Ramalan Harga Emas Hujung Tahun 2021

Setelah harga emas turun di bawah USD1,200 per auns pada tahun 2018, harga emas kini kembali meningkat dan trend kenaikannya dikatakan agak ketara. Ekoran daripada pandemik COVID-19, populariti emas meningkat secara mendadak.

Justeru, ia telah menyebabkan kenaikan harga emas berlaku. Pasti ramai di kalangan kita yang nak tahu trend terkini berkaitan harga emas.

Dah tinggi sangat ke atau ada potensi untuk naik lebih tinggi lagi?

Ramalan Harga Emas

Kredit: Trading View

Harga emas telah pun naik sebanyak 38% dalam masa 5 tahun dengan paras tertinggi yang hampir mencecah paras USD2,000 per auns pada bulan Ogos 2020.

Kenaikan harga emas adalah disebabkan oleh kemasukan ETF yang tinggi serta kelemahan Dolar Amerika Syarikat yang menjadi punca utama.

Majoriti daripada pakar meramalkan bahawa harga emas akan naik kerana didorong oleh aliran dana dari pelabur dalam aset pelaburan emas yang semakin meningkat.

Harga emas dijangka mampu untuk mencecah paras USD2,000 per auns disebabkan beberapa faktor:

Jangkaan kenaikan inflasi serta kelemahan mata wang Dolar Amerika Syarikat disebabkan oleh rangsangan fizikal dan rangsangan monetari.

Peningkatan permintaan pelaburan akan mempengaruhi kenaikan harga emas ke tahap yang lebih tinggi.

Bon kerajaan tidak dapat mengawal inflasi kerana tidak dapat menjana pendapatan.

Kos memiliki emas akan menurun dan menyebabkan peningkatan harga emas di kalangan pelabur emas.

Menurut ramalan International Monetary Fund (IMF) pula, pertumbuhan ekonomi di China akan meningkat pada tahun 2021. Ia akan menyebabkan pembelian emas meningkat di kalangan penduduk negara tersebut yang melangkau 1.4 bilion orang.

Kesimpulannya, emas sememangnya telah terbukti sebagai aset yang sangat baik sebagai pelindung kejatuhan matawang dan ‘safe haven’.

Emas juga dikatakan instrumen yang kalis inflasi.

Sama ada kita perasan atau tidak, sejak zaman Rasulullah SAW lagi nilai emas tetap sama sehingga ke hari ini. Jika pada zaman tersebut seekor kambing berharga 1 dinar (emas 4.25 gram), maka sekarang ini pun harganya juga bersamaan dengan 1 dinar.

Sumber Rujukan:

Tak ada pengalaman simpan emas? Ada modal kecil tetapi teringin nak belajar simpan emas?

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah.

1.Layari laman web KAB Gold

2. Lengkapkan borang pendaftaran

3. Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

5 Cara Mudah Kenal Pasti Emas Tulen Dan Emas Palsu

Permintaan emas semakin hari semakin tinggi, namun untuk memiliki emas, perlulah mengenal pasti ketulenannya.

Bagi menguji sama ada emas tersebut tulen atau palsu,  ia diuji dengan pelbagai cara dan kaedah.

Bukan sahaja dijadikan perhiasan wanita, emas juga merupakan salah satu pelaburan yang sangat menguntungkan. Apabila terdapat jualan murah mengenai emas tidak kira sejauh mana lokasi kedai tersebut, pasti ramai yang sanggup datang untuk membelinya dari seluruh pelusuk negara.

Namun, perlu diingatkan bahawa emas yang dijual dengan harga murah tidak semestinya 100% tulen.

Untuk pengetahuan anda, kini terdapat banyak kes penipuan mengenai keaslian emas tersebut. Jadi, untuk memastikan emas yang dibeli itu tulen ataupun tidak, mari kami kongsikan cara kenal pasti emas tulen dan emas palsu dengan mudah.

Cara Kenal Emas Tulen Atau Palsu

1. Menggores Emas Pada Permukaan Seramik

Cara yang paling mudah untuk mengetahui sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggores emas tersebut pada permukaan seramik. Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa dengan menggores permukaan emas pada seramik, jika terdapat kesan hitam pada emas tersebut maka ianya adalah emas palsu. 

Sekiranya anda menggores emas pada permukaan seramik dan tiada kesan hitam, emas tersebut sememangnya tulen.

2. Menimbang Berat Dan Mengukur Ketumpatan Emas

Bagi mengetahui sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, biasanya ia juga boleh dikenal pasti dari segi menimbang berat dan mengukur ketumpatan emas tersebut. Cara yang paling mudah adalah dengan menimbangnya menggunakan penimbang digital. 

Untuk mengukur ketumpatan emas, anda juga boleh merendam emas di dalam air. Jika isipadu air tidak berubah walaupun emas tersebut dikeluarkan, maka emas tersebut adalah tulen.

3. Menguji Fizikal Emas Secara Visual

Setiap emas biasanya mempunyai bacaan kehalusan antara 1 hingga 999 atau dalam bacaan karat ialah 10k, 14k, 18k, 22k ataupun 24k. Sebab itulah jika kita melihat emas yang dijual pasti akan dilabelkan dengan angka tersebut. Perlu diingatkan juga bahawa emas tiruan juga kadangkala dicop dengan bacaan angka tersebut untuk mengelirukan pelanggan.

Jadi, untuk memastikan sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, ia boleh dikenal pasti melalui ujian fizikal emas secara visual. Biasanya golongan pakar akan memeriksa fizikal emas tersebut menggunakan kanta pembesar dengan sangat teliti. 

Di Malaysia, terdapat beberapa pajak gadai patuh syariah yang boleh menentukan ketulenan emas fizikal tersebut melalui visual seperti ini.

4. Menguji Ketulenan Emas Menggunakan Magnet

Nak lagi mudah, cara kenal pasti emas tulen atau emas palsu juga adalah dengan menggunakan magnet. Kita ketahui bahawa magnet mampu menarik segala jenis besi dan sekiranya emas anda melekat pada magnet, maka emas tersebut adalah palsu.

Emas yang melekat pada magnet mempunyai kandungan logam lain iaitu besi yang telah dicampur dengan emas.

5. Menggigit Emas Tersebut Dengan Tidak Terlalu Kuat

Cara terakhir untuk mengenal pasti sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggigit emas dengan tidak terlalu kuat. Cara ini biasanya dilakukan oleh atlet yang mendapat pingat emas. Mereka akan menggigit sedikit pingat tersebut untuk mengenal pasti sama ada ia tulen atau tidak. 

Namun perlu diingatkan untuk tidak menggigitnya terlalu kuat, ianya kerana jika emas tersebut meninggalkan kesan yang dalam maka emas tersebut akan menjadi 24K.

Akhir kata, untuk mengetahui sama ada emas yang dimiliki adalah tulen atau tidak, sila kenal pastinya dengan cara di atas. Jika tidak, pasti anda akan mengalami kerugian yang tinggi akibat ditipu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Semoga perkongsian bermanfaat untuk anda.

Baca juga: