Rupa-Rupanya McDonald’s Bukan Sekadar Jual Burger

Siapa sangka sebuah restoran yang dibuka oleh dua beradik Dick McDonald dan Mac McDonald pada tahun 1940 di San Bernandino, California bakal menjadi sebuah syarikat gergasi dengan hasil pendapatan puluhan bilion dolar?

Hari ini, adalah mustahil untuk seseorang tidak mengenali McDonald’s yang beroperasi di 199 buah negara dengan lebih daripada 38,600 lokasi di seluruh dunia.

Kejayaan McDonald’s telah menyebabkan wujudnya istilah ‘McDonaldization’ oleh George Ritzer dan tertubuhnya Hamburger University di Chicago!

Baca : Nak Makan McDonalds Secara Percuma, Dapatkan Tipsnya Di Sini

Tanpa sistem perkhidmatan ‘Speedee’, McDonald’s pasti hanya kekal sebagai sebuah restoran biasa di sudut Jalan 14 dan utara E, tidak jauh dari laluan lebuhraya 66 pinggir bandar San Bernandino, California.

Usaha dua beradik McDonald’s yang ingin memecah tradisi cara orang awam makan di restoran tepi jalan pada awalnya kurang mendapat sambutan.

Tiada ruang makan di dalam restoran dan mereka hanya menawarkan bangku di luar restoran pandu lalu mereka.

Segalanya berubah apabila Ray Kroc yang akhirnya menjadi Ketua Pegawai Eksekutif McDonald’s singgah dan makan di McDonald’s.

Bisnes Model McDonald’s

Kredit Gambar: Business Insider

Pada awalnya, bisnes model McDonald’s tidaklah terlalu kompleks dan mudah untuk difahami. Mereka menawarkan burger, kentang goreng, minuman ringan, kopi, susu kocak (milkshake) dan salad.

Apa yang membezakan mereka dan restoran lain adalah ‘Speedee Service System’ yang membenarkan mereka untuk menawarkan makanan lebih cepat, pada harga yang lebih murah dan kuantiti yang lebih tinggi.

Mereka tidak menggunakan khidmat pelayan pandu lalu seperti restoran lain, menggantikan pinggan dan cawan besi dengan pembungkus kertas supaya mereka tidak memerlukan mesin basuh pinggan dan yang paling penting, mereka mengurangkan menu mereka kepada 9 menu utama sahaja.

Buat pengetahuan anda, trend restoran pandu lalu di Amerika Syarikat pada tahun 1950-an ketika itu, pelanggan akan dilayan oleh pelayan wanita.

Untuk operasi, mereka menggajikan 12 orang pekerja yang masing-masing mempunyai tugas khas dalam menggerakkan seluruh ‘Speedee Service System’.

“Tahukah anda, harga burger dijual pada harga 15 sen di restoran McDonald’s pertama yang terletak di San Bernandino, California pada tahun 1955?”

McDonald’s, Dari Burger Ke Pelaburan Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Selepas Kroc dan beradik McDonald’s bekerjasama, mereka masih bergelut untuk mengembangkan lagi bisnes mereka kerana tidak semua cawangan memberikan keuntungan.

Lebih parah lagi apabila mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan modal bagi menyewa atau membeli tanah untuk dibuat restoran.

Baca : 7 Filem Inspirasi Dalam Industri Hartanah

Bahkan, pemilik cawangan yang berminat turut tidak mempunyai modal untuk membiayai pembayaran tanah dan bangunan.

Perkara ini terus berlaku buat sekian waktu sehinggalah pada tahun 1956 segalanya berubah apabila Kroc mengupah Harry J. Sanneborn.

McDonald’s yang kita kenali hari ini tidak akan menjadi tanpa insan bernama Harry J. Sanneborn. Beliau merupakan seorang pegawai kewangan dan konsultan perniagaan yang berasal dari Indiana, Amerika Syarikat.

Beliau telah memperkenalkan satu konsep di mana McDonald’s memiliki hak sepenuhnya tanah dan bangunan restoran McDonald’s yang akan dibina, kemudian disewakan kepada pemilik cawangan.

Bisnes model ini akhirnya meningkatkan kadar pertumbuhan cawangan McDonald’s bermula di Amerika Syarikat sehingga ke tujuh benua lain di dunia.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Apa yang lebih menarik adalah Kroc turut membuka sebuah syarikat yang dinamakan McDonald’s Franchise Realty Group bagi menguruskan urusan pembelian hartanah dan bangunan untuk disewakan kepada pemilik cawangan.

Kesannya, bisnes model Sonneborn ini telah menjadikan McDonald’s sebuah syarikat gergasi dalam pemilikan hartanah dengan nilai anggaran USD30 bilion pada tahun 2017.

Dilaporkan bahawa penyata imbangan McDonald’s mencatatkan angka USD37.7 bilion dengan 99% daripadanya adalah daripada aset hartanah mereka.

Pada peringkat awal, McDonald’s mengambil 20% daripada kos sewaan. Contohnya, jika kos sewa adalah $1,000, maka pemilik cawangan perlu membayar $1,200 kepada McDonald’s. Kos sewaan terus meningkat tahun demi tahun sehingga mencecah 40%.

Selain itu, McDonald’s turut mengambil 5% daripada hasil jualan cawangan dan pemilik cawangan wajib membayar deposit untuk membuka cawangan McDonald’s.

Modal tersebut akhirnya digunakan untuk membuka cawangan McDonald’s yang lain. Ini mewujudkan satu rantaian hubungan yang simbolik di antara pemilik cawangan dan McDonald’s Corporation.

McDonald’s Dalam Hartanah

Kredit Gambar: The Drum

Kajian oleh Ruby Mountain pada tahun 2018 menunjukkan, McDonald’s hanya membuka cawangan di lokasi tumpuan utama di seluruh dunia.

Antara yang paling ikonik adalah London Big Ben, Times Square Manhattan dan Moscow Red Square.

“Jangan terkejut jika anda mendapati hampir setiap lapangan terbang utama di dunia mempunyai restoran McDonald’s!”

Dalam pelaburan hartanah, kewujudan restoran McDonald’s di dalam radius 1KM – 3KM di sesebuah lokasi menunjukkan satu petanda positif bagi pelaburan jangka panjang.

Baca : Lelaki Yang Bawa Masuk McDonald’s ke Malaysia, Sekarang Sudah Super Kaya

Hal ini kerana, McDonald’s merupakan antara destinasi wajib pergi bagi golongan yang telah berkeluarga.

“Tahukah anda, Happy Meal adalah hidangan paling popular di seluruh dunia?”

Kesimpulannya, sungguhpun terdapat sentimen anti-Semitik yang kuat, McDonald’s kekal subur di negara kita kerana McDonald’s seakan-akan sudah menjadi satu keperluan rakyat Malaysia.

Tak kira ekonomi meleset atau ekonomi berkembang, restoran McDonald’s tetap dibuka kerana hartanah adalah salah satu pelaburan yang kalis inflasi selain daripada emas.

Adalah tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa, McDonald’s pada hari ini telah menjadi satu indikator bagi pelaburan hartanah jangka panjang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!