Ini 5 Sebab Kenapa Anak Muda Perlu Melabur Sekarang Juga

Menyimpan dan melabur wang itu berbeza. Dua konsep yang nampak sama, tetapi sebenarnya berbeza terutama dari segi ciri produk serta pulangan yang diterima. Baca lagi Apa Itu Simpanan, Pelaburan dan Perlindungan?

Kita melabur untuk melawan inflasi, kekalkan kuasa membeli dan mengembangkan wang lebihan.

Memang benar orang melabur sebab nak untung. Soalnya, ramai yang nak untung dengan senang tetapi tak nak lalui proses pengalaman untung rugi pelaburan.

Tapi kalau nak tahu, melabur pada usia muda adalah cara yang bijak untuk membina kekayaan di masa hadapan.

Tanpa disedari, ramai yang telah sia-siakan usia muda dengan tidak membuat simpanan dan pelaburan. Jom kita tengok 5 sebab anak muda perlu melabur sekarang juga.

1. Menentukan Masa Depan

Apabila melabur di usia muda, mereka mempunyai kelebihan dalam menentukan masa depannya sendiri. Pelaburan bukanlah mengenai kekayaan atau pun keuntungan semata-mata, ia juga melibatkan masa depan.

Sebagai contoh, mereka boleh memilih untuk hidup selesa lebih awal apabila komitmen besar seperti hutang rumah atau kereta berjaya dihabiskan lebih awal.

2. Menjamin Kehidupan Yang Lebih Baik

Ramai tahu apa yang mereka mahukan dalam kehidupan.

Ya, kita semua mahu “berjaya”, tetapi apakah maksudnya? Adakah ingin bersara awal, atau adakah anda berpuas hati dengan bekerja makan gaji sehingga berpuluh tahun lamanya seperti kebanyakan orang?

Sekiranya anak muda mula melabur pada usia muda, masa depan daripada segi kewangan akan menjadi lebih baik. Dengan erti kata lain, ia memberikan kita tahap kewangan yang mencukupi sekiranya berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini.

Jaminan kualiti hidup yang lebih baik sekiranya kita bebas kewangan pastinya diidamkan oleh ramai orang.

3. Bebas Mengatur Kewangan Sendiri

Salah satu sebab kenapa anak muda perlu melabur sekarang juga adalah mereka akan dapat kebebasan dalam mengatur kewangan sendiri. Secara ringkasnya, pelaburan di usia muda akan membuatkan kita menjadi lebih yakin dan mempunyai visi dalam membuat sebarang keputusan.

Kita juga dapat membina pengalaman baru dan menjadi berpengalaman dalam bidang ini. Lebih awal kita belajar, lebih banyak manfaatnya. Silap haribulan, kita pula jadi ikon anak muda yang menjadi ikutan ramai.

4. Membina Aset Yang Kukuh

Sebahagian besar anak muda biasanya menggunakan waktu remaja untuk membentuk tabiat buruk seperti membuat pinjaman, menghabiskan wang untuk sesuatu yang tidak perlu dan sebagainya.

Dengan melakukan pelaburan di usia muda, kita akan sibuk membina aset sedangkan orang lain sibuk membina liabiliti. Anak muda yang bijak biasanya akan mengelakkan diri daripada membazir dan berhutang.

5. Mendapat Pengalaman Berharga

Bagi anak muda yang memulakan pelaburan awal, mereka akan memperoleh banyak pengalaman yang berharga. Kalau merasa rugi lebih baik, barulah dapat menghayati erti sebenar pelaburan. Ini berbeza dengan mereka yang melabur pada usia yang lebih senja, mereka akan memiliki masa yang sedikit untuk menebus semula kerugian dalam pelaburan.

Bila bermula awal, boleh juga eksperimen dengan jenis-jenis pelaburan yang berbeza. Ada banyak instrumen seperti unit trust, saham, emas, robo-advisor atau kripto.

Sekiranya tersalah melabur sekalipun, masih ada masa yang panjang untuk memperbetulkan “kesalahan” tersebut.

Kesimpulannya, kita akan membuat keputusan yang bijak dalam kehidupan sekiranya mula melabur di usia muda. Menjadi kaya mungkin memerlukan masa yang agak lama, tetapi bak kata pepatah “Sikit-sikit lama-lama jadi bukit”.

Pelaburan mirip lari marathon, “pelan-pelan kayuh”. Kita bersaing dengan diri sendiri. Bukan nak banding siapa untung paling tinggi.

Sumber Rujukan:

  1. Be The Budget
  2. Earnest

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go