Janji Kerajaan Pakatan Harapan Telah Dipenuhi Sebanyak 39.01 Peratus

PUTRAJAYA, 9 Mei (Bernama) — Kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah menunaikan hampir 40 peratus janji-janjinya dalam tempoh setahun mengambil alih tampuk pemerintahan negara, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Beliau berkata prestasi pencapaian Janji Kerajaan bagi tempoh 10 Mei 2018 sehingga 30 April 2019 seperti yang terkandung dalam buku “Membina Negara dan Memenuhi Harapan” adalah sebanyak 39.01 peratus.

“Kita ada empat tahun lagi untuk memastikan semua janji-janji tersebut dapat dilaksanakan dan kita yakin kesemuanya akan tercapai sebelum mandat pemerintahan kita berakhir,” kata Dr Mahathir dalam perutusan perdana sempena satu tahun kerajaan PH, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini.

Prestasi ini diukur melalui status kemajuan 464 Inisiatif yang merupakan dasar dan tindakan-tindakan spesifik yang dinyatakan dalam setiap janji.

“Sebanyak 53 Inisiatif atau 11.42 peratus telah ditunaikan dari 128 Inisiatif. Manakala 283 Inisiatif atau 60.99 peratus adalah di peringkat Dalam Perancangan atau Belum Mula,” kata perdana menteri.

Jelas Dr Mahathir prestasi ini menunjukkan peningkatan sebanyak 29.34 peratus berbanding 9.67 peratus pada 31 Disember 2018.

Beliau menggariskan satu per satu pencapaian kerajaan PH dengan memulakannya dengan reformasi undang-undang.

“Semua undang-undang yang zalim dan menekan rakyat sudah dibatal atau dihenti penguatkuasaannya. Pelaksanaan hukum bunuh dihenti sementara meneliti pendapat rakyat yang tidak semuanya bersetuju hukum ini dihapuskan,” kata Dr Mahathir.

Demikian juga undang-undang berkenaan berita palsu telah digantung sementara menunggu penghapusan serta media diberi kebebasan sepenuhnya tanpa perlu menunggu arahan dari Putrajaya seperti sebelum ini.

Janji untuk kembali kepada perjanjian Malaysia tahun 1963 telah dilaksana dan diperakui oleh Kerajaan Pusat dengan pengiktirafan Malaysia sebagai cantuman Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

Kata Dr Mahathir lagi, pertumbuhan ekonomi juga masih berterusan dan tanda-tanda menunjukkan kepercayaan pelabur sudah meningkat.

Tambahan pula, katanya, Malaysia yang kekal stabil serta aman merupakan kejayaan besar bagi PH kerana ramai yang khuatir kononnya negara akan dilanda rusuhan kaum dan agama jika PH memerintah.

Menurut beliau, “The Rule of Law” atau pemerintahan mengikut undang-undang juga jelas diamalkan oleh PH serta pemisahan kuasa antara tiga pihak iaitu pembuat undang-undang, pelaksana pentadbiran dan kehakiman.

Inisiatif-inisiatif spesifik kesejahteraan warga Felda, masyarakat India dan kaum wanita turut dipergiatkan, katanya.

“Walaupun Kerajaan masih tidak berpuas hati dengan usaha untuk menempatkan lebih ramai wanita sebagai pembuat dasar, beberapa pelantikan memperlihatkan komitmen Kerajaan terhadap inisiatif ini,” jelas perdana menteri.

Dr Mahathir berkata, selain daripada beberapa jawatan penting dalam kabinet, buat pertama kalinya negara mendapat Timbalan Perdana Menteri wanita serta Ketua Hakim Negara wanita pertama.

Bank Negara Malaysia juga, kata beliau, sekali lagi diterajui oleh seorang wanita dan menambah kata beberapa syarikat berkaitan Kerajaan (GLCs) turut diterajui wanita manakala ramai pegawai tinggi kerajaan terdiri daripada wanita.

“Inisiatif-inisiatif untuk memberi peluang untuk anak-anak muda memainkan peranan penting dalam pembuatan dasar turut ditekankan. Kerajaan juga telah melantik seorang anak muda menjadi ahli Kabinet,” kata Dr Mahathir.

Selain itu, perdana menteri berkata, antara isu yang turut mendapat perhatian kerajaan ialah perumahan mampu milik, dengan antara strategi yang telah dilaksana ialah mewujudkan Majlis Perumahan Mampu Milik Kebangsaan yang menyatukan gerak kerja semua agensi berkaitan di bawah satu bumbung, serta dipengerusi oleh Perdana Menteri.

“Majlis ini, antara lain, akan mengambil langkah-langkah membina satu juta rumah mampu milik dalam masa dua penggal dan menyelenggara satu pengkalan data terbuka rumah mampu milik yang belum terjual, untuk mengelak penyembunyian maklumat oleh pemaju yang tidak bertanggungjawab,” jelas Dr Mahathir.

Beliau yakin inisiatif tersebut akan dapat membangunkan 100,000 rumah mampu milik bagi 2019.

Sumber: Bernama

Infografik: Bernama

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA