Kisah Kejayaan Richard Branson Yang Boleh Dijadikan Contoh

Adakah anda kenal siapa insan yang bergelar Richard Branson ini?

Sir Richard Charles Nicholas Branson adalah seorang tokoh usahawan yang berjaya di mana beliau adalah founder kepada Virgin Group yang mempunyai rangkaian lebih daripada 400 buah syarikat di seluruh dunia.

Beliau dianggarkan mempunyai kekayaan sebanyak USD4.5 bilion. Baru-baru ini juga beliau telah melancarkan penerbangan ke angkasa lepas.

Baca: Peluang Ke Angkasa Lepas Dengan Virgin Atlantic, Harga Tiket Bermula USD450,000.

Mari ikuti kisah kejayaan beliau seperti berikut.

Richard Branson adalah salah seorang tokoh usahawan yang berjaya di mata dunia di mana beliau adalah founder kepada Syarikat Virgin Group yang mana mempunyai rangkaian lebih 400 syarikat. Antara sektor perniagaan Virgin Group adalah seperti hiburan, pelancongan, penerbitan dan juga penerbangan.

1. Mentor Dan Coach

Kunci kejayaan utama beliau adalah dengan mencari mentor dan coach yang mampu membimbing ke tahap yang lebih tinggi. Dengan erti kata lain, tuntutlah ilmu sebanyak yang mungkin daripada mereka yang telah berjaya.

Coach dan mentor ini mampu untuk memendekkan tempoh pembelajaran anda dengan memberi shortcut untuk anda sampai ke mercu kejayaan dengan lebih cepat.

2. Belajar Daripada Kesilapan

Kesilapan dan kegagalan adalah liku-liku yang seharusnya ditempuhi oleh para usahawan. Setiap usahawan ada kisah kegagalan dan kejayaan mereka yang tersendiri.

Para usahawan akan mengambil iktibar daripada kegagalan yang dialami dan berazam untuk tidak mengulanginya dalam perniagaan mereka. Mereka mengambil hikmah daripada idea baru dan jalan penyelesaian yang dapat membantu menaikkan lagi perniagaan mereka.

3. Matlamat Jelas

Matlamat dalam perniagaan haruslah jelas di mana kita tahu ke mana halatuju perniagaan. Tentukan matlamat, dan teruskan perjalanan tanpa toleh ke belakang.

Kita haruslah jadikan matlamat ini realistik dan mampu untuk dicapai dalam satu tempoh masa.

Sebagai contoh, matlamat anda untuk dapatkan sales RM600 ribu setahun, untuk tempoh setahun anda perlu dapatkan sales RM50,000 sebulan. Dan untuk dapatkan angka jualan RM50,000 sebulan ini, anda perlu dapatkan sebanyak RM1,666 sehari.

Bila dah ada matlamat yang jelas dan realistik, lebih mudah untuk anda mencapainya.

4. Tidak Mempedulikan Kata Orang Lain

Dalam kehidupan ini, tidak semua orang yang bersependapat dengan kita. Sebagai seorang usahawan, pelbagai kritikan dan cacian yang perlu dilalui.

Jika ada orang yang mengkritik idea perniagaan anda. ianya bergantung kepada anda untuk menentukan sama ada mereka BETUL ataupun anda buktikan pada mereka bahawa mereka SALAH.

Pedulikan kata-kata orang dan teruskan dengan matlamat anda. Buktikan pada mereka anda mampu berjaya mencapainya.

5. Buat Kajian Mendalam

Tak kira perniagaan apa sekalipun, anda haruslah membuat kajian yang mendalam. Hari ini, sumber-sumber kajian sangat mudah untuk diperolehi. Semua maklumat ada hujung jari saja.

Kajian yang dibuat termasuklah risiko yang bakal anda hadapi. Apakah Plan B dan Exit Plan untuk berdepan dengan sebarang kemungkinan.

Kajian juga perlu masukkan sekali termasuk dengan masalah yang adakah yang boleh dilakukannya untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Perlu juga pastikan ada permintaan di dalam pasaran. Jika perniagaan dan servis tiada permintaan, susah untuk anda menjual dan menyediakan servis tersebut kerana ianya tidak diperlukan oleh orang ramai.

Dengan erti kata lain, anda jual produk yang orang tidak mahu beli. Masalah juga kan?

6. Bangunkan Pasukan Yang Kuat

Ianya bergantung kepada anda sebagai pengemudi pasukan. Seperti Richard Branson yang mempunyai daripada lebih 400 rangkaian perniagaan dalam pelbagai sektor, bagaimana beliau boleh mengemudi pasukannya?

Apa yang anda perlu lakukan adalah tahu kekuatan diri dan kekuatan pasukan anda. Berikan bimbingan dan dorongan kepada semua ahli pasukan.

Jadilah seorang team leader yang membantu team buat kerja, dan jangan jadi boss yang hanya menyuruh team member buat kerja.

Sumber Rujukan: Now Hartanah

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.