SC Tuduh 2 Individu Kerana Gagal Mematuhi Notis yang Dikeluarkan oleh Pegawai Penyiasat

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan ke atas 2 individu kerana gagal untuk bekerjasama dengan pengawal selia pasaran modal dalam penyiasatannya terhadap pelanggaran undang-undang sekuriti.

Ong Kar Kian, 38 dan Amirruddin bin Nin, 50, telah dikenakan pertuduhan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pagi tadi di bawah seksyen 32(8)(a) AMLATFPUAA. Kedua-dua mereka telah gagal untuk mematuhi notis yang dikeluarkan oleh Pegawai Penyiasat SC pada 2017 dan 2018 yang menghendaki mereka bertemu dengan pegawai penyiasat SC untuk disoal secara lisan.

Ong yang memegang jawatan sebagai Akauntan Kumpulan bagi Asia Media Group Berhad serta Amirruddin yang dinamakan sebagai pengarah beberapa syarikat swasta, diperlukan SC untuk membantu siasatan yang sedang dijalankan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 dan AMLATFPUAA.

Walaupun SC membantah jaminan, Mahkamah Sesyen membenarkan Ong dan Amiruddin masing-masing untuk diikat jamin sebanyak RM50,000. Kedua-dua mereka dikehendaki menyerahkan pasport ke mahkamah dan membuat laporan setiap dua minggu kepada SC.

SC ingin mengingatkan orang ramai bahawa kegagalan untuk mematuhi notis bertulis yang dikeluarkan oleh Pegawai Penyiasat SC di bawah undang-undang sekuriti adalah kesalahan serius, yang apabila disabitkan, boleh didenda tidak melebihi tiga juta ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya.

Sementara itu, SC juga ingin mendapatkan bantuan orang ramai untuk memberi maklumat mengenai 2 individu lain yang dikehendaki untuk membantu kes yang sama.

Berikut adalah butiran mengenai dua individu tersebut:

1. Wong Shee Kai / Ricky (IC: 811212-14-5957)
Alamat perniagaan/pekerjaan terakhir: Asia Media Group Berhad, No. 35, First Floor, Jalan Bandar 16, Pusat Bandar Puchong, 47100 Puchong, Selangor

2. Rusli Bin Jaafar (IC: 760320-03-5125)
Alamat perniagaan/pekerjaan terakhir: CTB Solutions Sdn Bhd, No. 35, Third Floor, Jalan Bandar 16, Pusat Bandar Puchong, 47100 Puchong, Selangor

Pihak awam boleh menghubungi Pegawai Penyiasat SC melalui talian 03-6204 8000 ext. 8774 / 8372, atau 012-3812497 atau 012-9105362 atau emel : [email protected]. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang SC di https://www.sc.com.my/regulation/enforcement/have-you-seen-these-people

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi
pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA