Prinsip Pareto Dalam Perniagaan

Apa itu prinsip Pareto? Prinsip Pareto atau dengan kata lain Prinsip 80/20 adalah sebuah prinsip yang pada asalnya diasaskan oleh seorang Ahli Ekonomi Itali bernama Vilfredo Pareto pada tahun 1906 dan kemudiannya diperkenalkan ke seluruh dunia oleh Dr. Joseph M. Juran pada hujung 40-an di Amerika Syarikat.

Mengikut prinsip ini, diterangkan bahawa dalam hampir semua isu di dunia ini, peratus tindakan yang sedikit (20%) akan menyumbang kepada peratusan hasil yang banyak (80%).

Setelah diteliti, ternyata prinsip ini sangat bersesuaian untuk diguna pakai dalam sesebuah perniagaan.

Contoh Prinsip Pareto

Kredit Gambar: Fatah Eref
  • 20% orang memiliki 80% kekayaan di dunia
  • 20% daripada ‘defect’ dalam produk, menyumbang kepada 80% masalah produk itu
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada kejayaan syarikat
  • 20% daripada pekerja anda adalah penyumbang 80% kepada masalah syarikat
  • 20% daripada barang jualan anda menyumbang kepada 80% jualan syarikat

Disebabkan oleh keberkesanan Prinsip Pareto ini, ia telah dijadikan sebagai dasar dalam merancang ekonomi sesebuah negara. Terdapat banyak negara yang menggunakan prinsip ini dalam mengolah data dan mencari keputusan mengenai langkah-langkah yang akan dirangka dalam meningkatkan ekonomi negara. Prinsip Pareto juga merupakan salah satu prinsip yang boleh digunakan dalam perniagaan dunia.

Seorang usahawan, peruncit atau pengusaha boleh menggunakan prinsip ini untuk mencari jawaban kepada masalah yang terdapat dalam perniagaan mereka. Mencari nisbah 80/20 adalah penting bagi peniaga memaksimumkan prestasi perniagaan mereka. Bagaimana prinsip Pareto ini boleh diamalkan secara efektif dalam perniagaan?

Kenalpasti Best-Seller Anda

Apa yang boleh dilakukan oleh peniaga ini adalah dengan membuat senarai jenis barangan yang telah dijual. Dalam senarai ini, peniaga perlu meletakkan barangan tersebut mengikut urutan. Jumlah jualan yang paling banyak diletakkan di bahagian atas dan jumlah jualan yang paling kecil diletakkan di bawah sekali. Ini boleh dilakukan berdasarkan jumlah kuantiti barang atau jumlah jualan untuk setiap barang tersebut.

Peniaga tentu akan dapati hanya 20% daripada produk yang menjana 80% daripada hasil jualan atau hasil keuntungan. Kemudian, peniaga perlu mengumpulkan 20% jenis barangan yang teratas dan bandingkan dengan jumlah jualan untuk masa yang sama. Adakah ia menyamai 80% daripada jumlah jualan barangan di dalamnya?

Bila dah tahu produk mana dan dah tahu jenis pelanggan macam mana, maka peniaga perlu buat perubahan pada strategi perniagaan mereka. Setelah mengetahui jenis barang yang disukai ramai yang tersenarai dalam 20% teratas, peniaga harus lebih berhati-hati menjaga stok barangan tersebut agar tidak kehabisan stok.

Layan Pelanggan Top 20% Anda

Peniaga perlu memastikan untuk kejar pelanggan dalam kategori 20% tersebut dan perbanyakkan jumlah mereka. Itulah sebenarnya pelanggan yang perlu disasarkan. Peniaga juga perlu memastikan untuk mengembangkan dan mantapkan produk yang 20% tersebut. Itulah sebenarnya produk asas perniagaan yang perlu ditolak naik setinggi-tingginya. Dengan cara ini, peniaga telah mula menjana untung dalam perniagaan mereka.

Penggunaan Prinsip Pareto dalam perniagaan anda mungkin bukan strategi yang terbaik. Walau bagaimanapun, Prinsip Pareto mengingatkan kita kembali tentang betapa pentingnya 20% dalam mana-mana keadaan, yang mana ia mungkin boleh menyumbang kepada lebih besar peratusan. Walaupun ia hanya sebagai pengamatan sahaja tetapi ia juga boleh diguna pakaidalam memperbaiki proses yang ada di sekeliling kita.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Madu Kelulut, Roti Pratha, Rempah Dari Malaysia Dapat Permintaan Di AS — Enerscorp

KUALA LUMPUR, 1 Julai (Bernama) — Firma penyelidikan pasaran berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), Enerscorp International LLC, yang telah membantu 15 syarikat Malaysia dalam industri makanan menembusi pasaran di AS  bersedia untuk membantu 30 lagi pemain tempatan mengembangkan kehadiran mereka di negara itu menjelang akhir tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Norizan Sharif berkata Enerscorp, yang mempunyai pejabat di New Jersey, telah membantu syarikat Malaysia memasuki pasaran AS, yang mempunyai lebih 330 juta penduduk, sejak 2018.

 “Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah mengimport pelbagai jenis produk Malaysia ke AS, termasuk minuman, madu kelulut, gula apong, lada hitam dan lada putih Sarawak, rempah ratus, mi segera, makanan ringan, bijirin coklat, dan aiskrim,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Norizan berkata walaupun sambutan pengguna adalah berbeza-beza, tetapi produk Malaysia diterima dengan baik terutamanya dalam kalangan orang Kaukasia dan ‘Hispanic’(keturunan Amerika Latin).

“Roti pratha, sebagai contoh, sangat popular, sehinggakan ada pengeluar Asia Selatan lain memasarkan produk mereka sebagai roti pratha Malaysia. Ini jelas sekali menunjukkan kualiti tinggi dan daya tarikan produk tersebut.

“Dalam kalangan masyarakat Arab di AS pula, kacang campuran Malaysia, yang dikenali sebagai ‘kacang Malazie’, juga mendapat sambutan yang amat baik,” katanya.

Kacang campuran ini menawarkan gabungan perisa unik yang secocok dengan cita rasa komuniti tersebut, katanya, sambil menambah rempah Malaysia juga mendapat sambutan kerana keistimewaan dan kualitinya.

Norizan berkata untuk membangunkan strategi kemasukan pasaran syarikat, Enerscorp melihat bagaimana pertubuhan keuntungan dan bukan keuntungan di AS boleh menyokong program akses pasaran.

“Satu daripada pengaruh penting adalah Food Innovation Center (inkubator perniagaan) di Universiti Rutgers di New Jersey, yang mana Enerscorp menerima pakai program ‘soft-landing’ (Program untuk membantu syarikat asing menilai dan mengatur langkah mereka memasuki pasaran AS).

“Rangka kerja program itu memainkan peranan penting dalam membantu kami mewujudkan laluan berstruktur yang menyokong syarikat Malaysia memasuki pasaran AS,” katanya.

Sementara itu, Norizan berkata pemegang kepentingan tempatan juga menunjukkan minat terhadap inisiatif syarikat tersebut membangunkan platform bagi produk Malaysia di pasaran AS.

“Kami berbesar hati menerima kunjungan daripada Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SME Bank, Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pembangunan dan Penyelidikan Usahawan (CEDAR) dan ramai lagi.

“Lawatan mereka menunjukkan kepentingan misi kami dan menyediakan pandangan, sokongan dan pengalaman pembelajaran yang berharga kepada kami. Kami kini bersedia untuk meningkatkan lagi usaha kami,” katanya.

Menurutnya, Enerscorp sedang menjalankan eksperimen dengan memasarkan produk di pelbagai platform, termasuk kedai runcit, pemborong, dan pasaran dalam talian.

Kami merancang untuk terus mengembangkan rangkaian produk dan menambah baik strategi pasaran kerana syarikat menjangkakan pertumbuhan seterusnya hasil dan kehadiran pasaran, katanya.

“Kami gembira melihat beberapa produk ini juga sedang diuji dalam industri perkhidmatan makanan AS (seperti di restoran mewah) dan sebagai bahan kosmetik, yang akan mempelbagaikan potensi pasarannya. 

“Walaupun angka hasil (produk Malaysia) kami masih sederhana, namun ia menunjukkan trend menaik, mencerminkan minat dan penerimaan pengguna yang semakin meningkat,” katanya.

Mengenai cabaran untuk memasuki pasaran, Norizan berkata, AS mengenakan syarat-syarat kawal selia yang ketat untuk memastikan produk selamat digunakan dan dilabelkan dengan betul.

“Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan AS (FDA) mengenakan piawaian ketat yang sama kepada pengeluar makanan tempatan dan asing.

“Peraturan utama termasuk Akta Pemodenan Keselamatan Makanan, yang mewajibkan pematuhan terhadap peraturan Amalan Pengilangan Baik Terkini, Pendaftaran Kemudahan Makanan dan Program Pengesahan Pembekal Asing (FSVP),” katanya.

Menurut Norizan, menangani cabaran ini memerlukan pelbagai pendekatan termasuk program latihan, peningkatan teknologi, pembangunan infrastruktur, peluang pembiayaan dan sokongan akses pasaran.

“Sebagai contoh, program penggalakan eksport Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) membantu syarikat Malaysia memahami dinamik pasaran antarabangsa dan mewujudkan rangkaian yang diperlukan.

“SME Corporation juga menyediakan latihan dan perkhidmatan pembinaan kapasiti untuk memastikan kesediaan runcit dan pematuhan terhadap piawaian antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata program ini menyediakan pendedahan amat bernilai dan peluang rangkaian bagi membantu menonjolkan daya tarikan produk Malaysia dalam pasaran.

Malaysia kini merupakan rakan dagangan ke-17 terbesar AS, dengan eksport terutamanya terdiri daripada produk berkaitan getah, mesin dan peralatan elektrik.

Menurut Matrade, pada 2023, perdagangan Malaysia dengan AS berjumlah RM250.25 bilion, yang menyumbang 9.5 peratus daripada jumlah perdagangan negara.

“Eksport ke AS pada 2023 merekodkan nilai kedua tertinggi setakat ini mencecah RM161.3 bilion, susut sebanyak 3.5 peratus berikutan penurunan eksport produk kayu, keluaran getah serta produk besi dan keluli,” katanya.

— BERNAMA