Shopee: Kepercayaan Pengguna Pada e-Dagang Meningkat

Tahun 2020 telah menyaksikan kemajuan besar bagi e-dagang kerana rakyat Malaysia didorong mengutamakan perbelanjaan atas talian untuk pembelian barangan berjenama dan premium. Melihat kepada tabiat membeli-belah mereka dan bertentangan dengan anggapan bahawa perbelanjaan pengguna telah berkurang, Shopee mendapati bahawa permintaan meningkat bagi semua kategori di platformnya, dengan perubahan yang paling ketara direkodkan untuk jenama dan peruncit di segmen pertengahan dan atasan.

Kepercayaan bertambah untuk pembelian atas talian yang lebih besar dan bagi barangan berjenama

Selain barangan keperluan peribadi dan peralatan rumah, Shopee telah menyaksikan keyakinan dan keselesaan yang semakin meningkat dalam pembelian barangan premium dan berjenama berharga RM3,000 ke atas di platformnya. Perubahan ini dicerminkan dalam barangan yang dicari dan dibeli oleh pengguna di platform ini. Dalam beberapa bulan ini, kata carian paling popular di Shopee ialah iphone, laptop, washing machine dan smart TV manakala barangan terlaris termasuk Apple MacBook Pro, Bosch Built-in Dishwasher dan Delonghi Coffee Machine. Perubahan ini didorong oleh jaminan ketulenan 100% di Shopee Mall.

Penggunaan digital dipercepatkan di kawasan luar bandar Malaysia

Infrastruktur dan penggunaan digital sentiasa berkembang dengan stabil di negeri-negeri seperti Perlis, Kedah, Sarawak, Sabah dan Labuan. Namun, Shopee mendapati bahawa penggunaan dan kebiasaan dengan e-dagang meningkat secara ketara di pinggir bandar negeri-negeri ini pada tahun 2020. Di saat e-dagang menyelesaikan cabaran berterusan berkenaan akses terhad kepada barangan pengguna di luar Lembah Klang, Shopee juga mendapati bahawa permintaan untuk segmen premium dan berjenama melonjak sebanyak lebih 300 kali ganda sejak tahun 2015. Pembeli luar bandar juga dilihat semakin selesa dengan keseluruhan ekosistem digital kerana ramai yang telah beralih daripada menggunakan kaedah pembayaran luar talian kepada ShopeePay untuk melakukan pembayaran mereka.

Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee berkata, “Permintaan telah bertambah untuk e-dagang pada tahun 2020 dan kami melihat peningkatan yang selari bagi tahap kepercayaan dan keselesaan orang ramai dalam membeli-belah atas talian. Perkembangan ini menandakan tahap baharu bagi industri e-dagang. Dengan bekerjasama rapat dengan jenama dan peruncit untuk mencapai pertumbuhan, kami dapat melihat banyak kempen yang berjaya yang dijalankan untuk rakan kongsi kami. Jenama-jenama yang dipercayai seperti Samsung telah memecahkan rekod pada tahun 2020, mencatatkan hingga RM46,000 dalam satu transaksi, antara banyak pencapaian lain.”

Shopee lancarkan 10.10 Brands Festival, membolehkan peruncit meneroka peluang digital

2020 juga telah memacu jenama dan peruncit yang beroperasi melalui kedai fizikal termasuk Billion, Al-Ikhsan, Eco Shop, Machines, ADIDAS dan Muji untuk meneroka model operasi hibrid menerusi e-dagang. Dengan ekosistem e-dagang bersepadu Shopee seperti rangkaian logistik yang luas, alat pemasaran dan kerjasama bersama agensi media, jenama dan peruncit dapat menawarkan pengalaman membeli-belah yang mudah dan menyeronokkan. Selain menyokong mereka dalam proses digitalisasi, Shopee terus kekal dalam komitmennya untuk membantu mereka dalam menskalakan perniagaan dan memperoleh kecemerlangan atas talian dengan acara membeli-belah tahunannya, Shopee 10.10 Brands Festival.

Ho menambah, “Kami berasa teruja melihat bilangan jenama tempatan dan antarabangsa yang semakin bertambah di platform kami; ini menunjukkan bahawa semua orang mempunyai tempat dalam ekonomi digital. Shopee sebagai pemboleh bagi transaksi e-dagang untuk jenama, peruncit dan peniaga akan terus memberi sokongan yang mereka perlukan untuk berkembang dalam persekitaran perniagaan yang kian memulih namun kompetitif. Shopee 10.10 Brands Festival tahunan kami akan berfungsi sebagai batu loncatan bagi mereka untuk membina hubungan dengan pembeli.”

Berlangsung dari 25 September hingga 10 Oktober, sebagai acara membeli-belah atas talian yang terbesar untuk jenama dalam rantau ini, Shopee 10.10 Brands Festival akan memberi kejutan kepada pengguna dengan penjimatan yang lebih besar. Mereka dapat menikmati tawaran RM10 eksklusif, penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM10 dan memilih pelbagai pilihan produk 100% tulen daripada jenama kegemaran melalui portal dalam aplikasi, Million Dollar Brands Discounts. Pada 10 Oktober, para pengguna dapat menikmati penghantaran percuma RM10 di seluruh platform serta tawaran diskaun hebat hingga 70% dari 12 tengah malam hingga 2 pagi. Para pengguna berpeluang memenangi hadiah, baucar dan Syiling Shopee bernilai hingga RM1,000,000 apabila mereka bermain permainan Shopee seperti Shopee Farm, Shopee Claw, Shopee Poly dan banyak lagi.

Ketahui lebih lanjut mengenai 10.10 Brands Festival di https://shopee.com.my/m/1010-festival.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeddah Season Bawakan Dunia dengan Pengalaman Berbilang Budaya di Arab Saudi

JEDDAH, Arab Saudi, 10 Julai 2019 /PRNewswire/ — Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan perubahan lautan di Arab Saudi, tatkala Kerajaan Arab Saudi meneruskan laluan ekonomi dan kepelbagaian budayanya sejajar dengan matlamat dalam Wawasan 2030, hala tuju bercita-cita tinggi Kerajaan untuk masa depan. Aspek utama rancangan ini ialah pembangunan selanjutnya sektor perjalanan dan pelancongan, dengan Kerajaan Arab Saudi mengambil langkah berani untuk meninjau potensi yang belum diterokai sebagai destinasi untuk pengembara santai. Secara tradisinya menarik aliran mantap pengunjung antarabangsa melalui industri pelancongan agamanya yang berkembang maju, Arab Saudi kini meletakkan kedudukannya sebagai destinasi global yang utama dengan tarikan sejagat melalui pengenalan kepada tempat-tempat tarikan yang menarik dan acara-acara hiburan bertaraf dunia.

Telah lama dianggap sebagai ibu kota kebudayaan Arab Saudi, bandar pantai Jeddah kini menjadi pelopor untuk dorongan ini bagi mengukuhkan kedudukan Kerajaan Arab Saudi sebagai destinasi pelancong dengan pelbagai tawaran kepada pengunjung dari seluruh dunia. Secara tradisinya berperanan sebagai gerbang utama untuk jemaah haji yang berkunjung ke bandar-bandar suci Mekah dan Madinah, Jeddahmempunyai lokasi yang mengagumkan dan kepelbagaian budaya yang beraneka serta lebih mesra dikenali sebagai ‘Pengantin Laut Merah’. Destinasi meriah ini kini memperluaskan daya tarikan antarabangsanya kepada khalayak yang lebih luas melalui Jeddah Season, program acara menarik yang meraikan yang terbaik dalam muzik, seni dan budaya.

Musim lautan dan budaya

Kite-Surfing-Competition

Bermula dari 8 Jun hingga 18 Julai 2019, Jeddah Season ialah salah satu program bermusim unik yang berlangsung di seluruh negara pada tahun ini sebagai sebahagian daripada inisiatif ‘Saudi Seasons (Musim-musim Saudi)’, siri acara sepanjang tahun yang bertujuan untuk meletakkan Kerajaan Arab Saudi dengan kukuh di tengah-tengah peta pelancongan global. Diinspirasikan oleh reputasi bandar ini sebagai destinasi utama untuk aktiviti-aktiviti berasaskan air dan sejarahnya sebagai hab berbilang budaya untuk pengembara antarabangsa, festival ini diadakan di bawah tema ‘Lautan dan Budaya’. Pelancong mahupun penduduk berpeluang untuk menikmati pelbagai pengalaman yang menarik bermula dengan konsert secara langsung, persembahan teater dan pameran seni hinggalah kepada komediri serta acara-acara sukan utama.

Lebih 150 acara diadakan merentas lima destinasi utama dalam bandar; Obhor, yang membolehkan pengunjung menikmati sukan air, pantai awam dan kegiatan pantai yang lain; Jeddah Bersejarah, pusat lama tercinta bandar ini dan tapak Warisan Dunia UNESCO yang merangkumkan suasana beraneka dan asli Jeddah klasik; AlJohara, hab antarabangsa terkini untuk sukan; Jeddah Waterfront, yang merupakan pusat kepada taman, restoran dan aktiviti air; dan AlHamra, terkenal dengan tebing yang indah dipenuhi dengan butik, pusat membeli belah, restoran dan Jeddah Fountain – yang tertinggi seumpamanya di dunia.

Hiburan bertaraf dunia dengan tarikan sejagat

Obhur Fountain

Peminat-peminat sukan boleh menantikan perlawanan bola keranjang dan bola tampar pantai, berserta acara tinju yang menampilkan juara tinju profesional dunia Amir Khan. Sementara itu, ‘Le Teatro Circus’ membawakan gabungan menarik antara sarkas akrobatik, teater barat dan persembahan muzik secara langsung ke Arab Saudi buat julung kalinya. Tempat-tempat tarikan tambahan termasuk tayangan pawagam kawasan terbuka, pertunjukan Perarakan Kereta harian dan ‘Festival XJED’ di Jeddah Waterfront, yang menampilkan pesta meriah dengan restoran sementara, hiburan dan aktiviti.

Barisan penghibur pada musim ini termasuk pelbagai artis antarabangsa termasuk kumpulan Amerika yang ikonik, Backstreet Boys, bintang K-pop Super Junior dan DJ EDM seperti Martin Garrix, Afrojack dan Marshmello. Kaliber artis-artis antarabangsa yang terlibat memperlihatkan dorongan Kerajaan Arab Saudi untuk menawarkan hiburan bertaraf dunia kepada pengunjung, sekaligus turut memenuhi harapan yang semakin meningkat daripada khalayak tempatan.

Mengekalkan keseimbangan budaya

Meskipun sifatnya yang membawa perubahan besar, Jeddah Season adalah lebih daripada sekadar tarikan bertemakan global; festival ini turut menekankan budaya dan tradisi unik Kerajaan Arab Saudi melalui acara-acara seperti perarakan persembahan cerita rakyat Saudi setiap hari dan persembahan daripada artis-artis tempatan. Pendampingan unsur tradisional dan moden ini menggambarkan sejauh mana Arab Saudi berjaya mengurus pengenalan kepada hiburan global, dan dalam masa yang sama meraikan warisan kebanggaannya. 

Undangan kepada dunia

Dalam langkah untuk mengukuhkan lagi tarikan Arab Saudi kepada pengunjung antarabangsa, perubahan terkini kepada keperluan visa menjadikannya lebih senang dan lebih mudah untuk pelancong menerokai daya tarikan Kerajaan Arab Saudi berbanding sebelum ini. Pengunjung yang menjelajah ke Arab Saudi untuk Jeddah Season 2019 kini boleh mendapatkan visa pelancong mereka secara terus melalui laman sesawang e-visa Sharek (sharek.sa), yang membolehkan pengunjung memproses e-visa mereka hanya dalam masa tiga minit atau kurang. Prosedur yang pantas dan ringkas ini merupakan simbolik kepada pendekatan yang lebih terbuka yang bersedia untuk menarik bilangan pengunjung yang mencatat rekod ke Kerajaan Arab Saudi.

Dengan menumpu pada kemajuan perjalanan dan pelancongan di samping mengekalkan warisan dan tradisi berbezanya, Arab Saudi membuka peluang menarik untuk pertukaran kebudayaan yang meriah dan pembangunan ekonomi yang dipercepatkan. Inisiatif-inisiatif seperti Musim Jeddah menunjukkan kepada dunia bahawa tetamu-tetamu dari seluruh pelosok dunia dialu-alukan dan menandakan permulaan era baharu untuk Kerajaan Arab Saudi, tatkala ia menumpu pada masa depan dengan yakin dan merancang laluan menuju kemakmuran yang berkekalan.  

#JeddahSeason

www.Jeddah.sa

@jed_season  

Sumber: Jeddah Season

Iklan

Genecare Bekerjasama Dengan Jupiter Chain Lancar Platform Pemprofilan Genetik Selamat Dalam Talian

SINGAPURA, 7 Jun 2019 /PRNewswire/ — Ujian genetik ialah teras penjagaan kesihatan pencegahan. Pelanggan mesti terlebih dahulu memahami susun atur genetik mereka untuk mengurangkan risiko mendapat sakit atau penyakit. Syarikat utama ASEAN, Genecare, ialah satu syarikat pengujian genetik yang membolehkan pelanggan memahami risiko mereka dengan lebih baik. Syarikat menggunakan jujukan genom keseluruhan untuk mengesan varians genetik pelanggan dan kerentanan terhadap penyakit atau keabnormalan.

Genecare bekerjasama dengan Jupiter Chain lancar platform pemprofilan genetik selamat dalam talianSetelah siap, hasilnya akan dimuat naik ke aplikasi Genecare yang dipanggil NexTx. Ia mengandungi profesional perubatan dan penyedia perkhidmatan gaya hidup yang menawarkan nasihat yang tepat dan disasarkan berdasarkan profil genetik klien untuk konsultasi penjagaan kesihatan pencegahan.

Sebagai contoh, pakar perubatan akan menawarkan cadangan perubatan yang disesuaikan, sementara pembekal perkhidmatan gaya hidup, seperti kelab kecergasan, boleh membuat pelan senaman yang dibuat khusus berdasarkan susun atur genetik pelanggan. Penyedia kemudiannya akan dapat memasukkan pemerhatian dan cadangan mereka ke dalam profil klien.

Teknologi NexTx mengurangkan masa untuk mengesan maklumat di seluruh sistem yang berbeza. Namun begitu, walaupun ia kelihatan mudah, terdapat kebimbangan yang meluas mengenai privasi kerana sebarang bentuk data perubatan adalah sangat sensitif. Untuk menangani kebimbangan ini, Genecare sedang bekerjasama dengan Jupiter Chain untuk mendayakan teknologi rantaian blok untuk ekosistem NexTx.

“Tanpa teknologi rantaian blok, sentiasa wujud risiko pelanggaran data. Data peribadi yang terbocor, boleh menyebabkan hasil yang memudaratkan, seperti rekod perubatan yang dimanipulasi atau rawatan diskriminasi daripada yang lain kerana sejarah perubatan yang terdedah. Dengan Jupiter Chain, pengguna akan mempunyai satu lapisan keselamatan yang melindungi data mereka,” kata Encik Lew Hon Kean, Ketua Pegawai Eksekutif Genecare.

Jupiter Chain ialah platform data yang pintar dan boleh dipersetujui yang membolehkan pengguna mengekalkan privasi data dengan menyulitkan data mereka dan memerlukan persetujuan sebelum pihak lain dapat mengakses maklumat yang diperlukan untuk melaksanakan analitik data besar.

“Dengan Jupiter Chain, pembekal perkhidmatan hanya memperoleh hasil penilaian dan tidak akan melihat data genetik. Ini memastikan privasi pengguna dan pada masa yang sama membolehkan mereka mendapat akses kepada produk dan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang disesuaikan,” kata Dr Ernie Teo, Ketua Pegawai Teknologi Jupiter Chain.

Latar Belakang Genecare

Genecare ialah syarikat penjagaan kesihatan pencegahan persis yang diasaskan pada tahun 2017 untuk mereka bentuk penyelesaian penjagaan kesihatan yang menyeluruh untuk pelanggan melalui ujian genetik (Maklumat), IOT (Pemantauan) dan dispenser pintar (Penyelesaian). Misi syarikat adalah untuk membantu orang ramai memperbaiki kehidupan mereka berdasarkan konsep 3P (Precision, Predictive and Preventive) (Persis, Ramal dan Cegah). Genecare dianugerahkan Anugerah Jenama Kesihatan & Kesejahteraan Malaysia pada tahun 2018.

Latar Belakang Jupiter Chain

Dihasilkan oleh JEDTrade, projek Jupiter Chain ialah platform Pertukaran Data Boleh Dipersetujui Pintar yang bertujuan untuk mewujudkan privasi yang mengekalkan rantaian blok gabungan yang membolehkan penggunaan analitik. Pemilik data boleh mengawal data mereka dan memberikan akses kepada pihak lain untuk menerima perkhidmatan yang disesuaikan. Untuk maklumat lanjut mengenai projek ini, sila lawati jupiterchain.tech.

Iklan

GAC Motor Perkenal Model Baharu dan Anjur Persidangan Pengedar Antarabangsa Semasa Auto Shanghai 2019

GUANGZHOU, China23 April 2019 /PRNewswire/ — GAC Motor, pembuat auto yang terkemuka di China, memperkenalkan julung kalinya GA6 serba baharunya, sedan yang menampilkan reka bentuk dinaik taraf, keselesaan, teknologi pintar, kawalan pemanduan dan keselamatan di Pameran Industri Automobil Antarabangsa Shanghai ke-18 (Auto Shanghai 2019), iaitu apabila GAC Motor turut menganjurkan Persidangan Pengedar Antarabangsanya.

“GAC Motor sudahpun melaksanakan strategi ‘mengutamakan kualiti’ dan sentiasa meningkatkan kualiti produk di samping terus mempromosikan kekuatan jenama kami. Tahun ini, kami akan memperkenakan GA6, GS4 dan GS8 serba baharu, berusaha untuk mewujudkan kehidupan mobiliti yang menyeronokkan untuk pengguna kami,” ujar Yu Jun, Presiden GAC Motor.

GA6 serba baharu itu akan dilancarkan secara rasmi pada bulan Jun tahun ini. Reka bentuk garisan yang ringkas dan jelas, jeriji yang lebih besar dan lampu belakang dengan kelebaran penuh memberikan wajah sporti kepada kenderaan tersebut. Berkeupayaan dengan Pemanduan Berautonomi L2, dilengkapi dengan pembantu pemandu AI yang dikendalikan oleh arahan suara serta sistem Harman Hi-Fi yang disesuaikan, GA6 menawarkan pengalaman memandu yang pintar, selamat dan juga menyenangkan.

Di samping itu, kereta konsep ENTRANZE telah membuat penampilan domestik sulungnya di acara tersebut. Dibangunkan oleh pusat reka bentuk canggih GAC di Amerika Syarikat, dilengkapi dengan teknologi pintar terkini, ciri-ciri lestari dan pemanduan automatik, ENTRANZE ialah jenis pindah silang baharu antara SUV dan MPV, yang meneroka lebih banyak kemungkinan untuk kenderaan keluarga moden.

Menerusi pameran barisan kenderaan terbaiknya, GAC Motor berjaya menggamit perhatian rakan media tempatan dan luar negara, pengedar, pembekal dan juga pengunjung. Mereka benar-benar kagum dengan kualiti cemerlang dan reka bentuk model-model GAC Motor.

Semasa Auto Shanghai 2019, lebih 40 pengedar antarabangsa GAC Motor dari 15 negara dan wilayah menghadiri Persidangan Pengedar Antarabangsa (“Persidangan”) di Suzhou, Wilayah Jiangsu.

Bertemakan “Bersama-sama Lebih Kuat, Masa Depan Lebih Hebat,” persidangan ini memberi tumpuan untuk mengkaji semula kejayaan pembangunan antarabangsa jenama berkenaan pada tahun 2018 dan memperkenalkan strategi luar negara serta perancangan untuk tahun 2019.

Pada tahun 2018, jualan dan perkhidmatan GAC Motor meliputi 16 negara dan wilayah seluruh dunia dan mencapai pertumbuhan sebanyak 69% dalam jualan luar negara. Ia telah menembusi pasaran-pasaran baharu seperti Arab Saudi dan Ecuador serta melancarkan pusat-pusat jualan dan perkhidmatan baharu di negara-negara termasuk Filipina, Bolivia, menjadi salah satu jenama auto paling popular dalam pelbagai pasaran, selain merupakan jenama auto Cina paling laris terjual di KuwaitBahrain dan juga Nigeria. Ia juga mendapat tempat dalam senarai 50 terbaik bagi Jenama-jenama China Terbaik 2018 yang disenaraikan oleh perunding jenama utama, Inter-brand.

Pada tahun 2019, GAC Motor akan meneroka lagi pasaran-pasaran di sepanjang Jalur dan Jalan serta wilayah-wilayah penting yang lain serta melengkapkan platform luar negaranya. Susulan penubuhan GAC Motor North America Company dan sub-syarikat Rusia, GAC Motor International Sales Company, institusi penyelarasan perniagaan luar negara syarikat, telah mula beroperasi. Pembuat auto akan terus menambah baik operasi antarabangsanya bagi meningkatkan daya saing antarabangsanya.

Malahan, GAC Motor akan terus meningkatkan pelaburannya dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) pada tahun 2019 untuk mengekalkan kelebihannya dalam tawaran produk. Menggunakan analisis mendalam terhadap kehendak pasaran, ia akan lebih berusaha untuk penjenamaan global, memperkenalkan model-model yang disesuaikan dalam pasaran-pasaran berbeza, melancarkan lebih banyak pusat jualan dan perkhidmatan, menaik taraf gedung semasa, mengoptimumkan strategi harga pasaran produknya dan lebih banyak bertindak untuk meningkatkan jualan luar negara.

GAC Motor turut menyampaikan anugerah kepada pengedar terbaik termasuk Prestasi Pemasaran Terbaik, Prestasi Perkhidmatan Terbaik, Prestasi Jualan Terbaik dan Pengedar Terbaik, bagi mengiktiraf sumbangan luar biasa mereka kepada perniagaan luar biasa tahun lalu.

Di persidangan berkenaan, kebanyakan pengedar berkata ia membantu mereka untuk lebih memahami tentang kualiti produk GAC Motor, R&D dan keupayaan pengilangan serta matlamat strategik dan mereka yakin sepenuhnya tentang pembangunan masa depan GAC Motor dalam pasaran antarabangsa.

“Kami akan terus melabur bagi menyokong pengedar dan rakan kongsi kami serta memperkenalkan model kerjasama yang saling menguntungkan bersama-sama,” kata Yu.

Latar Belakang GAC Motor

Ditubuhkan pada tahun 2008, Guangzhou Automobile Group Motor CO., LTD (GAC Motor) ialah subsidiari GAC Group, yang menduduki kedudukan ke-202 dalam kalangan syarikat Fortune Global 500. Syarikat membangunkan dan mengeluarkan kenderaan, enjin, komponen dan aksesori kenderaan berkualiti premium. GAC Motor kini berada pada kedudukan teratas antara semua jenama Cina selama enam tahun berturut-turut dalam Initial Quality Study(SM) (IQS) China J.D. Power Asia Pasifik, yang menunjukkan strategi bertumpu-kualiti oleh syarikat bermula dengan penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang inovatif, pengilangan hinggalah kepada rantaian bekalan dan jualan & perkhidmatan.

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi:
Facebook: https://www.facebook.com/GACMotor
Instagram: https://www.instagram.com/gac_motor
Twitter: https://www.twitter.com/gac_motor

Submer: GAC Motor

Iklan

Rakyat Malaysia Yang Prihatin Menderma Lebih Daripada RM1 Juta Ketika PKP Melalui Boost

Semenjak bermula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diisytiharkan Kerajaan dan berterusan sepanjang bulan Ramadan yang mulia, rakyat Malaysia yang prihatin pantas menyahut seruan untuk membantu dan menderma lebih daripada RM1 juta untuk menentang COVID-19 dan meringankan beban golongan yang memerlukan melalui inisiatif #BoostGotYou e-dompet Boost.

Sebanyak RM694,843.13 diderma kepada ‘Tabung COVID-19 by Boost’ bagi membantu petugas barisan hadapan dalam gerak gempur menentang pandemik COVID-19. Saluran dana yang utama diberi kepada Tabung COVID-19 Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

“Tersentuh hati kami melihat rakyat Malaysia bersatu tenaga ketika krisis, yang menunjukkan negara kita bersedia untuk menerima teknologi digital bukan hanya sebagai gaya hidup baharu, tetapi sebagai cara membuat amal. Dana yang dikumpul oleh Tabung COVID-19 oleh Boost membantu KKM dan NADMA membeli ubat, kelengkapan dan keperluan kesihatan dalam perang melawan virus berbahaya. Kami teruja diberi peluang menggunakan platform untuk berkhidmat kepada masyarakat di saat genting ini,” kata Mohd Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Boost.

‘Tabung COVID-19 by Boost’ adalah yang pertama daripada lima (5) inisiatif di bawah kempen #BoostGotYou yang bertujuan menyediakan suasana selamat dan selesa untuk pengguna ketika berdiam di rumah sewaktu PKP. Melalui kerjasama dan solusi in-app yang lain, pengguna Boost dapat mengakses keperluan harian seperti memesan makanan dan barang runcit, membayar bil dan menambah nilai pelan telefon bimbit pra-bayar, berhibur dengan menstrim kandungan serta permainan, dan melindungi diri dengan insurans COVID-19.

Selain ‘Tabung COVID-19 by Boost’, sepanjang bulan Ramadan, Boost mengumpul sebanyak RM479,000 untuk badan-badan amal melalui kempen 30 Hari 30 Amalan yang memberangsangkan. Kempen Ramadan seiring dengan inisiatif #DoGoodWithBoost dan sumbangan pada tahun ini meningkat sebanyak 4 kali ganda (4x) berbanding jumlah yang dikumpul pada Ramadan tahun lalu.  

Sepanjang bulan yang mulia, Boost mengetengahkan satu badan amal setiap hari di saluran media sosial dan dalam app bagi meningkatkan kesedaran awam tentang bakti murni mereka kepada golongan memerlukan serta komuniti rentan.

“Penyumbang utama kepada kejayaan kedua-dua kempen amal ini adalah proses yang mudah. Dengan Boost, menderma kepada usaha dan badan amal hanya memerlukan beberapa sentuhan di skrin, serta proses yang selamat, senang dan mudah bagi menghulurkan bantuan dan menceriakan hari mereka yang memerlukan,” kata Khairil.

“Boost tekad memacu solusi inovatif melalui e-dompet bagi menjadikan pengalaman tanpa kontak dan tunai kaedah paling selamat dan mudah untuk berurusniaga. Kami akan terus mengenalpasti cara menggemparkan kaedah wang digunakan untuk urusniaga dan meningkatkan efisiensi merentas industri.

“Berikutan pandemik COVID-19, kami percaya kaedah pembayaran tanpa tunai akan terus meningkat popular. Kami berharap rakyat Malaysia akan menerima ‘kebiasaan baharu’ ini dengan terbuka dan mengamalkan gaya hidup digital. Semakin e-dompet menjadi pilihan, Boost akan meneruskan evolusi daripada platform bayaran kepada penyediaan perkhidmatan kewangan yang meluas bagi semua warga Malaysia, membuka langkah untuk transformasi digital negara,” kata beliau sebagai penutup.

Mengenai Boost

Boost adalah aplikasi e-dompet gaya hidup ‘homegrown’ yang bertujuan merevolusi cara pengguna melakukan transaksi harian. Menggabungkan keperluan gaya hidup dan teknologi digital masa kini, Boost berusaha untuk memudahkan transaksi, lebih pantas, lebih selamat & memberi lebih manfaat kepada pengguna secara keseluruhan.

Boost dilancarkan secara rasmi pada Januari 2017, sebagai satu platform mendigitalkan salah satu perkhidmatan teras syarikat telekomunikasi – cara pengguna menambah kredit prabayar mereka. Boost membolehkan pengguna membuat pembayaran dengan telefon bimbit di rakan kongsi Boost tanpa tunai atau kad kredit. Pada akhir bulan Mei 2020, 7.5 juta pengguna Boost kini boleh membayar di lebih daripada 165,000 rakan niaga di seluruh negara.

Ciri-Ciri Utama

 • Ganjaran melalui BoostUP
 • Ganjaran untuk belanja dalam talian melalui CashUp
 • Bayar di peniaga QR UnionPay di Malaysia
 • Membayar bil utiliti dengan rakan kongsi seperti Telekom Malaysia, Astro dan Syabas
 • Membayar tempat letak kereta di tepi jalan dan berpagar
 • Perkhidmatan bantuan tepi jalan dan penyelenggaraan kereta
 • Tempahan dan pembelian tiket pengangkutan awam – KLIA Ekspres, KTM, EzCab, CatchThatBus dan Firefly
 • Derma tanpa tunai #DoGoodWithBoost
 • Membeli dan menawarkan baucar digital untuk kedia F&B, hiburan, kesihatan & kecantikan
 • Pemisahan bil melalui ciri unik “Go Dutch”
 • Membeli prabayar
 • Pemindahan wang dengan percuma
 • Perkhidmatan penghantaran makanan melalui DeliverEat, dahmakan dan Eatigo

Pengguna Android boleh memuat turun Boost dari Play Store manakala pengguna iOS boleh memuat turun dari App Store.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web atau ‘follow’ Boost di Facebook dan Instagram.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!