Bagaimana Bebas Kewangan Jika Gaji Rendah?

Bebas kewangan, tiada hutang, tidak perlu pening kepala tentang duit.  Ia adalah sebuah situasi yang diinginkan oleh semua orang namun tak ramai mampu menikmatinya.

Walaupun bunyinya seperti agak sukar, hakikatnya, sesiapa sahaja boleh mencapainya jika berusaha dengan cara yang betul dan semua atas izin Allah SWT.

Bebas kewangan membolehkan anda menjalani kehidupan yang diinginkan dengan bahagia tanpa mengalami masalah kewangan. Anda juga tidak dibebani dengan hutang yang bertimbun-timbun sekiranya sudah berada dalam zon bebas kewangan.

Bebas kewangan juga bermakna anda tidak diselubungi hutang dan bebas untuk gunakan wang sesuka hati tanpa berkira-kira lagi.  Mari kami kongsikan bagaimana nak bebas kewangan jika gaji rendah. 

1. Buat Bajet Bulanan

Membuat bajet bulanan dan mematuhinya adalah cara yang paling terbaik untuk menjamin kebebasan kewangan yang betul. Ia juga merupakan rutin yang dapat mengukuhkan matlamat kewangan anda dan menyokong tekad menentang godaan daripada berbelanja secara boros.

2. Sentiasa Membuat Simpanan Kewangan

Tips bebas kewangan jika gaji rendah juga memerlukan anda untuk sentiasa membuat simpanan kewangan. Perlu diingatkan bahawa jumlah yang disyorkan untuk disimpan adalah bergantung kepada kemampuan anda. Selain itu, simpanan yang disediakan juga boleh digunakan sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini.

3. Sentiasa Membuat Tawaran Harga Ketika Membeli-Belah

Ramai masyarakat kita teragak-agak untuk membuat tawaran harga ketika membeli-belah kerana takut membuatkan mereka kelihatan tidak berduit. Untuk mencapai matlamat bebas kewangan, anda perlu menakluki ketakutan ini dan boleh menyelamatkan beribu-ribu wang ringgit setiap tahun. 

Perniagaan kecil, khususnya, cenderung terbuka kepada rundingan. Jadi membeli secara pukal atau meletakkan diri sebagai pelanggan tetap boleh mendapat harga rundingan yang lebih murah. Tetapi jika anda ingin bersedekah, tak salah untuk beri lebih selain dari meminta tawaran harga lebih rendah.

4. Hidup Di Bawah Kemampuan Anda

Menguasai gaya hidup berjimat cermat dapat membangunkan kehidupan yang baik dan bebas kewangan. Malah, sebelum menjadi kaya, ramai individu yang kaya mempunyai tabiat hidup di bawah kemampuan mereka. Ini bukanlah satu cabaran untuk mengamalkan gaya hidup minimalis tetapi salah satu cara untuk memacu kebebasan kewangan yang pasti memberikan kebahagiaan kepada anda kelak.

5. Cakna Mengenai Isu Ekonomi Semasa

Pastikan anda sentiasa cakna mengenai isu ekonomi semasa untuk mencapai kebebasan kewangan walaupun bergaji rendah. Jadi, anda harus mengikuti  kesemua perkembangan dan berita kewangan yang berkaitan dengan cukai, harga makanan dan sebagainya bagi mengemaskini bajet kewangan anda.

6. Tetapkan Matlamat Hidup

Setiap orang mempunyai keinginan umum untuk mencapai matlamat bebas kewangan dan anda perlu tahu cara yang lebih mendalam untuk mencapainya. Antara objektif yang boleh dipersoalkan dalam mencapai matlamat anda adalah:

  • Apa yang diperlukan untuk gaya hidup anda.
  • Berapa jumlah wang yang diperlukan untuk mencapai matlamat tersebut.
  • Bilakah masa atau tempoh untuk mencapai matlamat tersebut.

Selepas semuanya terjawab, maka laksanakan objektif tersebut untuk mencapai matlamat yang diinginkan supaya mudah bebas kewangan.

7. Jana Pendapatan Sampingan

Kini, melakukan pelbagai jenis pekerjaan bukanlah perkara yang asing lagi. Ramai yang melakukannya untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. Bagi melepaskan diri daripada belenggu masalah kewangan, mencari duit sampingan itu merupakan sesuatu yang sangat penting. Ada yang menjadi pemandu, penulis sambilan dan sebagainya untuk bebas kewangan.

8. Menyelesaikan Hutang Piutang Yang Ada

Untuk mencapai tahap bebak kewangan, anda harus menyelesaikan segala hutang piutang yang ada. Sekiranya sudah mendapat gaji, anda harus menyelesaikan dahulu perkara-perkara yang penting seperti membayar bil, sewa rumah, kereta dan sebagainya. Kemudian, simpan atau laburkan sebahagian daripada baki gaji tersebut untuk mengukuhkan kewangan anda.

Akhir kata, mencapai kebebasan kewangan tidak terlalu susah sebenarnya. Ia menjadi susah disebabkan sikap kita sendiri yang rasa payah untuk merealisasikannya. Oleh itu, tidak mengapa sekiranya susah pada masa kini, tetapi bersenang-lenang pada masa hadapan kelak.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA