Syarikat Tempatan Dan Antarabangsa Dipelawa Kemukakan Cadangan Konsep HSR

KUALA LUMPUR, 11 Julai (Bernama) — MyHSR Corporation Sdn Bhd (MyHSR Corp) sedang memulakan langkah Pelaksanaan Permintaan Maklumat (RFI) sepenuhnya bagi membolehkan sektor swasta mengemukakan cadangan konsep secara rasmi untuk membangunkan dan mengendalikan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura (KL-Singapura) menerusi model perkongsian awam-swasta.

MyHSR Corp dalam satu kenyataan hari ini berkata bagi terus membantu kerajaan membuat keputusan termaklum, latihan RFI akan dibuka kepada firma, konsortium tempatan dan antarabangsa untuk mengemukakan cadangan konsep mereka.

“Langkah itu akan membolehkan kerajaan menilai minat dan keupayaan industri untuk membiayai sepenuhnya projek dan pada masa sama menilai keupayaan mereka dengan melihat ke dalam bidang seperti spesifikasi teknikal, kos projek, model komersial dan perniagaan serta konsortium dan rangka kerja tadbir urus,” katanya. berkata.

Langkah RFI itu menunjukkan inisiatif kerajaan untuk mengaktifkan semula projek HSR KL-Singapura melalui mekanisme pembiayaan dan model pelaksanaan baharu dalam usaha menambah baik lagi infrastruktur pengangkutan rel dan meningkatkan ekonomi negara.

MyHSR Corp sebelum ini telah terlibat dengan syarikat swasta terpilih semasa peringkat pengumpulan maklumat awal untuk memahami tahap minat, keupayaan dan keperluan sumber yang diperlukan untuk menjadikan projek ini mampan.

Pengerusi MyHSR Corp Datuk Seri Fauzi Abdul Rahman berkata projek HSR KL-Singapura tersebut akan membawa manfaat yang besar kepada rakyat khususnya dalam meningkatkan dan mengembangkan kedinamikan ekonomi dari Lembah Klang ke koridor selatan Semenanjung dan akhirnya ke seluruh negara.

“Selain menyediakan pilihan perjalanan baharu yang lebih selamat, pantas, cekap dan mampan, projek itu akan membantu kami menyumbang kepada agenda Malaysia MADANI, menjana pertumbuhan jangka panjang dan kelestarian untuk rakyat dan negara,” katanya. .

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MyHSR Corp Datuk Mohd Nur Ismal Mohamed Kamal berkata syarikat itu menggalakkan firma dan konsortium berpengalaman berkaitan untuk mengambil bahagian dalam latihan berkenaan dan berharap dapat menerima minat tinggi dan cadangan berkualiti tinggi yang akan menjadi rujukan penting untuk keputusan kerajaan mengenai cara terbaik untuk projek itu.

“MyHSR Corp kekal komited untuk menyokong kerajaan untuk mengenal pasti penyelesaian paling berkesan untuk memulihkan projek HSR KL-Singapura. Di peringkat global, perkembangan HSR telah terbukti sebagai enjin pertumbuhan, membawa pembangunan dan pertumbuhan pemangkin serta kesan pengganda yang memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat,” katanya.

Maklumat lanjut mengenai langkah RFI boleh didapati di laman web MyHSR Corp di https://www.myhsr.com.my/rfi mulai 12 Julai, 2023.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.