Ed Seykota, Pelabur Lagenda Yang Mempopularkan Teknik ‘Trend Following’

Ray Dalio, George Soros, Dan Zanger, Jesse Livermore adalah insan yang sinonim dengan pelabur terkenal di dalam dunia terutamanya di Wall Street. Ed Seykota mungkin hanya dikenali oleh pelabur yang benar-benar mengikuti perkembangan di dalam dunia saham.

Berbanding dengan pelabur terkenal yang lain, Ed Seykota kurang menggemari dunia selebriti dan jarang ditemuramah sepanjang hidup beliau. Tetapi kehadirannya di dalam dunia pasaran saham amat dirasai oleh pelabur generasi yang terdahulu.

Beliau menjadi terkenal kerana kemampuannya menggandakan wang pelanggannya dari USD5,000 kepada USD15 juta dalam masa 12 tahun dan kehebatannya di dalam pasaran perdagangan komoditi.

Kredit Gambar: Trading Education

Asal-Usul Ed Seykota

Ed Seykota dilahirkan pada tahun 1946 di Belanda dan kemudiannya berhijrah ke Amerika Syarikat. Beliau merupakan seorang graduan di dalam bidang kejuruteraan elektrik di universiti terkemuka dunia, Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Walaupun mempunyai ijazah didalam kejuruteraan elektrik, minat Ed Seykota tertumpu kepada pelaburan. Beliau berkecimpung dalam dunia pasaran saham sejak berusia 13 tahun lagi, apabila bapanya mengajar dirinya untuk membeli saham.

Selepas tamat pengajian di peringkat universiti, Ed Seykota bekerja sebagai penganalisa saham untuk syarikat di Wall Street tetapi tidak kekal lama kerana tidak menyukai polisi syarikat tersebut.

Beliau merupakan self-taught trader yang gemar melakukan pelbagai eksperimen. Permulaannya di dalam pasaran komoditi agak malang bagi Ed Seykota kerana telah mengalami kerugian ketika akhir tahun 1960-an.

Ini kerana beliau mendapat tips yang salah dari trader luar yang menyebabkan beliau mengalami kerugian ketika kali pertama melakukan trading. Peristiwa itu telah memberikannya pengajaran dalam dunia pelaburan.

Pada tahun 1970, Ed Seykota telah mencipta satu program komputer untuk pasaran saham. Beliau terpengaruh dengan teknik yang diperkenalkan oleh Richard Donchian yang dikenali sebagai Donchian Channel.

Kredit: Trading Strategy Guides

Pada mulanya, teori yang dikemukan oleh Richard Donchian itu dilihat hanya teori di atas kertas sahaja oleh Ed Seykota. Beliau kemudiannya telah mengamalkan teori tersebut ke pasaran saham yang sebenar dan terkejut dengan hasil yang diperolehinya.

Teori ini menggunakan indicator moving average di dalam menentukan pembelian dan penjualan saham. Dari teori inilah, maka lahir teknik trend following dalam dunia pasaran saham.

Sepanjang bergelar trader, Ed Seykota telah berjaya mencapai banyak kejayaan. Apa yang unik mengenai dirinya adalah beliau tidak mempunyai syarikat dan hanya bekerja dan melakukan trading di rumahnya saja.

Kejayaan yang diperolehi adalah kerana megikuti prinsip pelaburan yang telah ditetapkan. Antara peraturan yang simple yang menjadi tunjang utama di dalam trading beliau adalah cut loss. Peraturan ini merupakan sangat penting bagi dirinya.

Cut loss dapat memberi kita peluang untuk melakukan trading kali kedua dan seterusnya kerana ia mampu menyelamatkan modal seseorang trader dari terus hancur lebur.

Peraturan kedua adalah dengan membeli saham ketika ia sedang menaik atau ride the trend. Bagi Ed Seykota, pengalaman yang lama di dalam dunia pelaburan dapat memberi kelebihan kepada seseorang trader untuk melihat trend tersebut.

Peraturan terakhir adalah dia tidak gemar untuk mendapatkan tips terutamanya dari pelabur luar. Ini kerana baginya tiada siapa yang tahu apa yang akan berlaku di dalam pasaran pada masa hadapan.

Sumber Rujukan:

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Iklan

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U Mobile Katanya Nak IPO Tak Lama Lagi

Menurut laporan, katanya penyedia perkhidmatan telekomunikasi U Mobile Sdn Bhd bakal nak disenaraikan tak lama lagi, bergantung kepada persetujuan semua pihak, kata CEO Berjaya Corp – Datuk Seri Robin Tan Yeong Ching.

“Perjalanan IPO U Mobile di Bursa Malaysia berada di landasan yang betul, namun ianya memerlukan persetujuan semua pihak terlebih dahulu,” beliau memberitahu wartawan pada satu acara di Kementerian Pendidikan.

Ianya berikutan laporan yang menyebut Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan pada Disember 2018 yang telah mengumumkan rancangan untuk menyenaraikan U Mobile.

Untuk rekod, Straits Mobile Investments Pte Ltd dari Singapura adalah pemegang saham terbesar U Mobile dengan 49% pegangan. Vincent Tan pula merupakan pemegang saham kedua terbesar melalui syarikat pelaburan persendirian iaitu U Telemedia Sdn Bhd.

Manakala Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pula mempunyai 15% pegangan di dalam U Mobile.

U Mobile adalah merupakan penyedia perkhidmatan telekomunikasi keempat terbesar di Malaysia, selepas Axiata, Maxis dan Digi.

Iklan

Sumber Rujukan: NST Online

Prestasi Saham Axiata

Sumber: Bursa Marketplace

Axiata berada di tempat pertama daripada segi Market Cap dengan RM46.55 bilion. Harga saham kelihatan uptrend dan baru saja membuat 52-Weeks high. Namun syarikat melaporkan kerugian sebanyak RM4.1 bilion pula.

Prestasi Saham Maxis

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Maxis pula membuat uptrend juga tetapi sedikit sukar untuk diramal, seolah-olah tiada hala tuju yang jelas. Kejap naik kejap turun, kira sideways juga lah.

Prestasi Saham Digi

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Digi pun sedang membuat uptrend walaupun baru-baru ini harga turun banyak.

Saham Axiata, Maxis dan Digi Patuh Syariah Dan Ada Persamaan Pada Chart

Kalau nak tahu ketiga-tiga syarikat gergasi telekomunikasi tanahair adalah patuh Syariah. Kalau dilihat kepada chart, ketiga-tiganya boleh dikatakan mempunyai pattern yang hampir sama. Oktober 2018 semuanya jatuh, mencecah paras lantai pada November 2018 dan kemudiannya rebound semula.

Adakah penggabungan Axiata dan Digi, serta kemunculan U Mobile nanti memberikan tamparan yang hebat kepada Maxis?

Iklan

Penyenaraian IPO Untuk Tahun 2018

Dijangkakan ada 9 syarikat baru akan disenaraikan di Bursa Malaysia, di mana mereka perlu melalui proses IPO atau nama panjangnya Initial Public Offering.

Apa Itu IPO?

Bahasa mudahnya adalah syarikat yang baru nak disenaraikan di Bursa Malaysia dan sebelum saham syarikat tersebut boleh dijual beli secara terbuka kepada umum, syarikat tersebut perlu terlebih dahulu menawarkan terbitan awam atau tawaran untuk jualan. Itulah dia IPO.

Ketika tawaran awam diumumkan, ia biasanya disertai dengan pengeluaran prospektus yang mengandungi maklumat tentang tawaran dan profil syarikat yang membuat tawaran tersebut. Dan di dalam prospektus ini, ia akan menyatakan aktiviti syarikat, prestasi kewangan dan siapa pihak pengurusannya. Semua maklumat ini disertakan bagi membolehkan para pelabur membuat kajian awal sebelum membuat keputusan sama ada untuk membeli atau melanggan IPO tadi.

9 IPO Baru Untuk 2018

Di sini kami senaraikan 10 syarikat yang bakal mengeluarkan IPO masing-masing pada tahun ini:

  1. Binasat Communications Berhad

Harga IPO: RM0.46

Tarikh Penyenaraian: 8 Januari 2018

Prospektus: Bahagian 1 & Bahagian 2

IPO pertama untuk tahun ini adalah BINACOM, dan kita dapat saksikan siapa yang berjaya beli IPO pada harga yang ditawarkan dah untung besar pada hari pertama ia didagangkan. Terus untung 30.4% pada hari pertama.

Harga IPO: RM0.46

Harga Pembukaan: RM0.60

Keuntungan: RM0.14 atau 30.4%

  1. Bank Islam Brunei Berhad

Harga IPO: RM2.50 – RM3.00

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. Edra Energy Berhad

Harga IPO: RM3.00 – RM3.50

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. GDB Holdings Berhad

Harga IPO: RM0.38

Tarikh Penyenaraian: Suku Pertama 2018

Iklan
  1. Mattan Berhad

Harga IPO: RM0.22 – RM0.28

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. QES Berhad

Harga IPO: RM0.19

Tarikh Penyenaraian: Suku Pertama 2018

  1. QSR Brands Berhad

Harga IPO: RM2.50 – RM3.00

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. Samling Group Berhad

Harga IPO: RM3.00 – RM3.50

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

  1. Wegmans Holdings Berhad

Harga IPO: RM0.29 – RM0.30

Tarikh Penyenaraian: Suku Kedua 2018

Beli IPO, Jual Hari Pertama Confirm Untung?

Macam best je IPO ni, jual hari pertama dah untung 30.4% dengan BINACOM. Jom belajar Bagaimana Cara Nak Beli Saham IPO? Mohon Online Senang.

Bagi pemegang akaun CDS Maybank, boleh tengok Tutorial Bergambar Beli Saham IPO Menggunakan Maybank2U.

Juga kami ada buat kajian mengenai Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari. Bukan semua konfem untung, ada je IPO yang rugi tau. Keputusan untuk membeli IPO adalah di tangan anda.

Nak Beli IPO? Jom Buka Akaun CDS

Kami ada berkongsi cara-cara untuk buka akaun CDS. Sila baca Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10.60 sahaja.

Nak perincian yang lebih, sila rujuk:

Nak buka akaun CDS dengan M+ secara percuma? Sila layari FB iSaham dan hadir seminar yang mereka anjurkan.

Iklan

Ilmu Technical Analysis: Bollinger Bands (BB)

Bollinger Bands merupakan indicator bagi mengukur volatility harga saham yang dicipta oleh John Bollinger. Garisan Bollinger Bands ini dilukis pada atas dan juga bawah garisan 20 Days Simple Moving Average (SMA20).

Dua garisan Bollinger Bands merupakan standard deviation bagi harga saham dan mewakili volatility harga tersebut. Positive standard deviation berada diatas garisan SMA20 dan negative standard deviation di bawah garisan tersebut.

Bollinger Bands digunakan bagi menandakan kedudukan harga yang berada dalam keadaan oversold atau pun overbought. Kedudukan harga yang menyentuh garisan atas Bollinger Bands dianggap overbought manakala harga yang menyentuh garisan bawah pula dianggap oversold.

Berdasarkan gambar diatas, titik A dan B merupakan contoh di mana harga saham menyentuh garisan atas Bollinger Bands yang menandakan situasi overbought.

Situasi ini kemudiannya disusuli dengan penurunan harga. Titik C dan D pula merupakan contoh harga saham yang menyentuh garisan bawah Bollinger Bands yang menandakan situasi oversold dan diikuti dengan kenaikan harga.

Bollinger Bands Contraction

Pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil menandakan volatility harga saham semakin berkurang. Perlu diingatkan bahawa volatility harga yang semakin berkurang menyukarkan pedagang untuk membuat keuntungan.

Pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil adalah disebabkan oleh harga saham yang bergerak dalam trend sideways. Para pedagang kebiasaannya akan mengelak daripada membuat keputusan membeli ketika sedang sideways.

Iklan

Fasa A dalam gambar di atas menunjukkan pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil, menandakan pergerakan harga saham dalam trend sideways dan volatility harga yang semakin berkurang.

Bollinger Bands Expansion

Bollinger Bands kembali mengembang selepas melalui fasa pergerakan yang kecil. Ini menandakan bahawa volatility harga semakin meningkat.

Saiz pengembangan Bollinger Bands bergantung kepada jangka masa yang diambil dalam fasa mengecil. Semakin lama fasa Bollinger Bands bergerak secara kecil, semakin besar saiz pengembangan Bollinger Bands.

Kebanyakan para pedagang mengambil kesempatan membuat keuntungan dengan memilih untuk membeli pada fasa ini. Fasa B dalam gambar di atas menunjukkan pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengembang, menandakan harga saham dalam keadaan uptrend dan volatility harga semangkin meningkat.

Selain daripada itu, Bollinger Bands juga boleh digunakan bagi memilih entry point bagi saham yang sedang dalam keadaan uptrend. Apabila harga menyentuh garisan atas Bollinger Bands, ia akan melakukan price correction dengan kembali ke garisan SMA20 sebelum meruskan kenaikan harga. Pedagang boleh memilih untuk membuat belian ketika harga berada pada garisan ini bagi mengambil kesempatan terhadap kenaikan harga.

Namun begitu, indicator Bollinger Bands tidak sesuai untuk digunakan dengan sendirinya kerana ia hanya menunjukkan perubahan volatility harga. Para pedagang perlulah mengambil kira faktor-faktor lain bagi mengukuhkan keputusan untuk membeli dan menjual saham.

Iklan

Bermula Sebagai Seorang Suri Rumah, Kini Pemilik Empayar Telekung Terkemuka Siti Khadijah

Jenama telekung Siti Khadijah (SK) sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Dengan tagline ‘Lambang Cinta Abadi’, jenama ini sudah berjaya menembusi pasaran Indonesia yang memang terkenal dengan penghasilan telekung-telekung yang cantik dan juga berkualiti. Tentunya tidak mudah untuk mencipta kejayaan seperti sekarang. Pelbagai cabaran serta dugaan yang telah terpaksa dihadapi sepanjang menjalankan perniagaan ini.

Bagi pemilik dan pengasas Butik Siti Khadijah Apparel Sdn. Bhd, Puan Hajah Pazdilah Enda Sulaiman, beliau tidak pernah bermimpi untuk menjadi seorang usahawan apatah lagi untuk menghasilkan telekung eksklusif. Tetapi semuanya berubah apabila beliau merasakan sukar untuk mendapatkan telekung yang selesa dan memenuhi citarasanya.

Jadi dengan sedikit asas jahitan yang dimiliki, beliau telah menggaji seorang pekerja untuk sama-sama membantunya dalam menghasilkan jenama tudung SK. Sebelum memulakan perniagaan ini, beliau tekun melakukan kajian, pembangunan dan juga inovasi supaya rekaan yang dihasilkan nanti bersesuaian dengan trend fesyen ketika itu.

Benarlah kata orang, untuk berjaya kita perlu mengorbankan banyak masa. Bayangkan, beliau terpaksa bersengkang mata sehingga pukul 3 pagi bagi menyiapkan jahitannya! Dugaannya tidak terhenti di situ. Beliau juga mengalami masa-masa sukar apabila 200 pasang telekung yang dijahit tidak mendapat sambutan seperti yang diharapkan. Ini kerana harga telekung rekaannya dirasakan terlalu mahal.

Iklan

Tetapi wanita hebat ini tidak berputus apa. Beliau melakukan aktiviti promosi dan pemasaran dipelbagai medium seperti akhbar, majalah, laman web dan sebagainya. Usaha ini membuahkan hasil apabila jenama SK semakin dikenali dan diminati oleh golongan Muslimah yang mementingkan keselesaan dan rekaannya bukan sahaja cantik, tetapi eksklusif.

Mungkin ada yang menyangka cabarannya terhenti apabila jenama ini semakin terkenal. Tetapi realitinya, apabila jenama ini mula mendapat tempat di hati pengguna, masalah lain pula timbul. Jenama ini mula mendapat masalah dari segi hak cipta pula apabila ada pihak lain yang cuba meniru rekaan SK sehingga mereka terpaksa mengambil tindakan mahkamah. Penat lelah yang dicurah selama ini tidak terbuang begitu sahaja apabila mereka memenangi kes ini.

Kesabaran serta ketekunan Puan Padzilah telah membuatkan jenama SK menjadi telekung yang bukan sahaja mendapat tempat dihati pengguna di Malaysia, tetapi juga pengguna lain di rantau ini. Kini beliau mampu tersenyum dengan empayar perniagaan yang dimilikinya. Kisah beliau boleh dijadikan inspirasi bagi suri rumah di luar sana yang berhasrat untuk menjalankan perniagaan sendiri.

Sumber Rujukan:

  1. http://sitikhadijah.com.my/2018/06/29/kenali-pengasas-telekung-siti-khadijah/
  2. https://www.thevocket.com/19-mutiara-yang-saya-kutip-dari-pertemuan-dengan-pengasas-telekung-siti-khadijah/
  3. http://www.agendadaily.com/CATATAN-ODAH/saya-layan-dengan-senyum-pengasas-telekung-siti-khadijah.html
  4. http://www.sinarharian.com.my/rencana/telekung-siti-khadijah-ke-persada-dunia-1.318907

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!