil risiko ESG mereka yang tinggi – justeru langkah tersebut harus dipuji,  dan kami berbesar hati untuk menggalas tanggungjawab dalam memantau kemajuan mereka dari sudut  kemampanan. Kami berharap langkah ini akan menjadi teladan bagi syarikat-syarikat lain dalam memulakan perjalanan kemampanan masing-masing serta menanam aspirasi untuk memperoleh  penarafan yang tertinggi.”  

Sebagai sebahagian daripada perjalanan ke arah pemulihan Syarikat ini, PLS Plantations menunjukkan komitmen yang kukuh untuk meluaskan rangka pentadbiran korporat dan polisinya, terutamanya dalam  bab pentadbiran kemampanan, sementara menunggu rangka kerja dan dasar yang mentadbir  kumpulan Syarikat secara menyeluruh diluluskan. Berpaksikan Kerjasama Awam-Swasta (PPP), visi  PLS Plantations adalah untuk menyumbang kepada sekuriti makanan negara serta mencetus impak  sosioekonomi yang positif melalui inisiatif-inisiatif yang memanfaatkan petani tempatan, khususnya  golongan B40 dan komuniti Orang Asli.

Syarikat ini bertekad untuk menghasilkan produk dan  perkhidmatan yang berkualiti, seperti dibuktikan melalui pelbagai pensijilan yang telah diperolehi seperti  Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) bagi segmen perladangan PLS Plantations.  Perniagaan Syarikat ini dalam segmen perdagangan juga telah memperoleh pensijilan Amalan  Perkilangan Baik (GMP), Amalan Pertanian Baik Malaysia (myGAP), HALAL serta Analisis Bahaya dan  Titik Kawalan Kritikal (HACCP) antara lainnya, selain menggunapakai dasar khusus dalam urusan  sumber manusia dan hak asasi manusia termasuk Dasar Amalan Sosial Baik, Dasar Keselamatan dan  Kesihatan Pekerjaan, Dasar Buruh Kanak-Kanak dan Dasar Gangguan Seksual.  

Untuk maklumat lanjut, atau jika anda ingin memuat turun laporan penarafan RAM Sustainability yang  dianugerahkan kepada PLS Plantation, sila klik di sini. 

Previous ArticleNext Article

ASNB Tangguh Sementara Urus Niaga Dan Perkhidmatan Bermula 4 Hingga 7 Jun

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Semua urus niaga unit amanah dan perkhidmatan lain Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) akan ditangguhkan sementara bermula pada 4 hingga 7 Jun 2022.

Syarikat tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata penangguhan sementara itu disebabkan oleh pemindahan sistem operasinya ke sistem baharu, selaras dengan objektifnya untuk meningkatkan pengalaman pelaburan kepada para pelabur.

ASNB, syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), menambah tarikh urus niaga terakhir bagi semua unit amanah adalah pada 3 Jun, 2022.

Bagaimanapun, urus niaga bagi ASN Equity 5, ASN Equity Global, ASN Imbang 3 Global dan ASN Sara 2 akan berakhir lebih awal iaitu pada 2 Jun 2022.

Syarikat tersebut juga memaklumkan penangguhan urus niaga itu melibatkan semua unit amanah ASNB di semua saluran ASNB iaitu kaunter cawangan ASNB dan ejen-ejen seluruh negara serta saluran elektronik dan dalam talian.

Ia termasuk portal dan aplikasi myASNB, ejeb perbankan internet iaitu Maybank2u, CIMB Clicks, RHBNow, Affinonline, AmOnline dan HLB Connect, mesin kiosk di cawangan ASNB serta Mesin Juruwang Automatik (ATM) di Maybank dan CIMB Bank.

“Urus niaga di semua saluran iaitu kaunter dan platform dalam talian akan dibuka semula pada 8 Jun 2022,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin berkata langkah strategik untuk beralih ke sistem baharu perlu dilaksanakan bagi menyediakan sokongan teknologi yang lebih mudah dan moden agar ASNB dapat memperkenalkan produk dan perkhidmatan yang lebih terkini.

“Inisiatif ini diharapkan dapat meningkatkan pengalaman pelaburan kepada pelabur kami di semua saluran pada masa hadapan.

“Pelabur ASNB perlu merancang keperluan tunai lebih awal dan membuat transaksi pelaburan atau pengeluaran sebelum tarikh penangguhan untuk mengelakkan sebarang kesulitan ketika penangguhan ini berlangsung,” katanya.

Menurutnya, bagi mereka yang ingin membuat pengeluaran dalam talian, boleh membuat urus niaga seawal yang mungkin agar wang tersebut dapat dikreditkan sebelum tarikh penangguhan.

ASNB berkata pengeluaran secara dalam talian hanya boleh dilakukan menerusi portal www.myasnb.com.my dan aplikasi myASNB dengan had maksimum sebanyak RM2,000 atau pengeluaran tiga tiga kali dalam sebulan.

“Urus niaga pengeluaran dalam talian yang berjaya dilaksanakan akan dikreditkan ke dalam akaun bank pelabur yang didaftarkan dengan ASNB pada hari bekerja berikutnya,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/asnb-tangguh-sementara-urus-niaga-dan-perkhidmatan-bermula-4-hingga-7-jun/