Kerajaan Rangka Dasar Anti Ali Baba, Percepat Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 11 Julai (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan sedang dalam tindakan merangka Dasar Anti Ali Baba (rent-seeking) dan mempercepat Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga (NETR).

Perdana Menteri berkata perkara itu dipersetujui dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) yang diadakan semalam.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata budaya Ali Baba memberi dampak negatif kepada ekonomi dan kerajaan serius untuk menangani dan membasmi aktiviti ini.

“Anggaran kerugian mencecah sekitar satu peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) dan melibatkan aspek perolehan, perlesenan, pemberian permit dan kuota serta pemberian subsidi dan geran.

“Kementerian Ekonomi dan Jabatan Peguam Negara, dengan penglibatan kementerian dan agensi kerajaan akan mengkaji dan merangka dasar dan strategi perundangan yang bersesuaian untuk membanteras aktiviti rent-seeking dan membentangkan cadangan kepada Jemaah Menteri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Anwar berkata mesyuarat MTEN turut bersetuju untuk mempercepat inisiatif NETR sebagai pemangkin kepada strategi mengangkat negara sebagai peneraju serantau dalam tenaga boleh baharu.

Beliau berkata Projek Flagship Rintis dan inisiatif NETR bagi meningkatkan penyertaan industri mengenai hala tuju baharu kerajaan dalam meneroka sumber tenaga baharu dan membentuk permintaan pasaran serta mengenal pasti sumber kewangan untuk menangani jurang pembiayaan bagi projek tersebut.

Anwar berkata Fasa Pertama NETR akan mengetengahkan 10 projek rintis perdana yang strategik dan bernilai tinggi sebagai langkah pelaksanaan Dasar Tenaga Negara 2022-2040 dengan jangkaan pelaburan bernilai RM25 bilion.

Selain itu, menurutnya fasa berkenaan turut merangkumi mewujudkan 23,000 pekerjaan berkualiti tinggi dan mengurangkan pelepasan karbon dioksida setara melebihi 10,000 gigagram secara bertimbunan.

“Peluncuran NETR Fasa Pertama akan diadakan pada 27 Julai 2023 dan disusuli dengan peluncuran NETR Fasa Kedua pada Ogos 2023,” kata perdana menteri.

Melangkah ke hadapan, Anwar berkata MTEN akan terus merumuskan langkah dan inisiatif baharu untuk menangani pelbagai tantangan melibatkan perekonomian negara bagi memastikan penambahbaikan tata kelola serta perubahan struktur secara teratur demi meningkatkan potensi ekonomi negara.

“Kerajaan sentiasa berusaha memastikan negara mencapai Aspirasi Negara Rendah Karbon 2040 dan sentiasa bergerak maju ke hadapan seiring dengan kemajuan teknologi semasa dan memenuhi keperluan sosioekonomi rakyat bagi menjamin kesejahteraan Malaysia dan rakyatnya,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

PM Anwar Mahu Bank Digital Tingkatkan Transaksi e-Pembayaran

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin sasaran 400 transaksi e-pembayaran per kapita mampu dicapai lebih awal berbanding sasaran asal pada 2026 menerusi usaha yang dilakukan oleh bank digital.

Beliau berkata terdapat peningkatan transaksi e-pembayaran sejak 2011 namun angkanya dilihat masih rendah dan menjadi tanggungjawab semua pihak untuk menyebarkan manfaat penggunaan kemudahan tersebut kepada semua rakyat Malaysia.

“Ini bukan sasaran yang terlalu tinggi dan sukar untuk dicapai dan saya jangka kalau kita ada asakan lebih kuat…kita harus capai lebih awal,” kata beliau ketika berucap merasmikan bank digital, Boost Bank, di sini, pada Khamis.

Bank Negara Malaysia dalam Laporan Tahunan 2023 memaklumkan sebanyak 343 transaksi  e-pembayaran per kapita dicatatkan pada 2023, iaitu pertumbuhan sebanyak 20 peratus daripada 285 transaksi pada tahun sebelumnya.

Boost Bank adalah gabungan 40:60 oleh RHB Bank dan Boost Holdings Sdn Bhd, anak syarikat tidak langsung Axiata Group Bhd.

Anwar berkata bagi mencapai sasaran itu, usaha tersebut perlu mula dilaksanakan pada masa ini dengan gerakan bersungguh-sungguh.

“Kalau bank-bank banyak bagi maklumat biasa berkenaan perbankan kepada pengguna, bank juga harus maklumkan kepada pengguna tentang penemuan baharu mengenai digital,” kata beliau.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata usaha yang bersungguh perlu dilakukan untuk memastikan rakyat mampu memahami kecelikan digital, bagi memanfaatkan perkembangan teknologi terkini termasuk kecerdasan buatan.

“Saya harap keluarga dalam Boost Bank ini, Axiata dan RHB sebagai tonggaknya turun untuk menyebarkan kemudahannya supaya dimanfaatkan oleh perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) sebagai keutamaannya dan kepada rakyat terbanyak, ini baru ada makna,” kata beliau.

Beliau berkata usaha itu akan dibantu oleh Kementerian Digital di bawah Menterinya Gobind Singh Deo dalam memberi idea dan saranan yang sesuai kepada Boost Bank. 

Anwar turut meminta laporan berkaitan usaha yang dilakukan oleh Boost Bank itu dibentangkan oleh Gobind kepada Kabinet dalam tempoh enam bulan.

— BERNAMA