3 Amalan Kewangan Yang Patut Dilakukan Ketika Muda

Berapa ramai anak muda sekarang yang sanggup ikat perut hanya makan nasi berlaukkan telur dan berkuahkan kicap demi memastikan ada simpanan dan pelaburan untuk masa depan?

Mungkin bagi sesetengah anak muda, tindakan untuk ikat perut ini tidak berbaloi. Mereka masih berpendapat bahawa perjalanan hidup masih jauh untuk mempunyai matlamat kewangan yang kukuh.

Sedar tak hasil yang lumayan datang daripada sebuah pengorbanan? Dalam konteks ini, apa yang perlu anda korbankan adalah keseronokan pada usia muda.

Cakap macam senang, tapi masa muda lah nak enjoy. Ini kerana anda masih mempunyai tahap komitmen yang rendah. Masih belum punya tanggungan yang perlu diutamakan.

Wahai anak muda, jom lakukan 3 perkara ini.

1. Bezakan Keperluan Dan Kehendak

Fahami setiap keinginan dan keperluan dalam kehidupan anda. Sebagai contoh, kita nak beli kenderaan.

Kereta adalah satu keperluan kepada kita untuk bergerak ke sana dan ke sini. Harga kereta juga ada yang mahal dan ada yang murah.

Sedarkah anda, membeli kereta dengan harga yang tinggi dan bayaran bulanan yang tinggi merupakan satu kehendak?

Semua orang nak tayang kereta mahal, walaupun terpaksa makan maggi pada setiap hujung bulan. Anda boleh pilih untuk membeli kereta tempatan yang lebih murah atau beli kereta terpakai, berbanding mati-mati nak beli kereta baru.

2. Hidup Tanpa Hutang

Hindari daripada terjebak dengan bebanan hutang. Elakkan daripada membuat pinjaman peribadi ataupun penggunaan kad kredit secara melampau.

Golongan muda masa kini lebih selesa berbelanja secara kad kredit, dan secara tidak langsung mereka terjerumus  ke lembah hutang yang tiada penghujung.

Kalau hutang jadi terlalu tinggi sehingga mengakibatkan anda tidak mampu bayar, nama anda akan mungkin akan disenarai hitamkan. Seterusnya masa depan anda akan jadi lebih sukar.

Amalkan hidup bersederhana dan tidak memanjakan diri sendiri dengan kemewahan. Ukurlah baju di badan sendiri.

Jangan bebankan diri dengan hutang yang merugikan anda. Jika anda mempunyai hutang, ia menyukarkan anda untuk membuat simpanan.

Jika anda ingin berhutang sekalipun, pastikan anda berhutang terhadap sesuatu yang boleh memberi manfaat di masa hadapan. Contohnya, membuat pembiayaan bank untuk membeli rumah yang harganya berpotensi meningkat naik harga di kemudian hari.

3. Tambah Pendapatan

Berdepan dengan kos sara hidup yang semakin tinggi, tidak cukup kalau hanya bergantung kepada satu punca pendapatan sahaja. Mungkin ianya agak memenatkan dan tiada masa untuk rehat, namun ia merupakan satu pengorbanan yang akan anda kenang.

Ambil peluang sebaik mungkin untuk mencari duit sampingan seperti berniaga secara online ataupun kerja part time pada setiap hujung minggu. 

Hanya dengan bekerja part time pada hujung minggu anda akan dapat menambah pendapatan sebanyak RM500-RM1,000 sebulan. Walaupun nilainya mungkin tidak lumayan bagi sesetengah orang, tapi sekurang-kurangnya anda ada duit lebih sedikit setiap bulan.

Daripada anda habiskan masa hujung minggu terbuang begitu sahaja, lebih baiknya juga anda bekerja untuk menambah pendapatan.

Baca juga 5 Sebab Anak Muda Perlu Melabur Sekarang Juga

Kami Nak Mengajak Anak Muda Terlibat Dalam Pelaburan Saham

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Pernah dengar tentang buku Malaysia Melabur Saham? Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi “ZERO” dan masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Thumbnail-700x468.jpg

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Miliki sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.