SC Lancar Pelan Induk Pasaran Modal Lima Tahun untuk Menyokong Tahap Pertumbuhan Malaysia yang Selanjutnya

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan Pelan Induk Pasaran Modal Ketiga (CMP3) yang akan berfungsi sebagai rangka kerja strategik bagi pertumbuhan pasaran modal Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang. Ia berusaha untuk memanfaatkan daya tahan dan potensi pasaran modal Malaysia bagi mempercepat pertumbuhan ekonomi mampan dan inklusif.

CMP3 dilancarkan melalui acara maya yang telah dirasmikan oleh Menteri Kewangan YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Bercakap pada majlis pelancaran tersebut, Menteri Kewangan mengatakan, “CMP3 sesuai dengan aspirasi negara sebagai salah satu pemboleh utama yang akan membuka jalan bagi populasi yang lebih luas untuk turut serta dalam pertumbuhan negara dengan membolehkan produk pelaburan yang lebih inklusif dan saluran mudah diakses. Dengan CMP3 sebagai panduan strategik untuk pasaran modal kita dalam tempoh lima tahun yang akan datang, saya yakin ia akan terus memainkan peranan penting dalam ekonomi Malaysia. “

Datuk Syed Zaid Albar, Pengerusi SC mengatakan, “Malaysia kini berada di persimpangan kritikal dalam hala tuju pasca pandemik kita. Adalah penting bagi pasaran modal untuk kekal menyokong ekonomi ketika kita beralih ke negara yang inklusif dan mampan. Kemajuan dalam pasaran modal tidak boleh hanya diukur dengan pertumbuhan dan saiz, ia juga harus memenuhi keperluan dasar dan aspirasi negara serta rakyatnya. “

CMP3 mempertimbangkan trend mega antarabangsa yang akan membentuk pemulihan dan pertumbuhan ekonomi global dan Malaysia, di samping mendorong pasaran modal menuju tiga hasil keluaran yang diinginkan:

i. Relevan kepada pembangunan ekonomi dan pihak berkepentingannya;
ii. Cekap dalam mobilisasi modal dan mencapai hasil kawal seliaan yang diinginkan; dan
iii. Berpelbagai dalam mewujudkan nilai untuk semua peserta.

Untuk mencapai hasil keluaran yang diinginkan ini, CMP3 menggariskan enam teras pembangunan dan peraturan utama, yang secara kolektif akan berfungsi sebagai prinsip dalam membangunkan inisiatif strategik selama lima tahun akan datang.

Prinsip pembangunan pertama ini akan memudahcara pengumpulan dana untuk perniagaan kompetitif melalui ekosistem pasaran dan perantaraan yang berpelbagai. CMP3 juga bertujuan untuk meningkatkan kewibawaan semua rakyat Malaysia untuk melabur bagi masa depan mereka, di samping mempromosikan rangkuman digital dan perlindungan untuk pelabur yang rentan. Selain itu, melalui prinsip Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) dan Pasaran Modal Islam (ICM), CMP3 bertujuan untuk membentuk ekonomi pihak berkepentingan dengan menggerakkan lebih banyak modal ke arah perniagaan yang mampan.

Di samping itu, pendekatan pengawalseliaan SC juga akan berkembang sebagai tindak balas terhadap perubahan trend dan lanskap pasaran. CMP3 berusaha untuk menanamkan akauntabiliti bersama dalam pasaran modal, terutamanya tanggungjawab korporat terhadap pihak berkepentingan di luar keuntungan jangka pendek. Ini juga bertujuan untuk mencapai hasil pengawalseliaan yang lebih telus dan kecekapan yang lebih tinggi dalam melindungi pelabur melalui pendekatan penguatkuasaan dan pengawasan yang cekap, efektif dan tersasar. Tambahan pula, ketika industri ini menjadi lebih digital, CMP3 menggambarkan penggunaan teknologi yang lebih luas – baik RegTech dan SupTech – untuk kecekapan yang lebih tinggi dan pemahaman yang lebih mendalam.

“Ini akan menjadi tanggungjawab kita bersama untuk membawa teras strategik dalam membuahkan hasil keluaran yang diinginkan, agar kita dapat mencapai perubahan yang bermakna. Ini adalah perjalanan bersama untuk kita semua lalui. Kita akan lebih teguh bersama,” kata Datuk Syed Zaid.

Selama dua dekad yang lalu, Pelan Induk Pasaran Modal 1 (2001 – 2010) dan Pelan Induk Pasaran Modal 2 (2011 – 2020) telah berjaya mengembangkan pasaran modal sambil memastikan kestabilan dan integriti pasaran. Malaysia kini mempunyai pasaran modal berpelbagai yang baik, dengan pasaran ekuiti yang mempunyai lebih dari 900 syarikat tersenarai, pasaran bon yang ketiga terbesar di Asia, pasaran modal Islam yang inovatif dan terkenal di seluruh dunia, pasaran derivatif yang memimpin dalam penemuan harga minyak sawit mentah, dan merupakan salah satu unit amanah yang terbesar di rantau ini.

Selain itu, strategi tadbir urus yang dilaksanakan dalam tempoh pelan induk sebelumnya telah memastikan pengawal seliaan peraturan yang mantap untuk meningkatkan keyakinan terhadap integriti pasaran modal Malaysia. Rangka kerja kawal selia pasaran modal Malaysia merupakan penanda aras dan berada di tahap tinggi di peringkat antarabangsa, antara lain, piawaian perlindungan pelabur, tadbir urus korporat dan kemampuan penguatkuasaan.
CMP3 akan dilaksanakan berdasarkan asas kukuh yang dibina untuk membuka ruang bagi tahap evolusi dan pertumbuhan Malaysia yang selanjutnya.

Untuk maklumat lanjut mengenai CMP3, sila layari https://www.sc.com.my/cmp3

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Previous ArticleNext Article

Aqila Afindi Dinobat Sebagai “Ikon Wanita Melayu” – Pencarian Wanita Melayu 2022 Plaza Shah Alam

Shah Alam, 13 Ogos 2022 – Pentas utama Plaza Shah Alam menyaksikan kemenangan berpihak pada gadis bernama Aqila Afindi (21) yang membawa gelaran Ikon Wanita Melayu 2022 – Pencarian Wanita Melayu anjuran Plaza Shah Alam.

Aqila menewaskan sembilan lagi saingan terdekatnya dengan membawa pulang hadiah berupa wang tunai bernilai RM10,000 daripada pihak Plaza Shah Alam serta hadiah iringan sumbangan penaja-penaja.

Berada rapat sebagai pesaingnya ialah Nur Athiya Hazirah (26) yang mengungguli tempat kedua dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000 berserta hadiah daripada para penaja dan Siti Aisyah (26) mendapat tempat ketiga dengan membawa wang tunai RM3,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah sumbangan penaja-penaja lain.

Miss Personality menjadi milik Sabrina Nizam (24) dan Miss Photogenic diberikan kepada Nur Diana Sri Tunteja (21). Kedua-duanya membawa pulang wang tunai RM1,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah tajaan.

Majlis yang diacarakan oleh Fahrin Ahmad (Aktor) bersama bekas Ikon Wanita Melayu 2018, Amy Nurtinie ini diadili lima juru profesional iaitu Vanidah Imran (Aktres), Encik Faizal Hamid (Pensyarah Fesyen UiTM), Kiffy Razak (Pengarang Urusan majalah NONA), Puan Azura Mokhtar (Pengurus Kanan Plaza Shah Alam) dan Mas Idayu (Selebriti).

Menyorot kembali perjalanan program PWM 2022, Seramai lebih 200 peserta hadir bagi sesi uji bakat yang diadakan selama dua hari pada 23 & 24 Julai lalu diikuti sesi separuh akhir yang berlangsung 6 Ogos menyaksikan 25 peserta bertanding untuk layak ke peringkat akhir.

Aqila menumpaskan harapan sembilan finalis lain iaitu Siti Aisyah (26), Puteri Ermisha Qistina (19), Nur Yasmin (24), Nur Izzatul Aqma (20), Nur Shalia (26), Yaserah Ali (25), Sabrina Nizam (24), Nur Diana Sri Tunteja (21) dan Nur Athiyah Hazirah (26) untuk bergelar Ikon Wanita Melayu Tahun ini.