Aplikasi Zoom Menjadikan Pengasasnya Bertambah Kaya Sebanyak $4 Bilion Dalam Masa 3 Bulan

Di sebalik kehangatan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia, aplikasi Zoom tiba-tiba  menjadi perhatian orang ramai ketika ini. Di kala orang ramai diperintahkan untuk #StayAtHome dan mengurangkan pergerakan, ianya telah menjadikan pengasasnya popular di media massa dan media sosial terutamanya di Amerika Syarikat.

Zoom merupakan aplikasi yang menyediakan perkhidmatan video conference yang membolehkan para penggunanya berkumpul di dalam satu mesyuarat atau pun menjalankan kelas secara online.

Kelebihan Zoom

Sebelum Zoom menjadi popular, terdapat beberapa syarikat yang menyediakan aplikasi yang sama tetapi sambutan tidak begitu memberangsangkan. Di antara yang popular adalah aplikasi yang dibangunkan oleh Microsoft iaitu Skype, Google dengan Hangout dan juga Cisco dengan WebEx.

Sejak kebelangan ini kebanyakan pengguna telah beralih menggunakan Zoom kerana banyak kelebihan yang disediakan oleh aplikasi ini yang tiada pada pesaingnya yang lain.

Asal-Usul Pengasas Zoom

Zoom dibangunkan oleh rakyat China yang bernama Eric Yuan. Beliau dilahirkan di daerah Shandong dan merupakan anak kepada jurutera perlombongan. Beliau merupakan graduan dari Shandong University of Science and Technology di dalam bidang matematik tulen.

Eric Yuan telah berhijrah ke Amerika Syarikat pada tahun 1997 setelah empat tahun bekerja di Jepun. Beliau mendapat inspirasi untuk berhijrah ke Amerika Syarikat setelah mendengar ucapan tokoh industri komputer yang terkenal pada ketika itu iaitu Bill Gates mengenai masa depan internet.

Cabaran pertama ketika dia berhijrah Amerika Syarikat adalah beliau mengalami masalah visa untuk memasuki negara tersebut. Ianya disebabkan beliau tidak fasih Bahasa Inggeris sehingga visanya itu ditolak sebanyak 8 kali. Pada kali ke-9, Eric Yuan akhirnya berjaya kerana sikapnya yang tidak putus asa walaupun menghadapi masalah di pihak imigresen,

Setibanya di sana beliau bekerja untuk syarikat WebEx yang menyediakan perkhidmatan video conference sebelum syarikat tersebut dibeli oleh Cisco pada tahun 2007. Eric Yuan diserap masuk ke dalam Cisco dan empat tahun kemudian beliau telah berhenti bekerja disebabkan tidak mempunyai persefahaman mengenai arah tuju syarikat.

Beliau kemudianya menubuhkan sebuah syarikat yang bernama Zoom untuk mengembangkan ideanya yang tidak diterima ketika beliau berada di Cisco.

Idea penubuhan Zoom adalah disebabkan kesukaran yang dihadapi oleh Eric Yuan ketika beliau remaja. Beliau yang pada ketika itu mempunyai teman wanita yang sama–sama belajar di peringkat universiti.

Beliau yang bercinta jarak jauh dengan teman wanitanya, sukar untuk berhubung kerana mereka berdua belajar daripada universiti yang berlainan. Beliau tekad untuk membangunkan teknologi bagi memudahkan perhubungan jarak jauh.

Akhirnya dia berjaya menjadikan impianya dengan menjadikan aplikasi Zoom ini sebagai realiti. Cabaran utama  yang dihadapi oleh Eric Yuan ketika membangunkan Zoom adalah orang ramai tidak percaya akan kebolehannya untuk menjadikan aplikasi ini berjaya kerana perlu bersaing dengan aplikasi yang sedia ada.

Beliau memulakan syarikat ini dengan membuat pinjaman modal daripada ahli  keluarga dan sahabat baiknya bagi mengembangkan syarikatnya ini. Dengan usaha yang berterusa Eric Yuan akhirnya dapat menarik ramai pengguna untuk menggunakan aplikasi tersebut dan mula mendapat kepercayaan pelabur luar untuk melabur ke dalam syarikat ini.

Disenaraikan di Pasaran Saham Amerika Syarikat

Syarikat ini kemudiannya telah disenaraikan pada tahun lepas di Nasdaq. Dengan pengapungan tersebut, ia telah menjadikan Eric Yuan seorang bilionaire. Pada hari pertama IPO dilancarkan, harga saham Zoom telah meningkat sebanyak 72%.

Zoom kini mempunyai 17 data center dan kakitangan kejuruteraan di seluruh dunia, termasuklah di China dan Malaysia.

Kemuncak kejayaan syarikat ini bermula apabila berlakunya krisis Covid-19 di mana permintaan penggunaan aplikasi ini meningkat dengan mendadak, yang disebabkan perintah berkurung bagi menghalang penularan wabak Covid-19 ini.

Dari hanya 10 juta pengguna, ia bertambah kepada 200 juta pengguna sehari.

Dalam tempoh perintah berkurung dan kawalan pergerakan yang dilakukan di seluruh dunia, syarikat ini telah mendapat keuntungan yang luar biasa yang telah menjadikan Eric Yuan berjaya menambah nilai kekayaannya sebanyak $4 bilion dalam tempoh 3 bulan sejak bermulanya wabak Covid-19 ini.

Namun Kini Ada Kontroversi

Walaupun berdepan dengan kejayaan yang luar biasa, syarikat ini juga tidak terlepas daripada kontroversi yang melanda. Baru-baru ini isu data peribadi telah muncul menyebabkan para pengguna mereka terdedah dengan pencerobohan. Perbualan mereka bersama rakan sekerja mereka boleh diceroboh oleh pengguna lain.

Ini disebakan oleh bilangan yang meningkat secara mendadak dari 10 juta orang sebulan kepada 200 juta sebulan yang telah menyebabkan syarikat tersebut tidak mampu menampung data pengguna yang begitu banyak. Hal ini juga telah menyebabkan Elon Musk mengharamkan penggunaan Zoom ketika menjalankan musyuarat bersama pekerjanya, kerana dikhuatiri maklumat syarikat tersebut akan bocor kepada orang yang tidak sepatutnya.

Eric Yuan berjanji akan menyelesaikan masalah yang berkait dengan data peribadi pelanggan, oleh kerana aplikasi Zoom semakin mendapat tempat di kalangan pegguna. Beliau juga berjanji akan memperbaiki mutu perkhidmatan mereka bagi menampung bilangan pengguna yang semakin meningkat.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee