Toyota Lancar Skim Langganan Kereta Patuh Shariah Pertama Dunia

Awal tahun ini, Toyota Capital Malaysia telah melancarkan Kinto One, sebuah skim langganan kereta patuh Shariah pertama di dunia.

Menurut Presidennya Thomas Chai, ia merupakan satu usahasama di antara Toyota Capital Malaysia dan UMW Toyota Motor Sdn Bhd demi melihat kepada perubahan cara penggunaan kereta oleh generasi hari ini.

Menurutnya, sikap pemilik kereta hari ini telah berubah daripada pemilikan kereta kepada penggunaan kereta.

Secara mudah, ia memberi peluang kepada pengguna Toyota untuk menggunakan model Toyota tertentu untuk tempoh dua hingga tiga tahun kemudian dipulangkan kembali kepada Toyota setelah tamat tempoh tersebut dengan bayaran tetap untuk langganan bulanan.

Tambahan pula, skim seperti ini telah dilancarkan di beberapa negara lain seperti Amerika dan beberapa negara Asia.

Namun skim patuh Shariah ini dilancarkan khusus di Malaysia kerana kehendak pelanggan kepada produk patuh Shariah yang tinggi di sini.

Model yang ditawarkan setakat ini adalah Vios, Yaris, Corolla, Innova, Fortuner, Camry, dan Lexus. Mereka yang berminat boleh layari pautan: http://www.kinto-my.com/.

Antara perbezaan skim ini dengan skim biasa adalah tiada duit muka diperlukan, satu bayaran bulanan sahaja termasuk cukai jalan, Takaful, dan servis, dan tidak memberi kesan kepada CCRIS.

Menurut FAQ Kinto One, Toyota bertindak selaku pemilik akan menganggung kos servis selaku pengguna kereta, pengguna harus menanggung saman sekiranya ada dan tertakluk kepada peraturan yag ditetapkan oleh pemilik seperti tidak boleh mengubahsuai kereta dan kereta hanya boleh digunakan di dalam Malaysia.

Sekiranya berlaku kemalangan atau kecurian pula, ia akan dilindungi oleh pelan Takaful.

Skim ini merupakan satu skim alternatif kepada mereka yang gemar menukar kereta. Dan yang paling penting sekali, ianya ditawarkan sebagai skim patuh Shariah yang bakal memberi manfaat kepada semua orang khususnya umat Islam di negara kita.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Dari Gaji Cukup-Cukup, Kini Ada Duit Lebih. Apa Yang Kita Buat Untuk Upgrade Hidup?

Masa mula-mula kerja dulu, gaji aku cukup-cukup makan. Beli barang murah, makan pun janji kenyang. Tapi bila kerjaya makin stabil, income pun naik sikit demi sikit.

Kat sinilah ramai orang mula terjebak bila gaji naik, tapi duit entah ke mana. Kereta tukar, baju penuh almari, makan luar setiap hari. Akhirnya, “duit lebih” tu tak pernah terasa.

Kita tak nak ulang silap itu. Jadi bila income naik, kita mula buat beberapa perubahan kecil yang akhirnya ubah hidup kita.

1. Pilih Kualiti, Bukan Kuantiti

Dulu baju cepat lusuh sebab beli yang murah. Sekarang beli sikit je, tapi jenama berkualiti. Tahan lama, nampak kemas. Sama juga dengan gadget tak perlu setiap tahun tukar, asalkan boleh pakai lama.

Hasilnya, jimat jangka panjang dan tak perlu shopping tanpa henti.

2. Jaga Badan Dengan Lebih Serius

Bila ada duit lebih, mula pilih makanan lebih sihat. Pergi gym, buat medical check-up tahunan. Memang nampak kecil, tapi tenaga itu lain macam.

Bila badan sihat, kerja juga lebih produktif.

3. Beli Balik Masa

Kerja makin sibuk, jadi kita upah cleaner seminggu sekali. Kadang groceries juga kita beli online. Masa yang kita jimat, kita guna untuk baca buku kewangan, rehat, atau luang masa dengan keluarga.

Duit boleh cari lagi, masa tak boleh beli balik.

4. Upgrade Tidur

Kita pernah sakit belakang sebab tilam lama. Jadi kita invest dalam tilam dan bantal yang betul-betul selesa. Hasilnya tidur lebih nyenyak, bangun pagi badan segar.

Tidur berkualiti maka fokus dan emosi stabil.

5. Labur Pada Pengalaman

Daripada asyik beli barang, guna duit itu untuk pergi melancong dan hadir seminar. Bukan saja dapat pengalaman baru, tapi dapat kenal orang baru yang akhirnya buka peluang bisnes.

Barang boleh hilang, tapi pengalaman kekal dan dapat tambah nilai diri.

6. Naikkan Level Kewangan

Mula diversify pelaburan sikit dalam simpanan kecemasan, sikit dalam saham, sikit dalam unit trust. Kita juga cari penasihat kewangan lebih berpengalaman.

Income naik, tapi kalau ilmu kewangan sama, kita akan stuck.

7. Tukar Circle Sosial

Kurang keluar dengan geng yang suka “burn duit” setiap hujung minggu. Sebaliknya join komuniti bisnes dan pelaburan. Energy mereka buat kita lebih fokus nak capai target besar.

Circle kita tentukan hala hidup kita.

8. Asah Skill Baru

Kita sedar dunia kerja cepat berubah. Jadi ambil kursus online, improve komunikasi dan leadership. Skill ini jadi “backup plan” bila industri berubah.

Ilmu dan skill tak pernah rugi.

9. Jaga Mental Dan Emosi

Luangkan sikit masa untuk therapy bila perlu dan mula ambil hobi macam hiking. Mental lebih tenang, keputusan kewangan pun lebih bijak.

Mental sihat maka hidup lebih seimbang.

10. Upgrade Rumah

Ubah sikit demi sikit, lighting lebih selesa, kerusi office ergonomic, ruang kerja lebih kemas.

Rumah yang tenang buat kita lebih fokus dan gembira.

Kesimpulannya bila income naik, sebenarnya itu peluang untuk naikkan standard hidup dari semua sudut kesihatan, kewangan, masa, circle, mentaliti.

Perubahan kecil yang aku buat ni beri impak besar. Bezanya, dulu kita cuma “nampak macam cukup”, sekarang kita betul-betul rasa hidup lebih berkualiti.