6 Pelabur Terkemuka Dunia

Bukan mudah untuk menjadi pelabur dan pedagang yang berjaya. Meskipun sukar, tetapi ramai telah membuktikan bahawa perkara tersebut tidak mustahil dilakukan. 

Setiap pelabur mempunyai strategi dan filosofi tersendiri yang mereka praktikkan dalam pelaburan masing-masing. Setiap daripada pelabur terkemuka ini ada kelebihan masing-masing yang menjadikan mereka antara pelabur terkemuka dunia. 

Jom berkenalan dengan 6 pelabur terkemuka di dunia.

1. Benjamin Graham

Benjamin Graham adalah seorang pengurus pelaburan dan pendidik kewangan yang sangat cemerlang. Beliau diiktiraf secara universal sebagai bapa kepada dua disiplin asas pelaburan iaitu security analysis dan value investing

Beliau percaya pada analisa fundamental dan mencari syarikat yang mempunyai balance sheet yang kukuh, syarikat yang mempunyai hutang yang rendah, margin keuntungan melebihi purata dan aliran tunai yang baik.

Buku beliau ‘The Intelligent Investor’ telah mendapat pengiktirafan sebagai asas kepada value investing.

2. John Templeton

John Templeton mencipta beberapa dana pelaburan antarabangsa terbesar dan paling berjaya di dunia. Beliau menjual dana Templetonnya pada tahun 1992 kepada Franklin Group. Pada tahun 1999, majalah Money pernah menggelar beliau sebagai pelabur saham global terhebat pada abad ini. 

Sumber: Investopedia

Sir John Templeton dianggap sebagai salah seorang pelabur terhebat pada abad ke-20. Beliau terkenal sebagai antara pelabur yang mencari peluang pertumbuhan di luar Amerika Syarikat. Beliau mengembara ke seluruh dunia dan yakin bahawa pasaran saham luar negara menawarkan peluang yang sama seperti pasaran Amerika. 

Beliau berminat terhadap negara yang tidak memiliki peraturan yang sangat ketat dan negara dengan inflasi yang rendah. Pelaburan besar beliau dalam ekuiti Jepun pada akhir 1960-an dan awal 1970-an mencerminkan falsafah beliau tersebut.

3. John Neff

John Neff menyertai Wellington Management Co. pada tahun 1964 dan kekal bersama syarikat itu selama lebih daripada 30 tahun. Beliau menguruskan 3 daripada dana syarikat pelaburan tersebut. 

Strategi pelaburan yang beliau gemari adalah dengan melabur di dalam industri yang popular, mencari syarikat dengan nisbah PE yang rendah dan mempunyai dividend yield yang kukuh. 

Beliau menguruskan Dana Windsor selama 31 tahun (berakhir pada tahun 1995) dan memperoleh pulangan sebanyak 13.7% berbanding 10.6% untuk S&P500 dalam jangka masa yang sama.

Keuntungan ini adalah 53 kali ganda daripada modal pelaburan awal yang dibuat pada tahun 1964.

4. Jesse Livermore

Jesse Livermore tidak mempunyai pendidikan formal atau pengalaman dalam perdagangan saham. Beliau belajar melalui setiap pengalaman keuntungan dan kerugian beliau. Sekarang percayakah anda bahawa pengalaman yang banyak mengajar kita untuk memperbaiki diri dan meningkatkan prestasi pelaburan kita?

Livermore mula berdagang saham seawal usia remajanya dan dia dilaporkan berjaya menjana keuntungan lebih dari USD1,000 pada usianya 16 tahun. 

USD1,000 dianggap satu nilai yang besar pada ketika itu. 

5. Peter Lynch

Pernah dengar nama Peter Lynch? Nama beliau sebaris dengan antara pelabur lagenda yang pernah wujud dalam dunia pelaburan saham. Beliau dilahirkan pada tahun 1944 di Newton, Massachusetts. 

Kehidupan beliau semasa kecil tidaklah begitu senang kerana bapanya telah didiagnosis dengan kanser ketika Peter hanya berumur 7 tahun. Setelah ayahnya meninggal dunia, ibunya perlu bekerja bagi menampung kehidupan keluarga mereka. 

Antara kehebatan Peter Lynch adalah beliau telah membeli 100 saham Flying Tiger Airlines pada harga USD8 seunit ketika beliau belajar di Boston College. Tahukah anda saham tersebut meningkat harganya sehingga USD80?

Peter Lynch menguruskan Dana Fidelity Magellan dari 1977 hingga 1990 di mana aset dana itu meningkat daripada USD18 juta kepada USD14 bilion, satu jumlah yang sangat besar pada ketika itu. 

Beliau menguruskan dana tersebut selama 13 tahun dan kejayaan beliau tersebut membolehkan beliau bersara pada tahun 1990 ketika beliau hanya berumur 46 tahun. Anda mempunyai impian untuk bersara awal seperti beliau? 

Dapatkan tips pelaburan saham daripada Peter Lynch dari artikel di bawah. Nak jadi pelabur hebat kenalah ikut cara pelabur yang hebat juga. 

Baca : 8 Tips Pelaburan Saham Daripada Peter Lynch

6. Warren Buffet

Warren Buffett dilahirkan pada tahun 1930 di Omaha, Amerika. Beliau mempunyai minat yang mendalam terhadap dunia perniagaan dan pelaburan saham di usia yang sangat muda. Warren Buffett membeli saham pertamanya ketika beliau berusia hanya 11 tahun.

Baca : Warren Buffet : Tokoh Pelaburan Saham

Warren Buffett memulakan kerjayanya sebagai seoarang jurujual pelaburan pada awal tahun 1950-an dan membentuk Buffett Associates pada tahun 1956. Pada tahun 1965, beliau telah pun berjaya menjadi pemilik Berkshire Hathaway.

Baca : Nak Jadi Kaya Cara Warren Buffet?

Kami ada menawarkan solusi kepada dilema ini.

Topik-topik yang bakal kami kongsikan

1. Mindset Power
2. Teknik Compounding
3. Jenis Chart
4. 11 Jenis Reversal Candlestick
5. Market Phase
6. Breakout Downtrend Line
7. Kajian Saham
8. Kenali Top 4 Sell Signal
9. Pemilihan Winning Stock
10. Setup Trading Platform Yang Mudahkan Jual Beli

…Dan banyak lagi …

Haa. Ramai yang puas hati dengan Webinar Swing Trading sebelum ini. Ramai kata mudah faham. Nak tahu apa kata alumni Webinar Swing Trading sebelum ini? Jom tengok video yang disediakan!

https://www.facebook.com/watch/?v=1322166808601507

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee