Ramalan Harga Emas Hujung Tahun 2021

Setelah harga emas turun di bawah USD1,200 per auns pada tahun 2018, harga emas kini kembali meningkat dan trend kenaikannya dikatakan agak ketara. Ekoran daripada pandemik COVID-19, populariti emas meningkat secara mendadak.

Justeru, ia telah menyebabkan kenaikan harga emas berlaku. Pasti ramai di kalangan kita yang nak tahu trend terkini berkaitan harga emas.

Dah tinggi sangat ke atau ada potensi untuk naik lebih tinggi lagi?

Ramalan Harga Emas

Kredit: Trading View

Harga emas telah pun naik sebanyak 38% dalam masa 5 tahun dengan paras tertinggi yang hampir mencecah paras USD2,000 per auns pada bulan Ogos 2020.

Kenaikan harga emas adalah disebabkan oleh kemasukan ETF yang tinggi serta kelemahan Dolar Amerika Syarikat yang menjadi punca utama.

Majoriti daripada pakar meramalkan bahawa harga emas akan naik kerana didorong oleh aliran dana dari pelabur dalam aset pelaburan emas yang semakin meningkat.

Harga emas dijangka mampu untuk mencecah paras USD2,000 per auns disebabkan beberapa faktor:

Jangkaan kenaikan inflasi serta kelemahan mata wang Dolar Amerika Syarikat disebabkan oleh rangsangan fizikal dan rangsangan monetari.

Peningkatan permintaan pelaburan akan mempengaruhi kenaikan harga emas ke tahap yang lebih tinggi.

Bon kerajaan tidak dapat mengawal inflasi kerana tidak dapat menjana pendapatan.

Kos memiliki emas akan menurun dan menyebabkan peningkatan harga emas di kalangan pelabur emas.

Menurut ramalan International Monetary Fund (IMF) pula, pertumbuhan ekonomi di China akan meningkat pada tahun 2021. Ia akan menyebabkan pembelian emas meningkat di kalangan penduduk negara tersebut yang melangkau 1.4 bilion orang.

Kesimpulannya, emas sememangnya telah terbukti sebagai aset yang sangat baik sebagai pelindung kejatuhan matawang dan ‘safe haven’.

Emas juga dikatakan instrumen yang kalis inflasi.

Sama ada kita perasan atau tidak, sejak zaman Rasulullah SAW lagi nilai emas tetap sama sehingga ke hari ini. Jika pada zaman tersebut seekor kambing berharga 1 dinar (emas 4.25 gram), maka sekarang ini pun harganya juga bersamaan dengan 1 dinar.

Sumber Rujukan:

Tak ada pengalaman simpan emas? Ada modal kecil tetapi teringin nak belajar simpan emas?

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah.

1.Layari laman web KAB Gold

2. Lengkapkan borang pendaftaran

3. Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Pemegang Unit Pavilion Reit Lulus Pembelian Pavilion Bukit Jalil Mall Dengan Harga RM2.2 Bilion

KUALA LUMPUR, 22 Mac (Bernama) — Pemegang unit Pavilion Real Estate Investment Trust (Pavilion REIT) bersetuju untuk mengambil alih Pavilion Bukit Jalil Mall dengan harga RM2.2 bilion.

Pengurus Pavilion REIT, Pavilion REIT Management Sdn Bhd dalam satu kenyataan hari ini berkata persetujuan oleh pemegang unit itu juga menyaksikan kelulusan dua tawaran saham persendirian untuk membiayai sebahagian daripada pembelian tersebut melibatkan RM720 juta tranche yang dijangka selesai pada suku kedua tahun ini dan RM550 juta tranche yang dijangka selesai selewat-lewatnya menjelang suku kedua 2025.

Harga terbitan unit baharu itu akan ditentukan kemudiannya menerusi proses penetapan harga manakala baki selebihnya akan dibiayai menerusi pinjaman bank, katanya. 

Tahap kadar hutang Pavilion REIT akan meningkat daripada 33.8 peratus pada 31 Dis, 2022, kepada 36.8 peratus selepas kedua-dua tawaran saham persendirian itu selesai. 

Menurutnya, angka itu masih berada di bawah had tahap kadar hutang pada 50 peratus seperti yang dibenarkan di bawah garis panduan REIT tersenarai, yang akan menyediakan peluang kepada Pavilion REIT untuk meneroka pengambilalihan yang berpotensi.

Pengurus itu berkata pasca tawaran saham persendiran kedua-dua tranche itu, pemegang unit akan menyaksikan pencairan dalam pegang unit pemegang unit utamanya, yang akan menambah baik kecairan dagangan dan memberi manfaat kepada pelabur runcit.

Ketua pegawai eksekutif Pavilion REIT Management Sdn Bhd Datuk Philip Ho berkata pengambilalihan itu merupakan bukti kualiti aset dan kekuatan jenama Pavilion. 

Ia juga menunjukkan keyakinan pemegang unit Pavilion REIT terhadap prospek pertumbuhan jangka panjang ekonomi Malaysia, katanya.

Pengambilalihan itu kali pertama diumumkan pada 22 Nov, 2022 dengan pemegang amanah Pavilion REIT, MTrustee Bhd akan membeli gedung beli belah tersebut dan semua aset dan hak berkaitan daripada Regal Path Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Malton Bhd.

Pembelian itu dijangka meningkatkan asas portfolio Pavilion REIT kepada RM 8.3 bilion daripada RM 6.0 bilion dan menyediakan peluang pertumbuhan masa depan bagi amanah itu. 

— BERNAMA