Bagaimana Bebas Kewangan Jika Gaji Rendah?

Bebas kewangan, tiada hutang, tidak perlu pening kepala tentang duit.  Ia adalah sebuah situasi yang diinginkan oleh semua orang namun tak ramai mampu menikmatinya.

Walaupun bunyinya seperti agak sukar, hakikatnya, sesiapa sahaja boleh mencapainya jika berusaha dengan cara yang betul dan semua atas izin Allah SWT.

Bebas kewangan membolehkan anda menjalani kehidupan yang diinginkan dengan bahagia tanpa mengalami masalah kewangan. Anda juga tidak dibebani dengan hutang yang bertimbun-timbun sekiranya sudah berada dalam zon bebas kewangan.

Bebas kewangan juga bermakna anda tidak diselubungi hutang dan bebas untuk gunakan wang sesuka hati tanpa berkira-kira lagi.  Mari kami kongsikan bagaimana nak bebas kewangan jika gaji rendah. 

1. Buat Bajet Bulanan

Membuat bajet bulanan dan mematuhinya adalah cara yang paling terbaik untuk menjamin kebebasan kewangan yang betul. Ia juga merupakan rutin yang dapat mengukuhkan matlamat kewangan anda dan menyokong tekad menentang godaan daripada berbelanja secara boros.

2. Sentiasa Membuat Simpanan Kewangan

Tips bebas kewangan jika gaji rendah juga memerlukan anda untuk sentiasa membuat simpanan kewangan. Perlu diingatkan bahawa jumlah yang disyorkan untuk disimpan adalah bergantung kepada kemampuan anda. Selain itu, simpanan yang disediakan juga boleh digunakan sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini.

3. Sentiasa Membuat Tawaran Harga Ketika Membeli-Belah

Ramai masyarakat kita teragak-agak untuk membuat tawaran harga ketika membeli-belah kerana takut membuatkan mereka kelihatan tidak berduit. Untuk mencapai matlamat bebas kewangan, anda perlu menakluki ketakutan ini dan boleh menyelamatkan beribu-ribu wang ringgit setiap tahun. 

Perniagaan kecil, khususnya, cenderung terbuka kepada rundingan. Jadi membeli secara pukal atau meletakkan diri sebagai pelanggan tetap boleh mendapat harga rundingan yang lebih murah. Tetapi jika anda ingin bersedekah, tak salah untuk beri lebih selain dari meminta tawaran harga lebih rendah.

4. Hidup Di Bawah Kemampuan Anda

Menguasai gaya hidup berjimat cermat dapat membangunkan kehidupan yang baik dan bebas kewangan. Malah, sebelum menjadi kaya, ramai individu yang kaya mempunyai tabiat hidup di bawah kemampuan mereka. Ini bukanlah satu cabaran untuk mengamalkan gaya hidup minimalis tetapi salah satu cara untuk memacu kebebasan kewangan yang pasti memberikan kebahagiaan kepada anda kelak.

5. Cakna Mengenai Isu Ekonomi Semasa

Pastikan anda sentiasa cakna mengenai isu ekonomi semasa untuk mencapai kebebasan kewangan walaupun bergaji rendah. Jadi, anda harus mengikuti  kesemua perkembangan dan berita kewangan yang berkaitan dengan cukai, harga makanan dan sebagainya bagi mengemaskini bajet kewangan anda.

6. Tetapkan Matlamat Hidup

Setiap orang mempunyai keinginan umum untuk mencapai matlamat bebas kewangan dan anda perlu tahu cara yang lebih mendalam untuk mencapainya. Antara objektif yang boleh dipersoalkan dalam mencapai matlamat anda adalah:

  • Apa yang diperlukan untuk gaya hidup anda.
  • Berapa jumlah wang yang diperlukan untuk mencapai matlamat tersebut.
  • Bilakah masa atau tempoh untuk mencapai matlamat tersebut.

Selepas semuanya terjawab, maka laksanakan objektif tersebut untuk mencapai matlamat yang diinginkan supaya mudah bebas kewangan.

7. Jana Pendapatan Sampingan

Kini, melakukan pelbagai jenis pekerjaan bukanlah perkara yang asing lagi. Ramai yang melakukannya untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. Bagi melepaskan diri daripada belenggu masalah kewangan, mencari duit sampingan itu merupakan sesuatu yang sangat penting. Ada yang menjadi pemandu, penulis sambilan dan sebagainya untuk bebas kewangan.

8. Menyelesaikan Hutang Piutang Yang Ada

Untuk mencapai tahap bebak kewangan, anda harus menyelesaikan segala hutang piutang yang ada. Sekiranya sudah mendapat gaji, anda harus menyelesaikan dahulu perkara-perkara yang penting seperti membayar bil, sewa rumah, kereta dan sebagainya. Kemudian, simpan atau laburkan sebahagian daripada baki gaji tersebut untuk mengukuhkan kewangan anda.

Akhir kata, mencapai kebebasan kewangan tidak terlalu susah sebenarnya. Ia menjadi susah disebabkan sikap kita sendiri yang rasa payah untuk merealisasikannya. Oleh itu, tidak mengapa sekiranya susah pada masa kini, tetapi bersenang-lenang pada masa hadapan kelak.

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA