Boleh Ke Nak Buat Hibah Amanah Saham?

Jika seseorang itu mempunyai harta, maka harta tersebut boleh dihibahkan mengikut apa yang pemilik harta tersebut mahukan. Namun, masih ramai yang was-was mengenai bolehkah saham itu dihibah.

Bukankah hibah dibuat untuk wang simpanan atau aset yang kita tinggalkan? Bagaimana pula dengan pelaburan, lebih spesifik amanah saham?

Adakah Amanah Saham Boleh Dihibah?

Mengikut undang-undang Malaysia, saham sememangnya dikategorikan sebagai harta persendirian. Oleh itu, pewarisan saham biasanya tertakluk kepada undang-undang dan pentadbiran di mana hanya pentadbir atau pelaksana (wasi) yang dilantik oleh mahkamah yang boleh menuntut harta peninggalan si mati tersebut.

Berbeza pula dengan KWSP dan Tabung Haji, di mana kedua-dua organisasi ini ditubuhkan berdasarkan akta masing-masing dan mempunyai peruntukan khusus yang membolehkan penamaan dibuat.

Tanpa kaedah alternatif dan instrumen perancangan pengagihan harta pusaka seperti penghibahan amanah saham, proses pembahagian harta pusaka tersebut menjadi rumit dan memakan masa.

Melalui penghibahan amanah saham, ia dapat membantu pemegang unit merancang pengagihan pelaburan unit amanah kepada penerima hibah dengan lebih cepat setelah pemegang unit tersebut meninggal dunia. Jadi, hibah amanah saham ini sememangnya dibolehkan dan mengikut hukum syarak ianya dibenarkan.

Wujudkah Hibah Amanah Saham?

Hibah amanah saham sememangnya wujud. Sebagai contoh, hibah amanah saham yang paling popular di negara kita adalah ASB. Jadi, sekiranya anda menyertai pelaburan ASB, unit pegangan tersebut boleh dihibahkan kepada sesiapa yang anda inginkan.

Dalam ASB, Surat Ikatan Hibah dibuat oleh pemberi hibah untuk menguruskan harta hibah (unit trust) tersebut. Jadi, kesemua unit ASB tersebut akan diserahkan kesemuanya kepada penerima hibah. Baki minima yang boleh dihibah dalam ASB adalah 1,000 unit.

Dokumen seperti borang permohonan (PH1A) dan salinan surat kuasa wakil diperlukan. Ijab dan Qabul (sighah) juga wajib dibuat dan memerlukan persetujuan di antara pemberi dan penerima dengan menandatangani beberapa dokumen yang berkenaan.

Kesimpulannya, bagi anda yang berniat untuk menghibahkan amanah saham maka bolehlah membuatnya sekarang. Jangan bertangguh kerana banyak kelebihannya.

Bagi membuat hibah amanah saham, anda harus memilih insan yang tepat supaya wang tersebut dapat digunakan ke jalan yang benar.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: