Bilionair Arab Yang Pilih Untuk Dermakan Seluruh Hartanya

Kebanyakan daripada kita pasti mengimpikan untuk hidup dalam keadaan senang-lenang tanpa perlu memikirkan tentang beban kewangan. Sekiranya kita miliki harta yang melimpah-ruah, sanggupkah kita untuk mendermakan keseluruhan harta tersebut dan meneruskan kehidupan dengan sederhana?

Mesti ramai yang tak sanggup bukan? Tetapi berlainan halnya dengan jutawan Arab ini apabila beliau mengambil keputusan untuk mendermakan keseluruhan hartanya!

Berkenalan Dengan Orang Ke-120 Terkaya Dunia

Nama Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi mungkin tidak terkenal seperti Al-Waleed bin Talal billionaire Arab Saudi yang juga merupakan kerabat diraja. Tetapi Sheikh Sulaiman ini juga tidak kurang hebatnya. Menurut Forbes, pada tahun 2011, beliau dianggarkan memiliki kekayaan sebanyak AS$ 7.7 bilion sekaligus menjadikan dirinya sebagai orang ke-120 terkaya dunia!

Apa yang menarik mengenai beliau ini, ialah kerana beliau tidak seperti jutawan Arab lain yang mewarisi kekayaan hasil hubungan kekeluargaan dengan kerabat diraja. Beliau bermula daripada bawah tanpa kemewahan dan juga pelajaran yang tinggi.

Seawal usia 9 tahun, Sheikh Sulaiman telah mula bekerja sebagai pengangkat barang dan juga beg di pasar Al-Khadra yang terletak di Riyadh. Pada usia 12 tahun pula, beliau bekerja sebagai pemungut buah kurma dengan bayaran hanya $6 Riyal sebulan. Ketika itu, beliau hanya tidur di atas lantai tempat kerjanya dengan memakai baju yang sama untuk bekerja!

Bermula Dari Bawah Untuk Berjaya

Sheikh Sulaiman juga pernah bekerja sebagai tukang masak di sebuah hotel di Riyadh. Beliau juga pernah bekerja sebagai seorang pelayan sebelum membuka kedai runcit.

Tetapi pada usia 15 tahun, beliau terpaksa menjual kedai runcit tersebut kerana ingin membiayai kos perkahwinannya. Segala simpanannya juga telah habis digunakan untuk perkahwinan tersebut!

Jadi beliau telah mengambil keputusan untuk bekerja dengan abangnya di sebuah syarikat ‘currency exchange’. Pada tahun 1956, pasangan adik-beradik ini telah membuka cawangan kedua mereka. Tetapi pada tahun 1970, Sheikh Sulaiman mengundurkan diri daripada syarikat tersebut dan membuka syarikat ‘currency exchange’ sendiri.

Ternyata keputusan ini telah mengubah nasibnya apabila lebih 30 buah cawangan berkembang di seluruh Arab Saudi! Daripada situlah, beliau telah mengembangkan empayar perniagaannya di rantau Arab.

Menjadi Pengasas Bank Al-Rajhi

Beliau pernah menerima anugerah daripada Raja Faisal

Kini, pengasas kepada rangkaian Bank Al-Rajhi, iaitu Bank Islam terbesar di dunia mampu berbangga dengan kejayaan yang telah dicapainya. Pada usia yang menjangkau lebih 80 tahun, beliau masih tetap bekerja.

Beliau telah membuktikan bahawa kejayaan bukan terletak kepada sijil pendidikan semata-mata. Tetapi pengalaman serta usaha yang tidak putus-putus akan membantu kita untuk berjaya. Beliau juga turut mengajar kita untuk sentiasa berkongsi rezeki dengan mereka yang memerlukan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!