11 Cara Untuk Kurangkan Bil Elektrik Dengan Berkesan

Ramai yang terkejut apabila bil elektrik melambung naik tinggi, tambah-tambah lagi sewaktu PKP ini dan ramai yang menghabiskan masa di dalam rumah. Sekiranya kita rasa ada yang tak kena dengan meter dan caj TNB, boleh buat aduan.

Tetapi sekiranya tiada kesilapan, jumlah bil elektrik memang dijangka meningkat apabila semua terperap di dalam rumah. Kalau sebelum musim pandemik, kita banyak habiskan masa di pejabat manakala anak-anak pula di sekolah atau taska.

Oleh itu, jom kita tengok beberapa cara untuk kurangkan bil elektrik dengan berkesan yang boleh kita lakukan.

1. Penuhkan Muatan Peti Sejuk Beku (Freezer)

Peti sejuk beku berfungsi dengan lebih cekap apabila penuh, jadi cuba penuhkan muatan peti sejuk beku anda sepenuhnya. Anda juga boleh memasukkan bekas air beku ke dalamnya sebagai salah satu cara untuk memenuhkannya.

Dengar macam remeh kan, tetapi inilah salah satu cara kurangkan bil elektrik berkesan perlu kita buat.

2. Gunakan Kipas Siling

Kipas siling akan menjadikan suhu sejuk lebih tinggi daripada anda menggunakan kipas biasa yang asyik terasa panas. Ia juga dapat mendorong udara hangat ke bawah pada musim sejuk untuk membuat anda merasa lebih panas.

Ini bermakna anda tidak perlu kerap menggunakan penghawa dingin kerana kipas siling juga biasanya lebih menjimatkan elektrik. Selepas ini, gunakan kipas siling sebagai cara kurangkan bil elektrik dengan lebih berkesan.

3. Gantung Pakaian Sehingga Kering

Daripada membazirkan elektrik menggunakan pengering pakaian, apa kata anda gantungkan pakaian anda sehingga kering di rak pakaian atau di luar pada garisan pakaian.

Ia lebih menjimatkan elektrik dan sekaligus dapat kurangkan bil elektrik anda.

4. Gunakan Ketuhar Gelombang Mikro

Tolong berhenti guna ketuhar tradisional, sebaliknya gunalah ketuhar gelombang mikro atau oven. Bagi memanaskan sisa makanan, lebih jimat elektrik jika anda beralih menggunakan ketuhar gelombang mikro atau oven pemanggang.

5. Mencuci Sekiranya Mesin Basuh Sudah Penuh

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Seperti peti sejuk beku, mesin basuh pakaian juga akan lebih cekap apabila penuh. Selain itu, elektrik juga dapat dijimatkan.

Jadi pastikan anda memenuhkan dahulu muatan mesin basuh anda sebelum mencuci pakaian. Tunggu sehingga baju benar-benar banyak, barulah anda cuci.

6. Letakkan Lampu Di Sudut Dinding

Apabila meletakkan lampu di sudut dinding, lampu akan memantulkan cahaya dari dua dinding. Ia akan menjadikan ruangan lebih terang, justeru anda tidak perlu menggunakan lampu yang banyak.

Cara kurangkan bil elektrik ini amat berkesan dan mudah dilaksanakan.

7. Tukar Mentol Lampu

Tukarkan lampu pijar anda kepada lampu yang lebih menjimatkan tenaga.

Kini, mentol seperti LED, CFL dan halogen semuanya menggunakan lebih sedikit tenaga daripada lampu pendarfluor tradisional dan ia juga mempunyai jangka hayat yang lebih panjang.

8. Basuh Pinggan Dan Guna Lesung Batu

Photo by Pixabay from Pexels

Tidak menggunakan mesin basuh pinggan mangkuk dapat menjimatkan wang dan bil elektrik. Mengurangkan penggunaan alatan di dapur akan membantu anda mengurangkan bil elektrik anda menjadi separuh.

Amat penting untuk anda memahami kos alternatif yang berkaitan dengan penjimatan kegunaan barang dapur elektrik. Begitu juga dengan pengisar, anda boleh menggunakan lesung batu untuk memasak.

Bunyi macam tradisional sangat, tetapi ia merupakan cara untuk kurangkan bil elektrik yang berkesan.

9. Pasang Lampu Menggunakan Sel Solar Di Luar Rumah

Salah satu kaedah terbaik untuk menjimatkan bil elektrik adalah dengan tidak menggunakan elektrik sama sekali. Ini menjadikan pencahayaan solar di luar rumah amat bermanfaat.

Ia menyerap tenaga suria pada siang hari dan kemudian menerangi bahagian luar rumah anda pada waktu malam secara percuma. Bunyinya macam menarik, kan?

10. Matikan Lampu

Cara kurangkan bil elektrik berkesan yang kita terlepas pandang adalah kurangkan menggunakan lampu di malam hari apatah lagi siang hari. Memadamkan lampu akan mengurangkan penggunaan tenaga yang berkaitan dengan pencahayaan.

Selain itu, memadamkan lampu dapat menyejukkan rumah anda. Ini adalah kerana kebanyakan mentol menghasilkan haba, malahan termasuk mentol CFL.

11. Ubahsuai Kedudukan Perabot

Ubahsuai kedudukan perabot rumah untuk mendapatkan pencahayaan yang baik dan mudah untuk anda melakukan aktiviti di rumah tanpa perlu buka lampu.

Justeru, penggunaan tenaga dan elektrik akan menjadi lebih rendah dan jimat.

Kesimpulannya, banyak lagi cara yang anda boleh lakukan untuk menjimatkan elektrik. Jika bil elektrik anda jimat, maka wang tersebut boleh digunakan untuk berbelanja dan juga untuk tambahan simpanan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.