7 Rahsia Kejayaan Steve Jobs

Nama Steve Jobs memang tidak asing lagi untuk semua orang. Bagi kebanyakan para usahawan pula, kejayaan terbesar Steve Jobs seharusnya menjadi contoh untuk terus maju dalam perniagaan yang sedang diusahakan.

Jom kami kongsikan beberapa rahsia kenapa Steve Jobs sangat berjaya. Pasti ramai yang teruja nak tahu kan?

1. Buat Perkara Yang Paling Mudah

Steve Jobs mengatakan bahawa dalam pekerjaan, kita harus fokus kepada perkara yang akan memudahkan pekerjaan tersebut. Supaya semua orang senang untuk melakukannya.

Bagi produk pula, adalah penting untuk kita memastikan bahawa pelanggan sangat berpuas hati dan senang untuk digunakan.

Yang pastinya ia tidak akan membawa masalah kepada mereka atau pening kepala tentang bagaimana untuk menggunakannya.

2. Fokus Kepada Perkara Penting

Steve Jobs sangat mementingkan hasil dalam setiap pekerjaan. Untuk mendapatkan hasil yang diingini, fokus kepada perkara penting saja dan mengurangkan hal-hal yang tidak berkaitan.

Begitu juga dengan perniagaan, beliau hanya akan fokus kepada perkara-perkara yang penting sahaja. Dengar macam simple kan?

3. Cari Rakan Kongsi Yang Betul

Di sebalik kisah kejayaan beliau, pasti ada pembakar semangat yang banyak membantu.  Salah satunya adalah melalui bantuan rakan kongsi yang hebat.

Di sinilah kita dapat lihat Steve Jobs mempunyai pasangan hebat yang sentiasa bersamanya dan menyokongnya iaitu Steve Wozniak.

4. Dekatkan Diri Dengan Orang Berjaya

Rahsia lain Steve Jobs adalah beliau sentiasa mendekatkan diri dengan orang-orang yang hebat dan berjaya. Beliau pernah berkata bahawa beliau mendekatkan diri dengan seseorang yang telah berjaya bagi mendapatkan idea dan sumber inspirasi.

Begitu juga dengan kita. Jom mulakan circle yang baru dan mula berdampingan dengan mereka yang berjaya.

5. Belajar Daripada Pengalaman Orang Lain

Pembelajaran merupakan proses yang berterusan sampai bila-bila. Kita perlu menyesuaikan diri dan terus belajar tanpa mengira usia.

Ketahuilah bahawa kejayaan akan datang kepada orang yang berusaha tak kira usia.

Selain itu, Steve Jobs juga banyak belajar daripada pengalaman orang lain. Semua perkara baru yang berguna untuk perniagaan haruslah kita manfaatkan.

6. Fokus Dengan Perkara Positif

Steve Jobs juga pandai untuk mengubah sesuatu perkara yang negatif menjadi positif. Rahsia kejayaan Steve Jobs ini boleh dijadikan panduan untuk kita mencapai segala matlamat dan objektif.

Oleh itu, fokus hanya kepada perkara positif dan bukanlah perkara negatif yang telah berlaku sepanjang hari kita.

7. Hidup Ini Cuma Sekali

Steve Jobs bangun setiap pagi dan selalunya akan berfikir apa yang ingin beliau lakukan sekiranya ini adalah hari terakhir dalam hidupnya. Dengan cara ini, beliau dapat mengutamakan perkara-perkara yang penting setiap hari.

Sekiranya anda ingin berjaya dalam hidup, jangan sesekali menunda perkara yang ingin anda lakukan dan ingatlah bahawa kita tidak akan hidup selamanya. Kita juga tidak tahu bila kita akan pergi buat selamanya.

Rahsia kejayaan Steve Jobs ini mungkin dapat membantu kita dalam memperbaiki diri dan kerjaya walau dalam apa jua bidang sekalipun.  Tanamkan dalam diri dengan keazaman yang tinggi untuk berjaya.

Ingatlah, kejayaan tidak akan datang sekiranya kita sendiri tidak mahu mengubah kehidupan kita untuk berjaya.

Sumber Rujukan: Entrepreneur

Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.