PMB Investment Menerima GIFA Championship Award

PMB Investment Berhad (PMB Investment), sebuah anak syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad (Pelaburan MARA), menerima Global Islamic Finance Awards (GIFA) 2020 bagi kategori Pengurusan Aset Islamik di Islamabad, Pakistan.

“Kami berbesar hati menerima Anugerah ini. Ini adalah kemuncak visi pihak berkepentingan kami, Majlis Amanah Rakyat (MARA), misi Lembaga Pengarah kami dan usaha semua kakitangan kami. Anugerah ini merupakan sokongan hebat dari pendekatan kami terhadap pelaburan runcit dan institusi, yang berkisar pada pasukan kelas atas, pelbagai produk dalaman dan pihak ketiga, dan komitmen berterusan terhadap inovasi dan standard kualiti tertinggi.

Dipasangkan dengan nilai korporat yang mantap, pendekatan itu membolehkan kami mencipta nilai kukuh dan berkekalan untuk pelabur kami dari masa ke masa,” kata Datuk Azrulnizam Abdul Aziz, Pengerusi Pelaburan MARA.

Menurut Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pelaburan MARA, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, “GIFA 2020 merupakan penganugerahan piawaian kecemerlangan tertinggi di peringkat global bagi mengiktiraf kerajaan, institusi dan individu yang telah menunjukkan prestasi terbaik dalam bidang masing masing bagi menyumbang ke arah kelestarian sektor kewangan Islam dan perbankan antarabangsa”.
GIFA yang dimulakan pada 2011 oleh Edbiz Corporation.

Upacara penganugerahan GIFA diadakan setiap tahun bagi menonjolkan, mendorong dan memberi penghargaan kepada prestasi dan sumbangan yang luar biasa terhadap pertumbuhan komuniti kewangan Islam global dan perbankan dengan objektif utama untuk mempromosikan tanggungjawab sosial, kepatuhan terhadap keaslian Syariah dan komitmen terhadap sektor ini . Sebagai satu-satunya program anugerah kewangan Islam global, pemenang GIFA adalah dari seluruh dunia.

Mengulas lanjut, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Pelaburan MARA, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin berkata, “Julai lalu, PMB Investment turut menerima pengiktirafan dalam Anugerah Unit Amanah Disyorkan 2020/21 oleh FSMone (dulu dikenali sebagai Fundsupermart) menerusi dana PMB Shariah Premier Fund bagi kategori Ekuiti Malaysia (Islamik)”.

Tambah Tengku Ahmad Badli Shah lagi, “pengiktirafan yang diberikan institusi tempatan dan global kepada PMB Investment dan dana-dana yang diuruskan membuktikan syarikat ini mempunyai rekod prestasi yang cemerlang. Ditambah dengan inisiatif program tanggungjawab sosial Korporat syarikat, iaitu #ArifLabur (sebuah program mendidik masyarakat mengenai pengurusan kewangan dan pelaburan di Malaysia), menjadikan PMB Investment sebuah organisasi pengurusan aset yang bukan sahaja mementingkan keuntungan semata, malah kesedaran masyarakat berkaitan pengurusan kewangan dan pelaburan juga menjadi keutamaan sejak penubuhan syarikat ini”.

PMB Investment sebuah syarikat milik penuh Kumpulan Pelaburan MARA Berhad, adalah sebuah Syarikat Pengurusan Pelaburan Islam (Islamic Fund Management Company, IFMC), menguruskan 16 dana unit amanah dengan beberapa mandat portfolio pelaburan dalam kelas-kelas aset ekuiti dan sukuk.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.