Program Khas Peremitan Pendapatan Yang Disimpan Di Luar Negara

KUALA LUMPUR, 16 Nov (Bernama) — Adalah dimaklumkan bahawa selaras dengan pembatalan pengecualian cukai ke atas pendapatan daripada punca luar negara sepertimana yang diumumkan oleh Menteri Kewangan melalui Bajet 2022, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) menawarkan Program Khas Peremitan Pendapatan (PKPP) kepada pemastautin di Malaysia yang mempunyai pendapatan yang disimpan di luar negara.

Program ini akan dilaksanakan berdasarkan kepada kriteria-kriteria yang berikut:

(a) Tempoh pelaksanaan PKPP adalah mulai 1 Januari 2022 hingga 30 Jun 2022 (tempoh PKPP);

(b) Kadar cukai 3% kasar ke atas pendapatan yang dibawa masuk dalam tempoh tersebut sepertimana yang dicadangkan di bawah Rang Undang-Undang Kewangan 2021;

(c) Tiada semakan audit, siasatan atau penalti terhadap pendapatan yang dibawa masuk dalam tempoh PKPP, semua pendapatan yang dibawa masuk akan diterima secara suci hati oleh pihak HASiL;

(d) Pendapatan hendaklah dibawa masuk / diremit dalam tempoh PKPP;

(e) Pembayar cukai perlu membuat pengisytiharan untuk menyertai PKPP selewat-lewatnya 30 hari selepas tamat tempoh PKPP;

(f) Bayaran cukai hendaklah dibuat mengikut aturan pembayaran biasa yang telah ditetapkan bagi tahun taksiran 2022 atau 2023, yang mana berkenaan; dan

(g) PKPP tidak melibatkan pendapatan yang terbit dari Malaysia yang tertakluk kepada cukai bagi tahun taksiran 2021 dan tahun-tahun taksiran seterusnya dan diremit atau dibawa balik dalam tempoh PKPP.

Selepas tamat tempoh tersebut, pihak HASiL akan menyemak dan meneliti maklumat-maklumat pendapatan pemastautin Malaysia yang disimpan di luar negara yang telah diterima melalui perjanjian pertukaran maklumat percukaian dengan negara-negara lain.

Sekiranya berdasarkan semakan, didapati pendapatan yang disimpan di luar negara yang berpunca dari Malaysia masih belum dilaporkan, taksiran tambahan boleh dibangkitkan berserta dengan penalti selaras dengan peruntukan Akta Cukai Pendapatan 1967.

Sehubungan itu, pihak HASiL menggalakkan pembayar cukai untuk menyertai program khas yang ditawarkan ini bagi mengemas kini kedudukan cukai mereka. Pihak HASiL akan mengeluarkan soalan lazim serta garis panduan berkaitan PKPP ini kepada umum yang boleh diperolehi di Portal Rasmi HASiL.

Dikeluarkan Oleh:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif
Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia

Tarikh: 16 November 2021

SUMBER : Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia

UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif
Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
Tel: 03-8313 8888
Faks : 03-8313 7873
Hasil Care Line : 03-8911 1000 / 603-8911 1100 (luar negara)
Portal Rasmi : www.hasil.gov.my

–BERNAMA

Previous ArticleNext Article

ASNB Tangguh Sementara Urus Niaga Dan Perkhidmatan Bermula 4 Hingga 7 Jun

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Semua urus niaga unit amanah dan perkhidmatan lain Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) akan ditangguhkan sementara bermula pada 4 hingga 7 Jun 2022.

Syarikat tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata penangguhan sementara itu disebabkan oleh pemindahan sistem operasinya ke sistem baharu, selaras dengan objektifnya untuk meningkatkan pengalaman pelaburan kepada para pelabur.

ASNB, syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), menambah tarikh urus niaga terakhir bagi semua unit amanah adalah pada 3 Jun, 2022.

Bagaimanapun, urus niaga bagi ASN Equity 5, ASN Equity Global, ASN Imbang 3 Global dan ASN Sara 2 akan berakhir lebih awal iaitu pada 2 Jun 2022.

Syarikat tersebut juga memaklumkan penangguhan urus niaga itu melibatkan semua unit amanah ASNB di semua saluran ASNB iaitu kaunter cawangan ASNB dan ejen-ejen seluruh negara serta saluran elektronik dan dalam talian.

Ia termasuk portal dan aplikasi myASNB, ejeb perbankan internet iaitu Maybank2u, CIMB Clicks, RHBNow, Affinonline, AmOnline dan HLB Connect, mesin kiosk di cawangan ASNB serta Mesin Juruwang Automatik (ATM) di Maybank dan CIMB Bank.

“Urus niaga di semua saluran iaitu kaunter dan platform dalam talian akan dibuka semula pada 8 Jun 2022,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin berkata langkah strategik untuk beralih ke sistem baharu perlu dilaksanakan bagi menyediakan sokongan teknologi yang lebih mudah dan moden agar ASNB dapat memperkenalkan produk dan perkhidmatan yang lebih terkini.

“Inisiatif ini diharapkan dapat meningkatkan pengalaman pelaburan kepada pelabur kami di semua saluran pada masa hadapan.

“Pelabur ASNB perlu merancang keperluan tunai lebih awal dan membuat transaksi pelaburan atau pengeluaran sebelum tarikh penangguhan untuk mengelakkan sebarang kesulitan ketika penangguhan ini berlangsung,” katanya.

Menurutnya, bagi mereka yang ingin membuat pengeluaran dalam talian, boleh membuat urus niaga seawal yang mungkin agar wang tersebut dapat dikreditkan sebelum tarikh penangguhan.

ASNB berkata pengeluaran secara dalam talian hanya boleh dilakukan menerusi portal www.myasnb.com.my dan aplikasi myASNB dengan had maksimum sebanyak RM2,000 atau pengeluaran tiga tiga kali dalam sebulan.

“Urus niaga pengeluaran dalam talian yang berjaya dilaksanakan akan dikreditkan ke dalam akaun bank pelabur yang didaftarkan dengan ASNB pada hari bekerja berikutnya,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/asnb-tangguh-sementara-urus-niaga-dan-perkhidmatan-bermula-4-hingga-7-jun/