Barang Kemas Arwah Emak Jadi Milik Siapa?

“Tuan, ayah saya nak kahwin lain. Saya takut segala alat perhiasan emas mak akan jadi milik isteri baru ayah”.

Itulah mesej seorang anak bila dia mesej kepada saya. Sekali baca, jelas terpancar ketakutan dalam diri dia. Risau segala emas milik mak beliau akan menjadi hak isteri baru yang akan dikahwini.

Sebenarnya, kepercayaan begini selalu ada dalam masyarakat kita. Biasa cerita dia adalah adik beradik lelaki tak puas hati kerana alat perhiasan mak jadi milik anak perempuan.

Ini pertama kali dengar anak pula risau dengan bakal isteri baru ayah akan ambil perhiasan mak.

Apakah Status Pemilikan Barang Kemas Bila Seseorang Meninggal Dunia?

Bila matinya seseorang, segala aset harta pemilikan dia akan menjadi harta pusaka. Maka ia secara tak langsung menjadi hak semua ahli waris yang berhak melainkan harta tersebut telah dihibahkan kepada seseorang.

Ya, semua ahli waris. Tak kisah lah ahli waris itu lelaki mahu pun perempuan. Dalam kes ini, bakal isteri baru ayah bukanlah ahli waris yang berhak ke atas harta tersebut.

Bagaimana nak bahagikan tersebut?

Harta pusaka secara umumnya boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu Harta Bergeran dan Harta Tak Bergeran.

1. Harta Bergeran

Harta Bergeran adalah harta yang mempunyai ADA BUKTI PEMILIKAN seseorang seperti akaun bank, saham, rumah dan kenderaan.

Harta ini hendaklah melalui proses pembicaraan di Pejabat Pesaka Kecil (jika harta tu bawah 2 Juta) atau Mahkamah Tinggi (jika harta tu lebih 2 Juta). Masa tu kena buat keputusan lah nak bahagi macam mana.

Jika tiada keputusan boleh di capai maka ia akan dibahagikan mengikut bahagian faraid

2. Harta Tak Bergeran

Harta Tak Bergeran ni adalah harta milik seseorang tetapi TIADA BUKTI PEMILIKAN seperti perabot rumah, haiwan ternakan seperti arnab, dan barang kemas.

Harta ini secara umum nya perlu dibahagikan mengikut bahagian faraid. Namun ahli waris boleh bincang sesama ahli waris sekiranya mahu diberikan secara suka sama suka (muafakat). Ini dipanggil secara takharuj

Kesimpulannya, barang kemas mak tu hendaklah dibincangkan sesama ahli waris yang berhak. Nak bahagi macam mana.

Ia bukanlah milik mutlak anak perempuan atau si ayah untuk diberikan kepada isteri baru.

Ditulis oleh Hanif Yahaya, Ketua Jawatankuasa Khidmat Masyarakat Malaysian Association of Muslim Finance Professionals (MFP). Beliau merupakan seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di [email protected]

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rizab Antarabangsa BNM Meningkat Kepada US$115.2 Bilion Pada 31 Jan 2023

KUALA LUMPUR, 9 Feb (Bernama) — Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) meningkat kepada US$115.2 bilion (US$1=RM4.31) pada 31 Jan, 2023, daripada US$114.9 bilion yang dicatatkan pada 13 Jan, 2023.

Bank pusat dalam satu kenyataan hari ini berkata paras rizab ini memadai untuk membiayai 5.3 bulan import barangan dan perkhidmatan serta 1.0 kali jumlah hutang luar negeri jangka pendek.

BNM berkata komponen utama rizab antarabangsa adalah rizab mata wang asing (US$103 bilion), kedudukan rizab Tabung Kewangan Antarabangsa (US$1.4 bilion), Hak Pengeluaran Khas (SDR) (US$5.7 bilion), emas (US$2.3 bilion) dan aset rizab lain (US$2.8 bilion).

Ia berkata aset berjumlah RM635.55 bilion terdiri daripada emas, pertukaran asing dan rizab lain termasuk SDR (RM505.83 bilion), kertas kerajaan Malaysia (RM12.82 bilion), deposit dengan institusi kewangan (RM2.12 bilion), pinjaman dan pendahuluan (RM23.72 bilion), tanah dan bangunan (RM4.14 bilion) serta aset-aset lain (RM74.92 bilion).

Menurut BNM, modal dan liabiliti terdiri daripada modal berbayar (RM100 juta), rizab (RM161.55 bilion), mata wang dalam edaran (RM166.1 bilion), deposit oleh institusi kewangan (RM212.79 bilion), deposit kerajaan Persekutuan (RM8.33 bilion), deposit lain (RM36.92 bilion), kertas Bank Negara (RM5.67 bilion), peruntukan SDR (RM28.21 bilion) dan liabiliti-liabiliti lain (RM3.88 bilion).

— BERNAMA