Prinsip Pareto Dalam Perniagaan

Apa itu prinsip Pareto? Prinsip Pareto atau dengan kata lain Prinsip 80/20 adalah sebuah prinsip yang pada asalnya diasaskan oleh seorang Ahli Ekonomi Itali bernama Vilfredo Pareto pada tahun 1906 dan kemudiannya diperkenalkan ke seluruh dunia oleh Dr. Joseph M. Juran pada hujung 40-an di Amerika Syarikat.

Mengikut prinsip ini, diterangkan bahawa dalam hampir semua isu di dunia ini, peratus tindakan yang sedikit (20%) akan menyumbang kepada peratusan hasil yang banyak (80%).

Setelah diteliti, ternyata prinsip ini sangat bersesuaian untuk diguna pakai dalam sesebuah perniagaan.

Contoh Prinsip Pareto

Kredit Gambar: Fatah Eref
  • 20% orang memiliki 80% kekayaan di dunia
  • 20% daripada ‘defect’ dalam produk, menyumbang kepada 80% masalah produk itu
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada kejayaan syarikat
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada masalah syarikat
  • 20% daripada barang jualan anda menyumbang kepada 80% jualan syarikat

Disebabkan oleh keberkesanan Prinsip Pareto ini, ia telah dijadikan sebagai dasar dalam merancang ekonomi sesebuah negara. Terdapat banyak negara yang menggunakan prinsip ini dalam mengolah data dan mencari keputusan mengenai langkah-langkah yang akan dirangka dalam meningkatkan ekonomi negara. Prinsip Pareto juga merupakan salah satu prinsip yang boleh digunakan dalam perniagaan dunia.

Seorang usahawan, peruncit atau pengusaha boleh menggunakan prinsip ini untuk mencari jawaban kepada masalah yang terdapat dalam perniagaan mereka. Mencari nisbah 80/20 adalah penting bagi peniaga memaksimumkan prestasi perniagaan mereka. Bagaimana prinsip Pareto ini boleh diamalkan secara efektif dalam perniagaan?

Kenalpasti Best-Seller Anda

Apa yang boleh dilakukan oleh peniaga ini adalah dengan membuat senarai jenis barangan yang telah dijual. Dalam senarai ini, peniaga perlu meletakkan barangan tersebut mengikut urutan. Jumlah jualan yang paling banyak diletakkan di bahagian atas dan jumlah jualan yang paling kecil diletakkan di bawah sekali. Ini boleh dilakukan berdasarkan jumlah kuantiti barang atau jumlah jualan untuk setiap barang tersebut.

Peniaga tentu akan dapati hanya 20% daripada produk yang menjana 80% daripada hasil jualan atau hasil keuntungan. Kemudian, peniaga perlu mengumpulkan 20% jenis barangan yang teratas dan bandingkan dengan jumlah jualan untuk masa yang sama. Adakah ia menyamai 80% daripada jumlah jualan barangan di dalamnya?

Bila dah tahu produk mana dan dah tahu jenis pelanggan macam mana, maka peniaga perlu buat perubahan pada strategi perniagaan mereka. Setelah mengetahui jenis barang yang disukai ramai yang tersenarai dalam 20% teratas, peniaga harus lebih berhati-hati menjaga stok barangan tersebut agar tidak kehabisan stok.

Layan Pelanggan Top 20% Anda

Peniaga perlu memastikan untuk kejar pelanggan dalam kategori 20% tersebut dan perbanyakkan jumlah mereka. Itulah sebenarnya pelanggan yang perlu disasarkan. Peniaga juga perlu memastikan untuk mengembangkan dan mantapkan produk yang 20% tersebut. Itulah sebenarnya produk asas perniagaan yang perlu ditolak naik setinggi-tingginya. Dengan cara ini, peniaga telah mula menjana untung dalam perniagaan mereka.

Penggunaan Prinsip Pareto dalam perniagaan anda mungkin bukan strategi yang terbaik. Walau bagaimanapun, Prinsip Pareto mengingatkan kita kembali tentang betapa pentingnya 20% dalam mana-mana keadaan, yang mana ia mungkin boleh menyumbang kepada lebih besar peratusan. Walaupun ia hanya sebagai pengamatan sahaja tetapi ia juga boleh diguna pakaidalam memperbaiki proses yang ada di sekeliling kita.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kira-Kira 8.85 Peratus Usahawan Gulung Tikar Pada April 2020 Akibat COVID-19 – Ewon

KUALA LUMPUR, 23 Nov (Bernama) — Kira-kira 8.85 peratus usahawan telah gulung tikar pada April 2020 selepas terkesan akibat pandemik COVID-19 dan kenaikan harga barangan, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) Datuk Ewon Benedick. 

Beliau berkata berdasarkan data kaji selidik yang dilaksanakan oleh kementeriannya bagi 2020 sehingga 2022, kesan pandemik dan kenaikan harga barangan telah menyebabkan sebilangan kecil usahawan terpaksa menutup terus operasi perniagaan mereka.

Menurut Ewon kaji selidik itu turut menyatakan 3.16 peratus usahawan telah gulung tikar pada Jun 2021, diikuti dengan 1.38 peratus pada Februari 2022 dan 2.7 peratus pada November 2022.  

“Dalam usaha membantu usahawan yang terjejas, Kuskop menerusi agensi di bawahnya telah melaksanakan beberapa inisiatif bagi memulihkan semula perniagaan dengan menyediakan bantuan pinjaman kewangan antaranya skim pembiayaan di bawah Tekun Nasional dan Skim Pembiayaan Ikhtiar di bawah Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM). 

“Agensi pembiaya di bawah Kuskop juga telah mempermudahkan proses permohonan dengan mengurangkan dokumentasi yang diperlukan dan memendekkan tempoh masa memproses permohonan dengan mengurangkan dokumentasi yang diperlukan dan memendekkan tempoh masa memproses permohonan,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Roslan Hashim (PN-Kulim Bandar Baharu) yang meminta kementerian menyatakan jumlah usahawan yang gulung tikar ekoran kelembapan ekonomi semasa dan usaha yang dilaksanakan untuk membantu usahawan terjejas.

Selain itu, Ewon berkata Kuskop dan agensi di bawahnya bekerjasama dengan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk pelaksanaan program intervensi peluang kedua bagi membantu usahawan yang berdepan dengan masalah pengurusan kewangan yang serius dan berisiko muflis.

Menurut Ewon, pada 2022, seramai 664 orang usahawan telah diberi kesedaran mengenai ketersediaan peluang kedua menerusi pelbagai inisiatif yang disediakan kerajaan.

Daripada jumlah tersebut, seramai 40 usahawan telah dipilih untuk mengikuti Program Bimbingan Khas Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) selama empat bulan bermula 17 Okt 2022, katanya.

Beliau berkata SME Corp juga telah memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan AKPK pada 3 Feb 2023 sebagai usaha untuk membantu PMKS dalam pendidikan dan pengurusan kewangan dan kredit.

“Kerjasama strategik ini dilihat dapat membantu dan memudahkan PMKS membuat keputusan dalam menguruskan kewangan secara bijak dan berhemah, terutamanya dalam era pasca pandemik,” katanya.    

— BERNAMA