Usahawan Berjaya Memang Nampak Gempak, Tapi Hanya Yang Berniaga Saja Tahu

Memang 9/10 daripada punca rezeki adalah daripada berniaga. Dan kebanyakan peniaga ni, kita tengok kehidupan mereka semuanya cukup mewah kan? Tapi tahukah anda itu adalah hasil daripada penat jerih yang dilaluinya selama ini?

Ada yang berpuluh-puluh tahun baru dapat menempa kejayaan, tidak kurang juga ada yang berjaya pada usia yang sangat muda.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Puan Mahanom Mohammad, seorang kontraktor yang berpengalaman lebih daripada 20 tahun dalam industri.

Orang Nampak Kejayaan Semata-mata

Orang hanya nampak apa ada pada kita sekarang. Bagaimana kita dapatkannya, tak pernah ada yang datang bertanya.

Cukup makankah?

Cukup wang mahu isi minyakkah?

Anak-anak ada wang saku ke sekolah?

Kena marah pelanggankah? Kena tipu dengan pembekalkah?

Tiada siapa peduli.

Kereta kena tarik? Rumah kena lelong? Bergelap dalam rumah kerana bekalan elektrik dipotong? Guna tandas awam kerana air kena sekat? Ya, tiada siapa mahu tahu zaman ‘gelap’ seseorang yang bergelar usahawan.

Berpanas. Berhujan. Berpeluh. Ya tiada siapa mahu tahu kisah susah orang berniaga. Hatta adik beradik, jiran tetangga dan kawan sahabat sendiri. Ini jalan pilihan hati. Biar semua terbuku sepi.

Bila tiada apa-apa. Orang tak pandang sebelah mata. Masa itu boleh fikir sendiri. Mahu duduk goyang kaki. Salahkan keadaan sekeliling. Atau mahu bangkit dan usaha usaha usaha guna titik peluh yang ada.

Ramai pilih tidak mahu susahkan orang sekeliling, adik beradik, mak ayah, kawan sahabat. Semuanya disimpan kemas. Baik-baik dalam hati disemat. Hanya pasangan dan anak anak saja tempat luah rasa.

Berniaga mengajar untuk tegar dan sudah tidak kisah. Mahu dicaci. Mahu dimaki. Mahu didengki. Mahu difitnah. Silakan. Alah bisa sudah tegal biasa.

Berniaga mengajar untuk hargai masa. Buat cepat. Setiap satu saat usah dipersia. Kerana itu kita lemas bila masalah tidak selesai dengan pelbagai 1001 alasan.

Berniaga mengajar untuk hargai apa yang ada ditangan. Dibelai. Disimpan. Tidak mahu bersepah sepah. Tidak mahu Allah tarik semula.

Berniaga mengajar kita untuk “apa aku kisah”. Dengan apa orang hakimi. Dengan apa orang fikir pasal diri. Kita susah orang tak kasi makan. Asal Allah tahu apa dalam hati. Cukup.

Jadi rakan niaga sekalian. Cabarannya bukan hanya apabila berada dibawah. Cabaran berada diatas juga berbeza.

Bila kita hulur wang, bukan kerana kaya dan berada. Tapi kerana tahu sangat apa makna tidak ada.

Bila kita beri bantuan, bukan kerana senang. Tapi kerana mahu kongsi dengan orang sekeliling rezeki hasil usaha.

Bila kita tidal berkisah pasal hutang, bukan kerana mampu. Tapi kerana tahu orang pandang hina bila sangat memerlu.

Kenapa kita hulur, bantu dan tidak berkisah?

Sebab sudah rasa perit berada disitu. Bila tiada wang. Bila mahu dibantu. Bila mahu meminjam.

Hulurkan kebaikan. Yang hanya dinampak kejahatan. Bantulah dengan apa yang ada. Yang hanya dicanang kejahatan juga. Usah berkisah kira. Akan dikata sombong juga. Akan dikata tak sedar diri. Akan dikata pelbagai lagi.

Buat kerana mahu buat. Biarkan orang berkata-kata. Buat baik kerana Allah suka. Teruskan buat kebaikan. Usah putus asa dengan perkataan, canangan dan fitnahan yang melempar kita.
.
Ingat semula. Bila susah bukan orang yang berkata, mencanang dan menfitnah ini yang bantu.

Sumber: Mahanom Mohammad

Usaha Tangga Kejayaan Dan Jangan Berputus Asa

Jika dilihat kepada tokoh-tokoh usahawan yang berstatus bilionair seperti Bill Gates dan Jack Ma di arena antarabangsa; serta Tan Sri Tony Fernandes dan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary di Malaysia; mereka semua pernah alami zaman ‘kegelapan’ masing-masing. Tetapi apa yang menyebabkan mereka berjaya, adalah semangat kental yang ditunjukkan dan perkataan putus asa tidak wujud dalam kamus diri mereka.

Jadikanlah pengalaman mereka yang telah berjaya sebagai inspirasi bagi membakar semangat untuk terus berusaha, insyaAllah satu hari nanti ianya menjadi milik kita juga.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!