Curtis ‘Wall Street’ Carroll – Daripada Seorang Penjenayah Kepada ‘Financial Guru’

Memang luar biasa kisah kali ini, kita akan lihat bagaimana seorang penjenayah dan banduan yang telah bertukar menjadi seorang lagenda kewangan dalam kandang besi. Kami mengharapkan perkongsian kisah hidup beliau akan memberi satu makna pengajaran kepada masyarakat di luar sana agar terbuka minda dan mengambil ikthibar daripadanya.

Beliau yang dahulunya dihina, kini menjadi bualan seluruh dunia. Tanpa memperlengahkan masa, jom kita menyelusuri kehidupan beliau.

Wall Street

Beliau yang dimaksudkan adalah Curtis Carroll, seorang banduan yang dikenakan tindakan hukukman penjara selama 54 tahun akibat daripada perbuatan merompak dan membunuh. Semestinya terdetik dalan fikiran anda, kenapa tajuk kecil diletakkan Wall Street di pertengahan nama beliau. Sebenarnya “Wall Street merupakan nama gelaran ketika beliau mula dikenali selepas terlibat dalam dunia kewangan.

Zaman Kanak-kanak

Berbeza dengan kanak-kanak lain, beliau membesar di dalam lembah hitam. Beliau tidak pernah bersekolah atau mendapatkan pendidikan formal, oleh itu beliau seorang yang buta huruf. Beliau membesar di Oakland California dengan ibunya.

Ibunya hanya dapat mencari wang sebanyak $40 sehari dengan menjual darah di hospital. Selain itu, beliau membesar dalam persekitaran yang tidak sihat iaitu dikelilingi oleh penagih dadah.

Beliau selalu mendengar perkataan ini daripada teman-teman rapatnya ‘Money rules the world and everything on it. In these street, MONEY is King. If you follow the money, it will lead you to the bad guy or the good guy’. 

Zaman Remaja

Tidak bernasib baik ketika membuat aktiviti jenayah, beliau telah tertangkap dan dijatuhkan hukuman penjara. Peliknya ketika menjalani hukuman penjara, di sinilah tempat beliau membina keyakinan hidup kerana rakan-rakan senasib dengannya selalu menyakini dirinya mempunyai potensi.

Memetik kata-kata beliau ‘…buat pertama kalinya dalam hidup, terdapat individu yang yakin dengan potensi diri saya. Berbakat menjadi seorang penjenayah. Ketika masih bebas di luar tembok, tiada sesiapa pun yang yakin dengan diri saya. Mereka tidak katakan saya berpotensi menjadi seorang doktor, peguam dan sebagainya, kerana saya tidak mempunyai pendidikan…’ 

Mula Terlibat Dalam Dunia Kewangan

Di sinilah semuanya bermula ketika banduan diagihkan bahan pembacaan di dalam penjara secara rawak, Curtis terpilih secara tidak sengaja akhbar yang memaparkan berita-berita ekonomi dan rakannya bertanya, kenapa dia memilih berita tentang saham?

Tetapi beliau keliru dengan persoalan tersebut lalu bertanya apa itu saham? Lalu rakanya menjawab persoalan beliau dengan jawapan yang tidak pernah beliau terfikir tentangnya ‘Saham adalah tempat orang berkulit putih menyimpan duit mereka serta mencari kekayaan’. 

Disebabkan jawapan rakannya yang unik, timbul persoalan baharu dalam diri beliau untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan lain yang timbul dan berlegar-legar dalam minda. Apa yang lebih penting, buat pertama kali beliau nampak masa depannya yang cerah. Namun ada masalah besar yang beliau hadapi, iaitu beliau tidak tahu membaca dan menulis.

Itu tidak mematahkan semangat beliau yang tinggi. Ketika berumur 20 tahun, untuk pertama kalinya Curtis memberanikan diri untuk belajar membaca. Bayangkan jika anda tidak mengenal walau satu huruf, sehinggakan mengeja semudah ‘S.A.Y.A’ menjadi perkara yang sangat sukar.

Penasihat Kewangan

Ketika berumur 22 tahun, apabila beliau sudah mahir membaca dan menulis, lahir satu perasaan yang mana tahap keyakinan dirinya meningkat dan tidak pernah berhenti untuk membaca buku bagi mendapatkan maklumat dan idea tentang dunia saham. Beliau meletakkan Warren Buffet sebagai ikon dan idolanya.

Di sini juga beliau telah berjaya membuka minda rakan-rakan di sekelilingnya tentang bagaimana untuk peka terhadap dunia kewangan. Nama beliau semakin hangat diperkatakan oleh rakan-rakannya di San Quantin (salah satu penjara terbesar di Amerika Syarikat) sehingga beliau digelar sebagai Wall Street disebabkan caranya berfikir tidak sama dengan orang lain di sekelilingnya. 

Menempa Kejayaan

Apabila beliau sering membuka kelas mengenai kewangan di dalam penjara, media massa mula tertarik untuk memaparkan cerita beliau. Bayangkan Majalah elektronik seperti MarketWatch, Wallstreet Journal dan banyak lagi, semuanya menyiarkan kisah perjalanan hidup beliau. Sehinggakan membuka ruang untuk pelbagai medium pendidikan mengambil beliau sebagai penyampai contohnya TED, Udemy dan banyak lagi.

Memetik teks ucapan beliau di dalam TED talk, “…menurut MarketWatch lebih 60% rakyat Amerika Syarikat mempunyai wang simpanan kurang dari $1,000. Kajian Sports Illustrated menunjukkan lebih 60% pemain NBA dan NFL jatuh miskin dan mempunyai masalah kewangan. Menurut California Department Correction pula lebih 70% rakyat Amerika Syarikat menghadapi masalah berkaitan kewangan dari sudut jenayah seperti rompakan, fraud, kecurian, dan sebagainya. Statistik tersebut mungkin membimbangkan kerana ia kian meningkat setiap hari. Jika kita ambil contoh lepasan banduan yang tidak mempunyai pengetahuan, hanya berbekalkan 30¢/jam, mendapat pendapatan lebih kurang $800 dalam setahun dan tanpa sebarang perniagaan atau perusahaan serta tidak mampu menyimpan sebarang duit. Bayangkan apakah pilihan mereka untuk meneruskan hidup? Semestinya hanya kembali melakukan jenayah adalah pilihan terbaik” 

Di sebabkan inilah beliau terpanggil untuk membuat kelas latihan kepada para banduan dan orang awam bagi mempelajari ilmu kewangan untuk masa hadapan. Sangat menarik bukan?

Bagaimana beliau mengubah mentaliti beliau dan masyarakat di sekelilingnya tentang kesedaran merancang kewangan dengan baik. Bayangkan kita di Malaysia? Apa yang kita mampu lakukan terhadap masyarakat dan orang sekeliling kita?. Jika individu seperti Curtis ‘Wall Street’ Carroll mampu berubah ke arah yang lebih baik, kenapa tidak kita? 

Kami percaya satu hari nanti kisah unik beliau akan difilemkan seperti filem-filem Box Office yang lain seperti Catch Me If You Can, The Pursuit of Happyness dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!