6 Pelabur Terkemuka Dunia

Bukan mudah untuk menjadi pelabur dan pedagang yang berjaya. Meskipun sukar, tetapi ramai telah membuktikan bahawa perkara tersebut tidak mustahil dilakukan. 

Setiap pelabur mempunyai strategi dan filosofi tersendiri yang mereka praktikkan dalam pelaburan masing-masing. Setiap daripada pelabur terkemuka ini ada kelebihan masing-masing yang menjadikan mereka antara pelabur terkemuka dunia. 

Jom berkenalan dengan 6 pelabur terkemuka di dunia.

1. Benjamin Graham

Benjamin Graham adalah seorang pengurus pelaburan dan pendidik kewangan yang sangat cemerlang. Beliau diiktiraf secara universal sebagai bapa kepada dua disiplin asas pelaburan iaitu security analysis dan value investing

Beliau percaya pada analisa fundamental dan mencari syarikat yang mempunyai balance sheet yang kukuh, syarikat yang mempunyai hutang yang rendah, margin keuntungan melebihi purata dan aliran tunai yang baik.

Buku beliau ‘The Intelligent Investor’ telah mendapat pengiktirafan sebagai asas kepada value investing.

2. John Templeton

John Templeton mencipta beberapa dana pelaburan antarabangsa terbesar dan paling berjaya di dunia. Beliau menjual dana Templetonnya pada tahun 1992 kepada Franklin Group. Pada tahun 1999, majalah Money pernah menggelar beliau sebagai pelabur saham global terhebat pada abad ini. 

Sumber: Investopedia

Sir John Templeton dianggap sebagai salah seorang pelabur terhebat pada abad ke-20. Beliau terkenal sebagai antara pelabur yang mencari peluang pertumbuhan di luar Amerika Syarikat. Beliau mengembara ke seluruh dunia dan yakin bahawa pasaran saham luar negara menawarkan peluang yang sama seperti pasaran Amerika. 

Beliau berminat terhadap negara yang tidak memiliki peraturan yang sangat ketat dan negara dengan inflasi yang rendah. Pelaburan besar beliau dalam ekuiti Jepun pada akhir 1960-an dan awal 1970-an mencerminkan falsafah beliau tersebut.

3. John Neff

John Neff menyertai Wellington Management Co. pada tahun 1964 dan kekal bersama syarikat itu selama lebih daripada 30 tahun. Beliau menguruskan 3 daripada dana syarikat pelaburan tersebut. 

Strategi pelaburan yang beliau gemari adalah dengan melabur di dalam industri yang popular, mencari syarikat dengan nisbah PE yang rendah dan mempunyai dividend yield yang kukuh. 

Beliau menguruskan Dana Windsor selama 31 tahun (berakhir pada tahun 1995) dan memperoleh pulangan sebanyak 13.7% berbanding 10.6% untuk S&P500 dalam jangka masa yang sama.

Keuntungan ini adalah 53 kali ganda daripada modal pelaburan awal yang dibuat pada tahun 1964.

4. Jesse Livermore

Jesse Livermore tidak mempunyai pendidikan formal atau pengalaman dalam perdagangan saham. Beliau belajar melalui setiap pengalaman keuntungan dan kerugian beliau. Sekarang percayakah anda bahawa pengalaman yang banyak mengajar kita untuk memperbaiki diri dan meningkatkan prestasi pelaburan kita?

Livermore mula berdagang saham seawal usia remajanya dan dia dilaporkan berjaya menjana keuntungan lebih dari USD1,000 pada usianya 16 tahun. 

USD1,000 dianggap satu nilai yang besar pada ketika itu. 

5. Peter Lynch

Pernah dengar nama Peter Lynch? Nama beliau sebaris dengan antara pelabur lagenda yang pernah wujud dalam dunia pelaburan saham. Beliau dilahirkan pada tahun 1944 di Newton, Massachusetts. 

Kehidupan beliau semasa kecil tidaklah begitu senang kerana bapanya telah didiagnosis dengan kanser ketika Peter hanya berumur 7 tahun. Setelah ayahnya meninggal dunia, ibunya perlu bekerja bagi menampung kehidupan keluarga mereka. 

Antara kehebatan Peter Lynch adalah beliau telah membeli 100 saham Flying Tiger Airlines pada harga USD8 seunit ketika beliau belajar di Boston College. Tahukah anda saham tersebut meningkat harganya sehingga USD80?

Peter Lynch menguruskan Dana Fidelity Magellan dari 1977 hingga 1990 di mana aset dana itu meningkat daripada USD18 juta kepada USD14 bilion, satu jumlah yang sangat besar pada ketika itu. 

Beliau menguruskan dana tersebut selama 13 tahun dan kejayaan beliau tersebut membolehkan beliau bersara pada tahun 1990 ketika beliau hanya berumur 46 tahun. Anda mempunyai impian untuk bersara awal seperti beliau? 

Dapatkan tips pelaburan saham daripada Peter Lynch dari artikel di bawah. Nak jadi pelabur hebat kenalah ikut cara pelabur yang hebat juga. 

Baca : 8 Tips Pelaburan Saham Daripada Peter Lynch

6. Warren Buffet

Warren Buffett dilahirkan pada tahun 1930 di Omaha, Amerika. Beliau mempunyai minat yang mendalam terhadap dunia perniagaan dan pelaburan saham di usia yang sangat muda. Warren Buffett membeli saham pertamanya ketika beliau berusia hanya 11 tahun.

Baca : Warren Buffet : Tokoh Pelaburan Saham

Warren Buffett memulakan kerjayanya sebagai seoarang jurujual pelaburan pada awal tahun 1950-an dan membentuk Buffett Associates pada tahun 1956. Pada tahun 1965, beliau telah pun berjaya menjadi pemilik Berkshire Hathaway.

Baca : Nak Jadi Kaya Cara Warren Buffet?

Previous ArticleNext Article

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.