5 Sebab Anak Muda Perlu Melabur Sekarang Juga

Kita akui bahawa ketika usia masih muda, tidak ramai yang berminat untuk melabur wang. Ia sangat berbeza di antara menyimpan wang dan melabur wang. Tapi kalau nak tahu, melabur pada usia muda adalah cara yang bijak dan mudah untuk membina kekayaan di masa hadapan.

Tanpa disedari, ramai yang telah sia-siakan usia muda dengan tidak membuat simpanan dan pelaburan. Jom kita tebok 5 sebab anak muda perlu melabur sekarang juga.

1. Menentukan Masa Depan

Sumber Gambar: Nattanan23 / Pixabay

Apabila anak muda melabur di usia muda, mereka mempunyai kelebihan dalam menentukan masa depannya sendiri. Pelaburan bukanlah mengenai kekayaan atau pun keuntungan semata-mata, ia juga melibatkan masa depan.

Sebagai contoh, mereka boleh memilih untuk bersara lebih awal apabila komitmen besar seperti hutang rumah berjaya dihabiskan lebih awal.

2. Menjamin Kehidupan Yang Lebih Baik

Creative Image

Ramai tahu apa yang mereka mahukan dalam kehidupan.

Sekiranya anak muda mula melabur pada usia muda, masa depan daripada segi kewangan akan menjadi lebih baik. Dengan erti kata lain, ia memberikan kita tahap kewangan yang mencukupi sekiranya berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini.

Jaminan kualiti hidup yang lebih baik sekiranya kita bebas kewangan pastinya diidamkan oleh ramai orang.

3. Bebas Mengatur Kewangan Sendiri

An Islamic woman resting on the edge of a lake.

Salah satu sebab kenapa anak muda perlu melabur sekarang juga adalah mereka akan dapat kebebasan dalam mengatur kewangan sendiri. Secara ringkasnya, pelaburan di usia muda akan membuatkan kita menjadi lebih yakin dan mempunyai visi dalam membuat sebarang keputusan.

Kita juga dapat membina pengalaman baru dan menjadi berpengalaman dalam bidang ini. Lagi awal kita belajar, lagi banyak manfaatnya. Silap haribulan, kita pula jadi ikon anak muda yang menjadi ikutan ramai.

4. Membina Aset Yang Kukuh

Sebahagian besar anak muda biasanya menggunakan waktu remaja untuk membentuk tabiat buruk seperti membuat pinjaman, menghabiskan wang untuk sesuatu yang tidak perlu dan sebagainya.

Dengan melakukan pelaburan di usia muda, kita akan sibuk membina aset sedangkan orang lain sibuk membina liabiliti. Anak muda yang bijak biasanya akan mengelakkan diri daripada membazir dan berhutang.

5. Mendapat Pengalaman Berharga

Bagi anak muda yang memulakan pelaburan awal, mereka akan memperolehi banyak pengalaman yang berharga. Boleh juga eksperimen dengan jenis-jenis pelaburan yang berbeza.

Sekiranya tersalah melabur sekalipun, masih ada masa yang panjang untuk memperbetulkan kesalahan tersebut.

Kesimpulannya, kita akan membuat keputusan yang bijak dalam kehidupan sekiranya mula melabur di usia muda. Menjadi kaya mungkin memerlukan masa yang agak lama, tetapi bak kata pepatah “Sikit-sikit lama-lama jadi bukit”.

Jom mula melabur hari ini juga!

Sumber Rujukan:

  1. Be The Budget
  2. Earnest

Baca juga:

6 Sebab Kenapa Kena Beli “Buku Malaysia Melabur”

1. Sebagai tanda anda sayang kami 🙂

2. Pelbagai contoh dan bimbingan oleh mereka yang berada di sebalik keyboard laman web kewangan dan pelaburan popular di Malaysia, MajalahLabur.com.

3. Daripada beribu-ribu artikel yang telah kami terbitkan, ini adalah kompilasi wajib tahu!

4. Inilah buku yang menggabungkan ilmu, rahsia dan tips mahal; dalam bahasa santai yang senang faham.

5. Lepas habis baca, pilih dengan tenang pelaburan yang sesuai dengan jiwa

6. Dengan ilmu yang betul, barulah duit tidak hilang dan pelaburan semakin berkembang.

Boleh membuat pembelian secara online:

Lazada
Shopee
MPH Online
Kinokuniya

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaburan Bon Dan Sukuk Serendah RM1,000

Ketika keadaan ekonomi dan pasaran saham berada pada keadaan yang tidak memberangsangkan, kita pasti lebih cenderung untuk mencari jenis pelaburan yang lebih selamat dengan mengurangkan risiko pelaburan kita.

Seperti yang kita ketahui, pelaburan yang mempunyai risiko rendah adalah pelaburan dalam kelas aset berpendapatan tetap seperti bon dan sukuk. Namun, bagaimana jika kita mempunyai modal kecil tetapi ingin melabur dalam bon atau sukuk?

Tapi sebelum itu, apa itu bon dan sukuk ini?

Apa Itu Bon?

Bon terletak di bawah jenis pelaburan berpendapatan tetap. Ini bermaksud keuntungan yang diperoleh pelabur telah ditetapkan di awal pelaburan dan ianya tidak akan berubah sepanjang tempoh pelaburan dan sukar untuk terdedah kepada risiko sentimen.

Secara ringkasnya, pelaburan bon ini adalah seperti kita memberi pinjaman kepada penerbit bon yang terdiri sama ada dari kerajaan negara itu sendiri atau pun syarikat. Pelaburan dalam bon boleh memperoleh keuntungan melalui dua cara iaitu melalui pembayaran kupon dan juga kenaikan harga bon tersebut.

Apa Pula Sukuk?

Sukuk adalah satu sijil kewangan Islam yang mengambil konsep sama seperti bon dalam kewangan Barat. Sukuk yang dikeluarkan perlu mematuhi undang-undang agama Islam yang dikenali sebagai Syariah.

Sekarang kita dah tahu apa itu bon dan sukuk, jom kita tengok pula apa pilihan yang ada untuk pelabur runcit macam kita.

Exchange Traded Bond And Sukuk (ETBS)

Exchange Traded Bond and Sukuk atau secara singkatnya digelar ETBS adalah bon atau sukuk yang diniagakan di Bursa Malaysia dengan pecahan yang lebih kecil. Dengan wujudnya ETBS ini, bererti pelaburan aset berpendapatan tetap tidak semestinya memerlukan modal yang tinggi.

Dengan modal serendah RM1,000 tidak termasuk kos transaksi, kita boleh membuat pelaburan dalam kelas aset tersebut. Dengan menggunakan akaun CDS yang sedia ada, kita boleh membuat pembelian dan penjualan ETBS sama seperti pembelian dan penjualan saham di Bursa Malaysia.

Di antara contoh ETBS yang kita boleh lihat di Bursa Malaysia adalah DanaInfra Nasional. DanaInfra Nasional (DIN040000223) dijual sekitar harga RM103 seunit dengan pembelian minimum sebanyak 1 lot yang bersamaan dengan 10 unit. Bon ini diterbitkan pada Februari 2013 dan mempunyai tempoh matang sehingga Februari 2023.

Bon ini memberikan keuntungan sebanyak 4% setahun dan dibayar melalui dua kali pembayaran iaitu pada bulan Januari dan Julai. Sekiranya kita membuat keputusan untuk menjual pegangan tersebut sebelum tempoh matang, kita boleh terus membuat jualan seperti mana kita menjual pegangan saham.

Secara ringkasnya, pelaburan melalui ETBS ini adalah sama seperti pelaburan dalam bon yang bernilai besar tetapi yang membezakannya adalah kita boleh melabur dengan menggunakan modal yang lebih kecil.

Pelaburan melalui ETBS ini mungkin dapat mengurangkan risiko terhadap volatility harga terhadap sentimen-sentimen pasaran. Namun begitu, kita perlu mengambil kira isu liquidity (kecairan) jika ingin membuat pelaburan di ETBS kerana tahap kecairannya tidak sama seperti saham.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!