Prinsip Pareto Dalam Perniagaan

Apa itu prinsip Pareto? Prinsip Pareto atau dengan kata lain Prinsip 80/20 adalah sebuah prinsip yang pada asalnya diasaskan oleh seorang Ahli Ekonomi Itali bernama Vilfredo Pareto pada tahun 1906 dan kemudiannya diperkenalkan ke seluruh dunia oleh Dr. Joseph M. Juran pada hujung 40-an di Amerika Syarikat.

Mengikut prinsip ini, diterangkan bahawa dalam hampir semua isu di dunia ini, peratus tindakan yang sedikit (20%) akan menyumbang kepada peratusan hasil yang banyak (80%).

Setelah diteliti, ternyata prinsip ini sangat bersesuaian untuk diguna pakai dalam sesebuah perniagaan.

Contoh Prinsip Pareto

Kredit Gambar: Fatah Eref
  • 20% orang memiliki 80% kekayaan di dunia
  • 20% daripada ‘defect’ dalam produk, menyumbang kepada 80% masalah produk itu
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada kejayaan syarikat
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada masalah syarikat
  • 20% daripada barang jualan anda menyumbang kepada 80% jualan syarikat

Disebabkan oleh keberkesanan Prinsip Pareto ini, ia telah dijadikan sebagai dasar dalam merancang ekonomi sesebuah negara. Terdapat banyak negara yang menggunakan prinsip ini dalam mengolah data dan mencari keputusan mengenai langkah-langkah yang akan dirangka dalam meningkatkan ekonomi negara. Prinsip Pareto juga merupakan salah satu prinsip yang boleh digunakan dalam perniagaan dunia.

Seorang usahawan, peruncit atau pengusaha boleh menggunakan prinsip ini untuk mencari jawaban kepada masalah yang terdapat dalam perniagaan mereka. Mencari nisbah 80/20 adalah penting bagi peniaga memaksimumkan prestasi perniagaan mereka. Bagaimana prinsip Pareto ini boleh diamalkan secara efektif dalam perniagaan?

Kenalpasti Best-Seller Anda

Apa yang boleh dilakukan oleh peniaga ini adalah dengan membuat senarai jenis barangan yang telah dijual. Dalam senarai ini, peniaga perlu meletakkan barangan tersebut mengikut urutan. Jumlah jualan yang paling banyak diletakkan di bahagian atas dan jumlah jualan yang paling kecil diletakkan di bawah sekali. Ini boleh dilakukan berdasarkan jumlah kuantiti barang atau jumlah jualan untuk setiap barang tersebut.

Peniaga tentu akan dapati hanya 20% daripada produk yang menjana 80% daripada hasil jualan atau hasil keuntungan. Kemudian, peniaga perlu mengumpulkan 20% jenis barangan yang teratas dan bandingkan dengan jumlah jualan untuk masa yang sama. Adakah ia menyamai 80% daripada jumlah jualan barangan di dalamnya?

Bila dah tahu produk mana dan dah tahu jenis pelanggan macam mana, maka peniaga perlu buat perubahan pada strategi perniagaan mereka. Setelah mengetahui jenis barang yang disukai ramai yang tersenarai dalam 20% teratas, peniaga harus lebih berhati-hati menjaga stok barangan tersebut agar tidak kehabisan stok.

Layan Pelanggan Top 20% Anda

Peniaga perlu memastikan untuk kejar pelanggan dalam kategori 20% tersebut dan perbanyakkan jumlah mereka. Itulah sebenarnya pelanggan yang perlu disasarkan. Peniaga juga perlu memastikan untuk mengembangkan dan mantapkan produk yang 20% tersebut. Itulah sebenarnya produk asas perniagaan yang perlu ditolak naik setinggi-tingginya. Dengan cara ini, peniaga telah mula menjana untung dalam perniagaan mereka.

Penggunaan Prinsip Pareto dalam perniagaan anda mungkin bukan strategi yang terbaik. Walau bagaimanapun, Prinsip Pareto mengingatkan kita kembali tentang betapa pentingnya 20% dalam mana-mana keadaan, yang mana ia mungkin boleh menyumbang kepada lebih besar peratusan. Walaupun ia hanya sebagai pengamatan sahaja tetapi ia juga boleh diguna pakaidalam memperbaiki proses yang ada di sekeliling kita.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

E-Pembayaran: Strategi Perniagaan Berkesan

“Kak! Boleh bayar guna kad atau online, tak?”
“Alamak kak, saya kurang cash. Boleh bayar online ke?”

“Kalau tak boleh bayar online, saya cancel ya kak, sebab saya tak ada cash”

Pernahkah anda mendengar luahan pelanggan seperti di atas? Pembayaran dalam talian merupakan kaedah pembayaran yang semakin diterima pakai oleh setiap pengguna pada masa kini.

Sistem e-pembayaran merupakan kaedah melakukan bayaran transaksi barangan dan perkhidmatan melalui sistem pembayaran elektronik atau sistem pembayaran dalam talian (Jurnal Ringgit, 2019). Kaedah ini bukan sahaja memudahkan pengguna, malah ia lebih selamat untuk digunakan dalam urusan jual beli.

Kini, perniagaan yang tidak menggunakan saluran elektronik sebagai salah satu kaedah pembayaran dalam urusan jual beli akan dianggap ketinggalan dan berpotensi untuk kehilangan pelanggan. Oleh itu, peniaga perlu ambil tahu, ambil peduli dan faham mengenai keperluan dan faedah penggunaan saluran elektronik ini kerana ia amat penting demi kelestarian perniagaan mereka.

5 Faedah E-Pembayaran dalam Perniagaan:

1. Transaksi Pembayaran Segera

Semua urusan jual beli dapat dilaksanakan dengan lebih pantas berbanding dengan kaedah pembayaran konvensional.

Transaksi pembayaran boleh dilakukan di setiap kawasan/tempat bersama peranti yang mempunyai akses internet untuk menghubungkan anda dengan setiap platform e-pembayaran.

2. Tidak Perlu Beratur Panjang

Salah satu sebab utama pelanggan membatalkan niat mereka untuk membeli produk anda adalah apabila mereka perlu beratur panjang untuk membuat pembayaran. Maka, transaksi pembayaran dalam talian akan memudahkan pelanggan untuk membuat pembelian yang mudah, cepat, dan selesa tanpa perlu berebut-rebut.

3. Proses Pembayaran yang Lebih Selamat

Membawa wang tunai dalam jumlah yang banyak akan mendedahkan pelanggan kepada risiko kecurian atau kehilangan. Pembayaran dengan menggunakan wang digital adalah lebih

selamat berbanding dengan wang tunai kerana setiap transaksi e-pembayaran yang dilakukan memerlukan kata laluan keselamatan untuk melengkapkan proses pembelian.

Anda tidak perlu mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga. Transaksi e- pembayaran dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan seperti Kod Pengaktifan Transaksi (TAC), Kata Laluan, dan sebagainya.

4. Menggunakan Teknologi Terkini

Sebagai seorang peniaga, mengikuti peralihan teknologi menjadi keutamaan dalam mengembangkan perniagaan. Secara purata, setiap individu di Malaysia membuat sebanyak 170 transaksi e-pembayaran dalam setahun pada tahun 2020 berbanding dengan 50 transaksi pada tahun 2019 (Jurnal Ringgit, 2019). Peningkatan ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia lebih suka menggunakan pembayaran dalam talian untuk membuat transaksi jual beli.

5. Memudahkan Peniaga Menjejaki Rekod Transaksi

Transaksi pembayaran dalam talian membolehkan maklumat pembelian dan harga jualan direkod secara automatik ke dalam sistem. Ini akan memudahkan peniaga untuk membuat kira-kira hasil jualan, untung rugi, dan juga menjejak aliran tunai perniagaan pada satu-satu masa.

Komen daripada PENIAGA yang telah menggunakan e-pembayaran dalam perniagaan:

“Transaksi juga sangat efektif sebab bayaran memang boleh masuk terus ke dalam akaun saya apabila pengguna hanya mengimbas kod bar gerai saya,”


(Sinar Harian, 2020)

“Ramai yang sudah jadikan kaedah ini sebagai cara untuk membuat bayaran,”


(Sinar Harian, 2020)

“Mereka hanya perlu semak dan imbas kod produk menggunakan telefon masing- masing dan tidak perlu bawa wang tunai terlalu banyak,”


(Sinar Harian, 2020)

“Rasa selamat sikit kalau duit tidak banyak di kaunter kerana kita tidak tahu apa akan jadi, kawasan ini jika jam 9 malam ke atas sedikit sunyi, boleh jadi sasaran penjenayah,”


(Berita Harian, 2020)

Komen daripada PELANGGAN yang telah menggunakan e-pembayaran:

“Saya suka kaedah ini sebab selalunya kalau nak guna kad kredit atau kad debit kita kena pergi pasar raya atau kedai makan yang besar-besar tetapi sekarang di gerai pun kita boleh gunakan kaedah pembayaran tanpa wang tunai,”


(Sinar Harian, 2020)

“Bagi urusan beli barang atau makan, jika kedai itu terima kad debit atau e-wallet saya akan gunakan,”


(Berita Harian, 2020)

“Sejak mula guna kad debit empat atau lima tahun lalu dan e-wallet kira-kira setahun lalu, dalam poket saya paling banyak ada antara RM50 hingga RM100 sahaja, itu pun untuk kecemasan.”


(Berita Harian, 2020)

Maka, penggunaan kaedah e-pembayaran sudah menjadi keutamaan bagi setiap perniagaan masa kini. Ia bukan hanya memudahkan pengguna, malah lebih selamat serta membantu mengembangkan perniagaan yang dimiliki. Untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya, anda perlu berani membuat perubahan, bersifat dinamik dan sentiasa mencari peluang serta ruang untuk meningkatkan prestasi perniagaan anda.

Bertindaklah sekarang agar perniagaan anda terus berdiri teguh dan berkembang maju. Usahawan yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang e-pembayaran, contoh aplikasi atau platform, kelebihan serta manfaat menggunakannya dalam perniagaan, boleh mengikuti modul ‘Digitalisasi Perniagaan Melalui E-Pembayaran’ di AKPK. Untuk membuat tempahan bagi mengikuti webinar ini, sila layari https://obs.akpk.org.my/

AKPK menyediakan perkhidmatan Pendidikan Kewangan yang boleh dimanfaatkan oleh semua individu isi rumah mahupun Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS). Perkhidmatan ini boleh diakses daripada laman web power.akpk.org.my yang menyediakan pelbagai modul pendidikan kewangan serta laman web ask.akpk.org.my untuk pelbagai bahan pembelajaran kewangan— semuanya tersedia secara dalam talian. Kami juga mengalu-alukan mana-mana organisasi yang berhasrat menjemput kami untuk memberikan taklimat pengurusan kewangan kepada kakitangan mereka.

Selain itu, AKPK juga memberikan khidmat nasihat kewangan kepada mereka yang menghadapi masalah dalam bayaran balik pinjaman serta menawarkan bantuan melalui Program Pengurusan Kredit (PPK) untuk individu, dan Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SPPK) untuk PKS dan perusahaan mikro. Melalui program dan skim ini, AKPK membantu untuk membuat rundingan dengan pihak bank atau pemberi kredit untuk menstrukturkan semula bayaran balik pinjaman dan merumuskan satu pelan bayaran balik pinjaman/pembiayaan baharu mengikut kemampuan semasa peminjam/pelanggan.

Jika anda memerlukan pelan penyelesaian pengurusan kewangan yang holistik, dapatkan terus daripada AKPK SECARA PERCUMA—TANPA EJEN. Layari services.akpk.org.my untuk mengakses perkhidmatan AKPK dengan menghantar borang dalam talian yang telah dilengkapkan untuk dihubungi oleh penasihat kewangan AKPK.

Semua khidmat nasihat kewangan dan pengurusan kredit kami adalah percuma dan kami tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga untuk berurusan bagi pihak kami. Berhubunglah terus dengan AKPK dan jangan terpedaya dengan panggilan atau tawaran pihak ketiga yang mendakwa sebagai kakitangan AKPK atau menawarkan perkhidmatan dengan bayaran/caj tambahan.

Untuk sebarang maklumat tentang pengurusan kewangan termasuklah panduan dan pautan kepada semua perkhidmatan AKPK, anda juga boleh melayari laman media sosial rasmi AKPK, iaitu @AKPKofficial di Facebook, Instagram, Twitter dan terbaharu di LinkedIn dan TikTok. #AKPKSahabatKewanganAnda