6 Sisi Gelap Silicon Valley Yang Jarang Dipaparkan Kepada Umum

Sebut sahaja Silicon Valley, ramai yang teruja untuk berada di sini. Ianya merupakan tempat yang paling maju ke hadapan berbanding mana-mana kawasan, disebabkan ianya tumpuan syarikat terkenal yang menerajui teknologi dunia.

Disebabkan Silicon Valley menjadi pusat teknologi di dunia, Negeri California telah berkembang menjadi negeri terkaya di Amerika Syarikat daripada segi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). California menjana sehingga USD3.14 trilion setahun hasil daripada kekayaan yang diperolehi syarikat-syarikat teknologi yang berpangkalan di sini.

Walaubagaimanapun, ada beberapa sisi gelap yang jarang didedahkan kepada umum mengenai kehidupan di Silicon Valley ini.

Kredit Gambar: Medium

1. Takut Akan Kegagalan

Kegagalan merupakan sesuatu yang sangat ditakuti bagi kebanyakan orang yang tinggal di sini. Walaupun kita tahu bahawa kegagalan merupakan sesuatu pengajaran yang berguna kepada kita pada masa hadapan, bagi mereka di Silicon Valley, ianya merupakan satu malapetaka terhadap masa depan mereka.

Mereka telah dilatih untuk tidak gagal di dalam sesuatu yang melibatkan urusan akademik mahu pun pekerjaan.

2. Persaingan Yang Sengit Di Usia Muda

Sejak dari usia kecil lagi, kebanyakan kanak-kanak telah diasuh oleh ibu bapa mereka untuk menjadi yang terbaik di dalam akademik dan juga ko-kurikulum.

Jika di bandingkan kanak-kanak di negeri lain, mereka yang tinggal di Silicon Valley adalah jauh lebih ke hadapan daripada persaingan sengit dan juga ‘paksaan’ dari ibu bapa mereka sendiri untuk berjaya.

3. Jadual Kerja Yang Sangat Padat

Jadual kerja yang sangat padat menghiasi setiap lapisan masyarakat bagi mereka berkerja di syarikat teknologi yang ada di Silicon Valley. Kehidupan yang tidak seimbang di mana kerja merupakan sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan seharian.

Disebabkan persaingan yang sengit di kalangan syarikat yang ada, ia menyebabkan orang ramai berlumba-lumba di antara satu sama lain untuk memberikan yang terbaik kepada majikan mereka.

4. Kos Sara Hidup Yang Terlalu Tinggi

Disebabkan Silicon Valley menjadi tempat tumpuan syarikat untuk membangunkan teknologi, maka kos kehidupan di sana sangat tinggi berbanding kawasan lain di Amerika Syarikat. Pendapatan tahunan sebanyak USD117,000 atau USD9,750 sebulan adalah golongan bawahan.

Nilai hartanah yang begitu tinggi juga telah menjadikan kehidupan di sana sangat sukar bagi yang berpendapatan rendah. San Francisco merupakan kawasan dengan kos sara hidup melebihi 58% berbanding dengan tempat lain di Amerika Syarikat.

5. Dominasi Masyarakat Kulit Putih

Dominasi kulit putih sangat ketara di kawasan tersebut sama ada daripada segi pangkat atau kedudukan di dalam syarikat. Banyak syarikat gergasi di Silicon Valley menempatkan lelaki berkulit putih sebagai eksekutif syarikat berbanding dengan bangsa lain.

6. Terlalu Banyak Sifu Palsu

Dengan lahirnya banyak syarikat start-up di sana, ia menjadikan ramai golongan yang mendakwa sebagai sifu untuk memberi nasihat kepada mana-mana syarikat start-up di sana. Walaupun perkara ini normal di kalangan masyarakat pada masa kini, bilangan sifu palsu di sana sangat ramai.

Kebanyakan mereka tidak mempunyai bisnes tetapi menasihati pengasas syarikat start-up cara-cara untuk memajukan bisnes. Jika syarikat tersebut berjaya, mereka akan mendapat komisyen yang tinggi dan jika syarikat tersebut gagal, mereka tidak mengalami apa-apa kerugian kerana tidak mengeluarkan modal selain daripada memberikan nasihat saja.

Sumber Rujukan:

Banyak syarikat-syarikat yang ada di Silicon Valley, turut tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA