Kisah Atlet Terkenal Dan Kaya Dari Rusia, Khabib Nurmagomedov

Khabib Nurmagomedov merupakan juara lightweight UFC ini pernah mengalahkan Conor McGregor yang telah menyebabkan namanya naik di seluruh dunia. Tetapi siapa sebenarnya Khabib Nurmagomedov ini?

Sebagai salah seorang pemuda kaya di Rusia, pasti kita teruja untuk ketahui akan apa yang telah beliau lakukan sebenarnya sehingga memiliki kekayaan yang melimpah-ruah.

Kerjaya Khabib Nurmagomedov

Kredit Gambar: MMA Fighting

Pada tahun 2011, Khabib memulakan kerjanya di UFC dengan mengalahkan lawan pertamanya iaitu Kamal Shalorus pada tahun 2012. Beliau mempunyai personaliti seperti Joe Rogan kerana mempunyai sifat yang tidak pernah berputus asa.

Dengan sifatnya tersebut, beliau berjaya mengalahkan lawannya seperti Dustin Poirier, Rafael Dos Anjos dan lawan di dalam MMA yang sangat terkenal iaitu Conor McGregor. Pasti semangat juangnya juga sangat tinggi, jika tidak beliau takkan mampu mengalahkan pihak lawan.

Dilatih Oleh Bapanya Sendiri

Abdulmanap Nurmagomedov bukan sahaja ayah tersayang bagi Khabib, tetapi ayahnya juga merupakan jurulatih MMA beliau sejak kecil lagi. Ayah Khabib adalah seorang veteran tentera di Dagestan yang merupakan pelatih Judo dan Sambo.

Ayahnya melatih Khabib dalam gusti sejak berusia 8 tahun. Malahan, Abdulmanap juga memaksa Khabib untuk bergusti dengan beruang pada usia mudanya. Tidak hairanlah beliau mampu menjadi seorang ahli gusti yang sangat kuat.

Khabib Bangga Dengan Agamanya

Kredit Gambar: Glam Lelaki

Khabib menyatakan bahawa agama baginya adalah nombor satu. Dengan sukan yang disertainya, beliau berharap dapat memberikan contoh yang terbaik untuk masyarakat diluar sana.

Daripada segi kehidupannya pula, pemuda dari Rusia ini hidup dalam privasi dan tidak mendedahkan hal yang berkaitan dengan keluarganya kepada pihak media.

Kekayaan Milik Khabib Nurmagomedov

Sehingga tahun 2021, nilai kekayaan Khabib Nurmagomedov berjumlah USD40 juta dan merupakan orang terkaya dalam UFC selepas Conor McGregor. Ayahnya, Abdulmanap Nurmagomedov memberitahu Daily Mail pada April 2020 bahawa aset anaknya dikatakan bernilai USD100 juta.

Forbes pula melaporkan bahawa Khabib memperolehi sekitar USD16.5 juta pada tahun 2019 sehingga 2020. Beliau juga turut memperolehi lebih daripada USD6 juta sebagai pembayaran untuk perlawanannya melawan Justin Gaethje di UFC 254.

Semoga kisah Khabib Nurmagomedov ini dapat memberikan inspirasi untuk mencari kehebatan masing-masing. Kejayaannya datang melalui keinginannya yang positif serta sifatnya yang tidak pernah menyerah kalah.

Jadi, untuk berjaya seperti Khabib Nurmagomedov, kita haruslah berusaha dengan bersungguh-sungguh dan pantang menyerah kalah.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur