Inovasi Teknologi Yang Berkembang Pesat Di Era Pandemik

Tiada siapa sangka bahawa Covid-19 boleh melumpuhkan ekonomi dunia dan banyak kerajaan terpaksa mengambil tindakan campur tangan bagi menyelamatkan ekonomi negara masing-masing.

Ramai rakyat yang dulunya hidup senang kini terpaksa menukar gaya hidup bagi meneruskan kehidupan yang serba mencabar.

Walaupun Covid-19 memberi banyak kesan negatif kepada sektor ekonomi dan kesihatan, ada juga perkara yang baik kesan daripada penularan wabak ini.

Walaupun ianya telah membunuh lebih daripada sejuta orang di seluruh dunia tetapi perkara yang baik yang dimaksudkan adalah inovasi yang berlaku bagi berdepan dengan situasi yang tidak dijangka ini.

Disebabkan oleh pandemik ini, ianya telah menjadikan manusia lebih kreatif. Sektor yang paling berinovasi adalah sektor teknologi, terutamanya dalam teknologi perubatan.

1. Teknologi Imunisasi

Ketika Covid-19 melanda dunia, teknologi perubatan telah berkembang dengan begitu pesat sekali. Di antara teknologi yang paling terkehadapan dalam dunia perubatan adalah bioteknologi.

Dalam masa yang singkat sahaja, banyak syarikat farmaseutikal telah berjaya menemui vaksin untuk virus Covid-19 ini dalam tempoh kurang daripada setahun.

Jika sebelum ini, penyakit baru yang melibatkan virus mengambil masa lebih kurang lima dekad untuk berjaya menemui vaksinnya seperti polio.

Kredit Gambar: Science Mag

Penemuan vaksin ini bukan saja dipelopori oleh syarikat farmaseutikal di Barat tetapi juga syarikat dari Asia. Yang lebih menariknya, terdapat kaedah teknologi yang baru dalam imunisasi yang menggunakan mRNA yang merupakan penemuan terbaru dalam dunia vaksinasi.

Sebelum ini, vaksin dihasilkan menggunakan kaedah melemahkan virus dan dimasukan ke dalam tubuh manusia untuk mengaktifkan antibodi manusia bagi melawan virus terbabit.

Kaedah ini merupakan kaedah tradisional yang digunakan oleh mana-mana syarikat farmaseutikal untuk menghasilkan vaksin.

Kini dengan adanya teknologi mRNA, ianya menggunakan kaedah protein yang terdapat di dalam Covid-19 bagi mengaktifkan antibodi manusia melawan virus.

Teknologi baru dalam dunia perubatan ini bakal digunakan di dalam  merawat pesakit kanser di masa hadapan.

2. Perkhidmatan Penghantaran Makanan

Kredit Gambar: Market Watch

Selain itu juga, teknologi yang melibatkan pembangunan aplikasi penghantaran makanan menjadi begitu popular dalam tempoh sekelip mata.

Ada di antara syarikat yang menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan mendapat dua kali ganda revenue dalam tempoh yang sama berbanding dengan tahun sebelumnya.

Perkara ini berlaku disebabkan kerajaan menghadkan orang ramai untuk berkumpul di restoran kerana dikhuatiri akan menyebabkan penularan wabak ini.

Pemilik restoran terpaksa menggunakan perkhidmatan penghantaran makanan bagi meneruskan operasi perniagaan milik mereka dan syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini mendapat durian runtuh hasil dari berlakunya Covid-19.

Saham syarikat yang berkaitan dengan penghantaran makanan juga menjadi pilihan para pelabur.

3. Video Online Untuk Mesyuarat

Aplikasi video streaming secara live untuk mesyuarat turut menjadi popular di kalangan pekerja kolar putih. Syarikat yang terkenal dalam menyediakan perkhidmatan video conference online ini adalah Zoom.

Aplikasi seperti Zoom telah menjadi popular dalam sekelip mata sahaja selepas WHO mengisytiharkan Covid-19 ini sebagai virus pandemik yang menjadikan work from home satu kewajipan bagi kebanyakan orang.

BACA: Aplikasi Zoom Menjadikan Pengasasnya Bertambah Kaya Sebanyak USD4 Bilion Dalam Masa 3 Bulan

Kredit Gambar: Statista

Dalam tempoh beberapa bulan sahaja, Zoom telah menjadi syarikat yang bernilai berbilion dollar dan menjadikan pengasas syarikat itu bertaraf bilionaire.

Begitulah inovasi yang terjadi di dalam keadaan yang tidak menentu. Walaupun pahit untuk ditelan, terdapat juga kemanisan di sebalik musibah yang melanda.

Sumber Rujukan:

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

  • Berumur 18 tahun ke atas
  • Tidak diisytihar bankrap
  • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
  • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

  1. Sebelum menandatangan perjanjian:
  • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
  • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

  • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
  • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
  • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

  1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: