6 Cara Terbukti Untuk Menyimpan Lebih Banyak Duit

Dah kerja bertahun-tahun lamanya, tapi masih tak mampu nak menyimpan secara konsisten. Mengikut statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM), 75% rakyat Malaysia tak mampu nak sediakan RM1,000 sekiranya berlaku kecemasan.

Bagaimanakah cara untuk kita tidak mengulangi kesilapan lalu? Jom kita tengok beberapa tips yang mampu membantu kita semua untuk mulakan simpanan setiap bulan.

Cara 1: Simpanan Automatik

Cara ini paling berkesan untuk menyimpan secara konsisten setiap bulan. Kita boleh tetapkan untuk potong gaji setiap bulan dengan menggunakan kaedah Standing Instruction, di mana akaun bank kita akan ditolak setiap hujung bulan.

Dapat gaji saja, ianya akan masuk ke dalam tabung simpanan pilihan kita. Kat mana nak menyimpan dan berapa jumlahnya?

Kita boleh pilih untuk simpan di ASB, Tabung Haji atau beli emas. Pastikan kita peruntukkan 10% daripada gaji bulanan untuk tujuan simpanan.

Baca: Berbaloikah Menyimpan Atau Melabur Emas?

Cara 2: Simpan Dan Lupakan

Cara ini terbukti berkesan untuk mengelakkan kita daripada berbelanja secara online atau tergoda untuk menggunakannya.

Boleh juga menyimpan dalam satu akaun bank yang khusus, tanpa sebarang akses kepada perbankan internet dan kad ATM. Ada juga yang menggelarnya sebagai tabung bunian, kita pun tak tahu kewujudannya, sedar-sedar lepas beberapa tahun dah banyak jumlahnya.

Nak simpan duit dalam bentuk aset juga boleh. Contohnya beli emas. Kalau nak beli saham, kena gunakan duit lebihan dan belajar dulu cara memilih saham yang baik.

Baca: 8 Alternatif Kepada ASB Dan Tabung Haji

Cara 3: Beli Barang Keperluan Dengan Bijak

Jika masuk pasaraya pastikan ada senarai barang yang diperlukan. Petua biasa untuk membeli-belah makanan adalah tidak pergi ketika kita sedang lapar. Salah satu taktik pasaraya besar lakukan adalah dengan memaksa kita berjalan jauh dari pintu masuk sehingga ke pintu keluar, agar kita berasa penat.

Bila dah penat, mulalah nak beli macam-macam. Barang yang tiada dalam senarai untuk dibeli, tiba-tiba kita beli secara tak sedar.

Cara 4: Cabar Diri Untuk Tidak Berbelanja

Sekali sekala kita perlu mengubah cara kehidupan. Cuba cabar diri sendiri untuk tidak berbelanja.

Kita boleh masak di rumah, berehat atau menonton movie tanpa perlu melangkah ke luar rumah. Ini sekaligus dapat mengelakkan kita daripada berbelanja yang tak sepatutnya.

Cara 5: Bawa Bekal Makanan Ke Tempat Kerja

Kos sara hidup semakin meningkat bererti anda perlu mengurangkan perbelanjaan. Satu cara untuk berjimat adalah dengan membawa makanan yang disiapkan dari rumah untuk dibawa ke tempat kerja. Jika masih bujang, nasi goreng atau sandwich telur adalah benda paling mudah untuk disediakan. 

Kita juga boleh jimat duit makan tengah hari dan berehat di tempat kerja dalam pada masa yang sama. Bahkan kita tidak perlu berebut untuk mencari tempat makan atau tersangkut dalam kesesakan trafik.

Cara 6: Guna Pengangkutan Awam

Lupakan dulu untuk membeli kereta. Cara yang lebih jimat adalah dengan menggunakan pengangkutan awam. Kita tidak perlu menggunakan kereta untuk ke tempat kerja dan dapat jimat duit minyak, tol dan parking.

Zaman sekarang pun dah menjadi mudah dengan adanya Grab yang boleh bawa kita ke mana-mana. Sambil duduk dalam kereta menuju ke destinasi, boleh baca buku atau berehat seketika.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.