Ramalan Harga Emas Hujung Tahun 2021

Setelah harga emas turun di bawah USD1,200 per auns pada tahun 2018, harga emas kini kembali meningkat dan trend kenaikannya dikatakan agak ketara. Ekoran daripada pandemik COVID-19, populariti emas meningkat secara mendadak.

Justeru, ia telah menyebabkan kenaikan harga emas berlaku. Pasti ramai di kalangan kita yang nak tahu trend terkini berkaitan harga emas.

Dah tinggi sangat ke atau ada potensi untuk naik lebih tinggi lagi?

Ramalan Harga Emas

Kredit: Trading View

Harga emas telah pun naik sebanyak 38% dalam masa 5 tahun dengan paras tertinggi yang hampir mencecah paras USD2,000 per auns pada bulan Ogos 2020.

Kenaikan harga emas adalah disebabkan oleh kemasukan ETF yang tinggi serta kelemahan Dolar Amerika Syarikat yang menjadi punca utama.

Majoriti daripada pakar meramalkan bahawa harga emas akan naik kerana didorong oleh aliran dana dari pelabur dalam aset pelaburan emas yang semakin meningkat.

Harga emas dijangka mampu untuk mencecah paras USD2,000 per auns disebabkan beberapa faktor:

Jangkaan kenaikan inflasi serta kelemahan mata wang Dolar Amerika Syarikat disebabkan oleh rangsangan fizikal dan rangsangan monetari.

Peningkatan permintaan pelaburan akan mempengaruhi kenaikan harga emas ke tahap yang lebih tinggi.

Bon kerajaan tidak dapat mengawal inflasi kerana tidak dapat menjana pendapatan.

Kos memiliki emas akan menurun dan menyebabkan peningkatan harga emas di kalangan pelabur emas.

Menurut ramalan International Monetary Fund (IMF) pula, pertumbuhan ekonomi di China akan meningkat pada tahun 2021. Ia akan menyebabkan pembelian emas meningkat di kalangan penduduk negara tersebut yang melangkau 1.4 bilion orang.

Kesimpulannya, emas sememangnya telah terbukti sebagai aset yang sangat baik sebagai pelindung kejatuhan matawang dan ‘safe haven’.

Emas juga dikatakan instrumen yang kalis inflasi.

Sama ada kita perasan atau tidak, sejak zaman Rasulullah SAW lagi nilai emas tetap sama sehingga ke hari ini. Jika pada zaman tersebut seekor kambing berharga 1 dinar (emas 4.25 gram), maka sekarang ini pun harganya juga bersamaan dengan 1 dinar.

Sumber Rujukan:

Tak ada pengalaman simpan emas? Ada modal kecil tetapi teringin nak belajar simpan emas?

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah.

1.Layari laman web KAB Gold

2. Lengkapkan borang pendaftaran

3. Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA