7 Rahsia Kejayaan Steve Jobs

Nama Steve Jobs memang tidak asing lagi untuk semua orang. Bagi kebanyakan para usahawan pula, kejayaan terbesar Steve Jobs seharusnya menjadi contoh untuk terus maju dalam perniagaan yang sedang diusahakan.

Jom kami kongsikan beberapa rahsia kenapa Steve Jobs sangat berjaya. Pasti ramai yang teruja nak tahu kan?

1. Buat Perkara Yang Paling Mudah

Steve Jobs mengatakan bahawa dalam pekerjaan, kita harus fokus kepada perkara yang akan memudahkan pekerjaan tersebut. Supaya semua orang senang untuk melakukannya.

Bagi produk pula, adalah penting untuk kita memastikan bahawa pelanggan sangat berpuas hati dan senang untuk digunakan.

Yang pastinya ia tidak akan membawa masalah kepada mereka atau pening kepala tentang bagaimana untuk menggunakannya.

2. Fokus Kepada Perkara Penting

Steve Jobs sangat mementingkan hasil dalam setiap pekerjaan. Untuk mendapatkan hasil yang diingini, fokus kepada perkara penting saja dan mengurangkan hal-hal yang tidak berkaitan.

Begitu juga dengan perniagaan, beliau hanya akan fokus kepada perkara-perkara yang penting sahaja. Dengar macam simple kan?

3. Cari Rakan Kongsi Yang Betul

Di sebalik kisah kejayaan beliau, pasti ada pembakar semangat yang banyak membantu.  Salah satunya adalah melalui bantuan rakan kongsi yang hebat.

Di sinilah kita dapat lihat Steve Jobs mempunyai pasangan hebat yang sentiasa bersamanya dan menyokongnya iaitu Steve Wozniak.

4. Dekatkan Diri Dengan Orang Berjaya

Rahsia lain Steve Jobs adalah beliau sentiasa mendekatkan diri dengan orang-orang yang hebat dan berjaya. Beliau pernah berkata bahawa beliau mendekatkan diri dengan seseorang yang telah berjaya bagi mendapatkan idea dan sumber inspirasi.

Begitu juga dengan kita. Jom mulakan circle yang baru dan mula berdampingan dengan mereka yang berjaya.

5. Belajar Daripada Pengalaman Orang Lain

Pembelajaran merupakan proses yang berterusan sampai bila-bila. Kita perlu menyesuaikan diri dan terus belajar tanpa mengira usia.

Ketahuilah bahawa kejayaan akan datang kepada orang yang berusaha tak kira usia.

Selain itu, Steve Jobs juga banyak belajar daripada pengalaman orang lain. Semua perkara baru yang berguna untuk perniagaan haruslah kita manfaatkan.

6. Fokus Dengan Perkara Positif

Steve Jobs juga pandai untuk mengubah sesuatu perkara yang negatif menjadi positif. Rahsia kejayaan Steve Jobs ini boleh dijadikan panduan untuk kita mencapai segala matlamat dan objektif.

Oleh itu, fokus hanya kepada perkara positif dan bukanlah perkara negatif yang telah berlaku sepanjang hari kita.

7. Hidup Ini Cuma Sekali

Steve Jobs bangun setiap pagi dan selalunya akan berfikir apa yang ingin beliau lakukan sekiranya ini adalah hari terakhir dalam hidupnya. Dengan cara ini, beliau dapat mengutamakan perkara-perkara yang penting setiap hari.

Sekiranya anda ingin berjaya dalam hidup, jangan sesekali menunda perkara yang ingin anda lakukan dan ingatlah bahawa kita tidak akan hidup selamanya. Kita juga tidak tahu bila kita akan pergi buat selamanya.

Rahsia kejayaan Steve Jobs ini mungkin dapat membantu kita dalam memperbaiki diri dan kerjaya walau dalam apa jua bidang sekalipun.  Tanamkan dalam diri dengan keazaman yang tinggi untuk berjaya.

Ingatlah, kejayaan tidak akan datang sekiranya kita sendiri tidak mahu mengubah kehidupan kita untuk berjaya.

Sumber Rujukan: Entrepreneur

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee