Ramalan Harga Emas Hujung Tahun 2021

Setelah harga emas turun di bawah USD1,200 per auns pada tahun 2018, harga emas kini kembali meningkat dan trend kenaikannya dikatakan agak ketara. Ekoran daripada pandemik COVID-19, populariti emas meningkat secara mendadak.

Justeru, ia telah menyebabkan kenaikan harga emas berlaku. Pasti ramai di kalangan kita yang nak tahu trend terkini berkaitan harga emas.

Dah tinggi sangat ke atau ada potensi untuk naik lebih tinggi lagi?

Ramalan Harga Emas

Kredit: Trading View

Harga emas telah pun naik sebanyak 38% dalam masa 5 tahun dengan paras tertinggi yang hampir mencecah paras USD2,000 per auns pada bulan Ogos 2020.

Kenaikan harga emas adalah disebabkan oleh kemasukan ETF yang tinggi serta kelemahan Dolar Amerika Syarikat yang menjadi punca utama.

Majoriti daripada pakar meramalkan bahawa harga emas akan naik kerana didorong oleh aliran dana dari pelabur dalam aset pelaburan emas yang semakin meningkat.

Harga emas dijangka mampu untuk mencecah paras USD2,000 per auns disebabkan beberapa faktor:

Jangkaan kenaikan inflasi serta kelemahan mata wang Dolar Amerika Syarikat disebabkan oleh rangsangan fizikal dan rangsangan monetari.

Peningkatan permintaan pelaburan akan mempengaruhi kenaikan harga emas ke tahap yang lebih tinggi.

Bon kerajaan tidak dapat mengawal inflasi kerana tidak dapat menjana pendapatan.

Kos memiliki emas akan menurun dan menyebabkan peningkatan harga emas di kalangan pelabur emas.

Menurut ramalan International Monetary Fund (IMF) pula, pertumbuhan ekonomi di China akan meningkat pada tahun 2021. Ia akan menyebabkan pembelian emas meningkat di kalangan penduduk negara tersebut yang melangkau 1.4 bilion orang.

Kesimpulannya, emas sememangnya telah terbukti sebagai aset yang sangat baik sebagai pelindung kejatuhan matawang dan ‘safe haven’.

Emas juga dikatakan instrumen yang kalis inflasi.

Sama ada kita perasan atau tidak, sejak zaman Rasulullah SAW lagi nilai emas tetap sama sehingga ke hari ini. Jika pada zaman tersebut seekor kambing berharga 1 dinar (emas 4.25 gram), maka sekarang ini pun harganya juga bersamaan dengan 1 dinar.

Sumber Rujukan:

Tak ada pengalaman simpan emas? Ada modal kecil tetapi teringin nak belajar simpan emas?

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah.

1.Layari laman web KAB Gold

2. Lengkapkan borang pendaftaran

3. Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Public Mutual Umum Agihan RM184 Juta Bagi Sembilan Dana

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Public Bank, Public Mutual, mengisytiharkan agihan berjumlah lebih RM184 juta bagi sembilan dana.

Jumlah agihan kasar yang diisytiharkan bagi tahun kewangan berakhir 30 Nov, 2022, itu adalah daripada 0.20 sen seunit bagi Public Islamic Sector Select Fund hingga 2.40 sen seunit bagi Public e-Enhanced Money Market Fund-Class A.

Public Mutual adalah syarikat unit amanah swasta terbesar di Malaysia yang menguruskan lebih daripada 170 dana dan mempunyai sejumlah 31 cawangan merangkap pusat perkhidmatan pelanggan di seluruh negara.

Tahun ini, syarikat itu sekali lagi muncul sebagai pemenang terbesar pada anugerah Refinitiv Lipper Fund Awards, menerima dua Anugerah Kumpulan dan 30 Anugerah Dana individu serta mendapat pengiktirafan global dengan memenangi 13 anugerah daripada Refinitiv Lipper Fund Awards 2022-Global Islamic.

Public Mutual juga merupakan penyedia Skim Persaraan Swasta (PRS) yang diluluskan, menguruskan sembilan dana di bawah skim tersebut.

— BERNAMA