Principal Islamic Raih Anugerah Pengurus Islamik Terbaik Tahunan

Principal Islamic Asset Management (“Principal Islamic”) telah meraih anugerah Pengurus Islamik Terbaik untuk tahun kedua berturut-turut pada Anugerah Kewangan Islam The Asset Triple A 2021. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian dan perkhidmatan yang ditawarkan Principal Islamic, yang telah menunjukkan pertumbuhan yang stabil sepanjang waktu yang tidak menentu.

Dato’ Paduka Syed Mashafuddin Syed Badarudin

Kami telah menetapkan strategi 5-tahun untuk perniagaan patuh-Syariah bagi menyempurnakan aspirasi kami untuk menerajui agenda pelaburan Islam dalam pengurusan aset, mengembangkan produk tawaran dan meningkatkan kualiti perkhidmatan pelanggan kami. Anugerah ini sememangnya menyumbang kepada momentum pertumbuhan perniagaan kami.

Dato’ Paduka Syed Mashafuddin Syed Badarudin, Ketua Pegawai Eksekutif Principal Islamic

Dengan kelebihan pelbagai kelas aset dan kepercayaan pelabur terutamanya di ASEAN dan Timur Tengah, Principal Islamic berusaha untuk memimpin sebagai penyedia penyelesaian pelaburan Islamik pilihan yang memenuhi keperluan dan objektif pelabur global.

Walaupun 2020 merupakan tahun yang sukar, kami berupaya mengekalkan pencapaian yang baik bagi pelaburan para pelanggan kami. Kami menghargai pengiktirafan ini, dan berterima kasih terutamanya kepada para pelabur kami yang memberi maklum balas tentang prestasi dan perkhidmatan kami sepanjang tahun lalu. Kami akan terus menawarkan produk dan solusi yang dapat memberikan pulangan yang baik kepada para pelabur kami. Kami yakin dapat memperkenalkan lebih banyak strategi-strategi patuh-Syariah dalam  memenuhi permintaan bagi dana-dana yang inovatif, sesuai untuk pelbagai risiko dan pulangan yang lebih baik. 

Dato’ Paduka Syed Mashafuddin Syed Badarudin, Ketua Pegawai Eksekutif Principal Islamic

Memanfaatkan kerjasama dengan Principal Global Investors (“PGI”), Principal Islamic akan memacu strategi-strategi patuh-Syariahnya, termasuk dana yang fokus kepada Environmental, Social and Governance (ESG) dalam beberapa bulan yang akan datang. Dengan pemahaman yang mendalam dalam pematuhan Syariah dan ESG, Principal Islamic komited dalam menintegrasikan prinsip-prinsip ESG dan patuh-Syariah.

Integrasi ini melengkapkan pelaburan patuh-Syariah kerana kedua-duanya mempunyai banyak persamaan dari segi sosial antaranya mengelakkan pelaburan di dalam industri pembuatan senjata, alkohol, perjudian dan tembakau.

Principal merupakan salah satu pengurus aset Islam terkemuka di dunia. Setakat Jun 2021, Principal menguruskan sejumlah RM96.7 bilion di Asia Tenggara, yang mana RM30.69 bilion adalah dana patuh-Syariah.

Untuk maklumat lanjut mengenai Principal Islamic, layari www.principalislamic.com atau ikuti kami di LinkedIn di PrincipalIslamicAssetManagement.

Previous ArticleNext Article

Maybank Investment Bank & UOB Malaysia Menaja Jamin Bersama Kemudahan Islam Berjumlah RM2 Bilion Bagi Pengambilalihan Malayan Cement Berhad

Maybank Investment Bank dan UOB Malaysia hari ini mengumumkan pelantikan mereka sebagai penaja jamin dan bookrunner,  secara bersama, untuk kemudahan Islam bernilai RM2.0 bilion yang disediakan kepada Malayan Cement Berhad (MCB).

Kemudahan ini akan digunakan untuk membiayai pengambilalihan 10 syarikat dalam sektor simen dan konkrit siap campur di Malaysia oleh MCB dari syarikat induk, YTL Cement Berhad (YTL Cement). Kemudahan pembiayaan  berjangka bersindiket Islam ini adalah berdasarkan prinsip Syariah Komoditi Murabahah

MCB akan menggunakan kemudahan Islam ini untuk membiayai pertimbangan tunai bagi pengambilalihan keseluruhan kepentingan ekuiti 10 syarikat dan anak syarikat masing-masing  (syarikat yang diambilalih) dari YTL Cement untuk jumlah pertimbangan yang dianggarkan pada RM5.2 bilion. 

Encik Fad’l Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif, Maybank Investment Bank, berkata, “Kami  ingin mengucapkan terima kasih kepada MCB atas kepercayaan yang diberikan kepada  Maybank untuk mengambil bahagian dalam transaksi mercu tanda ini sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk penyelesaian pembiayaan Islam serta Penasihat Utama Tunggal untuk pelaksanaan pengambilalihan dan juga Penasihat  Syariah untuk kemudahan Islam. Kami berharap untuk bekerjasama lebih lanjut dengan MCB  apabila syarikat meneruskan perjalanan transformatif sebagai salah satu daripada perintis industri dalam bahan binaan tempatan. 

Puan Ng Wei Wei, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia berkata, “Kami berbesar hati menyokong keperluan pembiayaan MCB bagi transaksi yang amat penting ini. Sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk transaksi ini, kami menggunakan keupayaan pembiayaan Islam kami dalam membantu MCB memenuhi aspirasi  perkembangannya. Perjanjian ini juga dimeterai berikutan penerimaan anugerah Sukuk  Baharu Terbaik (Korporat) dan Sekuritisasi Terbaik di Malaysia di Anugerah Kewangan Islam The Asset Triple A pada Ogos 2021, satu lagi bukti komitmen kami dalam memenuhi  keperluan kewangan pelanggan kami.”

Dato’ Sri Michael Yeoh Sock Siong, Pengarah Urusan YTL Cement and MCB berkata, “Usaha  pengambilalihan oleh MCB ini akan membolehkan kami memperkemas dan meningkatkan kecekapan operasi dalam memanfaatkan sumber, kepakaran dan pengalaman masing masing. Penggabungan ini akan membantu kami mencapai skala ekonomi, meningkatkan  kehadiran pasaran, mengurangkan fungsi pendua, dan akhirnya memberikan penyelesaian  yang lancar kepada pelanggan kami. Kami merasa sukacita atas suatu pencapaian utama  yang akan membawa kami maju selangkah kehadapan dalam merealisasikan rancangan  pertumbuhan bagi MCB. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Maybank Investment  Bank dan UOB Malaysia atas kerjasama mereka ketika kami menempuhi fasa baru dalam  perjalanan korporat kami.” 

MCB (dahulu dikenali sebagai Lafarge Malaysia Berhad) disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia. Kegiatan utama MCB adalah sebagai syarikat pegangan pelaburan. Melalui  anak syarikatnya, MCB terlibat dalam pengeluaran, pembuatan dan perdagangan simen, klinker, konkrit siap campur dan bahan binaan lain serta produk berkaitan.