5 Sebab Kenapa Kanak-kanak Dan Remaja Lebih Mudah Berjaya Menjadi Usahawan

Dunia semakin hari semakin maju dan banyak perubahan dapat dirasai. Jaringan internet menjadi mudah bagi semua orang, tidak kira di mana mereka berada.

Semuanya boleh diakses di hujung jari saja. Online shopping juga semakin mendapat tempat dan meletup-letup ketika musim pandemik melanda.

Semua ini memudahkan orang ramai untuk berjaya menempa nama di alam maya. Maka, tidak hairan sudah wujud kanak-kanak dan para remaja yang menjadi usahawan seawal usia 12 tahun.

Pada mulanya, mungkin keadaan ini nampak ganjil tetapi ianya sudah jadi satu fenomena biasa. Tapi kenapa kanak kanak dan remaja lebih mudah untuk berjaya dalam menjadi usahawan muda?

Sebab 1: Tak Takut Gagal

Kanak-kanak tidak mempunyai ketakutan untuk gagal. Ini kerana mereka sedang dalam proses pembelajaran. Seseorang yang lebih tua dengan banyak pengalaman hidup akan mempunyai ketakutan, dan ianya perasaan yang datang secara semula jadi.

Mereka yang muda dan kurang pengalaman hidup adalah kelebihan utama dan penyebab kenapa mereka lebih mudah untuk berjaya.

Sebab 2: Pakar Teknologi

Image by StockSnap from Pixabay

Mereka sudah didedahkan dengan teknologi sejak dari kecil lagi. Celik-celik mata sudah bermain dengan gajet dan bersosial dengan orang ramai secara maya.

Mereka dilahirkan dengan internet di hujung jari menyebabkan mereka lebih mudah untuk menggunakan platform teknologi untuk menonjolkan bakat seperti di YouTube, TikTok dan sebagainya.

Sebab 3: Sifat Ingin Tahu Yang Tinggi

Ini adalah normal kerana fasa ini merupakan proses pembelajaran mengenai pengalaman hidup. Oleh itu, mereka mempunyai sikap ingin tahu yang tinggi.

Mereka sentiasa ingin tahu apa yang berlaku sekiranya mereka lakukan sesuatu perkara, apakah kesan daripada tindakan yang mereka lakukan itu.

Sebab 4: Kreativiti Yang Tinggi

Image by ptra from Pixabay

Ramai kanak kanak yang bergelar usahawan muda ini pandai mempromosikan barangan mereka kerana mempunyai kreativiti yang tinggi. Mereka sentiasa mencuba sesuatu yang berbeza daripada apa yang sedia ada di dalam pasaran.

Misalnya, kraftangan mewarnakan kasut atau baju kosong, arca tanah liat dan sebagainya. Idea dan seni mereka merupakan nafas baru dalam dunia perniagaan yang dipegang oleh ‘orang lama’.

Sebab 5: Seperti Span Penyerap

Kanak kanak dan remaja adalah diibaratkan seperti span penyerap. Mereka akan menyerap ilmu pengetahuan tanpa batas kerana ianya sebahagian daripada proses pembelajaran.

Bahkan, mereka suka melihat cara orang lain belajar. Inilah kunci kenapa mereka mampu menempa nama sebagai usahawan muda.

Sekarang kita dah tahu kan kenapa mereka ini mudah berjaya di usia muda? Apabila melihat anak-anak kecil ini lebih cenderung ke arah perniagaan, galakkan mereka sambil bimbing mereka dengan betul.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.