SMI Cars Rai Pelanggan Di Majlis Perasmian Ruang Pameran Baharu

Majlis perasmian ruang pameran milik SMI Cars Sdn. Bhd. disambut meriah Sabtu lalu, dengan kehadiran hampir 1,000 tetamu yang terdiri
daripada jemputan kenamaan, barisan media perdana, digital, blogger, selebriti media sosial, artis-artis tempatan serta peminat-peminat automotif.

Sebagai acara automotif pertama yang diadakan setelah perintah kawalan pergerakan tamat, SMI Cars komited mematuhi garis panduan prosedur operasi standard (SOP) kebiasaan normal sepanjang
acara berlangsung seperti pemeriksaan suhu badan, pembersihan dan sanitasi ruang makan dan kenderaan yang dipamerkan, penyediaan pelitup muka, pendaftaran dengan aplikasi mySejahtera dan penjarakkan fizikal.

Kehadiran tetamu yang datang seawal jam 10 pagi dan berakhir sekitar jam 6 petang, dijamu dengan pelbagai sajian juadah, sambil dihiburkan dengan persembahan kugiran, tarian Bangra, nyanyian karaoke dan persembahan daripada artis-artis tempatan yang hadir seperti Dato’ Jamal Abdillah dan kumpulan rap lagenda, NICO G. Ramai tetamu tidak melepaskan peluang untuk mendekati dan memandu-uji kenderaan mewah yang dipamerkan. Terdapat juga segelintir tetamu yang membuat keputusan untuk membeli kenderaan impot pilihan mereka pada hari yang bermakna itu.

Terletak strategik di Jalan Ampang, ruang pameran satu tingkat seluas satu ekar ini telah direka oleh seorang pelajar seni bina berumur 19 tahun bernama Asyraaf Khan. Menampilkan seni bina moden berkonsep minimalis, susun atur ruang pameran adalah mesra pelanggan lengkap dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaan pelanggan.

SMI Cars, atau dahulunya dikenali sebagai Superbike Motortrade International Sdn Bhd, telah ditubuhkan pada tahun 2012, menawarkan hampir 150 model kenderaan yang diimpot daripada Eropah dan Jepun seperti Mustang, Lamborghini, Maserati, Range Rovers, Mercedes, BMW, Audi, Lexus, Mini Cooper, dan koleksi kenderaan serba guna (MPV) jenama Toyota seperti Toyota Vellfire, Toyota Alphard and Toyota Estima.

Mengulas mengenai keadaan ekonomi sejak perintah kawalan pergerakkan berakhir, pengarah urusan SMI Cars, Irene Deanna binti Dato Haji Marof Khan mengakui dengan adanya pengecualian cukai jualan sebanyak 50 peratus ke atas kenderaan impot, kadar pengunjung dan pembeli kenderaan impot mula menunjukkan pertumbuhan positif. Irene Deanna telah menzahirkan rasa terima kasih kepada kerajaan atas insentif tersebut
dan menyarankan agar kerajaan mempertimbangkan untuk melanjutkan tempoh pengecualian cukai jualan yang sepatutnya tamat pada 31 Disember nanti, sehingga ke satu atau dua tahun bagi memulihkan ekonomi sektor automotif yang terjejas sepanjang perintah kawalan pergerakkan berkuatkuasa. Meskipun memahami sentimen pengguna yang lebih berhati-hati demi meneruskan kelangsungan hidup berikutan cabaran ekonomi ketika ini, namun Irene Deanna berharap orang ramai akan mengambil peluang ini untuk membeli kenderaan impot pada harga yang lebih rendah.

SMI Cars berazam untuk memberi perkhidmatan peribadi eksklusif untuk setiap pelanggan bagi memastikan mereka berpuas hati dengan pengalaman yang dilalui sepanjang proses pembelian berjalan. Tambahan Irene Deanna, pelanggan yang gembira dengan pembelian mereka, akan turut membuatkan SMI Cars berasa gembira.

Sempena dengan bulan kemerdekaan, SMI Cars menawarkan diskaun tambahan ke atas kenderaan terpilih selain potongan cukai jualan 50 peratus sedia ada, kepada semua pelanggan yang membuat pembelian bermula 18 Julai 2020 sehingga 31 Ogos 2020. (*Tertakluk kepada terma dan syarat). Dapatkan informasi terkini mengenai koleksi kenderaan impot terbaharu dan tawaran-tawaran hebat daripada SMI Cars di akaun media sosial berikut:

Facebook: @SMI_Cars | Instagram: @smi_cars

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penangguhan Bayaran Ansuran Anggaran Cukai Secara Automatik Bagi Industri Terpilih Di Bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi (PEMERKASA)

1. Kerajaan Malaysia telah mengumumkan lima (5) fokus utama program pemulihan dan pemerkasaan ekonomi sepanjang tahun 2021 iaitu mengawal penularan COVID-19, memacu pemulihan ekonomi, memperkukuh daya saing negara, melaksanakan agenda keterangkuman wilayah dan masyarakat dan mentransformasi ekonomi.

2. Bagi merangsang semula sektor pelancongan dan peruncitan, Kerajaan antaranya telah memperkenalkan inisiatif yang membenarkan penangguhan pembayaran Anggaran Cukai Kena Dibayar (CP204) dan Skim Ansuran (CP500) secara automatik bagi tempoh 1 April 2021 hingga 31 Disember 2021 kepada pembayar cukai yang menjalankan aktiviti pelancongan seperti ejen pelancongan, pengendali hotel dan syarikat penerbangan serta industri terpilih seperti panggung wayang dan spa.

3. Senarai kod Malaysia Standard Industrial Classification (MSIC) aktiviti perniagaan yang layak mendapat penangguhan bayaran ini adalah seperti di Lampiran 1.

4. Satu pemberitahuan melalui e-mel rasmi daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) menggunakan domain e-mel @hasil.gov.my akan dikeluarkan kepada pembayar cukai yang layak berdasarkan maklumat Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) terkini yang diterima oleh LHDNM.

5. Pembayar cukai yang menjalankan aktiviti perniagaan berdasarkan kepada kod MSIC tersebut tetapi tidak menerima pemberitahuan boleh membuat rayuan melalui e-mel [email protected] atau [email protected].

6. Bagi memberikan pemahaman yang jelas, LHDNM telah menyediakan Soalan Lazim (Frequently Asked Questions – FAQ) berkaitan Penangguhan Bayaran Anggaran Cukai Kena Dibayar (CP204) dan Skim Ansuran (CP500) mulai 1 April 2021 hingga 31 Disember 2021 di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi (PEMERKASA) yang boleh dicapai melalui pautan berikut:
Versi Bahasa Malaysia –
http://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/SOALAN_LAZIM_PEMERKASA_1.pdf
Versi Bahasa Inggeris –
http://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/SOALAN_LAZIM_PEMERKASA_2.pdf

Sebarang pertanyaan atau maklum balas mengenai perkara ini boleh diajukan kepada LHDNM melalui Hasil Recovery Call Centre di talian 03-8751 1000.

Dikeluarkan Oleh:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia

Majalah Labur