5 Ahli Astronomi Islam Yang Dikagumi

Nama-nama tokoh Astronomi besar seperti Galileo Galilei, Ptolemy, Eratosthenes dan Johannes Kepler mungkin sering kita dengar dalam bidang astronomi. Namun, tokoh Astronomi Islam juga tidak kurang hebatnya, malah dikagumi ramai para ilmuan dalam bidang ini.

Jom kita berkenalan dengan tokoh-tokoh Astronomi Islam yang banyak memberi sumbangan kepada dunia.

1. Ibnu Yunus

Kredit Gambar: Facebook Falak_MRSMPDRM

Ibnu Yunus atau nama sebenarnya Abu al-Hasan Ali abi Said Abd al-Rahman ibn Ahmad ibn Yunus al-Sadafi al-Misri adalah merupakan seorang ahli astronomi yang hebat dari Mesir.

Ibnu Yunus juga dipercayai sebagai orang pertama yang menggunakan pendulum untuk mengukur masa pada abad ke-10 Masihi.

Beliau juga merupakan pencipta asal bandul pertama. Sebagai bentuk pengiktirafan dunia astronomi untuk sumbangannya, namanya diabadikan di salah satu kawah di permukaan bulan.

Sangat hebat tokoh astronomi Islam ini yang kita tak tahu.

2. Jabir Ibn Aflah

Kredit Gambar: YouTube

Ahli matematik Islam berbangsa Sepanyol merupakan tokoh astronomi Islam yang dikagumi ini adalah Jabir Ibn Aflah atau Geber. Beliau telah menyumbang kepada pengembangan astronomi.

Ramai yang tidak tahu bahawa beliau adalah saintis pertama yang membuat sfera cakrawala untuk mengukur dan menjelaskan pergerakan objek di dalam cakerawala.

Paling hebat lagi, beliau adalah ahli astronomi Muslim pertama di Eropah yang membina balai cerap Giralda yang terletak di kampung halamannya di Seville.

3. Al-Zarqali

Kredit Gambar: Al-Zarqali

Saintis Barat menggelar Al-Zarqali dengan gelaran Arzachel. Wajahnya diabadikan pada setem di Sepanyol sebagai bentuk penghargaan atas sumbangannya terhadap penciptaan astrolab yang lebih mantap dan terbaik pada waktu tersebut.

Beliau juga telah mencipta jadual Toledan dan juga sangat pakar dalam membuat astrolab yang lebih kompleks bernama Safiha.

4. Al-Sufi

Kredit Gambar: POC Squared

Nama penuh tokoh astronomi Islam yang dikagumi ini adalah Abdur Rahman as-Sufi. Beliau adalah seorang ilmuan Islam yang mengembangkan ilmu astronomi.

Beliau telah memberikan sumbangan yang besar dalam mengatur arah matahari, bulan, planet serta pergerakan matahari.

5. Al-Battani

Kredit Gambar: Wikipedia

Karyanya boleh dikatakan sangat berharga dan dijadikan rujukan oleh ahli astronomi Barat selama berabad-abad lamanya setelah kematian Al-Battani.

Beliau berjaya menentukan anggaran permulaan bulan baru, anggaran panjang matahari, orbit bulan dan planet-planet tertentu. Beliau memainkan peranan penting dalam pengembangan astronomi moden.

Kesimpulannya, ramai lagi tokoh Astronomi Islam yang hebat dan dikagumi oleh seluruh pencinta bidang Astronomi. Jasa mereka juga amat besar dan sememangnya perlu dikenang oleh kita semua.

Tanpa mereka, pasti kita tidak tahu betapa indah dan bernilainya galaksi ciptaan Tuhan ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee