Rupa-Rupanya McDonald’s Bukan Sekadar Jual Burger

Siapa sangka sebuah restoran yang dibuka oleh dua beradik Dick McDonald dan Mac McDonald pada tahun 1940 di San Bernandino, California bakal menjadi sebuah syarikat gergasi dengan hasil pendapatan puluhan bilion dolar?

Hari ini, adalah mustahil untuk seseorang tidak mengenali McDonald’s yang beroperasi di 199 buah negara dengan lebih daripada 38,600 lokasi di seluruh dunia.

Kejayaan McDonald’s telah menyebabkan wujudnya istilah ‘McDonaldization’ oleh George Ritzer dan tertubuhnya Hamburger University di Chicago!

Baca : Nak Makan McDonalds Secara Percuma, Dapatkan Tipsnya Di Sini

Tanpa sistem perkhidmatan ‘Speedee’, McDonald’s pasti hanya kekal sebagai sebuah restoran biasa di sudut Jalan 14 dan utara E, tidak jauh dari laluan lebuhraya 66 pinggir bandar San Bernandino, California.

Usaha dua beradik McDonald’s yang ingin memecah tradisi cara orang awam makan di restoran tepi jalan pada awalnya kurang mendapat sambutan.

Tiada ruang makan di dalam restoran dan mereka hanya menawarkan bangku di luar restoran pandu lalu mereka.

Segalanya berubah apabila Ray Kroc yang akhirnya menjadi Ketua Pegawai Eksekutif McDonald’s singgah dan makan di McDonald’s.

Bisnes Model McDonald’s

Kredit Gambar: Business Insider

Pada awalnya, bisnes model McDonald’s tidaklah terlalu kompleks dan mudah untuk difahami. Mereka menawarkan burger, kentang goreng, minuman ringan, kopi, susu kocak (milkshake) dan salad.

Apa yang membezakan mereka dan restoran lain adalah ‘Speedee Service System’ yang membenarkan mereka untuk menawarkan makanan lebih cepat, pada harga yang lebih murah dan kuantiti yang lebih tinggi.

Mereka tidak menggunakan khidmat pelayan pandu lalu seperti restoran lain, menggantikan pinggan dan cawan besi dengan pembungkus kertas supaya mereka tidak memerlukan mesin basuh pinggan dan yang paling penting, mereka mengurangkan menu mereka kepada 9 menu utama sahaja.

Buat pengetahuan anda, trend restoran pandu lalu di Amerika Syarikat pada tahun 1950-an ketika itu, pelanggan akan dilayan oleh pelayan wanita.

Untuk operasi, mereka menggajikan 12 orang pekerja yang masing-masing mempunyai tugas khas dalam menggerakkan seluruh ‘Speedee Service System’.

“Tahukah anda, harga burger dijual pada harga 15 sen di restoran McDonald’s pertama yang terletak di San Bernandino, California pada tahun 1955?”

McDonald’s, Dari Burger Ke Pelaburan Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Selepas Kroc dan beradik McDonald’s bekerjasama, mereka masih bergelut untuk mengembangkan lagi bisnes mereka kerana tidak semua cawangan memberikan keuntungan.

Lebih parah lagi apabila mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan modal bagi menyewa atau membeli tanah untuk dibuat restoran.

Baca : 7 Filem Inspirasi Dalam Industri Hartanah

Bahkan, pemilik cawangan yang berminat turut tidak mempunyai modal untuk membiayai pembayaran tanah dan bangunan.

Perkara ini terus berlaku buat sekian waktu sehinggalah pada tahun 1956 segalanya berubah apabila Kroc mengupah Harry J. Sanneborn.

McDonald’s yang kita kenali hari ini tidak akan menjadi tanpa insan bernama Harry J. Sanneborn. Beliau merupakan seorang pegawai kewangan dan konsultan perniagaan yang berasal dari Indiana, Amerika Syarikat.

Iklan

Beliau telah memperkenalkan satu konsep di mana McDonald’s memiliki hak sepenuhnya tanah dan bangunan restoran McDonald’s yang akan dibina, kemudian disewakan kepada pemilik cawangan.

Bisnes model ini akhirnya meningkatkan kadar pertumbuhan cawangan McDonald’s bermula di Amerika Syarikat sehingga ke tujuh benua lain di dunia.

Baca : 5 Strategi Pelaburan Hartanah

Apa yang lebih menarik adalah Kroc turut membuka sebuah syarikat yang dinamakan McDonald’s Franchise Realty Group bagi menguruskan urusan pembelian hartanah dan bangunan untuk disewakan kepada pemilik cawangan.

Kesannya, bisnes model Sonneborn ini telah menjadikan McDonald’s sebuah syarikat gergasi dalam pemilikan hartanah dengan nilai anggaran USD30 bilion pada tahun 2017.

Dilaporkan bahawa penyata imbangan McDonald’s mencatatkan angka USD37.7 bilion dengan 99% daripadanya adalah daripada aset hartanah mereka.

Pada peringkat awal, McDonald’s mengambil 20% daripada kos sewaan. Contohnya, jika kos sewa adalah $1,000, maka pemilik cawangan perlu membayar $1,200 kepada McDonald’s. Kos sewaan terus meningkat tahun demi tahun sehingga mencecah 40%.

Selain itu, McDonald’s turut mengambil 5% daripada hasil jualan cawangan dan pemilik cawangan wajib membayar deposit untuk membuka cawangan McDonald’s.

Modal tersebut akhirnya digunakan untuk membuka cawangan McDonald’s yang lain. Ini mewujudkan satu rantaian hubungan yang simbolik di antara pemilik cawangan dan McDonald’s Corporation.

McDonald’s Dalam Hartanah

Kredit Gambar: The Drum

Kajian oleh Ruby Mountain pada tahun 2018 menunjukkan, McDonald’s hanya membuka cawangan di lokasi tumpuan utama di seluruh dunia.

Antara yang paling ikonik adalah London Big Ben, Times Square Manhattan dan Moscow Red Square.

“Jangan terkejut jika anda mendapati hampir setiap lapangan terbang utama di dunia mempunyai restoran McDonald’s!”

Dalam pelaburan hartanah, kewujudan restoran McDonald’s di dalam radius 1KM – 3KM di sesebuah lokasi menunjukkan satu petanda positif bagi pelaburan jangka panjang.

Baca : Lelaki Yang Bawa Masuk McDonald’s ke Malaysia, Sekarang Sudah Super Kaya

Hal ini kerana, McDonald’s merupakan antara destinasi wajib pergi bagi golongan yang telah berkeluarga.

“Tahukah anda, Happy Meal adalah hidangan paling popular di seluruh dunia?”

Kesimpulannya, sungguhpun terdapat sentimen anti-Semitik yang kuat, McDonald’s kekal subur di negara kita kerana McDonald’s seakan-akan sudah menjadi satu keperluan rakyat Malaysia.

Tak kira ekonomi meleset atau ekonomi berkembang, restoran McDonald’s tetap dibuka kerana hartanah adalah salah satu pelaburan yang kalis inflasi selain daripada emas.

Adalah tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa, McDonald’s pada hari ini telah menjadi satu indikator bagi pelaburan hartanah jangka panjang.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Sekarang, Secara Online

Bercakap soal beli rumah, terdapat banyak spekulasi liar yang mengatakan sekarang adalah waktu yang paling tepat untuk beli rumah.

Soalnya, benarkah spekulasi tersebut atau sekadar satu propaganda untuk menggalakkan pembelian hartanah tidak terjual dari pemaju yang telah pun mencecah angka 57,000 unit dengan nilai RM41.5 bilion pada tahun 2019?

Dan bagaimana pula dengan membeli rumah secara online?

Sebagai pemula, kita perlu melihat kepada dasar dan polisi terkini Kerajaan secara kolektif memandangkan industri hartanah banyak dipengaruhi oleh dasar dan polisi Kerajaan.

Tanggal 5 Mei 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia telah menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 0.50% kepada 2%. Penurunan ini mencatatkan rekod sebagai penurunan terendah sejak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008.

Dan pada 5 Jun 2020 pula, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia Ke-8 telah memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dan apa yang mengejutkan adalah industri hartanah mendapat manfaat yang luar biasa!

Langkah popular Kerajaan memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk tahun 2020 menyaksikan pengecualian duti setem MoT & SPA dan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ke atas pelupusan rumah kediaman sehingga 31 Disember 2021.

Ini bermakna, pembeli rumah sepanjang tempoh Kempen Pemilikan Rumah (HOC) bagi tahun 2020 tidak perlu mengeluarkan kos tambahan seperti sediakala.

“Tahukah anda, kos SPA dan dokumen bagi rumah dengan tanda harga RM300,000 mencecah RM12,000!”

Apa yang lebih menarik adalah, kebanyakan unit kediaman yang dijual oleh pemaju sepanjang Kempen Pemilikan Rumah (HOC) adalah lebih murah dengan diskaun minimum 10%.

Ini tidak termasuk faedah tambahan seperti :-

 • Diskaun Bumiputera
 • Rebat
 • Cashback
 • Bayaran Ansuran Percuma

Bagaimana pula dengan beli rumah secara online?

Untuk pengetahuan anda, pada Februari 2020 yang lalu sebanyak 47,500 unit kediaman dengan nilai keseluruhan US$8.3 billion telah berjaya dijual secara online dalam masa tiga hari di Beijing dan Shanghai.

Menurut Business Insider, pada tahun 2015 rumah agam di New York City berharga US$14 juta telah dijual menggunakan applikasi WeChat oleh pembeli dari China.

Data dari Urban Redevelopment Authority pada Jun 2020 juga menunjukkan peningkatan trend rakyat Singapura yang membeli rumah secara online sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Hari ini, trend membeli belah secara online tidak lagi terbatas kepada barang asas, pakaian dan makanan sahaja.”

Ramai pembeli rumah telahpun membuat pembelian rumah pertama secara online tanpa perlu mengupah ejen hartanah dan bersusah-susah ke showroom.

Terbaru, Hi HOME selaku portal hartanah online Bumiputera #1 di Malaysia telah mengambil inisiatif melakukan jalinan kerjasama dengan Lazada selaku platform e-commerce gergasi terbesar di Asia Tenggara untuk menjual rumah secara online menerusi Kempen ‘Mid Year’ 07.07 ini.

Hi HOME melihat trend peningkatan pembelian online di kalangan rakyat Malaysia boleh dijadikan inisiatif penjualan hartanah secara online.

Fokus utama kerjasama ini adalah untuk membantu pembeli hartanah mendapatkan hartanah terbaik di lokasi primer pada harga paling mampu milik dengan ada di antaranya serendah RM110,000 sahaja!

Unit kediaman yang ditawarkan pula dalam bahasa orang kita adalah ‘rumah yang bermaruah’ dengan tawaran 3 bilik dan 2 tandas dan bukan Small Office Home Office (SoHo) dengan keluasan kurang dari 450 kaki persegi.

Kempen yang berlangsung selama 3 hari bermula 07.07.2020 dan berakhir 09.07.2020 ini menawarkan pelbagai rumah dari pemaju hartanah terkemuka tempatan pada harga yang kompetitif.

Tapi, apa kelebihan dan faedah sekiranya anda membeli rumah ini secara online? Ini 5 Sebabnya…

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Di HI HOME Property Expo

1. Harga Paling Mampu Milik

Kebanyakan harga rumah didatangkan dengan diskaun tambahan 10% beserta diskaun Bumiputera di antara 5% – 7% mengikut negeri projek hartanah tersebut.

Dengan tawaran harga serendah RM110,000, anda hanya perlu membayar kos ansuran bulanan pinjaman bank sebanyak RM550 sahaja!

Iklan

Kebanyakan rumah yang ditawarkan sepanjang kempen ini dikira sebagai sangat mampu milik mengikut kurungan gaji golongan B40, M40 dan T20.

Pilihan harga jualan rumah bermula RM110,000 sehingga RM1 juta mengikut  jenis hartanah, lokasi, keluasan dan reputasi pemaju.

2. Faedah Sampingan

Terdapat pemaju hartanah yang menawarkan diskaun sehingga 30% daripada harga rumah dan ada juga yang menawarkan pengurangan mencecah RM300,000 untuk sebuah unit kediaman.  

Faedah lain yang bakal anda terima dari pemaju adalah set perabot dan barang kelengkapan rumah seperti :-

 • Kabinet dapur
 • Peti sejuk
 • Hood & Hob
 • Ketuhar
 • Penghawa dingin
 • Pemanas air

3. Lokasi

99% projek rumah yang ditawarkan pemaju pada kempen ini terletak di kawasan primer.

Kawasan primer merujuk kepada lokasi tumpuan strategik seperti pusat bandar dan kawasan komersial.

Lokasi projek yang ditawarkan bukanlah terletak di kawasan jin bertandang yang memerlukan anda memandu jauh dengan pemandangan hutan tebal di kiri dan kanan untuk sampai ke destinasi.

Kawasan primer ini mempunyai booster yang meningkatkan nilai hartanah tersebut seperti bank, pusat beli belah, kawasan perindustrian dan komersial, sekolah, hospital, kedai serbaneka 24 jam dan restoran makanan segera.

Kemudahan infrastruktur merangkumi lebuhraya dan pengangkutan awam seperti ERL, MRT, LRT juga terdapat pada kebanyakan projek yang ditawarkan pemaju.

4. Bayaran Ansuran Percuma

Sekiranya anda merasakan tawaran moratorium selama 6 bulan oleh Bank Negara Malaysia adalah menarik, bayangkan pula moratorium sehingga 24 bulan.

Bakal pembeli rumah bakal menikmati percuma bayaran ansuran sehingga 24 bulan dari 80% jumlah pinjaman pembiayaan.

Ini bermaksud, anda hanya perlu membayar balik pinjaman rumah tersebut selepas setahun atau dua tahun!

Tawaran eksklusif ini hanya wujud di Hi HOME x Lazada Property Expo.

5. Booking Rendah

Agak keterlaluan untuk mengatakan tawaran – tawaran eksklusif tersebut mampu menjadi milik anda dengan bayaran voucher serendah RM88 sahaja. .

Ya, anda mampu memiliki rumah di lokasi strategi yang dibina pemaju terkemuka di Malaysia beserta tawaran menarik tersebut dengan membuat tempahan di Lazada sahaja!

Apa yang anda perlu lakukan sekarang adalah memilih rumah yang sesuai mengikut gaji anda di Lazada.

Hi HOME yang ditubuhkan sejak 2016 sedar, antara faktor utama peratus pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera rendah adalah gara – gara entry cost yang tinggi. Dengan entry cost yang rendah, peluang anda untuk memiliki rumah adalah lebih mudah!

Nak kira harga rumah yang sesuai mengikut gaji anda? Klik sini

Di atas kertas, situasi ekonomi hari ini menunjukkan sekarang adalah waktu yang paling sesuai dan tepat untuk membeli rumah dan bukan untuk menjual rumah.

Tawaran – tawaran eksklusif dari pemaju ini tidak datang setiap hari dan berkemungkinan besar tidak akan datang lagi selepas ini.

Sekiranya anda bercita – cita untuk membeli rumah pertama pada harga mampu milik, maka inilah peluang yang anda tunggu selama ini.

Pemaju hartanah dilihat serius dalam membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera dengan langkah menawarkan unit kediaman pada harga yang berpatutan dengan lokasi kediaman yang strategik.

Jom survey dan beli rumah anda secara online dengan voucher serendah RM88 sahaja sekarang!

Ingat, tawaran ini hanya wujud di Lazada sahaja untuk tiga hari bermula 07 Julai 2020.

Klik sini untuk beli rumah secara online sekarang!

Sumber Rujukan:

Iklan

Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Seperti yang ramai sedia maklum, Shah Alam merupakan ibu negeri Selangor dan merupakan bandar terancang pertama di Lembah Klang yang terletak 25 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Shah Alam dibuka secara rasmi pada tahun 1963 sebagai alternatif pusat pentadbiran Selangor bagi menggantikan Kuala Lumpur yang mengalami kepadatan penduduk pada tahun 1 Februari 1974.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Sebelum kemerdekaan Malaysia, Shah Alam dikenali sebagai Sungai Renggam dan merupakan estet perladangan getah dan kelapa sawit dan dikenali sebagai Batu Tiga selepas kemerdekaan.

Nama Shah Alam diambil sempena nama bapa kepada Sultan Selangor ketika itu Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah yaqni Sultan Alam Shah.

Bangi Bandar Ilmu

Bangi merupakan sebuah bandar di dalam daerah Kajang di bawah Majlis Perbandaran Kajang dan merupakan pusat pendidikan yang turut dijoloki ‘bandar ilmu’ dek kewujudan Universiti Kebangsaan Malaysia, UNITEN dan Universiti Putra Malaysia.

Kewujudan pusat pendidikan antarabangsa menyebabkan kadar pendudukan di Bangi meningkat daripada pelajar warga asing dan pelajar warga tempatan.

Juga terletak 25 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur, Bangi menempatkan pelbagai sekolah persendirian berteraskan aliran Arab untuk pelajar-pelajar Melayu.

Jadi, apa kaitannya kedua-dua bandar di Lembah Klang ini dengan lokasi yang sesuai untuk diduduki?

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Sebenarnya jika kita lihat persamaan di antara Bangi dan Shah Alam, kedua-dua bandar ini mempunyai pusat pendidikan antarabangsa, peluang pekerjaan dan merupakan bandar industri.

Tahukah anda, kewujudan peluang pekerjaan menyebabkan sebuah bandar itu sesuai untuk diduduki? Kerana apabila wujudnya peluang pekerjaan, maka pusat komersial akan wujud sekaligus mewujudkan banyak projek perumahan baru di sesebuah kawasan.

Baca : 4 Tips Beli Rumah Bawah Harga Pasaran

Jom kita lihat kenapa kajian menunjukkan Shah Alam & Bangi lokasi paling ideal untuk diduduki!

1. Bandar Industri

Semenjak tahun 1970-an lagi, Shah Alam telah menjadi bandar industri utama di Lembah Klang dengan kewujudan kilang INDKOM, Nestle, Hitachi, Japan Chemical, Panasonic, Pharmaniaga, Clipsal, Gardenia dan pelbagai lagi kilang-kilang industri dari luar negara.

Ini tidak termasuk kilang industri milikan Bumiputera yang banyak wujud di Seksyen 2, Seksyen 7 dan sebagainya.

Perkara sama juga berlaku di Bangi semenjak akhir 1980-an dan awal 1990-an apabila wujud kilang industri seperti Hosiden Electronics, Scotch, Denso, Sapura Industrial, Pharmaniaga, Sony, Ryoka dan banyak lagi.

Di antara sebab wujudnya pusat perindustrian di kedua-dua kawasan ini adalah kerana jaringan pengangkutan di mana terdapat KTM yang menghubungkan dua kawasan ini dengan Port Klang, selain daripada lebuhraya PLUS.

2. Peluang Pekerjaan

Semenjak Shah Alam dan Bangi menjadi pusat perindustrian antarabangsa, hampir 100,000 anak muda telah mengambil bahagian di dalam pelbagai jenis jawatan bagi mengisi kekosongan di kilang – kilang tersebut.

Ini tidak termasuk peluang pekerjaan dari syarikat milikan tunggal (enterprise) yang wujud akibat terdapatnya rantaian perindustrian di Shah Alam & Bangi.

Iklan

Umum tahu bahawa kepesatan penduduk di Shah Alam & Bangi adalah gara-gara penawaran peluang pekerjaan dari syarikat perindustrian di kedua-dua buah kawasan.

3. Pusat Komersial

Dengan wujudnya jaringan pengangkutan dan peluang pekerjaan, maka banyaklah pusat komersial baru yang wujud di Shah Alam & Bangi.

Pusat komersial ini menempatkan pasaraya, kedai serbaneka, restoran, kedai cetak, kedai pakaian, bengkel servis kereta / motor dan pelbagai lagi perniagaan yang wujud.

Hari ini, terdapat 17 pusat beli belah dan 90 klinik dan pusat kesihatan di Shah Alam sahaja.

Rantaian ini hanya akan wujud apabila wujudnya peluang pekerjaan dan sistem pengangkutan yang baik; seperti Shah Alam & Bangi sungguhpun jaraknya dari pusat bandar memakan masa kurang lebih 30-40 minit.

Hartanah Shah Alam

Setakat tahun 2018 hingga tahun 2019, median harga rumah teres di Shah Alam adalah RM380,000 atau RM405/ kaki persegi.

Kawasan tumpuan yang paling dicari orang ramai dalam membeli rumah di Shah Alam adalah Seksyen 7, Taman Sri Muda dan Alam Impian.

Seksyen 7 merupakan lokasi terletaknya I-City, Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan mempunyai akses lebuhraya Persekutuan & NKVE.

Taman Sri Muda ialah sebuah township yang terletak di kawasan perindustrian dan mampu diakses dengan KESAS & LKSA.

Alam Impian merupakan township terbaru yang siap pada Oktober 2019 yang lalu dan juga mampu diakses dengan lebuh raya Persekutuan, LKSA, KESAS, ELITE dan WCE.

Kewujudan kilang perindustrian, peluang pekerjaan, pusat pendidikan dan akses pengangkutan menyebabkan permintaan hartanah meningkat dengan mendadak di Shah Alam.

Hartanah Bangi

Manakala median harga rumah teres di Bangi pada tahun 2019 adalah RM499,500 atau 369/ kaki persegi.

Lokasi tumpuan orang ramai membeli rumah di Bangi adalah di Bandar Bukit Mahkota, Bangi, Seksyen 4 dan Taman Impian Putra.

Bangi mampu diakses dengan Kajang SILK, NKVE, SKVE dan Grand SAGA.

Terdapat 13 klinik atau pusat kesihatan, 1 pusat beli belah dan 31 projek perumahan terbaru.

Sungguhpun Shah Alam adalah jauh lebih baik berbanding Bangi, kewujudan pusat pendidikan antarabangsa, peluang pekerjaan dan kilang perindustrian menyebabkan Bangi lokasi ideal untuk didiami dan permintaan terhadap hartanah turut meningkat di Bangi.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Artikel ini bukanlah menggalak anda membeli rumah di Shah Alam atau Bangi. Sebaliknya, menunjukkan kepada kita bahawa kewujudan peluang pekerjaan merupakan faktor pembangunan sebuah bandar sungguhpun terletak hampir 30KM dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Apabila wujud aktiviti ekonomi di sesebuah kawasan, secara automatik permintaan rumah turut meningkat. Semoga harga rumah di Shah Alam & Bangi sentiasa terkawal dan kadar kenaikan tahunan berada dalam paras yang sihat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL)

Airbnb biasanya digunakan sebagai platform untuk meletak iklan rumah, apartmen atau bilik untuk disewakan. Kalau di Malaysia selama ini portal online yang popular adalah mudah.my, iBilik dan sebagainya. Kalau di Airbnb, setiap tuan rumah (host) yang meletakkan iklan penginapan mereka akan melalui beberapa proses verification atau pengesahan yang agak ketat.

Sebelum ini kita ada mulakan perbincangan Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb, jadi hari ini kami ingin berkongsi pula maklumat berkenaan Airbnb di Malaysia. Kita mulakan dulu dengan Kuala Lumpur, yang mempunyai penyenaraian yang paling tinggi.

Untuk tujuan membuat kajian ini, kami telah menggunakan perkhidmatan AirDNA. Mereka mempunyai teknologi yang mendalam dan membolehkan analisa dibuat bagi setiap penyenaraian Airbnb di seluruh dunia. Daripada situ kita boleh tahu berapa purata pendapatan bagi seorang hos Airbnb, harga purata bagi sebuah rumah, kadar pertumbuhan, rumah mana yang paling hot, dan sebagainya.

Kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Dan jangan ingat rumah yang berharga RM4,000 satu malam, takde orang sewa tau.

Perkhidmatan ini berbayar, jadi manfaatkan perkongsian ini sebaik mungkin.

Sekilas Pandang Airbnb Di Kuala Lumpur

Jom kita refresh ilmu geografi dengan membuat analisa peta Kuala Lumpur.

Titik-titik berlainan membawa maksud berikut:

 • Ungu – seunit rumah
 • Biru – bilik persendirian
 • Hijau – bilik berkongsi

Siap dapat rating A lagi tu bagi pasaran di Kuala Lumpur. Permintaan ada, pertumbuhan pendapatan pun ada dan ianya sangat bermusim.

Pertumbuhan sebanyak 102% setahun membuktikan bahawa Airbnb di KL sangat berpotensi, walaupun baru bermula pada tahun 2014.

Ramai juga yang layak mendapat gelaran Super Hosts.

Harga Airbnb Di Kuala Lumpur

Secara purata, harga bagi sebuah rumah di Kuala Lumpur adalah RM221 sehari, sebuah bilik berharga RM108 sehari dan bilik berkongi pada harga RM49.

Untuk sewa sebuah rumah pula, rumah termahal berada di paras sekitar RM471 sehari, manakala rumah paling murah boleh didapati pada harga RM163. Memang bersesuaian dengan semua jenis orang, samada golongan berkemampuan atau yang tidak berapa mampu.

Dan sama juga konsepnya, lagi awal kita tempah, lagi murah kita akan dapat.

Iklan

Kadar Penghunian Di Kuala Lumpur

Boleh tahan juga occupancy rate pada kadar 58%, dan secara purata mereka yang menempah rumah di KL adalah 25 hari. Maknanya memang dah plan awal, tapi ramai juga yang tempah pada saat-saat terakhir iaitu sebanyak 42%. Tempah lambat, bersedia untuk bayar mahal sedikit.

Waktu puncak adalah pada pertengahan tahun (Julai dan Ogos) dan cuti sekolah bulan Disember.

Yang bestnya, permintaan terhadap rumah di Kuala Lumpur meningkat saban tahun. Paras tertinggi adalah pada Disember 2017, dan dijangka meningkat lagi sepanjang tahun 2018 ini.

Musim Terbaik Adalah Disember

Kali ini kita tengok statistik yang lebih mendalam mengenai bulan Disember yang mempunyai permintaan yang paling tinggi.

Bulan Julai dan Ogos pula mengikuti rapat.

Tapi tak banyak beza pula harga hujung minggu atau hari bekerja, jadi kalau nak merancang cuti hujung minggu tu, memang kena booking awal-awal.

Pendapatan Purata Menggunakan Airbnb

Mewah juga kalau kita jadikan hartanah untuk tujuan Airbnb. Pendapatan purata untuk satu rumah adalah sebanyak RM2,857 sebulan. Dah boleh bayar instalment untuk rumah berharga RM550 ribu – RM600 ribu.

Sewa bilik pun not bad, dapat juga RM1,105 sebulan hanya dengan menyewa sebuah bilik.

Tengok kepada trend pun, ia dijangka meningkat sepanjang tahun 2018 ini.

Analisa Daripada Sudut Pengguna Airbnb

Apa kita melihat daripada sudut pengguna Airbnb pula. Daripada 8,000 lebih penyenaraian Airbnb di Kuala Lumpur, seminggu ada purata 123 orang yang melihat kepada setiap satu yang disenaraikan. Dan lebih ramai orang yang mencari dan melihat bilik untuk disewa, berbanding seunit rumah.

Disebabkan Airbnb ini sangat berkesan dalam melaksanakan sistem rating, 74% daripada rating yang dikeluarkan oleh pengguna adalah positif iaitu 4.5 bintang dan ke atas. Aspek komunikasi dengan hos, ketepatan, lokasi dan mudahnya untuk check-in adalah yang paling dititikberatkan.

Kemudahan seperti penghawa dingin, kemudahan memasak, internet dan kolam renang merupakan di antara daya tarikan utama.

Dan sebanyak 71% penyewa adalah untuk satu malam sahaja dan sebanyak 21% pula menyewa untuk dua malam.

Top 10 Airbnb Di Kuala Lumpur

Jom tengok pula Top 10 Hartanah Airbnb Di Kuala Lumpur. Kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Ada owner yang sendiri manage hartanah masing-masing, tak kurang juga yang mengupah ejen untuk menguruskannya. Yang penting, bulan-bulan kaut keuntungan yang tinggi, lebih daripada sekadar ambil sewa bulanan.

Mungkin jika ramai berminat, kami akan kupas pula untuk lokasi lain di Malaysia.

Iklan

Azam 2017: Saya Ingin Miliki Satu Hartanah

Mudah miliki hartanah

Tahun baru azam pun mesti baru. Semua orang mesti berfikir tentang azam dan matlamat baru yang ingin dicapai. Ada yang berazam ingin kurus, beli kereta, berkahwin dan lain-lain lagi. Tapi jangan jadi seperti Mat Jenin, kita perlu fokus kepada satu azam.

Mungkin ada di kalangan kita yang berazam untuk memiliki sebuah rumah atau sebidang tanah pada tahun ini. Apakah persediaan yang perlu kita buat? Berikut adalah 4 langkah yang boleh kita ikuti untuk sukses dalam pelaburan hartanah.

#1 – Tentukan objektif

Memiliki hartanah bukan suatu perkara yang mustahil. Kita perlu tentukan objektif yang betul sama ada membeli rumah untuk (1)menyewa atau (2)untuk jual (flipping) atau untuk (3)dijadikan rumah keluarga.

 • Untuk menyewa

Berapakah sewa yang akan ditetapkan? Berapa keuntungan yang kita mahu dari hasil sewaan selepas tolak bayaran bulanan di bank?

 • Untuk jual (flipping)

Bilakah masa yang sesuai untuk jual semula? Berapakah harga pasaran?

 • Rumah sendiri atau keluarga

Berapakah bajet untuk ubah suai rumah?

#2 – Dapatkan maklumat

Dengan hanya menggunakan jari semua maklumat kita boleh perolehi dengan cepat. Kita boleh melawati laman web atau blog yang menulis tentang pelaburan hartanah seperti majalahlabur.com. Kita juga boleh dapatkan info dengan melawati laman web ataupun Facebook syarikat pemaju perumahan dan hartanah untuk mengetahui tentang projek semasa atau akan datang.

Kemudian kita wajib lawati 5 laman web berikut:

 

No Skim perumahan Laman web
1. Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA)
Iklan

 

http://www.pr1ma.my
2. Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M)

 

https://www.ppa1m.gov.my
3. Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome)  

 

http://ehome.kpkt.gov.my
4. Program Perumahan Rakyat (PPR)

 

http://ehome.kpkt.gov.my
5. Rumah Mesra Rakyat (RMR1M) Dan Rumah Idaman Rakyat (RIR) http://www.spnbmesra.com.my

 

#3 – Analisa maklumat dan buat pilihan 

Hendak seribu daya, setelah kumpul semua maklumat kita perlu buat analisia dan tapis untuk memastikan maklumat yang diperolehi tu betul. Kebiasaanya, jika kita ingin membeli suatu barang, penilaian yang di buat berdasarkan jenama dan kualiti. Kita juga akan buat perbandingan tentang kelebihan dan kekurangan suatu produk atau perkhidmatan.

Bagaimana pula dengan pelaburan hartanah? Apakah kriteria-kriteria yang perlu dipertimbangkan? Kita perlu fokus kepada 2 kriteria penting iaitu:

 • Harga

Pemilihan mestilah berdasarkan kemampuan seseorang. Ia akan menjadi komitmen bulanan kepada pelabur. Tahap pendapatan juga akan menentukan jenis hartanah yang mampu kita miliki dari segi keluasan dan jenis rumah. Kita juga perlu membuat semakan berapa banyak loan yang layak di terima untuk ansuran bulanan.

 • Lokasi

Lokasi juga adalah perkara yang perlu dipertimbangkan. Kita perlu memilih lokasi yang menarik, strategik dan selamat supaya nilainya akan semakin tinggi di masa hadapan. Jadi lebih menguntungkan bila ingin dijual nanti.

#4 – Pembelian

Seterusnya pelabur perlu tekad dan membuat urusan pembelian. Tidak dinafikan setiap keputusan pasti ada risiko. Jangan takut. Kebiasaan yang berlaku dalam dunia pelaburan ialah semakin tinggi risiko semakin tinggi pulangan yang diterima.

Pembelian hartanah pasti tidak merugikan kita. Jom semua bulatkan azam 2017 beli satu rumah untuk pelaburan masa depan.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!