6 Cara Terbukti Untuk Menyimpan Lebih Banyak Duit

Dah kerja bertahun-tahun lamanya, tapi masih tak mampu nak menyimpan secara konsisten. Mengikut statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM), 75% rakyat Malaysia tak mampu nak sediakan RM1,000 sekiranya berlaku kecemasan.

Bagaimanakah cara untuk kita tidak mengulangi kesilapan lalu? Jom kita tengok beberapa tips yang mampu membantu kita semua untuk mulakan simpanan setiap bulan.

Cara 1: Simpanan Automatik

Cara ini paling berkesan untuk menyimpan secara konsisten setiap bulan. Kita boleh tetapkan untuk potong gaji setiap bulan dengan menggunakan kaedah Standing Instruction, di mana akaun bank kita akan ditolak setiap hujung bulan.

Dapat gaji saja, ianya akan masuk ke dalam tabung simpanan pilihan kita. Kat mana nak menyimpan dan berapa jumlahnya?

Kita boleh pilih untuk simpan di ASB, Tabung Haji atau beli emas. Pastikan kita peruntukkan 10% daripada gaji bulanan untuk tujuan simpanan.

Baca: Berbaloikah Menyimpan Atau Melabur Emas?

Cara 2: Simpan Dan Lupakan

Cara ini terbukti berkesan untuk mengelakkan kita daripada berbelanja secara online atau tergoda untuk menggunakannya.

Boleh juga menyimpan dalam satu akaun bank yang khusus, tanpa sebarang akses kepada perbankan internet dan kad ATM. Ada juga yang menggelarnya sebagai tabung bunian, kita pun tak tahu kewujudannya, sedar-sedar lepas beberapa tahun dah banyak jumlahnya.

Nak simpan duit dalam bentuk aset juga boleh. Contohnya beli emas. Kalau nak beli saham, kena gunakan duit lebihan dan belajar dulu cara memilih saham yang baik.

Baca: 8 Alternatif Kepada ASB Dan Tabung Haji

Cara 3: Beli Barang Keperluan Dengan Bijak

Jika masuk pasaraya pastikan ada senarai barang yang diperlukan. Petua biasa untuk membeli-belah makanan adalah tidak pergi ketika kita sedang lapar. Salah satu taktik pasaraya besar lakukan adalah dengan memaksa kita berjalan jauh dari pintu masuk sehingga ke pintu keluar, agar kita berasa penat.

Bila dah penat, mulalah nak beli macam-macam. Barang yang tiada dalam senarai untuk dibeli, tiba-tiba kita beli secara tak sedar.

Cara 4: Cabar Diri Untuk Tidak Berbelanja

Sekali sekala kita perlu mengubah cara kehidupan. Cuba cabar diri sendiri untuk tidak berbelanja.

Kita boleh masak di rumah, berehat atau menonton movie tanpa perlu melangkah ke luar rumah. Ini sekaligus dapat mengelakkan kita daripada berbelanja yang tak sepatutnya.

Cara 5: Bawa Bekal Makanan Ke Tempat Kerja

Kos sara hidup semakin meningkat bererti anda perlu mengurangkan perbelanjaan. Satu cara untuk berjimat adalah dengan membawa makanan yang disiapkan dari rumah untuk dibawa ke tempat kerja. Jika masih bujang, nasi goreng atau sandwich telur adalah benda paling mudah untuk disediakan. 

Kita juga boleh jimat duit makan tengah hari dan berehat di tempat kerja dalam pada masa yang sama. Bahkan kita tidak perlu berebut untuk mencari tempat makan atau tersangkut dalam kesesakan trafik.

Cara 6: Guna Pengangkutan Awam

Lupakan dulu untuk membeli kereta. Cara yang lebih jimat adalah dengan menggunakan pengangkutan awam. Kita tidak perlu menggunakan kereta untuk ke tempat kerja dan dapat jimat duit minyak, tol dan parking.

Zaman sekarang pun dah menjadi mudah dengan adanya Grab yang boleh bawa kita ke mana-mana. Sambil duduk dalam kereta menuju ke destinasi, boleh baca buku atau berehat seketika.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA