Curtis ‘Wall Street’ Carroll – Daripada Seorang Penjenayah Kepada ‘Financial Guru’

Memang luar biasa kisah kali ini, kita akan lihat bagaimana seorang penjenayah dan banduan yang telah bertukar menjadi seorang lagenda kewangan dalam kandang besi. Kami mengharapkan perkongsian kisah hidup beliau akan memberi satu makna pengajaran kepada masyarakat di luar sana agar terbuka minda dan mengambil ikthibar daripadanya.

Beliau yang dahulunya dihina, kini menjadi bualan seluruh dunia. Tanpa memperlengahkan masa, jom kita menyelusuri kehidupan beliau.

Wall Street

Beliau yang dimaksudkan adalah Curtis Carroll, seorang banduan yang dikenakan tindakan hukukman penjara selama 54 tahun akibat daripada perbuatan merompak dan membunuh. Semestinya terdetik dalan fikiran anda, kenapa tajuk kecil diletakkan Wall Street di pertengahan nama beliau. Sebenarnya “Wall Street merupakan nama gelaran ketika beliau mula dikenali selepas terlibat dalam dunia kewangan.

Zaman Kanak-kanak

Berbeza dengan kanak-kanak lain, beliau membesar di dalam lembah hitam. Beliau tidak pernah bersekolah atau mendapatkan pendidikan formal, oleh itu beliau seorang yang buta huruf. Beliau membesar di Oakland California dengan ibunya.

Ibunya hanya dapat mencari wang sebanyak $40 sehari dengan menjual darah di hospital. Selain itu, beliau membesar dalam persekitaran yang tidak sihat iaitu dikelilingi oleh penagih dadah.

Beliau selalu mendengar perkataan ini daripada teman-teman rapatnya ‘Money rules the world and everything on it. In these street, MONEY is King. If you follow the money, it will lead you to the bad guy or the good guy’. 

Zaman Remaja

Tidak bernasib baik ketika membuat aktiviti jenayah, beliau telah tertangkap dan dijatuhkan hukuman penjara. Peliknya ketika menjalani hukuman penjara, di sinilah tempat beliau membina keyakinan hidup kerana rakan-rakan senasib dengannya selalu menyakini dirinya mempunyai potensi.

Memetik kata-kata beliau ‘…buat pertama kalinya dalam hidup, terdapat individu yang yakin dengan potensi diri saya. Berbakat menjadi seorang penjenayah. Ketika masih bebas di luar tembok, tiada sesiapa pun yang yakin dengan diri saya. Mereka tidak katakan saya berpotensi menjadi seorang doktor, peguam dan sebagainya, kerana saya tidak mempunyai pendidikan…’ 

Mula Terlibat Dalam Dunia Kewangan

Di sinilah semuanya bermula ketika banduan diagihkan bahan pembacaan di dalam penjara secara rawak, Curtis terpilih secara tidak sengaja akhbar yang memaparkan berita-berita ekonomi dan rakannya bertanya, kenapa dia memilih berita tentang saham?

Tetapi beliau keliru dengan persoalan tersebut lalu bertanya apa itu saham? Lalu rakanya menjawab persoalan beliau dengan jawapan yang tidak pernah beliau terfikir tentangnya ‘Saham adalah tempat orang berkulit putih menyimpan duit mereka serta mencari kekayaan’. 

Disebabkan jawapan rakannya yang unik, timbul persoalan baharu dalam diri beliau untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan lain yang timbul dan berlegar-legar dalam minda. Apa yang lebih penting, buat pertama kali beliau nampak masa depannya yang cerah. Namun ada masalah besar yang beliau hadapi, iaitu beliau tidak tahu membaca dan menulis.

Itu tidak mematahkan semangat beliau yang tinggi. Ketika berumur 20 tahun, untuk pertama kalinya Curtis memberanikan diri untuk belajar membaca. Bayangkan jika anda tidak mengenal walau satu huruf, sehinggakan mengeja semudah ‘S.A.Y.A’ menjadi perkara yang sangat sukar.

Penasihat Kewangan

Ketika berumur 22 tahun, apabila beliau sudah mahir membaca dan menulis, lahir satu perasaan yang mana tahap keyakinan dirinya meningkat dan tidak pernah berhenti untuk membaca buku bagi mendapatkan maklumat dan idea tentang dunia saham. Beliau meletakkan Warren Buffet sebagai ikon dan idolanya.

Di sini juga beliau telah berjaya membuka minda rakan-rakan di sekelilingnya tentang bagaimana untuk peka terhadap dunia kewangan. Nama beliau semakin hangat diperkatakan oleh rakan-rakannya di San Quantin (salah satu penjara terbesar di Amerika Syarikat) sehingga beliau digelar sebagai Wall Street disebabkan caranya berfikir tidak sama dengan orang lain di sekelilingnya. 

Menempa Kejayaan

Apabila beliau sering membuka kelas mengenai kewangan di dalam penjara, media massa mula tertarik untuk memaparkan cerita beliau. Bayangkan Majalah elektronik seperti MarketWatch, Wallstreet Journal dan banyak lagi, semuanya menyiarkan kisah perjalanan hidup beliau. Sehinggakan membuka ruang untuk pelbagai medium pendidikan mengambil beliau sebagai penyampai contohnya TED, Udemy dan banyak lagi.

Memetik teks ucapan beliau di dalam TED talk, “…menurut MarketWatch lebih 60% rakyat Amerika Syarikat mempunyai wang simpanan kurang dari $1,000. Kajian Sports Illustrated menunjukkan lebih 60% pemain NBA dan NFL jatuh miskin dan mempunyai masalah kewangan. Menurut California Department Correction pula lebih 70% rakyat Amerika Syarikat menghadapi masalah berkaitan kewangan dari sudut jenayah seperti rompakan, fraud, kecurian, dan sebagainya. Statistik tersebut mungkin membimbangkan kerana ia kian meningkat setiap hari. Jika kita ambil contoh lepasan banduan yang tidak mempunyai pengetahuan, hanya berbekalkan 30¢/jam, mendapat pendapatan lebih kurang $800 dalam setahun dan tanpa sebarang perniagaan atau perusahaan serta tidak mampu menyimpan sebarang duit. Bayangkan apakah pilihan mereka untuk meneruskan hidup? Semestinya hanya kembali melakukan jenayah adalah pilihan terbaik” 

Di sebabkan inilah beliau terpanggil untuk membuat kelas latihan kepada para banduan dan orang awam bagi mempelajari ilmu kewangan untuk masa hadapan. Sangat menarik bukan?

Bagaimana beliau mengubah mentaliti beliau dan masyarakat di sekelilingnya tentang kesedaran merancang kewangan dengan baik. Bayangkan kita di Malaysia? Apa yang kita mampu lakukan terhadap masyarakat dan orang sekeliling kita?. Jika individu seperti Curtis ‘Wall Street’ Carroll mampu berubah ke arah yang lebih baik, kenapa tidak kita? 

Kami percaya satu hari nanti kisah unik beliau akan difilemkan seperti filem-filem Box Office yang lain seperti Catch Me If You Can, The Pursuit of Happyness dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing