Kepentingan Perancangan Harta Bagi Keluarga Poligami

Pengurusan harta pusaka sebenarnya boleh menjadi lancar sekiranya semua waris yang berhak menerima harta pusaka dapat duduk berbincang dan bersepakat menguruskan harta arwah.

Memang tidak dinafikan birokrasi dan prosedur yang renyah kadangkala menjadikan proses pengurusan tersangkut-sangkut dan akhir dibiarkan saja tidak diurus.

Kesannya, harta pusaka yang tidak dituntut khususnya harta umat Islam semakin meningkat setiap tahun. Dianggarkan sehingga tahun 2020 sebanyak RM80 bilion harta pusaka yang terus terbeku dan tidak dituntut oleh waris.

Walaupun kadangkala waris tidaklah bergaduh dan berebut harta pusaka, tetapi masing-masing tetap tidak mahu berbincang dan bersepakat menguruskannya.

Maklumlah, pengurusan pusaka bukanlah percuma. Perlu keluarkan kos wang, tenaga dan juga masa. Kebiasaannya waris saling menolak tanggungjawab mentadbir tersebut kerana tidak mahu mengeluarkan kos sendiri.

Tak berbaloi. Dapat hartanya sama saja dengan orang lain.

Situasi waris tidak sepakat ini lebih kritikal apabila melibatkan lebih daripada sebuah keluarga.

Contoh paling mudah, keluarga poligami.

Maksudnya si mati yang merupakan seorang suami dan ayah, mempunyai dua orang isteri dan juga anak-anak daripada kedua-dua perkahwinan tersebut.

Lebih parah apabila kedua-dua keluarga madu ini tidak pernah bersefahaman dan tidak mesra antara satu sama lain.

Bahkan ada yang tidak pernah bertegur sapa apatah lagi berjumpa melainkan pada hari pernikahan kedua si suami. Itupun sebab terpaksa.

Jadi boleh bayangkan betapa tegang dan tidak harmoninya hubungan mereka. Semasa suami masih hidup pun tak boleh bermanis muka, bagaiamana pula nanti bila si suami dah meninggal dunia?

Suami dan isteri perlu tahu, jika suami meninggal dunia, semua isteri mempunyai hak menerima harta pusaka yang sama.

Bahagian faraid bagi isteri adalah ⅛ (jika mempunyai anak). Maka kalau ada dua orang isteri, bahagian faraid isteri perlu dibahagi dua menjadi 1/16 setiap seorang. Bukan setiap isteri mendapat ⅛.

Begitulah seterusnya jika ada lebih daripada seorang isteri. Diandaikan suami mempunyai sekurang-kurangnya seorang anak daripada salah seorang isterinya. Kiraan faraidnya begini.

1. Ada 1 isteri, hak isteri ialah 1/ 8

2. Ada 2 isteri, hak setiap isteri adalah 1/16

3. Ada 3 isteri, hak setiap isteri adalah 1/24

4. Ada 4 isteri, hak setiap isteri adalah 1/32

Semakin ramai isteri, makin kecil bahagian faraid yang berhak setiap seorang isteri terima.

Oleh itu, sebagai suami yang bertanggungjawab, pastikan anda membuat perancangan yang terbaik bagi mewariskan harta kepada isteri-isteri dan anak-anak anda.

Bagi para isteri pula, sekiranya suami anda berpoligami, bincanglah secara baik untuk merancang harta supaya tidak terjadi perbalahan di kemudian hari nanti.

Sama ada mungkin suami boleh terus hibahkan harta kepada isteri-isteri secara sama rata, ataupun membuat deklarasi harta sepencarian. Banyak cara yang boleh dilaksanakan bagi mengelakkan berlakunya perbalahan disebabkan harta pusaka. 

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Maybank Islamic Lancar EzyWasiat – Perancangan Harta Pusaka Untuk Wasiat Patuh Syariah Digital Yang Komprehensif

Menggabungkan algoritma Faraid & nasihat Syariah – Wasiat selesai hanya dalam masa 30 minit!

KUALA LUMPUR, 14 Jun 2023: Maybank Islamic Berhad hari ini melancarkan EzyWasiat, perkhidmatan penulisan wasiat yang inovatif dan efisien untuk umat Islam di Malaysia. Perkhidmatan digital baharu ini membolehkan pelanggan merancang dan menyiapsediakan wasiat mereka dengan lebih cekap dan teratur, selaras dengan Syariah dan undang-undang faraid.

Platform EzyWasiat dibangunkan mengikut model bantuan unik di mana pelanggan akan dibantu secara langsung oleh penasihat pengurusan kekayaan patuh Syariah atau pengurus hubungan yang akan menggabungkan algoritma faraid untuk memudahkan proses penulisan wasiat. Pelanggan hanya perlu menyediakan dokumen yang betul, dan dengan bayaran serendah RM600, penulisan wasiat mereka boleh disempurnakan dalam masa 30 minit sahaja.

Tujuan utama EzyWasiat adalah untuk memberikan kelapangan minda dalam pengurusan harta dan memastikan harta tersebut diuruskan dengan betul setelah pemergian individu. Produk ini disasarkan kepada umat Islam dan tidak hanya terhad kepada mereka yang sudah lama berniat untuk menyediakan wasiat tetapi terhalang sama ada disebabkan oleh faktor kerumitan proses, kos atau kurangnya kemudahan.

Perancangan harta dan warisan adalah perkara yang harus diberikan keutamaan. Terdapat banyak laporan media yang menyebut harta atau aset bernilai lebih daripada RM70 bilion yang masih belum lagi diagihkan. Ini disebabkan kurangnya kesedaran tentang kepentingan merancang pembahagian harta sebelum kematian.

Untuk menyediakan kemudahan ini kepada pelanggan, Maybank Islamic telah menjalinkan kerjasama dengan syarikat fintech, CreateWills Sdn Bhd serta menggabungkan nasihat sokongan dan pegawai perhubungan pelanggan Maybank Islamic yang berdedikasi.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Dato’ Mohamed Rafique Merican berkata pelancaran EzyWasiat adalah selaras dengan aspirasi Bank itu untuk membangunkan penyelesaian baharu dan inovatif yang dapat memberikan impak positif kepada komuniti secara meluas.

“Kami kekal komited untuk menerajui perbankan patuh Syariah bukan sahaja di rantau ini malah serata dunia. Berbekalkan jalinan perkongsian pintar, kami berada pada kedudukan yang strategik untuk membuka jalan ke arah fasa pertumbuhan kewangan Islam yang seterusnya. Selain memenuhi janji kami terhadap kelestarian kewangan Islam, kami juga

berusaha untuk mendigitalkan produk-produk kami dalam menawarkan penyelesaian kepada para pelanggan, maka tercetusnya kerjasama dengan CreateWills ini.”

“Kerjasama antara Maybank Islamic dan CreateWills menandakan pencapaian penting dalam bidang perkhidmatan penulisan wasiat bagi umat Islam, khususnya dari segi perancangan harta patuh Syariah. Ia juga mengukuhkan komitmen Maybank Islamic untuk menjadikan perkhidmatannya mudah diakses oleh semua umat Islam di Malaysia,” tambah Dato’ Rafique.

“Dengan EzyWasiat, umat Islam dapat memanfaatkan perkhidmatan penulisan wasiat khusus untuk mereka yang menitikberatkan keperluan syarak dan perancangan masa hadapan demi orang yang tersayang. Dalam erti kata lain, kami membantu anda untuk merealisasikan perancangan harta dari Niat ke Wasiat,” kata Ketua Pengurusan Kekayaan dan Pembangunan Perniagaan Patuh Syariah Maybank Islamic, Ahmad Shareza Abdul Rahman.

Beliau menambah lagi bahawa misi Bank adalah untuk memperkasakan pelanggan untuk merancang masa hadapan mereka secara efisien, di samping memastikan niat mereka untuk mematuhi keperluan Islam dapat dipenuhi dengan mudah.

“Dengan proses penulisan wasiat yang dapat diselesaikan dalam tempoh 30 minit dan struktur harga yang berpatutan, kami ingin memastikan agar tiada sesiapapun yang terkecuali daripada bantuan guaman perancangan harta yang berkualiti tinggi. Malah, EzyWasiat yang berasaskan teknologi digital ini mudah untuk diubahsuai dari masa ke masa jika diambil kira realiti perubahan hidup dan peredaran masa yang dinamik,” jelas Ahmad Shareza.

EzyWasiat merupakan salah satu tawaran baharu di bawah penyelesaian pengurusan harta patuh Syariah Maybank Islamic yang holistik serta merangkumi semua 5 teras pengurusan kekayaan – penghasilan, pengumpulan, perlindungan, penyucian dan pengagihan.

Baru-baru ini, di bawah teras penyucian harta, Maybank Islamic telah melancarkan perkhidmatan dalam talian iaitu EzQurban untuk memudahkan amalan Qurban sempena sambutan Aidiladha dalam kalangan pelanggannya. Ini juga bagi membolehkan para pelanggan merancang kewangan mereka untuk menunaikan kewajipan Qurban pada masa hadapan.

Untuk maklumat lanjut tentang EzyWasiat, termasuk integrasi Faraid dalam pengurusan harta, layari Maybank.my/EzyWasiat atau hubungi Maybank Islamic di [email protected].

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee