4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

Ramai di antara kita yang sedang buntu dan mencari jalan untuk membersihkan nama daripada CCRIS. Biasanya kita sedar yang kita mempunyai masalah kewangan pun, apabila pembiayaan yang dipohon tidak lulus.

Apa itu CCRIS?

Central Credit Reference Information (CCRIS) ialah satu sistem pangkalan data berkomputer untuk mengutip, memproses, menyimpan dan menghasilkan maklumat kredit seseorang. Ia dikawal selia oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia. Di dalam laporan CCRIS terdapat maklumat berkenaan Pembiayaan Tertunggak (Outstanding Balance)

Semua orang mempunyai komitmen bulanan seperti pembiayaan kereta, kad kredit, pembiayaan pelajaran (PTPTN) dan lain-lain. Laporan CCRIS memaparkan jumlah keseluruhan dan baki pembiayaan yang tertunggak, termasuklah kelakuan pembayaran dan status undang-undang.

Berdasarkan laporan ini pihak bank akan mengira komitmen bulanan kita kemudian ditambah dengan komitmen yang baru. Sekiranya lebih daripada kemampuan pemohon, pihak bank akan minta tambah guarantor atau deposit untuk kurangkan komitmen.

Bagaimana rekod CCRIS ini boleh menjadi negatif? Secara asasnya ia disebabkan oleh
kelewatan anda membuat pembayaran semula kepada pihak bank. Dan jika tunggakan bayaran menjadi lebih daripada 3 bulan, akaun anda akan berada di bawah pemerhatian khas.

4 Cara Nak Bersihkan Rekod CCRIS

1. Gabungkan Hutang

Lakukan semakan pada senarai hutang-hutang yang anda miliki kemudian gabungkan hutang tersebut menjadi satu. Ini bagi memudahkan kita untuk membuat pemantauan bayaran semula pembiayaan terhadap hutang tersebut.

Contohnya kita ada 2 kad kredit, apa kata kita buat Balance Transfer dan potong satu kad kredit. Fokus untuk setelkan satu kad kredit tersebut.

2. Dahulukan Pembiayaan Yang Tertunggak

Utamakan pendapatan untuk menyelesaikan jumlah pembiayaan yang tertunggak. Jangan biarkan pembiayaan tersebut terus tertunggak tanpa membuat sebarang pembayaran.

Jika jumlah tunggakan adalah besar, nak taknak anda perlu menambah sumber pendapatan atau mengurangkan bagi. Salah satu cara terbaik dan mudah adalah menggunakan duit bonus yang diterima dengan melunaskan jumlah tunggakan hutang.

3. Buat Semula Jadual Pembayaran Balik Pembiayaan

Sekiranya gaji yang anda ada tidak mampu untuk menampung pembayaran semula pembiayaan, anda boleh berbincang semula bersama pihak bank untuk membuat penjadualan baru pembayaran balik pembiayaan.

Mungkin pihak bank tidak bersetuju dengan permintaan anda untuk membuat penjadualan baru, namun tidak salah jika anda bertanya. Tetapi daripada anda terus tidak membuat bayaran, lebih baik mereka terima sahaja berapa yang anda mampu bayar.

4. Berjumpa Dengan AKPK

Kalau dah hutang keliling pinggang dan daripada dibiarkan kita menjadi muflis serta disenaraihitam, adalah lebih baik sekiranya kita segera berjumpa dengan pihak Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) yang boleh membantu anda cari jalan penyelesaian.

Ini kerana tujuan AKPK ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia adalah untuk membantu individu-individu yang bermasalah untuk menstruktur semula hutang-hutang yang terkumpul dengan bank-bank atau institusi-institusi kewangan yang beri anda pinjam wang tadi.

Baru-baru ini juga kami telah menemuramah pihak AKPK bagi mengupas isu AKPK : Penyelamat Yang Ditakuti. Kita dapat lihat bagaimana AKPK berjaya membantu 16,161 peminjam melibatkan jumlah hutang RM643.2 juta sehingga Mac 2018. Perkhidmatan mereka juga percuma, jadi mengapa kita tidak berjumpa saja dengan mereka bagi mendapatkan khidmat kewangan?

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Mitos Ada Bisnes Sendiri Yang Tiada Siapa Ingin Kongsikan

Saya kongsikan pandangan dari seseorang yang sering bertanya kepada mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya bisnes, tak kira dalam bidang perniagaan sendiri, pendapatan komisen seperti jurujual, mahupun seorang full-time trader dalam pasaran saham.

Semua ini dikelaskan sebagai bisnes, sebab anda sendiri yang mengawal aliran keluar masuknya dan kemampuan untuk bergerak. Jika anda tidak komited untuk berjaya dalam tempoh masa yang panjang, anda cenderung untuk menemui kegagalan.

Ini kerana kejayaan memerlukan komitmen, displin dan satu tempoh masa. Jadi berikut adalah beberapa mitos berkaitan dengan menjalankan bisnes yang jarang dikongsi, khususnya yang berada di peringkat awal bisnes.

Mitos 1: Dah Jadi Boss, Dah Tak Perlu Lagi Dengar Boss Berleter

Dalam sesetengah perkara, ya, memang anda tak perlu lagi dengar boss anda berleter dan komen tentang anda. Tetapi sebagai seorang boss mesti selalu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada ‘Real Boss’.

Iaitu dari pelanggan yang menyumbang kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan. Kalau buka syarikat, perlu bersedia menjawab soalan-soalan dari pekerja, rakan kongsi, pelabur, pembekal, dari pihak bank dan bermacam-macam lagi.

Mitos 2: Jadi Kaya Apabila Memiliki Perniagaan Sendiri

Ini biasa terjadi bagi mereka yang bekerja dan ada mentaliti pekerja.

Mungkin majikan anda teruk dan anda bagus dalam sesuatu perkara, maka menyangkakan boss anda buat banyak duit hasil daripada kerja anda.

Kemudian anda beranggapan berniaga sendiri adalah cara pintas untuk menjadi kaya. Tetapi apa yang anda tidak tahu, di sebalik keuntungan ada perbelanjaan (marketing, pekerja, kos tersembunyi) yang perlu dibayar.

Jangan lupakan risiko-risiko yang bakal anda tempuhi. Memulakan perniagaan dalam talian dan mengharapkan jualan utama daripada saluran media sosial juga ada risiko, seperti risiko akaun Facebook/Instagram digodam, iklan tak jalan dan sebagainya.

Mitos 3: Boleh Bekerja Pada Bila-Bila Masa

Sekiranya anda tidak tahan dengan komitmen masa untuk tempoh waktu yang panjang, anda akan terlepas banyak peluang untuk berkembang, peluang untuk tambah pendapatan dan peluang untuk berjaya.

Kerana anda bukan pemilik bisnes sebenar, tetapi hakikatnya anda perlu bekerja sepanjang masa.

Mitos 4: Boleh Buat Apa Yang Saya Suka

Memang betul anda boleh buat apa anda suka kerana ini bisnes anda. Tetapi bila mula bekerja sendiri, suka atau tidak, anda kena belajar dan lakukannya untuk kembangkan game ini, tidak boleh hanya fokus kepada perkara yang anda suka sahaja.

Perlu ambil tahu semuanya, sebab ini bisnes korang. Bila salah kena perbaiki, bila dah elok kena lebih perkemaskan lagi.

Mitos 5: Bisnes Akan Untung Sejak Hari Pertama Lagi

Hanya beberapa bisnes saja yang berjaya dapat keuntungan pada hari pertama. Yang lain semuanya ambil masa.

Ini kerana setiap bisnes akan ada perbelanjaan (kos sewa, kos harian, kos kesilapan, kos barang). Jika pemilik tidak mempunyai modal yang besar dan holding power untuk menampung kos yang ditanggung sehinggalah perniagaan mencapai keuntungan pertama, maka bisnes anda akan gagal kerana menghadapi masalah cash flow.

Mitos 6: Boleh Letak Gaji Sesuka Hati

Kemampuan bertahan dalam perniagaan adalah lebih penting daripada kemahuan dan kehendak anda sebagai pemilik bisnes.

Bila mana perniagaan anda perlukan sesuatu, anda perlu korbankan bahagian sendiri terlebih dahulu supaya perniagaan mampu untuk berkembang dan dahulukan perkara-perkara penting lain seperti gaji pekerja dan bil-bil.

Satu hari nanti kalau anda bernasib baik, kemahuan dan kehendak anda akan direalisasikan selepas perniagaan anda stabil dan ada pendapatan yang konsisten.

Oleh itu, hadamkan dulu mitos-mitos ini. Bila rasa dah yakin untuk mula bekerja sendiri, maka usah berlengah lagi dan mulalah hari ini.

Majalah Labur