Ini 5 Sebab Kenapa Anak Muda Perlu Melabur Sekarang Juga

Menyimpan dan melabur wang itu berbeza. Dua konsep yang nampak sama, tetapi sebenarnya berbeza terutama dari segi ciri produk serta pulangan yang diterima. Baca lagi Apa Itu Simpanan, Pelaburan dan Perlindungan?

Kita melabur untuk melawan inflasi, kekalkan kuasa membeli dan mengembangkan wang lebihan.

Memang benar orang melabur sebab nak untung. Soalnya, ramai yang nak untung dengan senang tetapi tak nak lalui proses pengalaman untung rugi pelaburan.

Tapi kalau nak tahu, melabur pada usia muda adalah cara yang bijak untuk membina kekayaan di masa hadapan.

Tanpa disedari, ramai yang telah sia-siakan usia muda dengan tidak membuat simpanan dan pelaburan. Jom kita tengok 5 sebab anak muda perlu melabur sekarang juga.

1. Menentukan Masa Depan

Apabila melabur di usia muda, mereka mempunyai kelebihan dalam menentukan masa depannya sendiri. Pelaburan bukanlah mengenai kekayaan atau pun keuntungan semata-mata, ia juga melibatkan masa depan.

Sebagai contoh, mereka boleh memilih untuk hidup selesa lebih awal apabila komitmen besar seperti hutang rumah atau kereta berjaya dihabiskan lebih awal.

2. Menjamin Kehidupan Yang Lebih Baik

Ramai tahu apa yang mereka mahukan dalam kehidupan.

Ya, kita semua mahu “berjaya”, tetapi apakah maksudnya? Adakah ingin bersara awal, atau adakah anda berpuas hati dengan bekerja makan gaji sehingga berpuluh tahun lamanya seperti kebanyakan orang?

Sekiranya anak muda mula melabur pada usia muda, masa depan daripada segi kewangan akan menjadi lebih baik. Dengan erti kata lain, ia memberikan kita tahap kewangan yang mencukupi sekiranya berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini.

Jaminan kualiti hidup yang lebih baik sekiranya kita bebas kewangan pastinya diidamkan oleh ramai orang.

3. Bebas Mengatur Kewangan Sendiri

Salah satu sebab kenapa anak muda perlu melabur sekarang juga adalah mereka akan dapat kebebasan dalam mengatur kewangan sendiri. Secara ringkasnya, pelaburan di usia muda akan membuatkan kita menjadi lebih yakin dan mempunyai visi dalam membuat sebarang keputusan.

Kita juga dapat membina pengalaman baru dan menjadi berpengalaman dalam bidang ini. Lebih awal kita belajar, lebih banyak manfaatnya. Silap haribulan, kita pula jadi ikon anak muda yang menjadi ikutan ramai.

4. Membina Aset Yang Kukuh

Sebahagian besar anak muda biasanya menggunakan waktu remaja untuk membentuk tabiat buruk seperti membuat pinjaman, menghabiskan wang untuk sesuatu yang tidak perlu dan sebagainya.

Dengan melakukan pelaburan di usia muda, kita akan sibuk membina aset sedangkan orang lain sibuk membina liabiliti. Anak muda yang bijak biasanya akan mengelakkan diri daripada membazir dan berhutang.

5. Mendapat Pengalaman Berharga

Bagi anak muda yang memulakan pelaburan awal, mereka akan memperoleh banyak pengalaman yang berharga. Kalau merasa rugi lebih baik, barulah dapat menghayati erti sebenar pelaburan. Ini berbeza dengan mereka yang melabur pada usia yang lebih senja, mereka akan memiliki masa yang sedikit untuk menebus semula kerugian dalam pelaburan.

Bila bermula awal, boleh juga eksperimen dengan jenis-jenis pelaburan yang berbeza. Ada banyak instrumen seperti unit trust, saham, emas, robo-advisor atau kripto.

Sekiranya tersalah melabur sekalipun, masih ada masa yang panjang untuk memperbetulkan “kesalahan” tersebut.

Kesimpulannya, kita akan membuat keputusan yang bijak dalam kehidupan sekiranya mula melabur di usia muda. Menjadi kaya mungkin memerlukan masa yang agak lama, tetapi bak kata pepatah “Sikit-sikit lama-lama jadi bukit”.

Pelaburan mirip lari marathon, “pelan-pelan kayuh”. Kita bersaing dengan diri sendiri. Bukan nak banding siapa untung paling tinggi.

Sumber Rujukan:

  1. Be The Budget
  2. Earnest

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KPK Kumpul Data Sebelum Cadangan Semakan Semula WPL Ke Atas Minyak Sawit Dihantar Ke MOF – Johari

TAIPING, 6 Julai (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mengumpul data berkaitan kos yang terlibat daripada semua pemain industri minyak sawit di negara ini sebelum cadangan semakan semula levi keuntungan luar biasa (WPL) ke atas minyak sawit dihantar kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata cadangan tersebut akan dihantar kepada MOF sebelum pembentangan Belanjawan 2025.

“Kita buat satu purata dan melihat sama ada kos untuk mengeluarkan satu tan minyak sawit telah mencecah RM3,000. Jika harga pasaran CPO (minyak sawit mentah) tidak mencecah RM3,500, takkan kita nak panggil WPL?

“Sekarang kos dah meningkat. Sebelum bajet (cadangan diserahkan kepada MOF),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bukit Gantang Kali Ke-36 Tahun 2024 di sini hari ini.

Pada Khamis lepas, Johari berkata harga minyak sawit akan menjadi tidak kompetitif berbanding negara-negara pengeluar lain jika WPL ke atas minyak sawit di negara ini tidak disemak semula.

Sebelum ini, KPK telah meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri selain turut mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan.

Kadar WPL sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,500 satu tan di Sabah dan Sarawak.

— BERNAMA