Tips Penting Elak Jatuh Muflis

Sebanyak lebih daripada 300,000 kes muflis direkodkan berdasarkan kepada statistik Jabatan Insolvensi dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini. Ini disebabkan oleh perancangan kewangan yang tidak betul dan perbelanjaan individu secara berlebihan. 

Pada entry kali ini, mari kami kongsikan antara tips penting elak jatuh muflis. Semoga dengan tips ini, kita dapat bangkit semula betulkan rekod kewangan dan penting, elak jatuh muflis.

  1. Hidup Dalam Kesederhanaan

Hidup dalam kesederhanaan merupakan salah satu aspek yang paling penting untuk mengelakkan jatuh muflis. Cukuplah hanya berbelanja secara minimum dari segi aksesori ataupun barangan perhiasan. Jadi, jangan pernah untuk membeli barangan yang mahal atau branded sekiranya fungsinya tetap sama dengan barangan yang murah ataupun non-branded tersebut.

  1.  Bayar Hutang Yang Ada Secepat Mungkin

Sekiranya anda sudah terjebak dengan hutang, jangan pernah untuk cuba menambahkan hutang lain seperti personal loan dengan niat untuk membayar hutang yang tertunggak tersebut. 

Ramai yang melakukan perkara tersebut, tetapi akhirnya memakan diri. Jadi, pastikan anda melangsaikan hutang yang ada secepat mungkin untuk mengelakkan jatuh muflis akibat hutang sekeliling pinggang. Cari pendapatan sampingan secepatnya juga.

  1. Senaraikan Keperluan Dan Kehendak

Apabila gaji sudah masuk, pastikan anda cepat-cepat buat senarai barangan yang menjadi keperluan atau kehendak bagi mengelakkan perbelanjaan yang tidak terkawal. Untuk membuat senarai tersebut, anda dikehendaki menulis bajet perbelanjaan bulanan dan pastikan duit gaji anda cukup untuk bertahan sepanjang bulan tersebut. 

Dengan cara ini, ia dapat mengelakkan anda daripada jatuh muflis akibat perbelanjaan yang tidak terkawal. Anda akan terpaksa membeli barang penting untuk keperluan sahaja. Anda juga terpaksa bertahan untuk tidak membeli barang kemahuan.

 

  1. Dapatkan Pendapatan Sampingan

Kini, terdapat banyak platform yang boleh membantu anda untuk mendapatkan kerja sampingan seperti Grab, Food Panda dan pelbagai jenis syarikat runner lain lagi. Namun penting sekali, ia memerlukan kerajinan daripada diri sendiri untuk mendapatkan pulangan daripada kerja sampingan tersebut. 

Dengan membuat kerja sampingan, pendapatan tambahan anda mungkin dapat menjadi duit backup untuk elakkan anda jatuh muflis.

  1. Buat Simpanan Secara Berterusan

Membuat simpanan secara berterusan juga dapat mengelakkan daripada jatuh muflis. Walaupun gaji tidak banyak, buatlah simpanan secara konsisten sebanyak 10 hingga 20 peratus daripada gaji anda setiap bulan. 

Sekiranya terjadi perkara yang tidak diingini, anda masih lagi mempunyai wang untuk menampung perbelanjaan dengan menggunakan wang simpanan tersebut.

Kesimpulannya, tips elak muflis di atas dapat membantu kita semua sebelum terlambat. Ingatlah bahawa ‘Langit tidak selalunya cerah’ dan jika menghadapi masalah, terus dapatkan khidmat daripada mereka yang profesional. Sekiranya ada hutang dengan pihak bank, buatlah rundingan dan janganlah lari daripada mereka.

Rujukan

  1. https://www.bharian.com.my/rencana/komentar/2019/11/633461/elak-muflis-seawal-usia-muda
  2. https://laburhartanah.com/5-tips-mudah-nak-elak-muflis-pada-masa-muda/
  3. https://www.propertyguru.com.my/property-guides/maksud-insolvensi-muflis-dan-kesan-kepada-hartanah-di-malaysia-46796

Hampir lima tahun kami berkongsi ilmu kewangan di portal MajalahLabur.com, ramai yang beritahu kami mereka stress..

“Pak Teh, gaji saya habis bayar hutang je setiap bulan..”

“Saya dah tak tahu macam mana nak settle hutang, kalau saya meninggal..apa jadi dekat anak bini saya?”

“Suami saya dah diisytihar bankrap, macam mana ni?”

“Tuan, saya berjaya simpan duit sikit-sikit, tapi orang kata kena gandakan duit tu..Saya tak pandai..”

“Tolong saya Pak Teh, saya nak jadi pandai uruskan duit”

Kami tahu, ramai lagi diluar sana yang hadapi masalah serupa.

Semua orang mesti pernah dengar, pentingnya uruskan duit, uruskan hutang dan uruskan pelaburan supaya kita tiada masalah duit di kemudian hari.

Tetapi… Berapa ramai yang tahu cara untuk uruskan semua ini dengan betul? Banyak artikel dah kami kongsikan, tapi kami sedar tak semua orang boleh baca dan terus faham lepas baca artikel sahaja.

Kami berkongsi ilmu kewangan bukan sebab terlebih pandai, tetapi kami berasa lebih bahagia bila mengetahui orang lain tidak mengulangi kesilapan yang pernah kami lalui.

Maka, kami berbesar hati membawakan speaker dalam perancangan kewangan Islam yang berdaftar di bawah Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Belajar buat ANALISA KEWANGAN DIRI dan susun semula kewangan kasi cantik supaya hidup lebih bahagia.

Kita akan bersama Puan Aisya Rahman, Licensed Islamic Financial Planner (CFP CERT TM, IFP)

Puan Aisya Rahman merupakan seorang ibu dan isteri. Kerjaya beliau yang bermula di dalam industri pengiklanan, penerbangan dan seterusnya ke industri perbankan telah memberikan pengalaman meluas untuknya melebarkan sayap ke industri kewangan yang berlandaskan syariah. Beliau telah melalui pelbagai fasa kehidupan daripada tiada pendapatan untuk beberapa bulan sehingga berjaya menyelesaikan hutang melebihi 6 angka. Bila Allah dah bagi nikmat sebegitu beliau rasa bertanggungjawab untuk berkongsi ilmu pengurusan kewangan ini kepada ibu-ibu, ayah-ayah dan adik-adik di luar sana yang memerlukan bantuan.

Jika dalam Webinar Audit Profil Kewangan sebelum ini, anda belajar :

  • Fokus cara urus hutang dan duit supaya tak perlu kerja sampai umur 80 tahun
  • Mantapkan pengurusan kewangan supaya dapat bebas hutang
  • Belajar exit strategy yang berkesan sekiranya kita dah terlibat dalam hutang “jahat”
  • Rancang duit di dunia agar di akhirat kita selamat dan tak susahkan keluarga yang ditinggalkan
  • Cara betul mewariskan harta untuk anak-anak

Kali ini, kami bawakan kelas kewangan eksklusif dan premium khas buat mereka yang ingin menambah ilmu dalam pengurusan kewangan.

Apa yang anda dapat dalam Audit Profil Kewangan Intensif?

  • Pengurusan kewangan lebih terperinci dan personalised
  • Sesi Financial Coaching Eksklusif selama 2 hari
  • 1 jam sesi One-to-One bersama Puan Aisya Rahman
  • Telegram support 2 hala

Jangan rasa rendah diri. Kita mula belajar sekarang.

Dapatkan maklumat lanjut dan daftar di Audit Profil Kewangan Intensif

Previous ArticleNext Article

Pelaksanaan Potongan Cukai 2% Terhadap Pembayaran Oleh Syarikat Pembayar Kepada Ejen, Pengedar Atau Pengagih Bajet 2022

Kerajaan melalui Pembentangan Bajet 2022 telah memperkenalkan seksyen 107D, Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967) yang berkuat kuasa mulai 1 Januari 2022. Melalui pengenalan seksyen baharu ini, setiap syarikat pembayar perlu membuat potongan cukai dua peratus (2%) dan meremitkan amaun potongan tersebut kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri (KPHDN) atas setiap bayaran tunai yang dibuat kepada ejen, pengedar atau pengagihnya.

Perincian pelaksanaaan potongan ini adalah seperti ketetapan yang berikut:

  1. Ejen, pengedar atau pengagih hendaklah merupakan individu pemastautin.
  2. Kelayakan dalam memastikan ejen, pengedar atau pengagih itu layak dibuat potongan dalam tahun 2022 adalah berdasarkan nilai ambang RM100,000 penerimaan bayaran (tunai dan bukan tunai) pada tahun sebelumnya (tahun 2021).
  3. Amaun potongan 2% berkenaan hendaklah diremitkan kepada KPHDN dalam tempoh 30 hari selepas pembayaran dibuat.
  4. Kegagalan syarikat pembayar meremitkan amaun potongan 2% tersebut dalam tempoh yang ditetapkan akan menyebabkan syarikat pembayar perlu membayar amaun diremit berserta 10% kenaikan.
  5. Sekiranya syarikat pembayar gagal untuk membuat potongan dan meremitkan amaun 2% tersebut kepada KPHDN, tuntutan perbelanjaaan berkaitan tidak boleh dibenarkan di bawah perenggan 39(1)(s) ACP 1967.

Penangguhan pelaksanaan peremitan potongan cukai di bawah seksyen 107D Akta Cukai Pendapatan 1967

Bagi memastikan semua syarikat pembayar dapat membuat persediaan dan pemakluman yang sewajarnya dapat diberikan kepada semua ejen, pengedar atau pengagihnya, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) bersetuju untuk menangguhkan pelaksanaan peremitan potongan cukai di bawah seksyen 107D ACP 1967 ini sehingga 31 Mac 2022.

Sehubungan dengan itu, syarikat pembayar dibenarkan untuk meremitkan potongan cukai 2% atas bayaran berbentuk tunai yang dibayar kepada ejen, pengedar atau pengagih bagi bulan Januari sehingga Mac 2022 mulai 1 April 2022 tanpa dikenakan apa-apa kenaikan.

Bagi memudahkan pemahaman yang lebih jelas, HASiL akan mengeluarkan Soalan Lazim berkaitan perkara ini yang boleh diakses melalui portal rasmi www.hasil.gov.my .

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh diajukan kepada HASiL melalui:

Dikeluarkan Oleh:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia