SC Lancar Pelan Induk Pasaran Modal Lima Tahun untuk Menyokong Tahap Pertumbuhan Malaysia yang Selanjutnya

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan Pelan Induk Pasaran Modal Ketiga (CMP3) yang akan berfungsi sebagai rangka kerja strategik bagi pertumbuhan pasaran modal Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang. Ia berusaha untuk memanfaatkan daya tahan dan potensi pasaran modal Malaysia bagi mempercepat pertumbuhan ekonomi mampan dan inklusif.

CMP3 dilancarkan melalui acara maya yang telah dirasmikan oleh Menteri Kewangan YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Bercakap pada majlis pelancaran tersebut, Menteri Kewangan mengatakan, “CMP3 sesuai dengan aspirasi negara sebagai salah satu pemboleh utama yang akan membuka jalan bagi populasi yang lebih luas untuk turut serta dalam pertumbuhan negara dengan membolehkan produk pelaburan yang lebih inklusif dan saluran mudah diakses. Dengan CMP3 sebagai panduan strategik untuk pasaran modal kita dalam tempoh lima tahun yang akan datang, saya yakin ia akan terus memainkan peranan penting dalam ekonomi Malaysia. “

Datuk Syed Zaid Albar, Pengerusi SC mengatakan, “Malaysia kini berada di persimpangan kritikal dalam hala tuju pasca pandemik kita. Adalah penting bagi pasaran modal untuk kekal menyokong ekonomi ketika kita beralih ke negara yang inklusif dan mampan. Kemajuan dalam pasaran modal tidak boleh hanya diukur dengan pertumbuhan dan saiz, ia juga harus memenuhi keperluan dasar dan aspirasi negara serta rakyatnya. “

CMP3 mempertimbangkan trend mega antarabangsa yang akan membentuk pemulihan dan pertumbuhan ekonomi global dan Malaysia, di samping mendorong pasaran modal menuju tiga hasil keluaran yang diinginkan:

i. Relevan kepada pembangunan ekonomi dan pihak berkepentingannya;
ii. Cekap dalam mobilisasi modal dan mencapai hasil kawal seliaan yang diinginkan; dan
iii. Berpelbagai dalam mewujudkan nilai untuk semua peserta.

Untuk mencapai hasil keluaran yang diinginkan ini, CMP3 menggariskan enam teras pembangunan dan peraturan utama, yang secara kolektif akan berfungsi sebagai prinsip dalam membangunkan inisiatif strategik selama lima tahun akan datang.

Prinsip pembangunan pertama ini akan memudahcara pengumpulan dana untuk perniagaan kompetitif melalui ekosistem pasaran dan perantaraan yang berpelbagai. CMP3 juga bertujuan untuk meningkatkan kewibawaan semua rakyat Malaysia untuk melabur bagi masa depan mereka, di samping mempromosikan rangkuman digital dan perlindungan untuk pelabur yang rentan. Selain itu, melalui prinsip Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) dan Pasaran Modal Islam (ICM), CMP3 bertujuan untuk membentuk ekonomi pihak berkepentingan dengan menggerakkan lebih banyak modal ke arah perniagaan yang mampan.

Di samping itu, pendekatan pengawalseliaan SC juga akan berkembang sebagai tindak balas terhadap perubahan trend dan lanskap pasaran. CMP3 berusaha untuk menanamkan akauntabiliti bersama dalam pasaran modal, terutamanya tanggungjawab korporat terhadap pihak berkepentingan di luar keuntungan jangka pendek. Ini juga bertujuan untuk mencapai hasil pengawalseliaan yang lebih telus dan kecekapan yang lebih tinggi dalam melindungi pelabur melalui pendekatan penguatkuasaan dan pengawasan yang cekap, efektif dan tersasar. Tambahan pula, ketika industri ini menjadi lebih digital, CMP3 menggambarkan penggunaan teknologi yang lebih luas – baik RegTech dan SupTech – untuk kecekapan yang lebih tinggi dan pemahaman yang lebih mendalam.

“Ini akan menjadi tanggungjawab kita bersama untuk membawa teras strategik dalam membuahkan hasil keluaran yang diinginkan, agar kita dapat mencapai perubahan yang bermakna. Ini adalah perjalanan bersama untuk kita semua lalui. Kita akan lebih teguh bersama,” kata Datuk Syed Zaid.

Selama dua dekad yang lalu, Pelan Induk Pasaran Modal 1 (2001 – 2010) dan Pelan Induk Pasaran Modal 2 (2011 – 2020) telah berjaya mengembangkan pasaran modal sambil memastikan kestabilan dan integriti pasaran. Malaysia kini mempunyai pasaran modal berpelbagai yang baik, dengan pasaran ekuiti yang mempunyai lebih dari 900 syarikat tersenarai, pasaran bon yang ketiga terbesar di Asia, pasaran modal Islam yang inovatif dan terkenal di seluruh dunia, pasaran derivatif yang memimpin dalam penemuan harga minyak sawit mentah, dan merupakan salah satu unit amanah yang terbesar di rantau ini.

Selain itu, strategi tadbir urus yang dilaksanakan dalam tempoh pelan induk sebelumnya telah memastikan pengawal seliaan peraturan yang mantap untuk meningkatkan keyakinan terhadap integriti pasaran modal Malaysia. Rangka kerja kawal selia pasaran modal Malaysia merupakan penanda aras dan berada di tahap tinggi di peringkat antarabangsa, antara lain, piawaian perlindungan pelabur, tadbir urus korporat dan kemampuan penguatkuasaan.
CMP3 akan dilaksanakan berdasarkan asas kukuh yang dibina untuk membuka ruang bagi tahap evolusi dan pertumbuhan Malaysia yang selanjutnya.

Untuk maklumat lanjut mengenai CMP3, sila layari https://www.sc.com.my/cmp3

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Previous ArticleNext Article

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.