Kisah Kejayaan Richard Branson Yang Boleh Dijadikan Contoh

Adakah anda kenal siapa insan yang bergelar Richard Branson ini?

Sir Richard Charles Nicholas Branson adalah seorang tokoh usahawan yang berjaya di mana beliau adalah founder kepada Virgin Group yang mempunyai rangkaian lebih daripada 400 buah syarikat di seluruh dunia.

Beliau dianggarkan mempunyai kekayaan sebanyak USD4.5 bilion. Baru-baru ini juga beliau telah melancarkan penerbangan ke angkasa lepas.

Baca: Peluang Ke Angkasa Lepas Dengan Virgin Atlantic, Harga Tiket Bermula USD450,000.

Mari ikuti kisah kejayaan beliau seperti berikut.

Richard Branson adalah salah seorang tokoh usahawan yang berjaya di mata dunia di mana beliau adalah founder kepada Syarikat Virgin Group yang mana mempunyai rangkaian lebih 400 syarikat. Antara sektor perniagaan Virgin Group adalah seperti hiburan, pelancongan, penerbitan dan juga penerbangan.

1. Mentor Dan Coach

Kunci kejayaan utama beliau adalah dengan mencari mentor dan coach yang mampu membimbing ke tahap yang lebih tinggi. Dengan erti kata lain, tuntutlah ilmu sebanyak yang mungkin daripada mereka yang telah berjaya.

Coach dan mentor ini mampu untuk memendekkan tempoh pembelajaran anda dengan memberi shortcut untuk anda sampai ke mercu kejayaan dengan lebih cepat.

2. Belajar Daripada Kesilapan

Kesilapan dan kegagalan adalah liku-liku yang seharusnya ditempuhi oleh para usahawan. Setiap usahawan ada kisah kegagalan dan kejayaan mereka yang tersendiri.

Para usahawan akan mengambil iktibar daripada kegagalan yang dialami dan berazam untuk tidak mengulanginya dalam perniagaan mereka. Mereka mengambil hikmah daripada idea baru dan jalan penyelesaian yang dapat membantu menaikkan lagi perniagaan mereka.

3. Matlamat Jelas

Matlamat dalam perniagaan haruslah jelas di mana kita tahu ke mana halatuju perniagaan. Tentukan matlamat, dan teruskan perjalanan tanpa toleh ke belakang.

Kita haruslah jadikan matlamat ini realistik dan mampu untuk dicapai dalam satu tempoh masa.

Sebagai contoh, matlamat anda untuk dapatkan sales RM600 ribu setahun, untuk tempoh setahun anda perlu dapatkan sales RM50,000 sebulan. Dan untuk dapatkan angka jualan RM50,000 sebulan ini, anda perlu dapatkan sebanyak RM1,666 sehari.

Bila dah ada matlamat yang jelas dan realistik, lebih mudah untuk anda mencapainya.

4. Tidak Mempedulikan Kata Orang Lain

Dalam kehidupan ini, tidak semua orang yang bersependapat dengan kita. Sebagai seorang usahawan, pelbagai kritikan dan cacian yang perlu dilalui.

Jika ada orang yang mengkritik idea perniagaan anda. ianya bergantung kepada anda untuk menentukan sama ada mereka BETUL ataupun anda buktikan pada mereka bahawa mereka SALAH.

Pedulikan kata-kata orang dan teruskan dengan matlamat anda. Buktikan pada mereka anda mampu berjaya mencapainya.

5. Buat Kajian Mendalam

Tak kira perniagaan apa sekalipun, anda haruslah membuat kajian yang mendalam. Hari ini, sumber-sumber kajian sangat mudah untuk diperolehi. Semua maklumat ada hujung jari saja.

Kajian yang dibuat termasuklah risiko yang bakal anda hadapi. Apakah Plan B dan Exit Plan untuk berdepan dengan sebarang kemungkinan.

Kajian juga perlu masukkan sekali termasuk dengan masalah yang adakah yang boleh dilakukannya untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Perlu juga pastikan ada permintaan di dalam pasaran. Jika perniagaan dan servis tiada permintaan, susah untuk anda menjual dan menyediakan servis tersebut kerana ianya tidak diperlukan oleh orang ramai.

Dengan erti kata lain, anda jual produk yang orang tidak mahu beli. Masalah juga kan?

6. Bangunkan Pasukan Yang Kuat

Ianya bergantung kepada anda sebagai pengemudi pasukan. Seperti Richard Branson yang mempunyai daripada lebih 400 rangkaian perniagaan dalam pelbagai sektor, bagaimana beliau boleh mengemudi pasukannya?

Apa yang anda perlu lakukan adalah tahu kekuatan diri dan kekuatan pasukan anda. Berikan bimbingan dan dorongan kepada semua ahli pasukan.

Jadilah seorang team leader yang membantu team buat kerja, dan jangan jadi boss yang hanya menyuruh team member buat kerja.

Sumber Rujukan: Now Hartanah

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee