10 Pelajaran Yang Boleh Kita Ambil Daripada ‘Warren Buffett of Asia’ – Dato’ Seri Cheah Cheng Hye

Percayakah anda, beliau pernah disenaraikan sebagai “25 Most Influential People in Asian Hedge Funds”? Anugerah tersebut tersangatlah besar nilainya jika diukur keupayaan majoriti para pelabur di Malaysia.

Beliau begitu disanjungi di seluruh dunia, sehinggakan beliau digelar oleh media massa sebagai ‘Warren Buffett of Asia’.

Tanpa berbekalkan persekolahan yang tinggi, hanya ilmu dan pengalaman, mampu membuatkan orang di sekeliling beliau ‘terpukau’ dengan falsafah pelaburannya sebagai Value Investing. Terlalu banyak yang kita boleh belajar dan menambah pengetahuan, berdasarkan perjalanan hidup beliau.

Kalau berminat nak tahu lebih lanjut mengenai asal-usul beliau, jemput baca Kenali ‘Warren Buffett Asia’ Yang Berasal Dari Pulau Pinang.

Banyak Pengajaran Yang Boleh Kita Ambil

Ada suka, ada duka, ada pahit, ada manis, ibarat pepatah lama salah satu masyarakat di Zimbabwe ‘Ziva nzira dzokuwana zvinokubatsira. Unowana masvikiro pane chinhu chaunoda nokupota navamwe’. Ianya membawa maksud ‘Adalah lebih baik jika kita menimba ilmu atau pengalaman daripada seseorang yang sangat berkaliber’.

Berikut adalah perkongsian Dato’ Seri Cheah Cheng Hye yang boleh kita jadikan sebagai iktibar:

1. Jangan Rasa Rugi Kalau Tak Belajar

Kebanyakan daripada kita rasa rugi jika tak pernah belajar di mana-mana sekolah perniagaan dan terus memasuki bidang kewangan, seperti apa yang beliau telah lakukan. Namun bagi beliau perkara tersebut adalah sebuah kelebihan. Ini kerana beliau mampu berfikiran secara terbuka dan tidak dipengaruhi oleh mana-mana pembelajaran di sekolah atau peringkat tinggi.

2. Banyakkan Membaca

Salah satu cara untuk mengasah ketajaman ilmu adalah dengan membanyakkan pembacaan, kerana hanya melalui cara tersebut sajalah kita mampu menambah ilmu. Selain itu juga, dengan membaca secara konsisten mampu membina disiplin yang kukuh.

3. Merendah Diri

Dato’ Seri Cheah Cheng Hye sering dipuji dan diagungkan seperti pelabur-pelabur tersohor dunia. Namun beliau sering merendah diri dan menolak untuk disamakan dengan mereka yang mempunyai profile tinggi. Beliau sangat memandang tinggi serta mengadaptasi keupayaan pelabur legenda tersebut sebagai simbolik ikon pelaburan peribadinya. Antaranya ialah Warren Buffett, Benjamin Graham, Sir John Templeton dan banyak lagi.

4. Belajar Daripada Kesilapan Pelabur Lain

Salah satu rahsia terbesar beliau ketika membina empayar pelaburan atau perniagaan adalah dengan mengadaptasi atau mengakses segala bentuk ilmu daripada buku karangan pelabur-pelabur legenda. Pada beliau adalah menjadi satu bentuk kebolehan jika dapat membeli buku yang berharga murah dan mempunyai sumber ilmu harfiah atau tidak ternilai. Disebabkan inilah beliau mampu belajar daripada kesilapan pelabur lain.

5. Attitude Kena Betul

Beliau mempunyai keperibadian yang tinggi. Dato’ Seri Cheah Cheng Hye sentiasa merendah diri, dan memaafkan segala kesilapan dan kekurangan dirinya. Beliau selalu menyifatkan dirinya terlalu beruntung, kerana beliau memandang sesuatu bukan berdasarkan untuk meraih keuntungan semata-mata, tetapi melihatnya sebagai sebuah proses.

6. Usaha Keras Sampai Berjaya

Beliau juga menganggap salah satu kelebihan dalam dirinya adalah usaha keras yang dilakukannya. Jika pasaran tidak menyebelahi ke arah kita, kita kena berusaha lagi sehingga berjaya. Inilah sebab utama beliau sangat merendah diri, kerana kita tak pernah lari daripada melakukan kesilapan.

7. Jadikan Hari Ini Lebih Baik Dari Semalam

Beliau tidak pernah mengatakan keyakinan adalah punca untuk maju dalam kariernya. Ini disebabkan ketika ayahnya meninggal dunia ketika beliau berumur 9 tahun, beliau sudah menanamkan semangat untuk memajukan diri ke satu tahap yang beliau tidak pernah bayangkan. Sehinggakan beliau sanggup untuk berhijrah ke Hong Kong. Perbuatan tersebut mungkin dianggap berani bagi remaja yang berumur 20 tahun dan tak masuk akal, tetapi hakikatnya beliau hanya ingin melakukan yang terbaik.

8. Mempunyai Sumber Inspirasi

Empayar kerajaan British adalah sebahagian daripada sumber inspirasi beliau. Bagaimana kisah empayar tersebut membangun, contohnya kerajaan British telah menghantar seorang remaja 21 tahun untuk mentadbir di sesebuah tempat, adalah contoh terbaik yang beliau jadikan tauladan.

9. Mempunyai Angan-Angan

Disebabkan beliau sangat suka membaca, maka beliau sangat mencintai perpustakaan sebagai gerbang ilmu. Beliau berkata ‘jasadnya di Pulau Pinang, tetapi fikirannya melayang ke tempat lain’.

10. Sentiasa Bersyukur Dengan Apa Yang Kita Ada

Beliau sangat bersyukur dengan apa jua yang diperolehi. Beliau membesar dalam keluarga sederhana, tetapi perkara tersebut tidak menyebabkan beliau kecewa dengan kehidupan, malah ianya dijadikan sebagai pembakar semangat.

Manakala ini adalah rangkuman kepada perkara yang boleh kita pelajari daripada aspek falsafah pelaburan Dato’ Seri Cheah Cheng Hye:

  • Value Investing adalah salah satu cara pelaburan yang paling efektif. Pastikan membeli saham berdasarkan perniagaan yang betul, pada harga yang betul, dan individu atau kumpulan yang betul.
  • Pastikan bukannya saham yang utama, tetapi lebih kepada perniagaan. Namun perkara tersebut bukanlah berkesan sepanjang masa, sebabnya dunia saham tidak semestinya sentiasa efisien dan mempunyai pelbagai emosi.
  • Beliau lebih mempercayai Value Investing berbanding falsafah pelaburan yang lain, seperti Momentum Investing, Growth Investing, top-down, Macro-Investing, Technical Analysis dan sebagainya. Ini disebabkan falsafah pelaburan lain hanya berkesan dalam sesuatu tempoh masa, manakala Value Investing sangat berkesan untuk tempoh jangka masa panjang.
  • Beliau sentiasa menekankan agar para pelabur menjadi long-term investor. Menjadi short-term investor akan memberi keputusan yang memberangsangkan, namun hasil juga mungkin adalah untuk jangka masa yang pendek. Ramai pelabur masa kini mempunyai stamina yang kurang, dan tidak berupaya untuk tahan lama dalam pasaran saham.
  • Untuk berjaya sebagai seorang pelabur, kita kena fokus kepada fundamental perniagaan tersebut. Abaikan turun naik dalam saham pasaran. Jadilah seorang pelabur, bukannya speculator kerana mudah terdedah dalam melakukan kesilapan.
  • Pilih saham dengan mempunyai hasil dividen yang tinggi.
  • Amalkan prinsip contrarian. Berhati-hati menggunakan informasi, kerana kebanyakannya adalah tidak berguna. Adalah mustahil ‘big money’ membuat perkara yang serupa seperti orang ramai lakukan.
  • Perwatakan peribadi adalah kunci kepada kekuatan. Jika kita memiliki peribadi yang baik, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk berdepan dengan apa saja masalah. Sentiasa berdisiplin, rendah diri, dahagakan ilmu dan belajar daripada kesilapan. Juga penting untuk kita membuang sifat ego dalam pelaburan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adidas Bakal Menjual Pemilikan Di Dalam Reebok Bagi Menumpukan Kepada Jenamanya Sendiri

Ketika krisis pandemik Covid-19 yang berlaku sekarang, kita dapat lihat bagaimana perniagaan yang berteraskan e-commerce berjalan dengan rancak. Bagi jenama sukan terkenal dunia, mereka memperolehi pulangan yang sangat lumayan seperti jenama Nike dan Lululemon yang berjaya menggandakan jualan mereka pada tahun lepas.

Baca: Bagaimana Jualan Nike Meningkat Walaupun Berdepan Dengan Covid-19

Walaupun begitu, tidak semua syarikat berasaskan sukan menikmati nasib yang sama terutama jika syarikat itu kurang publisiti di peringkat antarabangsa. Perkara ini terjadi kepada salah sebuah syarikat pakaian sukan yang terkenal pada era 1980-an iaitu Reebok.

Syarikat ini merupakan anak syarikat yang dimiliki oleh gergasi sukan dunia iaitu Adidas.

Permulan Reebok

Kredit Gambar: Envzone

Reebok merupakan sebuah syarikat yang diasakan oleh dua orang adik-beradik Joe dan Jeff Foster yang berasal dari England. Mereka beri nama Reebok yang merupakan sejenis spesis rusa yang terdapat di Afrika.

Pada permulaan syarikat ini, mereka hanya fokus kepada kasut yang digunakan untuk sukan olahraga. Reebok mula memasuki pasaran Amerika Syarikat pada akhir 1970-an yang mana pada era tersebut, banyak syarikat mula bersaing dalam pasaran kasut sukan.

Syarikat ini mula berkembang di Amerika Syarikat apabila Paul Fireman, seorang ahli peniagaan Amerika Syarikat mula menjual kasut tersebut di pasaran Amerika Syarikat. Sambutan yang diterima oleh Reebok sangat menggalakkan.

Paul Fireman melihat potensi tersebut lalu mengambil keputusan untuk membeli Reebok secara keseluruhannya. Beliau berjaya membeli  syarikat tersebut dan mula beroperasi di Boston, Massachusetts. Di era 1980-an, syarikat ini berjaya mengambil tempat di Amerika Syarikat.

Strategi yang digunakan oleh Reebok pada ketika itu adalah dengan memfokuskan kasut kepada kaum wanita yang ingin melakukan senaman aerobik. Ternyata strategi tersebut berjaya dan idea ini berasal dari isteri Paul Fireman sendiri.

Dengan keuntungan yang diperolehi oleh Reebok dalam penjualan kasut senaman aerobik wanita, syarikat itu dapat bersaing dengan Nike dan Adidas yang fokus kepada kasut atlet lelaki terutamanya bola keranjang.

Kemudian di era 1990-an, Reebok turut menghasilkan kasut bola keranjang mereka sendiri yang menggunakan pemain NBA Shaquille O’Neal sebagai duta kasut mereka. Jualan kasut tersebut begitu memberangsangkan dan dalam masa yang singkat sahaja, 10,000 unit kasut berjaya dijual.

Masuk ke era milenium, jualan Reebok semakin berkurangan tetapi masih stabil kerana mereka mempunyai peminat yang tersendiri.

Seterusnya pada tahun 2005, syarikat ini telah dibeli oleh gergasi sukan Jerman iaitu Adidas dengan harga USD3.8 bilion. Bermula dari sini, Reebok mula mengalami penurunan yang mendadak daripada segi jualan walaupun tujuan utama Adidas adalah untuk menyekat kemaraan Nike yang telah mendominasi pasaran Amerika Syarikat.

Kenapa Reebok Gagal?

Kredit Gambar: Complex

Di antara faktor utama yang menyebabkan Reebok gagal bersaing di peringkat antarabangsa adalah disebabkan oleh Adidas itu sendiri. Kekuatan utama yang dimiliki oleh Reebok adalah mereka menjalinkan kerjasama yang baik dengan pemain NBA bagi tujuan pemasaran.

Setelah Adidas memiliki Reebok, Adidas telah memutuskan kerjasama tersebut dengan menggantikan kasut Adidas untuk kegunaan pemain NBA. Ini telah melemahkan jenama Reebok di pasaran.

Selain itu juga, Adidas telah memfokuskan Reebok kepada sukan mixed martial arts (MMA) yang mana suka ini kurang popular jika dibandingkan dengan sukan bola keranjang atau bola sepak.

Dari setahun ke setahun, Reebok tidak mempunyai matlamat yang jelas. Pada tahun lepas, Reebok hanya menyumbang sebanyak 7% jualan kepada Adidas.

Strategi Baru Adidas

Kredit Gambar: CNBC

Oleh yang demikian, Adidas akan menjual Reebok kepada pelabur luar kerana merka sedar sukar untuk fokus kepada dua jenama dalam satu masa. Di antara  pembeli yang dikhabarkan  berminat untuk mendapatkan syarikat tersebut adalah VF Corporation, Authentic Brands Group, Anta Sports, dan juga khabar angin yang mengatakan Shaquille O’Neal juga turut berminat mendapatkan syarikat tersebut.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Adidas disenaraikan di pasaran saham Jerman? Dan saham Nike boleh kita beli di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!