Prinsip Pareto Dalam Perniagaan

Apa itu prinsip Pareto? Prinsip Pareto atau dengan kata lain Prinsip 80/20 adalah sebuah prinsip yang pada asalnya diasaskan oleh seorang Ahli Ekonomi Itali bernama Vilfredo Pareto pada tahun 1906 dan kemudiannya diperkenalkan ke seluruh dunia oleh Dr. Joseph M. Juran pada hujung 40-an di Amerika Syarikat.

Mengikut prinsip ini, diterangkan bahawa dalam hampir semua isu di dunia ini, peratus tindakan yang sedikit (20%) akan menyumbang kepada peratusan hasil yang banyak (80%).

Setelah diteliti, ternyata prinsip ini sangat bersesuaian untuk diguna pakai dalam sesebuah perniagaan.

Contoh Prinsip Pareto

Kredit Gambar: Fatah Eref
  • 20% orang memiliki 80% kekayaan di dunia
  • 20% daripada ‘defect’ dalam produk, menyumbang kepada 80% masalah produk itu
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada kejayaan syarikat
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada masalah syarikat
  • 20% daripada barang jualan anda menyumbang kepada 80% jualan syarikat

Disebabkan oleh keberkesanan Prinsip Pareto ini, ia telah dijadikan sebagai dasar dalam merancang ekonomi sesebuah negara. Terdapat banyak negara yang menggunakan prinsip ini dalam mengolah data dan mencari keputusan mengenai langkah-langkah yang akan dirangka dalam meningkatkan ekonomi negara. Prinsip Pareto juga merupakan salah satu prinsip yang boleh digunakan dalam perniagaan dunia.

Seorang usahawan, peruncit atau pengusaha boleh menggunakan prinsip ini untuk mencari jawaban kepada masalah yang terdapat dalam perniagaan mereka. Mencari nisbah 80/20 adalah penting bagi peniaga memaksimumkan prestasi perniagaan mereka. Bagaimana prinsip Pareto ini boleh diamalkan secara efektif dalam perniagaan?

Kenalpasti Best-Seller Anda

Apa yang boleh dilakukan oleh peniaga ini adalah dengan membuat senarai jenis barangan yang telah dijual. Dalam senarai ini, peniaga perlu meletakkan barangan tersebut mengikut urutan. Jumlah jualan yang paling banyak diletakkan di bahagian atas dan jumlah jualan yang paling kecil diletakkan di bawah sekali. Ini boleh dilakukan berdasarkan jumlah kuantiti barang atau jumlah jualan untuk setiap barang tersebut.

Peniaga tentu akan dapati hanya 20% daripada produk yang menjana 80% daripada hasil jualan atau hasil keuntungan. Kemudian, peniaga perlu mengumpulkan 20% jenis barangan yang teratas dan bandingkan dengan jumlah jualan untuk masa yang sama. Adakah ia menyamai 80% daripada jumlah jualan barangan di dalamnya?

Bila dah tahu produk mana dan dah tahu jenis pelanggan macam mana, maka peniaga perlu buat perubahan pada strategi perniagaan mereka. Setelah mengetahui jenis barang yang disukai ramai yang tersenarai dalam 20% teratas, peniaga harus lebih berhati-hati menjaga stok barangan tersebut agar tidak kehabisan stok.

Layan Pelanggan Top 20% Anda

Peniaga perlu memastikan untuk kejar pelanggan dalam kategori 20% tersebut dan perbanyakkan jumlah mereka. Itulah sebenarnya pelanggan yang perlu disasarkan. Peniaga juga perlu memastikan untuk mengembangkan dan mantapkan produk yang 20% tersebut. Itulah sebenarnya produk asas perniagaan yang perlu ditolak naik setinggi-tingginya. Dengan cara ini, peniaga telah mula menjana untung dalam perniagaan mereka.

Penggunaan Prinsip Pareto dalam perniagaan anda mungkin bukan strategi yang terbaik. Walau bagaimanapun, Prinsip Pareto mengingatkan kita kembali tentang betapa pentingnya 20% dalam mana-mana keadaan, yang mana ia mungkin boleh menyumbang kepada lebih besar peratusan. Walaupun ia hanya sebagai pengamatan sahaja tetapi ia juga boleh diguna pakaidalam memperbaiki proses yang ada di sekeliling kita.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!