Bilionair Arab Yang Pilih Untuk Dermakan Seluruh Hartanya

Kebanyakan daripada kita pasti mengimpikan untuk hidup dalam keadaan senang-lenang tanpa perlu memikirkan tentang beban kewangan. Sekiranya kita miliki harta yang melimpah-ruah, sanggupkah kita untuk mendermakan keseluruhan harta tersebut dan meneruskan kehidupan dengan sederhana?

Mesti ramai yang tak sanggup bukan? Tetapi berlainan halnya dengan jutawan Arab ini apabila beliau mengambil keputusan untuk mendermakan keseluruhan hartanya!

Berkenalan Dengan Orang Ke-120 Terkaya Dunia

Nama Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi mungkin tidak terkenal seperti Al-Waleed bin Talal billionaire Arab Saudi yang juga merupakan kerabat diraja. Tetapi Sheikh Sulaiman ini juga tidak kurang hebatnya. Menurut Forbes, pada tahun 2011, beliau dianggarkan memiliki kekayaan sebanyak AS$ 7.7 bilion sekaligus menjadikan dirinya sebagai orang ke-120 terkaya dunia!

Apa yang menarik mengenai beliau ini, ialah kerana beliau tidak seperti jutawan Arab lain yang mewarisi kekayaan hasil hubungan kekeluargaan dengan kerabat diraja. Beliau bermula daripada bawah tanpa kemewahan dan juga pelajaran yang tinggi.

Seawal usia 9 tahun, Sheikh Sulaiman telah mula bekerja sebagai pengangkat barang dan juga beg di pasar Al-Khadra yang terletak di Riyadh. Pada usia 12 tahun pula, beliau bekerja sebagai pemungut buah kurma dengan bayaran hanya $6 Riyal sebulan. Ketika itu, beliau hanya tidur di atas lantai tempat kerjanya dengan memakai baju yang sama untuk bekerja!

Bermula Dari Bawah Untuk Berjaya

Sheikh Sulaiman juga pernah bekerja sebagai tukang masak di sebuah hotel di Riyadh. Beliau juga pernah bekerja sebagai seorang pelayan sebelum membuka kedai runcit.

Tetapi pada usia 15 tahun, beliau terpaksa menjual kedai runcit tersebut kerana ingin membiayai kos perkahwinannya. Segala simpanannya juga telah habis digunakan untuk perkahwinan tersebut!

Jadi beliau telah mengambil keputusan untuk bekerja dengan abangnya di sebuah syarikat ‘currency exchange’. Pada tahun 1956, pasangan adik-beradik ini telah membuka cawangan kedua mereka. Tetapi pada tahun 1970, Sheikh Sulaiman mengundurkan diri daripada syarikat tersebut dan membuka syarikat ‘currency exchange’ sendiri.

Ternyata keputusan ini telah mengubah nasibnya apabila lebih 30 buah cawangan berkembang di seluruh Arab Saudi! Daripada situlah, beliau telah mengembangkan empayar perniagaannya di rantau Arab.

Menjadi Pengasas Bank Al-Rajhi

Beliau pernah menerima anugerah daripada Raja Faisal

Kini, pengasas kepada rangkaian Bank Al-Rajhi, iaitu Bank Islam terbesar di dunia mampu berbangga dengan kejayaan yang telah dicapainya. Pada usia yang menjangkau lebih 80 tahun, beliau masih tetap bekerja.

Beliau telah membuktikan bahawa kejayaan bukan terletak kepada sijil pendidikan semata-mata. Tetapi pengalaman serta usaha yang tidak putus-putus akan membantu kita untuk berjaya. Beliau juga turut mengajar kita untuk sentiasa berkongsi rezeki dengan mereka yang memerlukan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee