Bilangan Self-Made Bilionaire Mendominasi Carta Bilionaire Dunia

Bilangan bilionaire semakin bertambah sejajar dengan perkembangan dan pertumbuhan ekonomi dunia. Billionaire yang mendominasi kekayaan dunia kebanyakannya berasal dari Amerika Syarkat dan dikuti oleh China, ekoran perkembangan pesat yang berlaku di kedua-dua negara ini.

Statistik menunjukkan self-made bilionaire mendominasi bilangan bilionaire yang ada

Ini terbukti dengan kajian yang telah dijalankan oleh Institusi Wealth-X. Dalam kajian tersebut, daripada 2,604 bilionaire yang ada di dunia, seramai 55.8% bilionaire dunia adalah bilionaire yang self-made. Nilai kekayaan yang terkumpul oleh bilionaire self-made ini berjumlah $5 trilion.

Sebanyak 31% jumlah bilionaire yang mewarisi kekayaan tetapi mengembangkan lagi perniagaan mereka sehinggga menjadi empayar yang besar. Baki sebanyak 13.3% adalah mereka yang mewarisi kekayaan daripada keluarga yang dah sememangnya kaya-raya.

Jeff Bezos yang membina empayar perniagaan melalui syarikat Amazon kini menjadi lelaki terkaya dunia

Buat masa sekarang, kita boleh melihat sendiri 10 bilionaire terkaya dunia, kesemua sepuluh bilionaire tersebut adalah self-made. Lelaki terkaya dunia sekarang ini adalah Jeff Bezos, hasil usaha yang dilakukanya sendiri dengan menubuhkan syarikat e-commerce terbesar dunia iaitu Amazon.

Beliau yang bermula secara kecil-kecilan di garaj rumahnya selepas berhenti menjadi penganalisis untuk pasaran saham di Wall Street, pada asalnya membangunkan laman web online untuk menjual buku.

Dia yang menceritakan pengalaman pertamanya yang menghantar barangan pelanggan mereka dengan memandu sendiri kereta ke pejabat pos. Itu adalah pengalaman yang paling berharga yang diperolehi oleh Jeff Bezos ketika memulakan perniagaan Internet pada pertengahan tahun 1990-an.

Selain itu juga, Bill Gates dan Warren Buffett merupakan billionaire self-made

Bill Gates merupakan pengasas bersama syarikat Microsoft dengan Paul Allen. Beliau menjadi seorang bilionaire pada usia 31 tahun setelah saham syarikat Microsoft telah diapungkanya pada tahun 1985.

Warren Buffett pula merupakan seorang pelabur yang paling berjaya di era moden. Beliau membina kekayaan melalui syarikat gergasi konglomerat iaitu Berkshire Hathaway.

Perkenalan di universiti telah mencetuskan kerjasama di antara mereka dalam menubuhkan syarikat carian Internet terbesar dunia

Pengasas syarikat Google yang kini dikenali sebagai Alphabet, iaitu Larry Page dan Sergey Brin juga merupakan bilionaire yang self-made. Merekamerupakan sahabat baik ketika belajar di Universiti Stanford dan telah bersama-sama menjadikan Google sebuah syarikat gergasi dunia.

Mereka bijak mengambil peluang yang sedia ada dengan merubah model perniagaan mereka selari dengan perkembangan teknologi terkini. Bukan itu sahaja, kini mereka juga telah menguasai perisian telefon pintar dunia sebanyak 76% dengan Android.

Mark Zuckerberg menyatakan sokongan keluarga beliau terhadap minatnya membantu menjadikanya seorang bilionaire selain daripada kemakmuran yang dikecapi negara Amerika Syarikat

Begitu juga dengan Mark Zuckerberg, seorang bilionaire yang berasal daripada golongan pertengahan. Beliau merupakan pelajar yang tidak sempat menghabiskan pengajian di Universiti Harvard, telah menjadi bilionaire dengan menubuhkan Facebook.

Beliau beranggapan untuk menjadi seorang bilionaire bukan hanya teretak pada usaha yang keras dan rajin, tetapi memerlukan juga nasib yang baik. Dan beliau bernasib baik kerana dilahirkan di Amerika Syarikat dan mempunyai peluang yang terbentang luas untuk mengembangkan lagi bakat yang sedia ada.

Tiga bilionaire yang bukan berasal dari Amerika Syarikat yang membina empayar perniagaan melalui hasil usaha mereka sendiri

Bagi bilionaire yang mendominasi 10 bilionaire terkaya dunia, tiga daripada mereka bukan berasal dari Amerika Syarikat. Mereka adalah Carlos Slim Helu, Bernard Arnault dan Amancio Ortega. Ketiga-tiga billionaire ini merupakan billionaire yang berjaya hasil dari usaha mereka sendiri.

Carlos Slim Helu merupakan bilionaire yang paling berkuasa di rantau Amerika Latin dengan perniagaan syarikat telekomunikasi. Carlos juga pernah menjadi lelaki terkaya di dunia sebayak empat kali pada tahun 2010, 2011 2012 dan 2013.

Di benua Eropah pula, terdapat dua orang billionaire yang mengungguli senarai sepuluh billionaire terkaya dunia. Bernald Arnault merupakan taikun terbesar dalam perniagaan barangan mewah di bawah jenama Louis Vutton. Beliau juga pernah menjadi lelaki ketiga dalam sejarah bilionaire yang mencapai angka $100 billion.

Amancio Ortega yang merupakan bilionaire dari Sepanyol, juga merupakan bilionaire yang mempunyai empayar perniagaan fesyen. Berbeza dengan Bernard Arnault yang hanya fokus kepada golongan berada, Amancio melalui syarikatnya Zara fokus kepada pakaian yang mampu dimiliki kebanyakan orang.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/05/10/wealthx-billionaire-census-majority-of-worlds-billionaires-self-made.html

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tyler Perry, Bilionaire Berkulit Hitam Di Hollywood Yang Tak Dikenali Ramai

Industri hiburan menjanjikan pulangan yang lumayan bagi mereka yang menceburinya. Industri hiburan di Hollywood pula merupakan industri yang menjanjikan pulangan yang luar biasa tinggi kepada mereka yang terlibat di dalamnya.

Sebelum ini kita telah membaca kisah bagaimana David Geffen yang merupakan orang di belakang tabir menjadi begitu kaya di dalam industri hiburan pada ketika ini.

Baca: David Geffen, Lelaki Terkaya Dalam Industri Hiburan Di Hollywod

Pada artikel kali ini, kita akan lihat bagaimana seorang lelaki berkulit hitam yang berjaya di Hollywod yang mana industri ini dikuasai oleh golongan berkulit putih.

Siapa Tyler Perry?

Tyler Perry atau nama sebenarnya Emmitt Perry, Jr dilahirkan di New Orleans, Louisiana pada tahun 1969. Beliau dilahirkan di dalam keluarga yang sangat miskin. Sejak kecil lagi, bapanya sering menderanya dan beliau tidak gemar untuk tinggal bersama dengan bapanya.

Ketika remaja, beliau gagal untuk menghabiskan pelajaran di peringkat sekolah menengah dan pernah cuba untuk membunuh diri akibat daripada tekanan hidup.

Pada usia 16 tahun, beliau telah membuang nama keluarganya kerana tidak mahu ada kaitan dengan ayahnya yang selalu mendera dirinya.

Kredit Gambar: Shadow and Act

Ketika berusia 20 tahun, Tyler Perry mula berpindah ke Atlanta untuk hidup berdikari. Beliau terpaksa bekerja beberapa jenis pekerjaan termasuk menjadi jurujual kenderaan. Beliau kemudiannya bekerja hampir 25 jenis pekerjaan sebelum berjumpa dengan passion yang ada di dalam dirinya.

Kehidupanya mula berubah apabila melihat rancangan temubual Oprah Winfrey pada awal tahun 1990-an. Dalam rancangan tersebut, ianya telah menyedarkan beliau tentang seseorang boleh berubah jika betul-betul mahukannya.

Tyler Perry kemudianya menggunakan wang simpanan peribadinya berjumlah USD12,000 untuk membuka studio kecil menghasilkan filem.

Kredit Gambar: Forbes

Filem pertama yang dihasilkan berjudul ‘I Know I’ve Been Changed’ yang telah berjaya menjadikannya seorang pengarah dan juga producer. Filem tersebut telah menjadi batu loncatan kepada Tyler Perry di dalam industri hiburan di Hollywood.

Watak Yang Menaikkan Nama Tyler Perry Di Hollywood

Kredit Gambar: Eonline

Di antara watak yang berjaya menjadikan Tyler Perry sebagai pelakon yang terkenal adalah Madea. Watak ini merupakan seorang wanita pertengahan abad berkulit hitam yang sering memberontak dengan keadaan sekelilingnya.

Madea sinonim dengan kegiatan jenayah kecil di dalam kehidupan sehariannya. Watak yang dibawa oleh Tyler Perry ini dilhamkan dari ibu dan makciknya. Ianya diperkenalkan di dalam filem yang berjudul ‘I Can Do Bad All by Myself’.

Watak ini sangat popular dan sering kali digunakan di dalam filem-filem yang dikeluarkan beliau. Sepanjang dua dekad sejak watak ini diperkenalkan kepada umum, sebanyak 11 buah filem telah dihasilkan dengan kutipan mencecah USD670 juta.

Kejayaan Tyler Perry

Setelah menempa nama di Hollywood, banyak syarikat penyiaran gergasi mula bekerjasama dengan Tyler Perry dalam menghasilkan drama dan juga filem. Selama hampir 3 dekad di dalam industri hiburan, syarikat beliau kini mempunyai hak cipta sebanyak 1,200 episod drama, 22 buah filem dan memiliki studio yang berkeluasan 330 ekar.

Beliau juga memiliki kontrak penyiaran dengan ViacomCBS yang bernilai USD150 juta setahun.

Kredit Gambar: Forbes

Kini beliau merupakan seorang ikon terkenal di Hollywood yang bertaraf bilionaire. Pihak Forbes telah meletakkan Tyler Perry ini sebaris dengan David Geffen, Steven Spielberg, George Lucas dan Oprah Winfrey di dalam industry Hollywood.

Walaupun tidak sepopular seperti pelakon Kelas A di Hollywood, peranan Tyler Perry di belakang tabir mampu memberikan sentuhan yang diperlukan.

Kejayaan yang diperolehi oleh Tyler Perry ini boleh dijadikan inspirasi kepada usahawan di luar sana dengan menempa nama dari bawah sehinggalah berjaya menjadi seorang bilionaire.

Sumber Rujukan:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!