6 Sisi Gelap Silicon Valley Yang Jarang Dipaparkan Kepada Umum

Sebut sahaja Silicon Valley, ramai yang teruja untuk berada di sini. Ianya merupakan tempat yang paling maju ke hadapan berbanding mana-mana kawasan, disebabkan ianya tumpuan syarikat terkenal yang menerajui teknologi dunia.

Disebabkan Silicon Valley menjadi pusat teknologi di dunia, Negeri California telah berkembang menjadi negeri terkaya di Amerika Syarikat daripada segi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). California menjana sehingga USD3.14 trilion setahun hasil daripada kekayaan yang diperolehi syarikat-syarikat teknologi yang berpangkalan di sini.

Walaubagaimanapun, ada beberapa sisi gelap yang jarang didedahkan kepada umum mengenai kehidupan di Silicon Valley ini.

Kredit Gambar: Medium

1. Takut Akan Kegagalan

Kegagalan merupakan sesuatu yang sangat ditakuti bagi kebanyakan orang yang tinggal di sini. Walaupun kita tahu bahawa kegagalan merupakan sesuatu pengajaran yang berguna kepada kita pada masa hadapan, bagi mereka di Silicon Valley, ianya merupakan satu malapetaka terhadap masa depan mereka.

Mereka telah dilatih untuk tidak gagal di dalam sesuatu yang melibatkan urusan akademik mahu pun pekerjaan.

2. Persaingan Yang Sengit Di Usia Muda

Sejak dari usia kecil lagi, kebanyakan kanak-kanak telah diasuh oleh ibu bapa mereka untuk menjadi yang terbaik di dalam akademik dan juga ko-kurikulum.

Jika di bandingkan kanak-kanak di negeri lain, mereka yang tinggal di Silicon Valley adalah jauh lebih ke hadapan daripada persaingan sengit dan juga ‘paksaan’ dari ibu bapa mereka sendiri untuk berjaya.

3. Jadual Kerja Yang Sangat Padat

Jadual kerja yang sangat padat menghiasi setiap lapisan masyarakat bagi mereka berkerja di syarikat teknologi yang ada di Silicon Valley. Kehidupan yang tidak seimbang di mana kerja merupakan sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan seharian.

Disebabkan persaingan yang sengit di kalangan syarikat yang ada, ia menyebabkan orang ramai berlumba-lumba di antara satu sama lain untuk memberikan yang terbaik kepada majikan mereka.

4. Kos Sara Hidup Yang Terlalu Tinggi

Disebabkan Silicon Valley menjadi tempat tumpuan syarikat untuk membangunkan teknologi, maka kos kehidupan di sana sangat tinggi berbanding kawasan lain di Amerika Syarikat. Pendapatan tahunan sebanyak USD117,000 atau USD9,750 sebulan adalah golongan bawahan.

Nilai hartanah yang begitu tinggi juga telah menjadikan kehidupan di sana sangat sukar bagi yang berpendapatan rendah. San Francisco merupakan kawasan dengan kos sara hidup melebihi 58% berbanding dengan tempat lain di Amerika Syarikat.

5. Dominasi Masyarakat Kulit Putih

Dominasi kulit putih sangat ketara di kawasan tersebut sama ada daripada segi pangkat atau kedudukan di dalam syarikat. Banyak syarikat gergasi di Silicon Valley menempatkan lelaki berkulit putih sebagai eksekutif syarikat berbanding dengan bangsa lain.

6. Terlalu Banyak Sifu Palsu

Dengan lahirnya banyak syarikat start-up di sana, ia menjadikan ramai golongan yang mendakwa sebagai sifu untuk memberi nasihat kepada mana-mana syarikat start-up di sana. Walaupun perkara ini normal di kalangan masyarakat pada masa kini, bilangan sifu palsu di sana sangat ramai.

Kebanyakan mereka tidak mempunyai bisnes tetapi menasihati pengasas syarikat start-up cara-cara untuk memajukan bisnes. Jika syarikat tersebut berjaya, mereka akan mendapat komisyen yang tinggi dan jika syarikat tersebut gagal, mereka tidak mengalami apa-apa kerugian kerana tidak mengeluarkan modal selain daripada memberikan nasihat saja.

Sumber Rujukan:

Banyak syarikat-syarikat yang ada di Silicon Valley, turut tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Nak Tanggung Anak Di Institut Pengajian Tinggi (IPT) Kalau Tiada Simpanan

Kos untuk menyara pengajian di institusi pengajian tinggi adalah sangat mahal terutamanya kalau menyambung di pusat pengajian swasta. Sebab itulah para ibu bapa berusaha keras untuk mengumpul duit selama bertahun-tahun untuk memastikan mereka dapat menyara anak mereka untuk menyambung pengajian di peringkat yang tertinggi.

Tetapi, bukan semua ibu bapa mampu untuk menyediakan simpanan ini. Ada yang mempunyai masalah sehingga tidak dapat menyediakan wang simpanan untuk pengajian anak mereka.

Kalau tak ada simpanan, macam mana nak menyara kos pengajian mereka di universiti? Adakah anak-anak ini terpaksa melupakan cita-cita mereka untuk menggenggam ijazah?

Berikut merupakan beberapa cara yang boleh digunakan untuk memastikan impian ke menara gading tetap tercapai.

1. Biasiswa

Ini merupakan cara yang paling biasa kita dengar. Kebanyakan pelajar akan cuba memohon untuk mendapatkan bantuan biasiswa sebagai salah satu alternatif untuk membiayai pengajian meraka.

Paling best, penerima biasiswa tidak perlu membayar kembali jumlah bantuan yang mereka terima.

Tetapi, bukan semua pelajar berpeluang mendapat biasiswa. Ada kriteria tertentu yang akan dinilai seperti pencapaian akademik, kokurikulum, kepimpinan dan sebagainya.

Penerima juga perlu bersedia dengan syarat yang diberikan oleh pemberi seperti CGPA minima yang perlu diperoleh, perjanjian untuk bekerja dengan organisasi pemberi dan sebagainya.

Terdapat banyak biasiswa ditawarkan oleh pelbagai badan kerajaan, organisasi swasta, NGO dan sebagainya. Walaupun persaingan untuk mendapatkan biasiswa adalah tinggi, tapi kita masih boleh mencuba.

Mana tahu anak kita layak dan rezeki berpihak kepada anak kita?

2. Geran

Sama juga seperti biasiswa, cuma geran akan diberikan kepada mereka yang benar-benar memerlukan seperti pelajar miskin. Biasiswa pula boleh diberikan kepada sesiapa sahaja asalkan mempunyai pencapaian akademik yang tinggi dan juga aktiviti kakurikulum.

Geran juga boleh diberikan kepada mereka yang mempunyai kebolehan tertentu seperti aktif bersukan atau mereka yang aktif dalam projek komuniti.

3. Dermasiswa (Bursary)

Ini merupakan hadiah dalam bentuk kewangan kepada pelajar cemerlang tanpa mengira latar belakang keluarga. Bursary juga tidak perlu dibayar balik.

Tapi sama seperti biasiswa, geran atau dermasiswa ini; kena pastikan anak kita tamatkan pelajaran dalam tempoh yang ditetapkan. Kalau tidak, berkemungkinan besar kena bayar balik.

4. Pengecualian / Diskaun Pengajian

Kalau nak tahu, IPT turut menyediakan pengecualian atau pemotongan yuran kepada pelajar mereka mengikut merit. Contohnya kepada pelajar yang menunjukkan pencapaian yang baik dalam pelajaran, sukan serta kepimpinan. Ia boleh diberikan sebelum atau semasa program pengajian.

Pelajar boleh mendapat pemotongan sehingga 25% atau pengecualian sepenuhnya sepanjang pengajian. Tetapi selalunya pihak IPT akan memberikan pemotongan ini pada setiap semester untuk memastikan penerima mengekalkan CGPA mereka.

5. PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional)

Ini merupakan alternatif yang selalu diambil oleh kebanyakan pelajar sekiranya tidak mendapat mana-mana peluang di atas. Di Malaysia, kita mempunyai badan khas yang memberikan pinjaman pendidikan kepada pelajar iaitu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Walaupun ia bermula sebagai satu bentuk pinjaman, tetapi pelajar kini berpeluang menukarkan pinjaman ini kepada biasiswa. Seperti biasa, pelajar perlu menunjukkan pencapaian akademik yang sangat baik sepanjang berada di IPT.

Walau bagaimanapun, adalah merupakan tanggungjawab ibu bapa dalam memastikan pendidikan anak-anak terjaga. Buatlah yang termampu demi masa depan yang lebih cerah untuk mereka.

Sumber Rujukan: MyPF

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!