Kepentingan Perancangan Harta Bagi Keluarga Poligami

Pengurusan harta pusaka sebenarnya boleh menjadi lancar sekiranya semua waris yang berhak menerima harta pusaka dapat duduk berbincang dan bersepakat menguruskan harta arwah.

Memang tidak dinafikan birokrasi dan prosedur yang renyah kadangkala menjadikan proses pengurusan tersangkut-sangkut dan akhir dibiarkan saja tidak diurus.

Kesannya, harta pusaka yang tidak dituntut khususnya harta umat Islam semakin meningkat setiap tahun. Dianggarkan sehingga tahun 2020 sebanyak RM80 bilion harta pusaka yang terus terbeku dan tidak dituntut oleh waris.

Walaupun kadangkala waris tidaklah bergaduh dan berebut harta pusaka, tetapi masing-masing tetap tidak mahu berbincang dan bersepakat menguruskannya.

Maklumlah, pengurusan pusaka bukanlah percuma. Perlu keluarkan kos wang, tenaga dan juga masa. Kebiasaannya waris saling menolak tanggungjawab mentadbir tersebut kerana tidak mahu mengeluarkan kos sendiri.

Tak berbaloi. Dapat hartanya sama saja dengan orang lain.

Situasi waris tidak sepakat ini lebih kritikal apabila melibatkan lebih daripada sebuah keluarga.

Contoh paling mudah, keluarga poligami.

Maksudnya si mati yang merupakan seorang suami dan ayah, mempunyai dua orang isteri dan juga anak-anak daripada kedua-dua perkahwinan tersebut.

Lebih parah apabila kedua-dua keluarga madu ini tidak pernah bersefahaman dan tidak mesra antara satu sama lain.

Bahkan ada yang tidak pernah bertegur sapa apatah lagi berjumpa melainkan pada hari pernikahan kedua si suami. Itupun sebab terpaksa.

Jadi boleh bayangkan betapa tegang dan tidak harmoninya hubungan mereka. Semasa suami masih hidup pun tak boleh bermanis muka, bagaiamana pula nanti bila si suami dah meninggal dunia?

Suami dan isteri perlu tahu, jika suami meninggal dunia, semua isteri mempunyai hak menerima harta pusaka yang sama.

Bahagian faraid bagi isteri adalah ⅛ (jika mempunyai anak). Maka kalau ada dua orang isteri, bahagian faraid isteri perlu dibahagi dua menjadi 1/16 setiap seorang. Bukan setiap isteri mendapat ⅛.

Begitulah seterusnya jika ada lebih daripada seorang isteri. Diandaikan suami mempunyai sekurang-kurangnya seorang anak daripada salah seorang isterinya. Kiraan faraidnya begini.

1. Ada 1 isteri, hak isteri ialah 1/ 8

2. Ada 2 isteri, hak setiap isteri adalah 1/16

3. Ada 3 isteri, hak setiap isteri adalah 1/24

4. Ada 4 isteri, hak setiap isteri adalah 1/32

Semakin ramai isteri, makin kecil bahagian faraid yang berhak setiap seorang isteri terima.

Oleh itu, sebagai suami yang bertanggungjawab, pastikan anda membuat perancangan yang terbaik bagi mewariskan harta kepada isteri-isteri dan anak-anak anda.

Bagi para isteri pula, sekiranya suami anda berpoligami, bincanglah secara baik untuk merancang harta supaya tidak terjadi perbalahan di kemudian hari nanti.

Sama ada mungkin suami boleh terus hibahkan harta kepada isteri-isteri secara sama rata, ataupun membuat deklarasi harta sepencarian. Banyak cara yang boleh dilaksanakan bagi mengelakkan berlakunya perbalahan disebabkan harta pusaka. 

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: