4 Mitos Di Kalangan Pembeli Hartanah Di Malaysia

Membeli rumah boleh jadi satu keputusan yang bijak dan dalam masa yang sama, kurang bijak.

Rumah yang anda beli boleh jadi pada asalnya adalah pelaburan dan bertukar secara tragik menjadi peleburan.

Hal ini kerana, sifat alami manusia itu semenjak beribu – ribu tahun lagi, membuat keputusan dalam urusan perdagangan dan membeli sesebuah barang dengan emosi.

Punca kepada emosi adalah stigma dan mitos yang berlegar di persekitaran anda. Dan dalam pelaburan, wujud banyak stigma dan mitos khususnya pelaburan konvensional seperti hartanah.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

“Stigma dan mitos yang paling popular ialah harga rumah akan terus naik.”

Soalnya, benarkah stigma itu? Atau ianya kekal sekadar mitos yang tidak signifikan?

Sebenarnya, mitos dalam pelaburan hartanah dapat dipatahkan begitu mudah dengan adanya ilmu dalam menilai pasaran lepas, semasa dan mendatang hartanah.

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Dalam artikel kali ini, anda akan didedahkan dengan 4 mitos popular di kalangan pembeli hartanah di Malaysia.

1. Harga Rumah Akan Terus Naik

Ini merupakan mitos terbesar di kalangan pembeli hartanah di Malaysia yang menyebabkan ramai pelabur hartanah terpaksa melepaskan pemilikan hartanah mereka selepas zaman kemuncak hartanah berakhir pada tahun 2018.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Memang benar, harga rumah di Malaysia secara purata meningkat hampir RM30,000 sepanjang tahun 2000 hingga tahun 2014.

Itu kerana, sepanjang tempoh tahun 2008 hingga tahun 2014, industri hartanah di Malaysia berada dalam fasa ‘explosive phase’.

Baca : Kenali 4 Fasa Yang Ada Dalam Kitaran Pelaburan Hartanah

Permintaan meningkat dengan mendadak dan harga rumah turut meningkat selepas Krisis Perumahan Amerika Syarikat 2008.

Mimpi ngeri buat kebanyakan pelabur hartanah apabila industri hartanah secara tiba – tiba mengalami ‘recession phase‘ pada tahun 2016 dan menyaksikan harga rumah mula turun sedikit demi sedikit dan meninggalkan kesan yang sangat besar kepada negara yakni masalah lambakan hartanah tidak terjual.

Sumber Imej : iProperty

Setakat suku ketiga 2020, terdapat 57,390 unit kediaman pelbagai jenis termasuk servis apartmen dengan nilai RM42.49 bilion tidak terjual.

Data daripada Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch turut menunjukkan harga rumah di Malaysia mula turun melepasi paras purata kenaikan harga rumah tahun 1990 – 2013 bermula suku keempat 2017.

Di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Sabah menunjukkan harga rumah setakat suku ketiga 2020 masing – masing turun pada paras -1.5, -2,6, -1.4 dan -2.0.

2. Nilai Hartanah Akan Naik 100% Selepas 5 Tahun

Nilai hartanah tidak mungkin naik secara mendadak dan tiba – tiba sungguhpun selepas tempoh 5 tahun.

Faktor utama nilai hartanah di sesebuah lokasi meningkat adalah kerana wujudnya booster komersial, booster infrastruktur dan booster populasi.

Dan ini merupakan sebab utama kebanyakan lokasi di negeri yang kurang membangun seperti Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu tidak meningkat pada kadar yang memuaskan.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Buat pengetahuan anda, harga median apartmen di Alor Setar pada tahun 2015 adalah RM135,000 dan harga akhir pada tahun 2020 adalah RM172,500.

Ini menunjukkan berlaku peningkatan sebanyak 27% sahaja dalam tempoh 5 tahun atau 5.4% setahun.

Sumber Imej : Propertyguru

Akan tetapi, memang wujud beberapa lokasi di Lembah Klang yang mencapai kenaikan hampir 100% tetapi bergantung kepada jenis hartanah dan lokasinya.

Bukan semua hartanah mampu mencapai kenaikan 100% dalam masa 5 tahun lebih – lebih di lokasi pinggir bandar.

3. Boleh Gunakan Hartanah Untuk Aliran Tunai

Memang ada teknik dan strategi untuk anda mencapai aliran tunai positif setiap bulan dengan pelaburan hartanah. Tetapi, untuk mencapai aliran tunai positif, anda perlu terlebih dahulu berhadapan dengan keuntungan serendah RM50 – RM100 atau rugi sama sekali setiap bulan.

Aliran tunai positif mampu dicapai sekiranya anda membeli unit kediaman di bawah harga pasaran dan menyewakan unit kediaman tersebut pada kadar sewa semasa di lokasi tersebut.

Baca : Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

Itupun, sekiranya anda berjaya mendapatkan penyewa yang konsisten membayar kadar sewa untuk satu tempoh masa.

Sumber Imej : iProperty

Ada banyak kemungkinan yang menyebabkan hartanah anda gagal menjana aliran tunai positif seperti persaingan pasaran semasa dan mendatang daripada jenis hartanah yang sama dan faktor harga.

4. Boleh Kurangkan Cukai

Poin keempat ini juga merupakan mitos terbesar dalam pelaburan hartanah kerana mustahil untuk anda mendapat pelepasan cukai dengan membeli dan menjual hartanah.

Terkini, kita mempunyai Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) yang memerlukan anda membayar 30% cukai daripada harga rumah jika menjualnya kurang 3 tahun daripada tarikh Sales and Purchase Agreement (SPA) unit kediaman tersebut.

CKHT berperanan sebagai instrumen Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dalam mengawal pelupusan hartanah di Malaysia.

Baca : Home Ownership Campaign (HOC 2.0): Rahmat Untuk Pemaju Atau Pembeli?

Sedikit perubahan ekoran negara mengalami krisis kesihatan, Kerajaan telah mengecualikan cukai untuk penjualan hartanah bermula 1 Jun 2020 sehingga 31 Disember 2021 dan terhad kepada tiga unit kediaman untuk satu individu.

Sebenarnya, tidak salah dan berdosa sama sekali jika anda membuat keputusan untuk menyewa hartanah berbanding membeli hartanah.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Hari ini, adalah tidak keterlaluan jika dikatakan menyewa rumah adalah lebih menguntungkan berbanding membeli rumah di sesetengah kawasan bergantung kepada jenis hartanah.

Apa yang penting, anda perlu tetapkan objektif utama dan mengumpul sebanyak mungkin fakta kritikal sebelum membuat pelaburan hartanah.

Ini kerana, seperti kita semua tahu pelaburan hartanah memberi impak kepada kewangan anda untuk satu tempoh yang lama.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!