Shopee-MDEC Sumbang RM109 Juta Untuk Menyokong Perniagaan Tempatan Melalui Jualan Murah Keluarga Malaysia @DE DAGANG

KUALA LUMPUR, 8 SEPTEMBER 2022 – Shopee dan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) akan menyumbang sejumlah RM109 juta untuk menyokong para penjual tempatan melalui Jualan Murah Keluarga Malaysia @DE DAGANG ([email protected] DAGANG) antara sekarang hingga bulan Disember 2022. Melalui program ini, Shopee dan MDEC akan memadankan sumbangan masing-masing yang berjumlah hingga RM54.5 juta dari setiap pihak bagi memberikan subsidi jualan dan subsidi penjual kepada penjual tempatan.

Subsidi ini akan membolehkan kira-kira 100,000 peniaga tempatan memacu jualan dalam talian, terutamanya mereka yang terlibat khususnya dalam bidang eksport, pelancongan dan produk kraf. Ia juga bertujuan meningkatkan kepercayaan rakyat Malaysia untuk membeli daripada perniagaan tempatan, serta memastikan penjual kekal berdaya maju dan berdaya saing. Semasa membeli produk-produk tempatan ini, rakyat Malaysia bakal menikmati penjimatan hingga 20% atau hingga RM500 pada setiap transaksi melalui diskaun, pulangan tunai dan baucar penghantaran.

Sepanjang tahun lalu, kempen Shop Malaysia Online (SMO) dan Go-eCommerce Onboarding menyaksikan sokongan padu daripada penjual dan pengguna yang menjana lebih daripada 10 juta pesanan secara keseluruhan. 85% daripada PKS mikro yang mengambil bahagian dalam kedua-dua kempen tersebut merupakan penjual baharu kepada Shopee. Huiyan Pan, Ketua Pemasaran Jenama di Shopee Malaysia, berkongsi bahawa [email protected] DAGANG akan membantu peniaga tempatan menurunkan kos operasi, memanfaatkan peluang baharu dalam talian, serta mengukuhkan kebolehsuaian dan daya tahan perniagaan tempatan.

“Bersama dengan MDEC, kami dapat memacu sebuah negara digital yang berdaya saing di peringkat global memandangkan sumbangan tambahan ini akan menghubungkan penjual tempatan kepada lebih ramai pelanggan yang mengutamakan aspek digital. Kami akan terus meningkatkan usaha kami dalam mempromosikan produk keluaran tempatan demi memberi impak yang lebih besar kepada ekonomi Malaysia,” tambah Pan.

Shopee sentiasa mencari cara baharu bagi menawarkan lebih nilai, variasi dan kemudahan dalam keperluan dalam talian harian seperti bahan makanan, peralatan rumah dan banyak lagi. Ini termasuk sokongan yang lebih lagi untuk komuniti luar bandar dan komuniti tempatan sebagai sebahagian daripada usaha demi menjadikan e-dagang untuk semua.

Mahadhir Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif MDEC berkata: “MDEC akan terus memangkin pertumbuhan e-dagang di Malaysia melalui kerjasama rapat dengan rakan kongsi ekosistem digital. Melalui program ini, kami berharap dapat membantu perniagaan tempatan dan komuniti yang tidak berapa stabil dari segi ekonomi untuk mencapai khalayak yang lebih luas serta memasarkan produk dan perkhidmatan mereka tanpa mengira lokasi. Ini juga akan membantu mengekalkan pendapatan ramai dan meminimumkan kehilangan pekerjaan.”

Untuk maklumat lanjut mengenai Program [email protected] DAGANG, layari https://shopee.com.my/m/DE-dagang.

Previous ArticleNext Article

Peralihan Kepada Tenaga Boleh Baharu Mampu Kurangkan Beban Industri Perhotelan

MELAKA, 30 Jan (Bernama) — Isu kenaikan tarif elektrik yang membebankan pemain industri perhotelan mampu ditangani dengan beralih kepada tenaga boleh diperbaharui (RE) atau penggunaan tenaga solar.

Pengarah Urusan Gading Kencana Sdn Bhd Datuk Dr Ir Muhammad Guntor Mansor Tobeng berkata peralihan itu penting memandangkan 388 hotel bertaraf lima dan empat bintang di seluruh negara terkesan dengan kenaikan kos yang tinggi daripada surcaj 20 sen/kwj atau 40 peratus kenaikan akibat pelarasan tarif elektrik.

“Kita menerima maklum balas daripada persatuan dan pengusaha hotel yang mereka berdepan kenaikan kos operasi terutama selepas tarif elektrik diselaraskan baru-baru ini, terutama hotel lima dan empat bintang yang menggunakan kira-kira 1 juta kilowat jam sebulan berbanding hotel bajet dan bertaraf tiga bintang ke bawah.

“Justeru alternatif terbaik buat pengendali industri perhotelan adalah beralih menggunakan tenaga boleh baharu atau memasang panel solar di bumbung hotel,” katanya yang merupakan salah seorang pengendali ladang solar terbesar di Malaysia.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada program Hotel Industry Meetup (HIM) anjuran Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) bersama pengusaha hotel dari Melaka, Negeri Sembilan dan Johor di sini hari ini. 

Hadir sama Timbalan Ketua Pengarah MPC Zahid Ismail, Pengarah Eksekutif Persatuan Pemilik Hotel Malaysia Shaharuddin M Saaid dan wakil Nexus Produktiviti Pelancongan (TPN) Rohizam Md Yusoff.

Dalam pada itu, beliau berkata pihak industri perhotelan turut perlu dibantu dengan penyaluran Geran Audit Tenaga Bersyarat (EACG) melalui Suruhanjaya Tenaga.

Katanya, ini dapat membantu pihak hotel melakukan audit bagi mencari kaedah menguruskan tenaga dengan lebih cekap, yang sekali gus dapat membantu mereka daripada terus menanggung kerugian. 

“Untuk itu saya merayu geran EACG ini disediakan kerajaan untuk digunakan bukan sahaja pengusaha hotel bertaraf lima dan empat bintang tetapi semua hotel secara keseluruhannya termasuk hotel bajet,” katanya.

— BERNAMA

TAG: hotel, industri, tenaga boleh baru, solar, elektrik, EACG, Muhammad Guntor Mansor Tobeng