3 Amalan Kewangan Yang Patut Dilakukan Ketika Muda

Berapa ramai anak muda sekarang yang sanggup ikat perut hanya makan nasi berlaukkan telur dan berkuahkan kicap demi memastikan ada simpanan dan pelaburan untuk masa depan?

Mungkin bagi sesetengah anak muda, tindakan untuk ikat perut ini tidak berbaloi. Mereka masih berpendapat bahawa perjalanan hidup masih jauh untuk mempunyai matlamat kewangan yang kukuh.

Sedar tak hasil yang lumayan datang daripada sebuah pengorbanan? Dalam konteks ini, apa yang perlu anda korbankan adalah keseronokan pada usia muda.

Cakap macam senang, tapi masa muda lah nak enjoy. Ini kerana anda masih mempunyai tahap komitmen yang rendah. Masih belum punya tanggungan yang perlu diutamakan.

Wahai anak muda, jom lakukan 3 perkara ini.

1. Bezakan Keperluan Dan Kehendak

Fahami setiap keinginan dan keperluan dalam kehidupan anda. Sebagai contoh, kita nak beli kenderaan.

Kereta adalah satu keperluan kepada kita untuk bergerak ke sana dan ke sini. Harga kereta juga ada yang mahal dan ada yang murah.

Sedarkah anda, membeli kereta dengan harga yang tinggi dan bayaran bulanan yang tinggi merupakan satu kehendak?

Semua orang nak tayang kereta mahal, walaupun terpaksa makan maggi pada setiap hujung bulan. Anda boleh pilih untuk membeli kereta tempatan yang lebih murah atau beli kereta terpakai, berbanding mati-mati nak beli kereta baru.

2. Hidup Tanpa Hutang

Hindari daripada terjebak dengan bebanan hutang. Elakkan daripada membuat pinjaman peribadi ataupun penggunaan kad kredit secara melampau.

Golongan muda masa kini lebih selesa berbelanja secara kad kredit, dan secara tidak langsung mereka terjerumus  ke lembah hutang yang tiada penghujung.

Kalau hutang jadi terlalu tinggi sehingga mengakibatkan anda tidak mampu bayar, nama anda akan mungkin akan disenarai hitamkan. Seterusnya masa depan anda akan jadi lebih sukar.

Amalkan hidup bersederhana dan tidak memanjakan diri sendiri dengan kemewahan. Ukurlah baju di badan sendiri.

Jangan bebankan diri dengan hutang yang merugikan anda. Jika anda mempunyai hutang, ia menyukarkan anda untuk membuat simpanan.

Jika anda ingin berhutang sekalipun, pastikan anda berhutang terhadap sesuatu yang boleh memberi manfaat di masa hadapan. Contohnya, membuat pembiayaan bank untuk membeli rumah yang harganya berpotensi meningkat naik harga di kemudian hari.

3. Tambah Pendapatan

Berdepan dengan kos sara hidup yang semakin tinggi, tidak cukup kalau hanya bergantung kepada satu punca pendapatan sahaja. Mungkin ianya agak memenatkan dan tiada masa untuk rehat, namun ia merupakan satu pengorbanan yang akan anda kenang.

Ambil peluang sebaik mungkin untuk mencari duit sampingan seperti berniaga secara online ataupun kerja part time pada setiap hujung minggu. 

Hanya dengan bekerja part time pada hujung minggu anda akan dapat menambah pendapatan sebanyak RM500-RM1,000 sebulan. Walaupun nilainya mungkin tidak lumayan bagi sesetengah orang, tapi sekurang-kurangnya anda ada duit lebih sedikit setiap bulan.

Daripada anda habiskan masa hujung minggu terbuang begitu sahaja, lebih baiknya juga anda bekerja untuk menambah pendapatan.

Baca juga 5 Sebab Anak Muda Perlu Melabur Sekarang Juga

Kami Nak Mengajak Anak Muda Terlibat Dalam Pelaburan Saham

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” dan masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Mitos Ada Bisnes Sendiri Yang Tiada Siapa Ingin Kongsikan

Saya kongsikan pandangan dari seseorang yang sering bertanya kepada mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya bisnes, tak kira dalam bidang perniagaan sendiri, pendapatan komisen seperti jurujual, mahupun seorang full-time trader dalam pasaran saham.

Semua ini dikelaskan sebagai bisnes, sebab anda sendiri yang mengawal aliran keluar masuknya dan kemampuan untuk bergerak. Jika anda tidak komited untuk berjaya dalam tempoh masa yang panjang, anda cenderung untuk menemui kegagalan.

Ini kerana kejayaan memerlukan komitmen, displin dan satu tempoh masa. Jadi berikut adalah beberapa mitos berkaitan dengan menjalankan bisnes yang jarang dikongsi, khususnya yang berada di peringkat awal bisnes.

Mitos 1: Dah Jadi Boss, Dah Tak Perlu Lagi Dengar Boss Berleter

Dalam sesetengah perkara, ya, memang anda tak perlu lagi dengar boss anda berleter dan komen tentang anda. Tetapi sebagai seorang boss mesti selalu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada ‘Real Boss’.

Iaitu dari pelanggan yang menyumbang kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan. Kalau buka syarikat, perlu bersedia menjawab soalan-soalan dari pekerja, rakan kongsi, pelabur, pembekal, dari pihak bank dan bermacam-macam lagi.

Mitos 2: Jadi Kaya Apabila Memiliki Perniagaan Sendiri

Ini biasa terjadi bagi mereka yang bekerja dan ada mentaliti pekerja.

Mungkin majikan anda teruk dan anda bagus dalam sesuatu perkara, maka menyangkakan boss anda buat banyak duit hasil daripada kerja anda.

Kemudian anda beranggapan berniaga sendiri adalah cara pintas untuk menjadi kaya. Tetapi apa yang anda tidak tahu, di sebalik keuntungan ada perbelanjaan (marketing, pekerja, kos tersembunyi) yang perlu dibayar.

Jangan lupakan risiko-risiko yang bakal anda tempuhi. Memulakan perniagaan dalam talian dan mengharapkan jualan utama daripada saluran media sosial juga ada risiko, seperti risiko akaun Facebook/Instagram digodam, iklan tak jalan dan sebagainya.

Mitos 3: Boleh Bekerja Pada Bila-Bila Masa

Sekiranya anda tidak tahan dengan komitmen masa untuk tempoh waktu yang panjang, anda akan terlepas banyak peluang untuk berkembang, peluang untuk tambah pendapatan dan peluang untuk berjaya.

Kerana anda bukan pemilik bisnes sebenar, tetapi hakikatnya anda perlu bekerja sepanjang masa.

Mitos 4: Boleh Buat Apa Yang Saya Suka

Memang betul anda boleh buat apa anda suka kerana ini bisnes anda. Tetapi bila mula bekerja sendiri, suka atau tidak, anda kena belajar dan lakukannya untuk kembangkan game ini, tidak boleh hanya fokus kepada perkara yang anda suka sahaja.

Perlu ambil tahu semuanya, sebab ini bisnes korang. Bila salah kena perbaiki, bila dah elok kena lebih perkemaskan lagi.

Mitos 5: Bisnes Akan Untung Sejak Hari Pertama Lagi

Hanya beberapa bisnes saja yang berjaya dapat keuntungan pada hari pertama. Yang lain semuanya ambil masa.

Ini kerana setiap bisnes akan ada perbelanjaan (kos sewa, kos harian, kos kesilapan, kos barang). Jika pemilik tidak mempunyai modal yang besar dan holding power untuk menampung kos yang ditanggung sehinggalah perniagaan mencapai keuntungan pertama, maka bisnes anda akan gagal kerana menghadapi masalah cash flow.

Mitos 6: Boleh Letak Gaji Sesuka Hati

Kemampuan bertahan dalam perniagaan adalah lebih penting daripada kemahuan dan kehendak anda sebagai pemilik bisnes.

Bila mana perniagaan anda perlukan sesuatu, anda perlu korbankan bahagian sendiri terlebih dahulu supaya perniagaan mampu untuk berkembang dan dahulukan perkara-perkara penting lain seperti gaji pekerja dan bil-bil.

Satu hari nanti kalau anda bernasib baik, kemahuan dan kehendak anda akan direalisasikan selepas perniagaan anda stabil dan ada pendapatan yang konsisten.

Oleh itu, hadamkan dulu mitos-mitos ini. Bila rasa dah yakin untuk mula bekerja sendiri, maka usah berlengah lagi dan mulalah hari ini.

Majalah Labur