Cara Beli Waran Dan Convert Waran Kepada Mother Share

Dalam pelaburan saham, kita ada saham dan kita juga ada waran. Di antara kelebihan melabur ke dalam waran adalah harganya yang lebih murah berbanding saham induk.

Sebelum meneruskan bicara, apa kata kita berkenalan dengan waran ini terlebih dahulu.

Saham Induk Umpama Mother Share (Mak), Waran Umpama Anak

Untuk memudahkan kita faham apa itu Waran, dengan bahasa mudahnya kita boleh anggap saham induk sebagai Mak dan waran sebagai Anak.

Waran terbahagi kepada dua:

1. Waran

  • Dikeluarkan oleh syarikat dengan tujuan untuk mendapatkan modal syarikat terbabit.
  • Selalunya mempunyai tempoh matang yang panjang iaitu untuk tempoh 4 tahun sehingga 10 tahun.

Jika Mak waran patuh Syariah, biasanya Anak waran juga patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada WA, WB, WC, WD.

Contoh: PMETAL-WA, PMETAL-WB

2. Waran Opsyen Beli

  • Dikeluarkan oleh sebuah institusi kewangan bagi saham yang tidak berkaitan dengan syarikat tersebut.
  • Kebiasaannya akan matang dalam jangka masa lebih pendek iaitu kurang dari setahun.

Walaupun Mak waran patuh Syariah, Anak waran tidak patuh Syariah. Kalau Mak waran tak patuh Syariah, sah-sah Anak waran pun tak patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada C diikuti dengan nombor.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

Cara Nak Beli Waran

Pertama sekali, kita kena bezakan dulu yang mana saham induk, yang mana waran patuh syariah, yang mana waran tak patuh syariah.

Dalam contoh saham Datasonic di atas:

DSONIC: Saham induk
DSONIC-WA: Waran patuh syariah
DSONIC-HA, DSONIC-HB, DSONIC-C23, DSONIC-C15: Waran tak patuh syariah

Nak beli waran, prosesnya sama saja macam nak beli saham induk. Tekan butang Buy, masukkan kuantiti, harga belian, validity dan klik Send Now.

Cara Nak Convert Waran Kepada Mother Share (Saham Induk)

Biasanya orang beli waran adalah untuk meraih keuntungan daripada kenaikan waran yang mengatasi saham induk. Anak yang baik akan ikut perangai (pergerakan) Mak, jika saham Mak naik sebanyak 5%, saham Anak berpotensi untuk naik 10%.

Tapi bagi mereka yang nak convert waran kepada saham induk sebelum tempoh matang waran tersebut, maka boleh ikut langkah-langkah berikut.

1. Isi Borang Exercise Form

Sebelum tarikh luput sesuatu waran, pihak Registrar akan menghantar surat yang mengandungi Exercise Form seperti contoh di atas kepada semua pemilik waran yang dah nak expired.

2. Buat Pembayaran Exercise Price

Untuk convert waran ke saham induk, ada istilah Exercise Price iaitu berapa harga perlu dibayar untuk convert waran yang kita ada kepada saham induk.

Bayaran biasanya dalam bentuk draf bank ke atas nama syarikat dan dipalang.

3. Hantar Exercise Form Dan Draf Bank Ke Registrar

Pastikan borang tersebut sampai ke tangan pihak Registrar sebelum tarikh tamat. Biasanya kita juga perlu bayar Processing Fee kepada pihak Registrar untuk memproses permohonan kita.

Berbaloi Ke Tak Nak Convert Waran Kepada Saham Induk?

Ada 3 keadaan yang akan wujud, samada kita rugi jika convert, samada kita tak untung dan tak rugi, dan samada kita untung sekiranya convert.

Sumber: Bursa Malaysia

Ianya berkait rapat dengan beberapa perkara iaitu:

Harga saham induk semasa tarikh luput (Share price at expiry)
Harga saham induk semasa (Current share price)
Harga untuk convert (Exercise price)
Nisbah penukaran (Conversion ratio)
Harga waran (Call warrant pice)

Sekiranya harga waran selepas ditambah Exercise price lebih murah daripada harga saham induk semasa tarikh luput, maka kita akan untung.

Sekiranya harga waran selepas ditambah Exercise price adalah sama dengan harga saham induk semasa tarikh luput, maka kita tak untung tak rugi.

Sekiranya harga waran selepas ditambah Exercise price lebih mahal daripada harga saham induk semasa tarikh luput, maka kita akan rugi.

Apa Jadi Kepada Waran Yang Tak Convert?

Akhir sekali, sekiranya kita dah berkira-kira bahawa adalah tak berbaloi untuk kita convert waran kepada saham induk, maka waran tersebut akan expired apabila tiba tarikh luputnya.

Biasanya beberapa minggu sebelum tarikh luput sesuatu waran, ianya tidak lagi boleh dijual beli di pasaran saham. Maka elakkan daripada membeli waran yang dah nak expired, kalau kita tak berniat untuk convert waran tersebut.

Takut-takut kita terbeli waran yang dah nak sampai expiry date, kemudian waran tersebut digantung kerana dah nak expired dan kalau nak convert pula menjadikan kita rugi – maka bertambahlah kerugian yang kita terpaksa tanggung.

Kerana perlu diingat, waran selepas tarikh luput tidak bernilai satu sen pun sekiranya tidak diconvert.

Murahnya waran sehingga kita boleh beli banyak unit berbanding beli seunit saham. Tapi macam mana nak buat duit dengan waran? Buat julung kalinya, The Kapital membawakan sesi TUISYEN SAHAM bagi membantu anda mengulangkaji dengan lebih mudah. Kita akan fokus kepada 2 topik utama :

Waran (Warrant)
Corporate Action (Bonus Issue, Share Split, Dividen dan Rights Issue)

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: