Principal Islamic Raih Anugerah Pengurus Islamik Terbaik Tahunan

Principal Islamic Asset Management (“Principal Islamic”) telah meraih anugerah Pengurus Islamik Terbaik untuk tahun kedua berturut-turut pada Anugerah Kewangan Islam The Asset Triple A 2021. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian dan perkhidmatan yang ditawarkan Principal Islamic, yang telah menunjukkan pertumbuhan yang stabil sepanjang waktu yang tidak menentu.

Dato’ Paduka Syed Mashafuddin Syed Badarudin

Kami telah menetapkan strategi 5-tahun untuk perniagaan patuh-Syariah bagi menyempurnakan aspirasi kami untuk menerajui agenda pelaburan Islam dalam pengurusan aset, mengembangkan produk tawaran dan meningkatkan kualiti perkhidmatan pelanggan kami. Anugerah ini sememangnya menyumbang kepada momentum pertumbuhan perniagaan kami.

Dato’ Paduka Syed Mashafuddin Syed Badarudin, Ketua Pegawai Eksekutif Principal Islamic

Dengan kelebihan pelbagai kelas aset dan kepercayaan pelabur terutamanya di ASEAN dan Timur Tengah, Principal Islamic berusaha untuk memimpin sebagai penyedia penyelesaian pelaburan Islamik pilihan yang memenuhi keperluan dan objektif pelabur global.

Walaupun 2020 merupakan tahun yang sukar, kami berupaya mengekalkan pencapaian yang baik bagi pelaburan para pelanggan kami. Kami menghargai pengiktirafan ini, dan berterima kasih terutamanya kepada para pelabur kami yang memberi maklum balas tentang prestasi dan perkhidmatan kami sepanjang tahun lalu. Kami akan terus menawarkan produk dan solusi yang dapat memberikan pulangan yang baik kepada para pelabur kami. Kami yakin dapat memperkenalkan lebih banyak strategi-strategi patuh-Syariah dalam  memenuhi permintaan bagi dana-dana yang inovatif, sesuai untuk pelbagai risiko dan pulangan yang lebih baik. 

Dato’ Paduka Syed Mashafuddin Syed Badarudin, Ketua Pegawai Eksekutif Principal Islamic

Memanfaatkan kerjasama dengan Principal Global Investors (“PGI”), Principal Islamic akan memacu strategi-strategi patuh-Syariahnya, termasuk dana yang fokus kepada Environmental, Social and Governance (ESG) dalam beberapa bulan yang akan datang. Dengan pemahaman yang mendalam dalam pematuhan Syariah dan ESG, Principal Islamic komited dalam menintegrasikan prinsip-prinsip ESG dan patuh-Syariah.

Integrasi ini melengkapkan pelaburan patuh-Syariah kerana kedua-duanya mempunyai banyak persamaan dari segi sosial antaranya mengelakkan pelaburan di dalam industri pembuatan senjata, alkohol, perjudian dan tembakau.

Principal merupakan salah satu pengurus aset Islam terkemuka di dunia. Setakat Jun 2021, Principal menguruskan sejumlah RM96.7 bilion di Asia Tenggara, yang mana RM30.69 bilion adalah dana patuh-Syariah.

Untuk maklumat lanjut mengenai Principal Islamic, layari www.principalislamic.com atau ikuti kami di LinkedIn di PrincipalIslamicAssetManagement.

Previous ArticleNext Article

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.