Bilangan Self-Made Bilionaire Mendominasi Carta Bilionaire Dunia

Bilangan bilionaire semakin bertambah sejajar dengan perkembangan dan pertumbuhan ekonomi dunia. Billionaire yang mendominasi kekayaan dunia kebanyakannya berasal dari Amerika Syarkat dan dikuti oleh China, ekoran perkembangan pesat yang berlaku di kedua-dua negara ini.

Statistik menunjukkan self-made bilionaire mendominasi bilangan bilionaire yang ada

Ini terbukti dengan kajian yang telah dijalankan oleh Institusi Wealth-X. Dalam kajian tersebut, daripada 2,604 bilionaire yang ada di dunia, seramai 55.8% bilionaire dunia adalah bilionaire yang self-made. Nilai kekayaan yang terkumpul oleh bilionaire self-made ini berjumlah $5 trilion.

Sebanyak 31% jumlah bilionaire yang mewarisi kekayaan tetapi mengembangkan lagi perniagaan mereka sehinggga menjadi empayar yang besar. Baki sebanyak 13.3% adalah mereka yang mewarisi kekayaan daripada keluarga yang dah sememangnya kaya-raya.

Jeff Bezos yang membina empayar perniagaan melalui syarikat Amazon kini menjadi lelaki terkaya dunia

Buat masa sekarang, kita boleh melihat sendiri 10 bilionaire terkaya dunia, kesemua sepuluh bilionaire tersebut adalah self-made. Lelaki terkaya dunia sekarang ini adalah Jeff Bezos, hasil usaha yang dilakukanya sendiri dengan menubuhkan syarikat e-commerce terbesar dunia iaitu Amazon.

Beliau yang bermula secara kecil-kecilan di garaj rumahnya selepas berhenti menjadi penganalisis untuk pasaran saham di Wall Street, pada asalnya membangunkan laman web online untuk menjual buku.

Dia yang menceritakan pengalaman pertamanya yang menghantar barangan pelanggan mereka dengan memandu sendiri kereta ke pejabat pos. Itu adalah pengalaman yang paling berharga yang diperolehi oleh Jeff Bezos ketika memulakan perniagaan Internet pada pertengahan tahun 1990-an.

Selain itu juga, Bill Gates dan Warren Buffett merupakan billionaire self-made

Bill Gates merupakan pengasas bersama syarikat Microsoft dengan Paul Allen. Beliau menjadi seorang bilionaire pada usia 31 tahun setelah saham syarikat Microsoft telah diapungkanya pada tahun 1985.

Warren Buffett pula merupakan seorang pelabur yang paling berjaya di era moden. Beliau membina kekayaan melalui syarikat gergasi konglomerat iaitu Berkshire Hathaway.

Perkenalan di universiti telah mencetuskan kerjasama di antara mereka dalam menubuhkan syarikat carian Internet terbesar dunia

Pengasas syarikat Google yang kini dikenali sebagai Alphabet, iaitu Larry Page dan Sergey Brin juga merupakan bilionaire yang self-made. Merekamerupakan sahabat baik ketika belajar di Universiti Stanford dan telah bersama-sama menjadikan Google sebuah syarikat gergasi dunia.

Mereka bijak mengambil peluang yang sedia ada dengan merubah model perniagaan mereka selari dengan perkembangan teknologi terkini. Bukan itu sahaja, kini mereka juga telah menguasai perisian telefon pintar dunia sebanyak 76% dengan Android.

Mark Zuckerberg menyatakan sokongan keluarga beliau terhadap minatnya membantu menjadikanya seorang bilionaire selain daripada kemakmuran yang dikecapi negara Amerika Syarikat

Begitu juga dengan Mark Zuckerberg, seorang bilionaire yang berasal daripada golongan pertengahan. Beliau merupakan pelajar yang tidak sempat menghabiskan pengajian di Universiti Harvard, telah menjadi bilionaire dengan menubuhkan Facebook.

Beliau beranggapan untuk menjadi seorang bilionaire bukan hanya teretak pada usaha yang keras dan rajin, tetapi memerlukan juga nasib yang baik. Dan beliau bernasib baik kerana dilahirkan di Amerika Syarikat dan mempunyai peluang yang terbentang luas untuk mengembangkan lagi bakat yang sedia ada.

Tiga bilionaire yang bukan berasal dari Amerika Syarikat yang membina empayar perniagaan melalui hasil usaha mereka sendiri

Bagi bilionaire yang mendominasi 10 bilionaire terkaya dunia, tiga daripada mereka bukan berasal dari Amerika Syarikat. Mereka adalah Carlos Slim Helu, Bernard Arnault dan Amancio Ortega. Ketiga-tiga billionaire ini merupakan billionaire yang berjaya hasil dari usaha mereka sendiri.

Carlos Slim Helu merupakan bilionaire yang paling berkuasa di rantau Amerika Latin dengan perniagaan syarikat telekomunikasi. Carlos juga pernah menjadi lelaki terkaya di dunia sebayak empat kali pada tahun 2010, 2011 2012 dan 2013.

Di benua Eropah pula, terdapat dua orang billionaire yang mengungguli senarai sepuluh billionaire terkaya dunia. Bernald Arnault merupakan taikun terbesar dalam perniagaan barangan mewah di bawah jenama Louis Vutton. Beliau juga pernah menjadi lelaki ketiga dalam sejarah bilionaire yang mencapai angka $100 billion.

Amancio Ortega yang merupakan bilionaire dari Sepanyol, juga merupakan bilionaire yang mempunyai empayar perniagaan fesyen. Berbeza dengan Bernard Arnault yang hanya fokus kepada golongan berada, Amancio melalui syarikatnya Zara fokus kepada pakaian yang mampu dimiliki kebanyakan orang.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/05/10/wealthx-billionaire-census-majority-of-worlds-billionaires-self-made.html

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Perkara Yang Kita Boleh Belajar Dari Jeff Bezos

Pasti kita pernah dengar nama Jeff Bezos sekiranya kita suka membaca tips dan info kewangan. Beliau bermula dari bawah dan berjaya menjadikan Amazon salah sebuah syarikat terbesar dunia, dalam masa yang sama menjadikan beliau orang terkaya di dunia pada hari ini.

Seperti yang kita sedia maklum, Amazon telah membolehkan urusan semua orang untuk menjalankan transaksi jual beli secara online. Jeff Bezos telah mengutamakan pelanggan bagi memberikan yang terbaik kepada semua pengguna.

Jom kita lihat 7 perkara yang kita boleh belajar dari Jeff Bezos. Sudah pasti ia dapat menambah baik setiap urusan dan pekerjaan yang kita lakukan.

1. Sentiasa Berjimat Cermat

Pejabat Amazon yang terletak di Lembah Silikon mungkin kelihatan mewah tetapi sebenarnya banyak juga yang Jeff Bezos berjimat. Sebagai contoh, para pekerja perlu bayar untuk tempat letak kereta, snek di pejabat tidak diberikan secara percuma, dan apabila pekerja perlu outstation – mereka biasanya berkongsi bilik.

Secara amnya, Amazon adalah tempat untuk bekerja dan bukan tempat untuk berehat.

2. Fikir Jangka Masa Panjang

Amazon terpaksa berdepan dengan kerugian pada awal penubuhannya. Apabila e-book mula memasuki pasaran, kebanyakan penerbit menjualnya dengan harga yang sama dengan edisi cetak mereka. Bagaimanapun, Jeff Bezos telah menjualnya dengan harga yang lebih murah.

Pada mulanya Amazon mengalami kerugian sekitar $5 USD bagi setiap e-book, namun lama-kelamaan ia berjaya kerana strateginya yang berkonsepkan jangka masa panjang.

Jeff Bezos juga telah membuka syarikat yang bernama Kindle untuk menguasai pasaran e-book tersebut.

3. Buat Keputusan Yang Bijak

Mungkn ada yang terkejut apabila dapat tahu bahawa Amazon bermula sebagai sebuah kedai buku sahaja. Pemilihan produk awal bukanlah satu perkara yang menguntungkan Jeff Bezos pada mulanya, tetapi hasilnya terjamin.

Buku-buku boleh dihantar tanpa sebarang kerosakan dan ianya jarang dikembalikan dan tidak akan tamat tempoh. Pendek kata, buku adalah produk yang amat ideal untuk e-dagang dan tidak mendatangkan kerugian yang banyak.

4. Fokus Kepada Pelanggan

Jeff Bezos memahami bahawa kelebihan perniagaan online adalah dalam mengukur tingkah laku pelanggan. Selama bertahun-tahun, Amazon sentiasa menambah ciri-ciri yang bertujuan untuk menjadikan pelanggan mereka selesa yang seterusnya meningkatkan penjualan syarikat. 

Pelanggan yang setia akan berterusan beli dengan Amazon dan mengesoyrkan kepada kenalan mereka untuk beli dengan mereka.

Amazon juga mahu pelanggan memberikan pandangan terhadap servis mereka. Kalau ada benda yang perlu diperbaiki, mereka akan melakukan penambahbaikan bagi memuaskan pelanggan.

5. Buat Peraturan Sendiri

Di Amazon, sesiapa yang ingin mencadangkan idea baru mesti terlebih dahulu menuliskan idea mereka ke dalam dokumen 6 helai muka surat. Sebelum membuat sebarang keputusan, mereka yang terlibat termasuk Jeff Bezos sendiri, mesti mengambil masa untuk membaca dan mengkajinya.

Peraturan lain yang diperkenalkan oleh Bezos adalah dengan membangunkan kumpulan kecil bagi sesuatu tugas. Beliau menggunakan peraturan ‘Dua Pizza’, iaitu sebuah kumpulan tak lebih daripada 10 orang sehingga tak kenyang apabilai dihidangkan dengan dua piza tersebut.

6. Berani Mengambil Risiko

Jeff Bezos memang seorang yang berani mengambil risiko dalam perniagaan dan kehidupan. Dalam apa jua keadaan, beliau menganggap risiko adalah sesuatu yang dapat mendatangkan kejayaan di akhirnya.

Di dalam Amazon, beliau sering memberikan anugerah kepada pekerjanya yang berani mengambil risiko.

7. Belajar Secara Berterusan

Tidak pernah berhenti belajar, berkembang, dan inovasi mungkin menjadi bahan utama untuk berjaya seperti Jeff Bezos. Bagi beliau, apa yang perlu dilakukannya adalah sentiasa mahu belajar dan jangan selesa dengan apa yang kita ada sekarang.

Kesimpulannya, jangan duduk di dalam zon selesa. Kita harus berani bertindak dan merebut peluang yang ada. Pergilah menuntut ilmu selagi mampu dan semoga kita menjadi kaya-raya agar dapat membantu ramai orang.

Sumber Rujukan:

Iklan

6 Kursus Jangka Pendek Yang Boleh Bantu Meningkatkan Pendapatan

Kita semua pasti pernah terdengar kata-kata seperti “Duit tidak boleh membeli kebahagiaan” atau “Duit bukanlah segalanya”. Meskipun ia tidak boleh dinafikan, kita juga masih memerlukan duit. Malah, tidak kira betapa kita menafikannya, kita semua berkeinginan untuk mempunyai lebih banyak duit.

Terdapat pelbagai cara untuk anda membuat lebih banyak duit, namun tidak banyak cara yang dapat memberikan anda kepuasaan selain daripada mempelajari kemahiran baru. Sesungguhnya ilmu ialah suatu manfaat yang memberi anda kuasa.

Berikut merupakan 6 kursus-kursus jangka pendek yang boleh membantu anda dalam meningkatkan pendapatan anda bagi jangka masa panjang:

1. Penulisan

Sumber Gambar: Stokpic/Pixabay

Sedar atau tidak, anda barangkali telahpun mempunyai kemahiran yang boleh membantu anda menjana lebih pendapatan. Mungkin kemahiran anda datangnya dari pengalaman yang anda perolehi setelah bertahun lamanya membanting tulang di tempat kerja anda. Atau mungkin ianya dari minat anda yang mendalam terhadap pelancongan, makanan, kesihatan, hiasan dalaman, fesyen, dan lain-lain.

Mempunyai keupayaan dalam menulis dengan gaya yang tersendiri dan penuh semangat mampu membantu anda dalam memasarkan kepakaran dan minat anda. Bakat anda ini boleh digunakan bagi penulisan bebas, penulisan e-book atau buku panduan, penulisan kursus atas talian, dan pelbagai lagi peluang pekerjaan yang berkaitan.

Sebagai contoh, Udemy mempunyai sebuah kursus dalam talian iaitu Ninja Writing: The Four Levels Of Writing Mastery. Dengan bayaran yuran sebanyak USD10.99, anda dapat mempelajari bagaimana untuk menyusun ayat-ayat yang memukau dan menjadikan penulisan bisnes, blog, buku, dan esei anda sebagai sebuah karya yang hebat.

2. Jualan, Pemasaran Dan Penjenamaan 

Sumber Gambar: muneebfarman/Pixabay

Salah satu kesalahan terbesar yang banyak dilakukan oleh golongan usahawan ialah mereka menyangka produk yang bagus akan terjual dengan sendirinya. Tidak sama sekali. Tak kira betapa bagusnya produk anda, strategi jualan dan penjenamaan yang betul adalah penting untuk anda berjaya.

Walaupun perniagaan anda bersaiz kecil atau secara separuh masa, mempunyai ilmu dalam bidang ini amatlah berguna. Apatah lagi dengan perkembangan media sosial dan pemasaran digital yang semakin pesat; anda tidak boleh lagi hanya bergantung kepada teknik jualan yang ketinggalan zaman. Sertailah kursus yang bersesuaian supaya anda tidak ketinggalan!

Untuk masa yang terhad, Courses for Success kini menawarkan sebuah pakej yang terdiri daripada dua buah kursus dalam talian mengenai jualan! Dengan harga diskaun sebanyak RM671, kedua-dua kursus tersebut hanya mengambil masa sebanyak 12-16 jam untuk diselesaikan!

3. Pengucapan Awam

Kemahiran yang berikutnya merupakan lanjutan daripada dua buah kursus yang kami telah sebutkan sebelum ini. Sama ada anda ingin menjual atau menubuhkan peluang perniagaan, besar kemungkinan anda harus berdepan dengan pelbagai orang atau bersemuka dengan pihak yang berkepentingan.

Dalam dunia jualan, semangat yang kuat boleh membantu anda dalam membuat jualan. Anda boleh mencapai matlamat anda dengan menyertai kursus pengucapan awam!

Bagi mereka yang tinggal di Lembah Klang, Pro Skills Trainers menawarkan kursus kemahiran pengucapan awam dan pembentangan sepanjang tahun. Kursus mereka yang akan datang, iaitu Public Speaking Skills for Professional Life akan diadakan pada 22-23 September 2018. Yuran bagi mereka yang terawal ialah RM950.

4. Pelaburan

Sumber Gambar: rawpixel.com/Pixabay

Pakar kewangan dan penulis terkenal Robert Kiyosaki pernah berkata: “Ia bukan berapa banyak duit yang anda perolehi, tetapi berapa banyak duit yang anda simpan, bagaimana duit tersebut ‘bekerja’ untuk anda, dan berapa banyak generasi anda mampu menyimpannya”.

Maksud beliau bagi “membuat duit anda bekerja untuk anda” ialah membuat pelaburan. Namun begitu, melabur duit anda boleh memberi kesan yang buruk sekiranya anda tidak tahu apa yang anda lakukan. Bergantung kepada sedalam mana anda ingin menceburkan diri dalam bidang ini, kursus-kursus pelaburan di Malaysia boleh memakan masa sebanyak satu hari sehinga beberapa bulan lamanya.

Artikel blog kami yang bertajuk How Investment-Ready Are You? boleh membantu anda dalam membuat keputusan sama ada pelaburan sesuai untuk anda atau tidak. Kami juga mempunyai artikel-artikel lain yang berkaitan seperti FAQ pelaburan ASB, sebab-sebab untuk melabur dalam unit trust, dan kenapa PRS merupakan pelaburan yang bagus.

Selain itu, dengan hanya USD10.99, anda boleh menyertai kursus dalam talian mengenai pelaburan stok yang lengkap ini. Setelah anda menyelesaikan kursus yang diadakan oleh Udemy ini, anda bakal dapat membuat keputusan pelaburan dengan bijak.

5. Memasak Dan Membuat Kek

Sumber Gambar: Pixabay

Kebanyakan rakyat Malaysia kini tidak mempunyai banyak masa untuk memasak, terutama bagi mereka yang tinggal di bandar. Dengan masyarakat yang berbilang kaum, pelbagai sambutan perayaan diadakan sepanjang masa di mana makanan banyak diperlukan bagi menjamu para tetamu.

Disinilah terdapatnya peluang bagi anda membuat duit. Salah satu ciri usahawan berjaya ialah kebolehan dalam mengenalpasti masalah dan menyelesaikannya. Ambil kesempatan bagi memenuhi permintaan yang tinggi ini dengan menubuhkan sebuah perniagaan berkaitan makanan. Anda juga boleh melakukannya mengikut musim dengan membuka sebuah gerai ataupun mengambil tempahan ketika musim perayaan sahaja.

Namun begitu, dengan persaingan yang semakin banyak, anda mempunyai peluang yang lebih untuk berjaya sekiranya anda meluangkan sedikit masa untuk mempelajari dan menghadiri kursus memasak atau membuat kek.

Bagi mereka yang tinggal di Kelantan, anda boleh menghadiri sebuah kelas bakeri dan masakan secara percuma! Terdapat tiga jenis kelas yang ditawarkan:

  1. Demo membuat kek – anda hanya perlu melihat pengajar membuat kek. Kelas ini adalah percuma!
  2. Kelas praktikal berkumpulan – anda dan beberapa orang pelajar yang lain boleh membuat sendiri beberapa resipi berpandukan arahan pengajar. Yuran ialah sebanyak RM50.
  3. Kelas praktikal individu –  seorang tenaga pengajar akan mengajar anda seorang dengan yuran sebanyak RM100.

6. Penyuntingan Video

Sumber Gambar: Recklessstudios/Pixabay

Walaupun kemahiran menyunting video boleh dijadikan sebagai sebuah servis freelance, kebolehan dalam membuat video-video yang menarik dan berkualiti tinggi juga boleh membantu anda dalam memanfaatkan lagi kesemua kemahiran yang disenaraikan di atas.

Kita sekarang hidup di dalam era digital di mana media sosial dan YouTube merupakan suatu elemen yang wujud di mana sahaja dalam kehidupan kita. Video-video berkualiti tinggi boleh membantu dalam memasarkan apa sahaja produk, servis, ataupun kemahiran anda. Anda juga boleh memilih untuk menjadi seorang vlogger atau tunjukkan kepakaran anda kepada orang ramai secara atas talian. Walaupun anda tidak menjana begitu banyak duit melalui video tersebut, sekurang-kurangnya ia dapat membantu jenama anda ataupun perniagaan anda dalam melangkah lebih jauh.

Anda boleh bermula dengan mengambil kursus dalam talian penyuntingan video menggunakan Premier Pro CC di Udemy dengan yuran berjumlah USD10.99.

Kenapa anda perlu mengambil pinjaman peribadi jika simpanan anda tidak mencukupi

Sekiranya anda tidak mempunyai simpanan yang cukup untuk menyertai sesebuah kursus, anda boleh mengambil pinjaman peribadi. Ya, pinjaman peribadi akan menambah hutang anda dan anda harus membayarnya dengan penuh apabila tiba masanya, namun anda patut mempertimbangkannya.

Anggaplah ia dan juga diri anda sebagai sebuah pelaburan jangka panjang, di mana nilai anda akan semakin bertambah dengan meningkatnya kemahiran diri anda. Kursus-kursus ini semestinya akan memberi nilai buat resume anda dan menolong anda dalam membuat lebih banyak duit di masa hadapan, selain memberikan anda keyakinan diri yang tinggi!

Jika anda sedang mencari pinjaman peribadi yang bersesuaian, lihatlah beberapa pilihan pinjaman peribadi yang terbaik di Malaysia ketika ini, selain daripada pelbagai promosi pinjaman peribadi yang sedang berlangsung. Namun begitu, berwaspadalah dengan sebab-sebab utama kenapa permohonan pinjaman peribadi ditolak sebelum anda memohon sesebuah pinjaman.

Ditulis oleh Ashraf Wahab bagi pihak BBazaar Malaysia.
Diterjemahkan oleh Dayana Sobri.
Artikel ini disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

Iklan

Saidatina Siti Khadijah Binti Khuwailid R.A, Seorang Usahawan Yang Dermawan

Apabila kita mendengar sejarah hidup junjungan kita Nabi Muhammad SAW, sudah pasti nama seorang wanita penghuni syurga ini turut menjadi sebutan, iaitu Saidatina Siti Khadijah binti Khuwailid, Ummul Mukminin yang menjadi isteri kesayangan Nabi.

Beliau merupakan antara wanita pertama yang beriman kepada ALLAH dan Rasul-Nya dengan memeluk agama Islam setelah kerasulan Nabi Muhammad SAW. Umum juga mengetahui, bahawa sebelum beliau berkahwin dengan Rasulullah, Siti Khadijah merupakan seorang ahli perniagaan yang sangat disegani di kalangan masyarakat Arab. Ketokohan beliau dalam bidang perniagaan menjadikan beliau seorang yang sentiasa dipandang tinggi dan dikagumi ramai.

Wanita mulia ini merupakan anak kepada pasangan Khuwailid bin Asad dan Fatimah binti Zai’dah dari suku Bani Hashim. Sebelum menjadi isteri Rasulullah Sallallahu ‘Ailaihi Wasallam, beliau pernah berkahwin sebanyak dua kali.

Di usia 40 tahun, beliau bertemu jodoh dengan Rasulullah yang ketika itu berumur 25 tahun. Kejujuran dan sifat mulia yang ada pada Rasulullah telah menambat hati Khadijah untuk dijadikan suami walaupun Rasulullah tidak berharta.

Selain terkenal dengan kecantikannya, Saidatina Siti Khadijah juga sangat dikenali dengan sifatnya yang dermawan. Walaupun memiliki perniagaan yang besar dan harta yang banyak, namun beliau tidak pernah bongkak, malahan sentiasa membantu golongan fakir dan miskin.

Beliau juga banyak membuka peluang pekerjaan kepada penduduk di sekitar Mekah. Selain itu, beliau merupakan antara penyumbang utama kepada perkembangan dan penyebaran Islam pada zaman Rasulullah.

Beliau sanggup menginfakkan segala harta dan kekayaan beliau untuk membantu dalam penyebaran agama Islam sehinggakan kesemua hartanya habis digunakan.

Saidatina Siti Khadijah merupakan seorang ahli perniagaan yang sangat disegani pada zamannya. Antara ciri-ciri yang ada pada beliau adalah:

1. Berani Mengambil Risiko

Walaupun tidak mengenali Nabi Muhammad secara dekat, namun Saidatina Siti Khadijah tetap menaruh sepenuh kepercayaan terhadap cara Rasulullah berurus niaga.

2. Bijak Mengambil Peluang Dan Peka Akan Keperluan Pelanggan

Saidatina Siti Khadijah sangat sangat bijak mencari peluang untuk memasarkan barang niaganya. Ketika Rasulullah menjadi pembantunya, Saidatina Siti Khadijah meminta Rasulullah untuk membeli barangan bermutu tinggi yang pasti menjadi kesukaan golongan kaya di Mekah.

3. Rajin Berusaha, Kuat Semangat Dan Cekap Dalam Pengurusan

Saidatina Siti Khadijah merupakan seorang yang teliti dan sangat tekun dalam menguruskan perniagaannya. Beliau sendiri turun padang untuk memantau para pekerjanya menjalankan kerja masing-masing.

Sikap-sikap terpuji yang ada pada diri Saidatina Siti Khadijah ini membuatkan ramai wanita berusaha untuk menjadi seperti beliau. Semoga para wanita di luar sana mencontohi peribadi wanita hebat penghuni syurga ini.

Sumber Rujukan: (PDF) ResearchGate.net

Iklan

Bill Gates Mengambil Risiko Yang Hampir Sama Dengan Kaedah Warren Buffett Memilih Saham

Terlalu mencabar sebenarnya, menjadi individu yang bernama Bill Gates. Beliau mengambil risiko dalam hidup, iaitu risiko yang sukar dihadapi bagi orang kebiasaan.

Di antaranya, beliau membuat keputusan untuk berhenti daripada meneruskan persekolahan di Universiti Harvard pada tahun 1975, demi membina perniagaan syarikat beliau iaitu Microsoft.

Di saat Microsoft berada di kemuncak sebagai syarikat gergasi teknologi dunia, beliau meninggalkannya dan meletak jawatan. Semuanya dilakukan demi menggalas cabaran baharu membangunkan The Bill & Melinda Gates Foundation pada tahun 2008.

Pada tahun 2013, beliau telah membuat keputusan agar yayasan beliau bersama isterinya menyumbangkan derma sebanyak $5.5 bilion, bagi membuat uji kaji dan menghasilkan vaksin yang mampu menyelesaikan masalah kesihatan orang awam.

Berani Ambil Risiko Dan Berani Untuk Berjaya

Lebih membanggakan apabila hampir kesemua risiko besar yang diambil oleh beliau membuahkan hasil. Contohnya, walaupun kajian perubatan daripada hasil derma beliau tidak mencapai matlamat mereka 100%, namun penambahbaikan dalam ilmu perubatan berjaya ditingkatkan.

Ini jelas membuktikan bahawa jika kita bijak mengambil dan mengawal risiko, maka hasil peratusan kejayaan juga akan meningkat.

Namun, bagaimana seseorang menentukan risiko yang perlu diambil dan mana yang tidak sepatutnya diambil? Bagaimana Bill Gates bersedia melaburkan wang dan masa ke dalam projek yang tidak menjanjikan kejayaan?

Menurut Bill Gates, seseorang yang mengambil apa jua jenis risiko, perlulah memahami secara mendalam mengenai definisi perkataan ‘Risiko’ tersebut.

Tambah beliau lagi, tidak kiralah berapa banyak nilai wang yang terlibat ketika mengambil sesebuah risiko, contohnya $100,000 atau $100 juta dan sebagainya; yang lebih utama adalah menggunakan seluruh akal fikiran bagi menganalisis data dan melakukan pertimbangan yang sebaik-baiknya ketika mengambil risiko.

Bersedia Untuk Terima Sebarang Keputusan

Berdasarkan perkongsian Bill Gates, tidak kira berapa banyak analisis yang dilakukan ketika mengambil risiko, tetapi yang lebih utama adalah sentiasa bersedia dan berasa selesa untuk menerima sebarang keputusan yang berada dalam situasi ketidakpastian.

Dari awal kariernya hingga ke hari ini, beliau menganalisa sesuatu masalah selama bertahun-tahun lamanya. Apabila kita bersedia menerima sebarang ketidakpastian keputusan, maka kita akan sentiasa terbuka untuk mempelajari strategi baru bagi mencapai matlamat kita.

Selain daripada itu, Bill Gates juga menekankan kaedah menerima risiko yang munasabah dengan menggunakan akal fikiran, bukannya dengan menggunakan firasat (gut feeling) semata-mata.

Cara Sama Warren Buffett Pilih Saham

Tahukah anda, para pakar penganalisis juga mengakui pendekatan yang beliau gunakan ketika mengambil sebarang risiko adakah hampir sama seperti yang dilakukan oleh Warren Buffett ketika membuat portfolio pelaburan yang besar.

Warren Buffett menghabiskan banyak masa mencari syarikat yang mempunyai prospek pelaburan jangka panjang yang kukuh. Kemudian apabila menemuinya, beliau melabur ke dalam syarikat tesebut untuk jangka masa yang panjang.

Warren Buffett terkenal kerana latihan dan kajian beliau selama bertahun-tahun mengenai pasaran saham dan sangat memahami dan menguasai kitaran perniagaan serta ekonomi.

Bill Gates juga  membangunkan setiap projek syarikat dengan penuh berhati-hati. Tetapi sekali beliau menetapkan untuk melaksanakan sesuatu perkara, beliau akan fokus dan buat habis-habisan sampai berjaya.

Suka sekiranya kami berkongsi petikan kata-kata beliau:

“I’m never happier than when I’m diving deep into the details of a problem. I say no to a lot more opportunities than I say yes to.”

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!