Kenali Tok Guru Nik Aziz Yang Merupakan Tokoh Kewangan Islam

Sumber Gambar: dinmerican.wordpress.com

Nama Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sering menjadi sebutan ramai. Apatah lagi bila semua orang tengah demam pilihanraya sekarang ini. Sedar tak sedar, dah 3 tahun pemergian Allahyarham yang pergi meninggalkan kita pada 12 Februari 2015.

Kehilangan beliau meninggalkan kesan yang amat mendalam kepada seluruh masyarakat Malaysia. Tidak kira kawan atau lawan, semua hadir untuk memberikan penghormatan kepada TGNA.

Mari kita kenali tokoh ulama yang dihormati dan disegani ini melalui perkongsian di blog Tuan Afyan Mat Rawi

Kisah Tokoh Kewangan Islam Yang Tak Diketahui Ramai

Negara kehilangan tokoh ulama yang disegani kawan dan lawan, Dato’ Bentara Setia Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau bukan hanya tokoh siasah. Beliau bukan sebarangan tokoh.

Beliau menyokong sistem kewangan Islam, perbankan Islam dan Takaful ketika orang lain memomok-momokkan Perbankan Islam mahal, perbankan Islam menindas, sama sahaja Perbankan Islam dengan konvensional dan lain-lain.

Beliau memindahkan semua perbendahaan kerajaan negeri Kelantan dari perbankan konvensional ke Perbankan Islam. Beliau menghijrahkan wang di dalam perbendaharaan negeri Kelantan dari sistem riba kepada sistem patuh Syariah yang bebas riba.

Riba ialah sebesar-besar dosa di dalam al-Quran, iaitu mengisytiharkan perang terhadap Allah.

Detik bersejarah pada tahun 1990 itu sangat memberi impak kepada industri perkhidmatan kewangan Islam apabila PAS mengambil alih kerajaan Kelantan dari BN, hingga sekarang.

Berhijrah Ke Sistem Kewangan Islam

Jika sebelum itu hanya akaun-akaun peringkat kawasan dan cawangan PAS sahaja yang menggunakan akaun di perbankan Islam, kali ini satu kerajaan negeri membuat perubahan besar-besaran.

Perkara ini hanya mampu dilaksanakan apabila kuasa politik berada di dalam tangan orang-orang yang komited dengan Islam.

Sumbangan ini sangat besar impaknya kerana selepas itu satu persatu Perbankan Islam dan Takaful muncul yang sebelum itu hanya ada Bank Islam dan Takaful Malaysia sahaja.

Jika ulama sehebat beliau menyokong sistem Perbankan Islam, siapa kita untuk mencemuh Perbankan Islam, mempertikaikan Perbankan Islam, menyerang Perbankan Islam membuta tuli, mengatakan Perbankan Islam sebagai agenda Rostchild, menuduh ulama Perbankan Islam sebagai ulama dollar, mengatakan wang kertas bukan item ribawi dll.

Moga rohnya dicucuri rahmat ALLAH dan pahala beliau memperjuangkan Muamalat Islam dan menentang riba berterusan.

Dan sekarang giliran kita untuk menyambung perjuangan beliau.

Umat Islam Wajib Memilih Perbankan Islam

Memetik kata-kata tokoh kewangan Islam, Haji Razli Ramli:

Lari Dari Riba

Untuk memudahkan kita beritahu, kawan kita, mak bapak kita, saudara mara kita, adik beradik sedara kita, untuk TIDAK SILAP pilih produk Perbankan Islam, maka jom kita ajar mereka, untuk hafal ungkapan-ungkapan seperti beikut:

1. Kalau hendak beli RUMAH kata, “Saya hendak Pembiayaan perumahan secara Islam”

2. Kalau hendak beli KERETA kata, “Saya hendak AITAB”

3. Kalau hendak buka akaun SIMPANAN kata, “Saya mahu buka Akaun Wadiah”

4. Kalau hendak buka akaun PELABURAN kata, “Saya mahu buka Akaun Pelaburan Mudarabah”

5. Kalau hendak dapat PERSONAL LOAN kata. “Saya hendak Pembiayaan tunai secara Islam”

Pegawai bank akan faham. KENA faham. WAJIB faham.

Kalau pegawai bank itu tidak faham, maka sah lah, pegawai bank tersebut TIDAK LAYAK bekerja di bank.

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.