Usahawan Berjaya Memang Nampak Gempak, Tapi Hanya Yang Berniaga Saja Tahu

Memang 9/10 daripada punca rezeki adalah daripada berniaga. Dan kebanyakan peniaga ni, kita tengok kehidupan mereka semuanya cukup mewah kan? Tapi tahukah anda itu adalah hasil daripada penat jerih yang dilaluinya selama ini?

Ada yang berpuluh-puluh tahun baru dapat menempa kejayaan, tidak kurang juga ada yang berjaya pada usia yang sangat muda.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Puan Mahanom Mohammad, seorang kontraktor yang berpengalaman lebih daripada 20 tahun dalam industri.

Orang Nampak Kejayaan Semata-mata

Orang hanya nampak apa ada pada kita sekarang. Bagaimana kita dapatkannya, tak pernah ada yang datang bertanya.

Cukup makankah?

Cukup wang mahu isi minyakkah?

Anak-anak ada wang saku ke sekolah?

Kena marah pelanggankah? Kena tipu dengan pembekalkah?

Tiada siapa peduli.

Kereta kena tarik? Rumah kena lelong? Bergelap dalam rumah kerana bekalan elektrik dipotong? Guna tandas awam kerana air kena sekat? Ya, tiada siapa mahu tahu zaman ‘gelap’ seseorang yang bergelar usahawan.

Berpanas. Berhujan. Berpeluh. Ya tiada siapa mahu tahu kisah susah orang berniaga. Hatta adik beradik, jiran tetangga dan kawan sahabat sendiri. Ini jalan pilihan hati. Biar semua terbuku sepi.

Bila tiada apa-apa. Orang tak pandang sebelah mata. Masa itu boleh fikir sendiri. Mahu duduk goyang kaki. Salahkan keadaan sekeliling. Atau mahu bangkit dan usaha usaha usaha guna titik peluh yang ada.

Ramai pilih tidak mahu susahkan orang sekeliling, adik beradik, mak ayah, kawan sahabat. Semuanya disimpan kemas. Baik-baik dalam hati disemat. Hanya pasangan dan anak anak saja tempat luah rasa.

Berniaga mengajar untuk tegar dan sudah tidak kisah. Mahu dicaci. Mahu dimaki. Mahu didengki. Mahu difitnah. Silakan. Alah bisa sudah tegal biasa.

Berniaga mengajar untuk hargai masa. Buat cepat. Setiap satu saat usah dipersia. Kerana itu kita lemas bila masalah tidak selesai dengan pelbagai 1001 alasan.

Berniaga mengajar untuk hargai apa yang ada ditangan. Dibelai. Disimpan. Tidak mahu bersepah sepah. Tidak mahu Allah tarik semula.

Berniaga mengajar kita untuk “apa aku kisah”. Dengan apa orang hakimi. Dengan apa orang fikir pasal diri. Kita susah orang tak kasi makan. Asal Allah tahu apa dalam hati. Cukup.

Jadi rakan niaga sekalian. Cabarannya bukan hanya apabila berada dibawah. Cabaran berada diatas juga berbeza.

Bila kita hulur wang, bukan kerana kaya dan berada. Tapi kerana tahu sangat apa makna tidak ada.

Bila kita beri bantuan, bukan kerana senang. Tapi kerana mahu kongsi dengan orang sekeliling rezeki hasil usaha.

Bila kita tidal berkisah pasal hutang, bukan kerana mampu. Tapi kerana tahu orang pandang hina bila sangat memerlu.

Kenapa kita hulur, bantu dan tidak berkisah?

Sebab sudah rasa perit berada disitu. Bila tiada wang. Bila mahu dibantu. Bila mahu meminjam.

Hulurkan kebaikan. Yang hanya dinampak kejahatan. Bantulah dengan apa yang ada. Yang hanya dicanang kejahatan juga. Usah berkisah kira. Akan dikata sombong juga. Akan dikata tak sedar diri. Akan dikata pelbagai lagi.

Buat kerana mahu buat. Biarkan orang berkata-kata. Buat baik kerana Allah suka. Teruskan buat kebaikan. Usah putus asa dengan perkataan, canangan dan fitnahan yang melempar kita.
.
Ingat semula. Bila susah bukan orang yang berkata, mencanang dan menfitnah ini yang bantu.

Sumber: Mahanom Mohammad

Usaha Tangga Kejayaan Dan Jangan Berputus Asa

Jika dilihat kepada tokoh-tokoh usahawan yang berstatus bilionair seperti Bill Gates dan Jack Ma di arena antarabangsa; serta Tan Sri Tony Fernandes dan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary di Malaysia; mereka semua pernah alami zaman ‘kegelapan’ masing-masing. Tetapi apa yang menyebabkan mereka berjaya, adalah semangat kental yang ditunjukkan dan perkataan putus asa tidak wujud dalam kamus diri mereka.

Jadikanlah pengalaman mereka yang telah berjaya sebagai inspirasi bagi membakar semangat untuk terus berusaha, insyaAllah satu hari nanti ianya menjadi milik kita juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!